Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Portos

Citat: Shole  u Prosinac 02, 2016, 09:56:05
Koje godište su oni ?  Jesu iz velike nabavke 2008./2009. ?   Čudno mi je da se već obnavljaju dok naši nisu uopće dirani, a stariji su par godina i imaju i preko 500 tisuća km
Da. Caccimali i prvih 10 Citara isporučeni su već krajem 2008. Činili su okosnicu minibus prometa do dolaska plinskih Iveca, kad ih je dio prebačen iz APP u APD.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

marin

Gbr. 765 cuka katastrofa, nije za voziti se u njemu. Također gbr. 761 cuka, malo manje ali na momente kao 765 da baš svi putnici primijete, svijetli mu i onaj check engine i jako slabo ide. Nikakav čudan kvar za njih zapravo, niti prvi niti zadnji.

Portos

Sinoć sam vidio prvog popiganog MB Citaro iz APP u prometu. Radilo se o 178 na 172 koji je oko 20:30h vozio prema Črnomercu. Bus je iznad prve i druge osovine bio jako visok dok je iznad treće, pogonske, bio jako nizak. Vozeći se iza njega stalno sam gledao neće li prikolicom zastrugati po asfaltu.

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

marin

Ne znam kaj se događa, ali i gbr. 759 ista stvar kao 765, jedva kreće i rafalna paljba iz auspuha! Pa bar 10 Citelisa je trenutno za Cios, što zbog toga, što zbog raspadnog stanja i nabijanja itd...

MAN2001

Jucer sam se vozio u gbr793 za luksice i jedva se penjao uvijek bi presaltao u nizu pa bi opet u sljedjecu i tako sam se ljuljao sve do doma i nkad nisam takva saltanja prije osjetio prije toga,zato i ovo pisem.Znam da je pri saltanju uvijek trzao autobus no ovo je nesto sasvim drugacije izmedu ostalog mislim da nista osim manova nemoze trpiti te strme ulice,uzas!

GT-R

Dobro je sinko skuzili smo da su Manovi sveta krava.

Shole

Mogo ga je taj pametnjaković i stavit u "2" ili u "3" pa nebi trzao.  Nisu valjda vama Citelisi ispručeni samo sa D-N-R tastaturom ?

MAN truck bus

Nisu imaju 123DNR tako imaju svi busevi u ZETu!
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

Citat: MAN2001  u Prosinac 13, 2016, 20:45:46
Jucer sam se vozio u gbr793 za luksice i jedva se penjao uvijek bi presaltao u nizu pa bi opet u sljedjecu i tako sam se ljuljao sve do doma i nkad nisam takva saltanja prije osjetio prije toga,zato i ovo pisem.Znam da je pri saltanju uvijek trzao autobus no ovo je nesto sasvim drugacije izmedu ostalog mislim da nista osim manova nemoze trpiti te strme ulice,uzas!
Trla baba lan...
Što se tiče motora, solo Citari koje ZET ima nisu ništa lošiji od NL263 (koliko god mi se ne sviđaju njihovi drugi problemi) a i dizelski Iveco s Voithom bi se vjerojatno potpuno isto ponašao, iako je za solo i ovaj motor kao plinski tako-tako jak... Mjenjač je druga priča ali ZF može i potpuno pravilno funkcionirati ako je održavan i ako ga se koristi kako treba.

Ja se često vozim na 135 i mislim da solo Citelis zaista nije slabiji od NL263 a oba su osjetno slabiji i od jedne i druge verzije NL313, a i na svakom modelu na ovakvim ekstremnim brdima puno češće je neiskusan, živčan ili nespretan vozač razlog za neugodnu vožnju nego bus.
Ako se "ljuljao" i prebacivao vjerojatno je najodgovorniji vozač koji ne zna koristiti šalter nego pušta automatiku da prebacuje u brzinu koju ne može održati, a i da krivo prebacuje to je stvar mjenjača a ne ostatka busa, i ZF i Voith može biti neispravan i isti mjenjači mogu ići kod sva tri proizvođača prisutna u ZET-u.

Shole

Mjenjač ako i jest lupio kod šaltanja iz brzine u brzinu to je onda do "špula" što je karakteristično za VOITH nakon velike prijeđene kilometraže.   ZF zna cukat ako vozač bezveze trkelja s gasom jer nezna i onda samo zbuni elektroniku prepoznavanja terena.  Osim tog, i jedni i drugi imaju kick-down pod pretpostavkom da radi.  Ako i ne radi, uvijek se možeš izmuć na dugmiće. Dok još ima zaleta već unaprijed pritisneš nižu i on će prešaltat ranije  (ne odmah) nego kad postigne uvjete na kojima bi prešaltao da radi kick down.

Bus vjerovatno nije 100% u top stanju,  ali kod loših šaltanja u 90% slušajeva je kriv vozač koji se nezna prilagodit situaciji.  Najčešće zato jer nezna i nije zainteresiran.  Oni koji vole taj posao i uživaju ga radeći ga, oni će iz najlošijeg busa izvuć maksimum, pritom ne mislim da brzinu, nego da udobnost i ostale stvari.

Slažem se s ovim što je Ivan napisao vezano za snagu,  sve je to tu negdje,  ali CNG-ovima najčešće kronično nedostaje okretnog momenta. Pa sad kad to još ukomponiraš sa lošim šaltanjem  (samog busa ili vozača), najčešće dobiješ ubojito sporu i dosadnu kombinaciju.

421

Otto motor, svječica/e koja/e preskače/u iskru, bobina/e, kablovi, mapa u getribi mogu biti razlogom navedenih tegoba.
Ljuljanje se može izbjeći
Citat: Shole  u Prosinac 16, 2016, 18:47:35
Mogo ga je taj pametnjaković i stavit u "2" ili u "3" pa nebi trzao.  Nisu valjda vama Citelisi ispručeni samo sa D-N-R tastaturom ?
jer barem ima dosta tipki za odabir.
Ali ne bih rekao da je stvar getribe jer imaju premalo km u gumama.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Naravno da nije u getribi  (doduše neznamo koliko ZF-ovi ustvari prolaze bez većih problema.  Naši su tek na 300 i nema nikakvih problema), samo kažem kad je u nečem drugom problem (ovo što si ti naveo), onda donekle možeš izvlačit situaciju time da ga sam šaltaš na vrijeme, dok nije kasno.  Pustiš li ti njega u "D" u brdo, a ionako nije bogzna kakav,  to najčešće ne liči na ništa.  Odereš mu "3" još dok nešto i ide,  a čim niže prešalta možeš i dvojku stisnut, samo da ne vraća u više brzine, jer osim što dugmići najčešće znači u kojoj je brzini  (nije pravilo),  također i sprečavaju prebacivanje u višu

marin

Na većini naši Citelisa kickdown ne radi ili ga se ne može stisnut kolko je tvrd. To kao da je u Srbiji proizvedeno, svaki je drugačije, jednom kaže stisne se ko na mečki bez onog zvuka kao da se tuče metalom o metal, drugi se ne čuje nikako, treći baš tako-ko na starim kamionima s metalnim gasom, doslovno kao metal o metal, četvrtom ne radi jer je zabetoniran (i kaj je najbolje tako je otkad je nov bio) i slično. Tako da su na Citelisima gumbići majka, a i npr kad se penješ u brdo i ideš u zavoj malo popustiš gas on prešalta (do tada si vozio na kick down), staviš u "2" i on ga drži kroz zavoj i sa pola gasa u drugoj bez šaltanja, to je prednost.

421

Knjiga kvarova > poslovođa > Autobusi doo I Resnik 178  (http://autobus.hr/servis/) >  bus123 APP  perfeto
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Portos

Jutros u centru Zaprešića u smjeru Zagreba u kvaru ostao Citelis 754.