ex Autotransport Benkovac

Autor smoky93, Svibanj 01, 2020, 13:05:26

smoky93

 Autotransport Benkovac kao samostalni prevoznik nastao je gašenjem Zagrebačkih transporta , poslovne jedinice u Benkovcu . Zamolio bi sve koji znaju ili možda imaju da postave slike autobusa sa logotipom Autotransport Benkovac ukoliko ih imaju . Dobro došli su svi podaci o voznom parku reg oznakama itd ...
Hvala svima unapred

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

smoky93

registrovan je 01.10.1990 u sudu u Splitu ... a stecaj je bio 1997 ili 1998 ...vozio  je linije Biograd nm  Zagreb  , Trst Benkovac  itd

Paško

Evo što sam pronašao o njima na internetu. Slike teško da će itko imati, ali možda bi se nešto moglo pronaći na nekom videu na YouTubeu.

1) Puni naziv firme bio je 'AUTOTRANSPORT-BENKOVAC' PODUZEĆE ZA PRIJEVOZ PUTNIKA U TUZEMNOM I INOZEMNOM CESTOVNOM PROMETU, D.O.O.


2) Nešto o O302 by Zadarsko dite:
Citat: Zadarsko dite  u Veljača 08, 2010, 23:24:35
Pokojni zadarski Autotransport je imao zagrebacke O302. Treci i zadnji su dosli 1975-e i 1976-e godine kad su zapoceli s O303 u Zagrebu. Svi su bili kratki s dva bunkera bocno desno i dva plus manji lijevo te 42 putnicka sjedala. U ZGT je uslo nekih deset O302 a zadnjeg bijelog s plavom crtom sam vidio ocerupanog na AK Benkovac s natpisom Autotransport Benkovac 1995-e netom smo usli tamo.

3) o njihovom direktoru:

"Srpske vlasti imale su unaprijed izrađen plan evakuacije civilnog stanovništva iz tzv. krajine, koje je iz svojih domova bježalo bojeći se ulaska kopnenih snaga Hrvatske vojske, izjavio je u ponedjeljak svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom
Dušan Sinobad, negdašnji direktor benkovačke tvrtke Autotransporta, bio je zadužen za organizaciju autobusnog prijevoza stanovnika iz Benkovca i okolnih sela kad je na početku "Oluje" 4. kolovoza 1995. hrvatsko topništvo počelo granatiranje.

Benkovački Krizni štab naredio mu je da pripremi autobuse i napuni ih gorivom radi evakuacije stanovništva prema Bosanskom Petrovcu, jedinim pravcem gdje se nije očekivao kontakt s hrvatskim snagama. Sinobad je ustvrdio da je istim planom, izrađenim 1993., bio predviđen i njihov povratak kućama "čim se situacija smiri ... (da dalje ne nastavljam o ovoj temi - https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/svjedok-potvrdio-postojanje-plana-evakuacije-srba-20090302).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Zadarsko dite

Smoky93....... Smokovic smo uzeli 1993⁻e u akciji Maslenica. Jesi li iz Smokovica?

Autotransport Benkovac nije vozio Trst, pokusali su, nije islo, mislim. Imali su jednu liniju za Zagreb i jednu za Split. Vozili su benkovacki lokal, prema Kninu i Biogradu. Onoliko koliko su vozili jer su se preorjentirali voziti za Beograd vec tada, s obzirom na balvane i pocerak ratnog stanja i prestanak javnog prijevoza iz okupiranih krajeva.

Njihov vozni park je bio od dva ili tri 302, nekoliko sanosa, tamina, malih dubrava, nekoliko auta Liburnije i ne znam sto su jos pokupili i oteli.
Ima nekoliko snimki s razmjena gdje se vide autobusi ali se logone raspoznaje.

Cijela je tvrtka presla u Beograd gdje je bila registrirana, Sinobad je i tamo bio direktorom, a sto je i kada tamo nastalo od nje, ne znam.

U Hrvatskoj je stecaj morao biti obavljen, s obzirom kako su bili vlasnikom autobusnog kolodvora, kojeg nisu mogli odvesti za Beograd. Nije kako nisu htjeli.....

Slike te firme ces tesko naci ovdje, ima malo linkova na youtube,......


Paško

Evo još nešto... http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/premeravanje-meta-hrvatske-artiljerije.25.html?cat_id=1&news_id=6949

"Branilac Mladena Markača je u kratkom unakrsnom ispitivanju svedoku postavio nekoliko pitanja o sudbini autobusa benkovačkog Autotransporta koji su u avgustu 1995. godine korišćeni za evakuaciju srpskih civila. Branioca Mikuličića je, naime, interesovalo da li su ta vozila ikada vraćena svom pravom vlasniku – firmi Zagrebački transporti – čija je Autotransport bila ispostava. Sinobad je odgovorio da su autobuse u svom posedu najverovatnije zadržali vozači koji su zajedno sa stanovništvom izbegli u Srbiju i da se zbog toga ne oseća odgovornim jer je početak "Oluje" ujedno bio i njegov poslednji radni dan na mestu direktora benkovačkog preduzeća."
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

smoky93

zahvaljujem na odgovorima ali nas ne zanima direktor niti njegovi postupci . zanima nas logotip poduzeca ukoliko ga ima , ako ne zatvaramo temu .

Zadarsko dite

Da, nece covjek sebe pokopati. Sinobad laze. Bila je tvrtka u BG i on bijase direktorom. Gugle sve pamti i sve zna, vidjeti cashe.....

Zadarsko dite

Citat: smoky93  u Svibanj 03, 2020, 15:52:28
zahvaljujem na odgovorima ali nas ne zanima direktor niti njegovi postupci . zanima nas logotip poduzeca ukoliko ga ima , ako ne zatvaramo temu .

Tko ste Vi?

Paško

Dite, jesu li ovi busevi iz Obrovca vezani uz ovu firmu li je to nešto treće?





Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Zadarsko dite

To su uglavnom nekretnine zaostale prije rata, mozda koji je naknadno parkiran, kao onaj tam krem boje koji mi se cini kao da je iz jna zaostao. To su ostatci poslovne jedinice Zagrebackih transporta jer su oni politickim dekretom napravili kolodvor i imali autobuse u Obrovcu.
Ne bih rekao kako je Autotransport Benkovac imao veze s tim mada ne znam kakvu su organizaciju posla i poslovanja imali za vrijeme okupacije.
Mislim kako sam pogrijesio i za kolodvor u Benkovcu, on je bio u vlasnistvu CZL-a, sto je tocno bilo u Autotransportu Benkovac  trebao bih obnoviti sjecanja......

smoky93


Paško

Molit ću da se u ovoj temi suzdržimo od politički nabijenih komentara, što smo dosad uspjeli. Naravno, politike se ne možemo ne dotaknuti (i sami izvori su politički), ali ne mora nam biti u fokusu. Tema ovog posta je vozni park firme. Rad Ane Holjevac Tuković naslovljen Kraj Srpske paradržavne vlasti u Hrvatskoj kroz tjedni jugoslavenski tisak navodi i ovo:

Dokumenti srpske provenijencije pokazuju da su planovi za evakuaciju stanovništva iz ,,Krajine" postojali već od 1993. godine. Primjerice, postoji izvješće Autotransporta Benkovac Kriznom štabu SO Benkovac koje je doneseno 27. siječnja 1993. i u njemu piše o sudjelovanju tvrtke u planu evakuacije civilnoga stanovništva. Točno se tu navodi broj autobusa koji stalno moraju biti dežurni u slučaju evakuacije, a u slučaju ,,evakuacije širih razmjera i ako (evakuacija, op. A. H. T.) bude diktirana kratkoćom vremena uključit će se najbliže locirani autobusi".

To izvješće nije dostupno u originalu na internetu, ali jest njegov prijevod na engleski jezik, i to u dokumentima za tužbu za genocid Srbija-Hrvatska i obratno (ovdje). Dakle, delikatne stvari, ali zanimljive i nama jer otkrivaju dvije stvari:

1) da je Benkovac 1993. još uvijek koristio ZGT-ovu numeraciju
2) koji su to autobusi završili kod njih

Koga zanima što se krije iza kojeg garažnog broja navedenom u dopisu dolje može to pogledati u našem popisu. Izgleda da je 10-447 krivo navedena Dubrava D1420 jer je po svemu sudeći (tablice ZD-748-Z) vozila za Croatia Zadar Line.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

MAN464

AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Paško

Taj bus nema zapravo veze s ovom firmom, samo je prebojen radi snimanja filma. Originalno bi trebao biti od Šumarske škole iz Kraljeva.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!