Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

tamlover

Svakako ovisi o polasku, ima i gotovo praznih koliko i ugodno popunjenih...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Citat: tamlover  u Prosinac 06, 2013, 15:17:40
Evo npr. pada mi na pamet Planina Donja gdje od pamtivjeka stoji znak čim se skrene s Kašinske s upozorenjem na bus, čak i vremena su nekad bila navedena...

Od toga znaka odavno je ostao samo stup na kojem je nekad stajao.

Ali postoji na cesti prema Šimunčevcu (linija 280) i nitko ga ne poštuje niti se uklanja autobusu kad ga sretnu, a neki ga čak i pretiču. Osim toga znakovi su samo na početku ceste sa svake strane, a između ima priključnih cesta gdje ih nema pa ostali vozači u slučaju bilo čega uvijek mogu reći da su došli npr. iz Novoselca.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Mislim da je pouka ove rasprave da bus može bilo kuda proći ako netko tko zaključuje kaže da tako treba biti, kako samo izgledaju dijelovi čestih linija poput 128 ili 209, 50 m suženja na Borčecu bi bilo najmanji problem jer primjeri idu sve do ekstremnih poput Manterovčaka gdje je vraćen dvosmjerni promet na cestu gdje jedva jedan minibus prođe.

---
Sad nešto drugo, zašto se linije 214 i 278 koje rasipaju vrijeme vozača ne bi preko 225 spojile u jednu liniju 225 (ili možda 255?) Žitnjak - Kozari Bok - Resnički Gaj - Čulinec - Dubec - Sesvete - Kr. Novaki? Ukupno četiri autobusa (po jedan sa 214 i 278, dva dvokratna s 225) koji sad voze razbacano mogu jako dobro pokriti ovakvu liniju, ako bi krug bio 80 minuta to bi značilo da u špici voze svakih 20 a ostatak dana svakih 40 minuta.
Ako baš treba postojati veza za Trnavu i Resnik možda bi se to moglo riješiti ponekim usklađenim polaskom 215 prema Resniku i/ili Koledinečkoj.
Usto, ponavljam da bi bilo dobro da i za 225 i za 281 postoji mali terminal uz okretište 13, jer prolaz pod nadvožnjakom je jezivo i po danu..

Ivan

Što se tiče Resnika, možda bi stanovnicima bilo korisnije da se stavi u funkciju uredno ugibalište na Slavonskoj koje se ne koristi gdje 281 (ili neka druga koja bi tu išla, možda još do Sesveta) može bez problema stati, postoji i semaforizirani pješački prijelaz, a za 214 ne vidim veliku potrebu.

Ivan

Kao dopunu novoj 225, možda bi se iz Dubrave za Trnavu mogla vratiti neka druga linija kakvih je nekad bilo za Čulinec, Donja Dubrava mi se čini nekako slabo povezana s tramvajem a tamo živi stvarno puno ljudi, možda bi se moglo uvesti liniju Dubrava - Mandlova, Branimirova - Čulinec - Trnava, ili možda bolje poprek kroz ulice u Donjoj Dubravi (Štefanovečkom ili Osječkom može može lako proći, a može i preko Kanarinske, Kapucinske, Slavonske ili Vardarske, pogotovo ako bi bile jednosmjerne) preko pruge na Trnavu I i u Resnički Gaj.

tramvajac 92

Bolje poporečno kroz Dubravu, da se rasteriti 231/269 na tom djelu, isti je princip linije kao i moje linije kroz Rudeš do Jankomira.

Što se tiče linije Kraljevečki Novaki-Žitnjak, ja bih više volio da voze 4 busa u špici, a van nje 3 s intervalom od pola sata

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Prosinac 16, 2013, 14:11:56
Što se tiče linije Kraljevečki Novaki-Žitnjak, ja bih više volio da voze 4 busa u špici, a van nje 3 s intervalom od pola sata
No da, tako bi vjerojatno bilo bolje, samo sam naveo 2 busa / 40 minuta kao primjer što se praktički sutra može napraviti s već postojećim rasporedom autobusa i vozača.

Ivan

Evo još jedan prijedlog za Sesvete, i mislim da je najbolje trenutno izvedivo rješenje.
Jedino što bi se moglo (ili se ne mora, no olakšalo bi stvari) napraviti na terenu je asfaltirati mali terminal Žitnjak i uvesti dio terminala Sesvete II (parkiralište tvornice Sljeme južno od pruge, sjeverno od raskrižja Slatinska - Kelekova, dakle neposredno preko puta sadašnjeg terminala na Ninskoj) do kojeg bi išle jedino linije koje imaju drugdje primarno okretište i ne trebaju WC za vozača i slično, no zapravo sve zasad može biti improvizirano, i potrebna su dvostrana stajališta kroz Sopnicu, dakle investicija je minimalna.
Uglavnom, jedino linije 256 i 257 bi morale ići na Slatinska-Kelekova jer nema smisla da kruže, a 255 može na postojeći terminal Sesvete, samo mislim da bi terminal Sesvete II bio više nego jednostavna stvar za izvest, sve je gradsko zemljište.

----
Uglavnom, išlo bi ovako:

ranije predložena 225 (spoj 214/225/278) može imati dvije varijante spajanjem dijela 277:

257 Žitnjak - Čulinec - Dubec - Sesvete II (Slatinska) - Sesvetska Selnica
258 Žitnjak - Čulinec - Dubec - Sesvete - Kraljevečki Novaki

277 se može potpuno zamijeniti trećom verzijom linije 216:
256 Kvaternikov trg - Ivanja Reka - Jelkovec - Sesvete II

Micanjem malo nelogične 277 se dobiva i 5. autobus za liniju 257/258 (odnosno 3. izvan špice), ili još jedan za 216/256/276, gdje se odluči da je potrebniji.

Sličnom logikom može se spojiti malo korisna 275 s 281, time se dobiva linija
255 Žitnjak - Novi Jelkovec - Sopnica - Sesvete (II)
koja bi dobila treći bus ukidanjem 275 dok bi bila samo 5-7 minuta duža od 281, a može uštediti i 2 minute kroz Jelkovec, umjesto da ide do kraja N. Jelkovca može voziti kraće kroz Ul. B. Papandopula gdje otprilike na sredini ulice postoje površine koje praktički izgledaju kao stajališta, dakle slijed se može bez problema poboljšati na 20 minuta, a možda i češće.

Uvođenjem 255 sadašnja 279 može napokon doći na najlogičniju trasu koja bi bila kraća i s istim brojem autobusa imala bolji slijed,
251 Dubec - Novi Jelkovec

Radi opće promjene regulacije usput se može promijeniti i brojeve linija 212 u 252 i 269 u 250 ili 259.

Dakle, nema nikakvih redukcija, niti dodatne potrebe za vozilima i vozačima, niti velikih investicija u infrastrukturi, svi bi samo profitirali regulacijom kojom bi vozila s postojećeg rasporeda bila na puno logičnijim,efikasnijim i češćim linijama.

NP-549

Ivan si je stvarno dao truda i proštudirao to temeljito.  Nažalost nemogu davat ocjene o prijedlozima jer ne poznam dovoljno Zagreb,  ali vidim da je išao metodom kojom sam ja radio Rijeku, a jedino ta funkcionira u današnje vrijeme (nažalost).  Sve što je pretumbavao i spajao ili preusmjeravao jer napravio sa istim ili manjim brojem vozila i pogotovo vozača  (trošak 1 čovjeka je oko 55% troška kilometra).  Sa sličnim brojem kilometara, a da rezultat bude bolji vozni red i bolje linije.   Jedino tako se može nešto napravit.  Nažalost ovo vjerovatno ne čita nitko u ZET-u,  a taman i da čita pitanje je koliko oni uopće mogu bilo šta pokrenut po tom pitanju.  Zna se ko je gazda

STIB

Još kad bi Ivan taj svoj prijedlog barem skicirao.
I ja sa zanimanjem pratim ovu raspravu iako ne poznajem dobro taj dio grada, ali me recimo jako zanima kako bi se moglo jednostavnije doći busom do CC1E (npr. iz Dubrave/tramvajskog okretišta ili iz Dupca).
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Ivan

Evo nabrzinu iscrtkan prijedlog za Sesvete...

a usput i za STIB-a njegov kraj, dopuna ranijim prijedlozima za područje Šalata-Horvatovac-Rim... :)
(broj 204 sam zamijenio trenutno praznim 211 da ne bi bilo zabune s postojećom linijom ako netko ide na Horvatovac, a imam i plan za taj broj, drugom prilikom... ;D )

STIB

Hvala, proučit ću oba detaljnije kad ulovima malo više vremena!
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Ivan

Prijedlog za preuređenje linija oko Bukovca i Markuševca i za nove linije na krajnjem sjeveroistoku grada:

Preuređenje oko Bukovca:
227x Svetice - Bukovac (ogranak IX)
227 Svetice - Bukovac - Jazbina - Bliznec
232 Svetice - Bukovac - Dubrava

Svaku od navedenih linija bi vozio jedan bus, vozni red bi bio sa Svetica (227x - 227 - 232)

00 15 30 45

Iza parka kod Ogranka IX postoji vrlo široko uglavnom prazno parkiralište koje je vjerojatno dovoljno za okretanje busa bez rikverca, vjerujem da je Grad vlasnik tog parkirališta kao i parka. Uglavnom, ovako bi bus na opterećenom dijelu vozio češće, a poslije tog dijela nema potrebe za busom češće od svakih 30 minuta, i uštedilo bi se čak dva busa u usporedbi s bezveznim kruženjem 4 busa do Blizneca i jednim na prekratkoj 232.

---
Preuređenje prema Markuševcu:
204 Mihaljevac - Markuševec - Dubrava
205 Dubrava - Markuševec - Bidrovec
(232 Dubrava - Bukovac - Svetice)
233 Dubrava - Bliznec - Markuševec

Liniju 204 voze tri autobusa, 205 i 233 po jedan, 232 je navedena ranije. Vozni red iz Dubrave bi bio (204 - 205 - 232- 233):
00 02 15 30 45

Ovako veza za Markuševec ispada svakih 15 minuta, za Jazbinu svakih pola sata ako se gleda zajedno Dubrava i Svetice, mislim da sasvim dovoljno, a za Bliznec svakih 15 minuta ako se isto tako gleda. Za Markuševec na 204-205-233 vozi jedan bus više nego na sadašnjim 205 i 233, to je jedan od dva ušteđena preuređenjem 227 i 232.

Veza Markuševec - M. Trnava - Bidrovec bi bila rjeđa na 205, ali bi bila dopunjena do Trnave na novim linijama (a Bliznec je ionako blizu Vidovcu):

----
Nove linije na području Markuševec - Vidovec - Čučerje:

247 Markuševec - Deščevec - Mrzljak - Markuševec
248 Markuševec - Mark. Dubrava - Mark. Trnava (s208) - Slanovec (s209)- Jalševec-Graduši (kraće ime M. - Slanovec - Jalševec II)
249 Markuševec - Mark. Dubrava - Mark. Trnava (s208) - Medvedski Breg - Trstenik - Čučerje (s209) - Čučerje-Sloge (kraće ime M. - Medvedski breg - Trstenik - Čučerje III)

Dobivanjem veze svakih 15 minuta za Markuševec lako se može napraviti vozni red na linijama koje bi povezivale naselja koja su na vrlo strmim brdima i udaljena preko 1 km od postojećih linija 205, 208 i 209, također na mjestima gdje dodiruju 208 i 209 može se prilagoditi vrijeme.
Linija 247 bi bila kratka kružna linija kroz naselja iznad Markuševca, a vozio bi isti bus kao i 248 koja je nešto brža i lakša od 249, ukupno bi oba imala krug 60 minuta (što je dobro za spojeve jer i kombinacije 204-205-233 i postojeće 208 i 209 bi bile ili jesu na taktu 15, 30 ili 60)
bus 1: 247-248 (15+20+25 minuta)
bus 2: 249 (30+30 minuta)
Kroz Deščevec vjerojatno bi bila potrebna jednosmjerna regulacija prometa, dok se drugdje minibusi mogu snaći (sigurno mogu, ako idu kroz Manterovčak mogu i ovdje).
Da se vratim na 247-248-249, vozači za jedan bus se dobivaju preuređenjem 227 i 232, a za drugi spajanjem 204 i 207. Pošto bi spajanjem 204-207 i micanjem s 275 (spojena u 255) samo jedan mini bio zauzet na 207-211, od ukupno 5 dubravskih minija dva lako mogu pokriti ove tri nove linije.
Jedini je uvjet da definitivno mora ići minibus, zaposliti 3 od 5 Cacciamalija je vjerojatno izdržljivo, no ako 3 ispadnu iz prometa onda se na 207-211 može poslati solo, jedini je problem Rim, ali zapravo je čak uredan u usporedbi s Remetama ili Bijenikom, možda i stalno može tamo solo ako ispadne da ima dovoljno putnika.

Dakle, jedina investicija bi bila postavljanje znakova za stajališta ili eventualno WC za vozača u Markuševcu ako ga nema, broj autobusa u prometu ostaje isti, ili eventualno treba dva vozača više ako neke službe postaju cjelodnevne umjesto dvokratnih (ali to su ionako oni koji su reducirani recimo na 207 koja je prije vozila i ostatak dana). Meni se ne čini pretjerano komplicirano, isto kao ni za Sesvete...

Plan linija 247-248-249

tramvajac 92

Wc na Markuševcu treba, sad se ostvaruje po krčmama (osim ak nije šofer domaći tam pa ode doma u pauzi).

221

Citat: Ivan  u Prosinac 17, 2013, 22:37:48
Evo nabrzinu iscrtkan prijedlog za Sesvete...

255 ili 256 produžiti do Glavnog kolodvora jer se opet dobivaju linije koje povezuju ''daljnji istok'' s ''bližim istokom''.
Istoku treba veza s centrom grada, odnosno nekakav pandan 109-ki na zapadu koja povezuje značajnije dijelove grada.
Nisu bitni argumenti da će linija stajati u nekim gužvama na npr. Slavonskoj, nego je bitnije da postoji. Uostalom, koje linije ne stoje u gužvama kada su špice?
Kvalitetni vozni red bi omogućio da barem polovica ''autoputa'' kroz grad bude cjelodnevno pokrivena autobusnim prijevozom, kada je već nemoguće dobiti cjelodnevnu varijantu 107-ce.