E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

podgora

Citat: markost  u Prosinac 04, 2022, 07:15:11Prometko  već dugo ne radi. Ima li koja druga slična stranica?
Ko kaže ne radi !

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

Prometheus

Zašto koristit Prometko pored aplikacije?

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/u-povijest-su-otisli-i-kiosci-na-splitskim-autobusnim-stanicama-zamijenili-su-ih-novi-uredaji-na-kojima-se-mogu-kupiti-karte-direktor-prometa-objasnio-nam-je-sve-detalje-1247821

Citat:U povijest su otišli i kiosci na splitskim autobusnim stanicama, zamijenili su ih novi uređaji na kojima se mogu kupiti karte! Direktor 'Prometa' objasnio nam je sve detalje
PIŠE TANJA GIOVANELLI
10. prosinca 2022. - 17:47

I zadnju fazu implementacije e-ticketing sustava u splitskom su "Prometu" završili nedavnim stavljanjem u punu funkciju sviju pet kartomata raspoređenih na ključnim lokacijama diljem grada.

Ako ste tako primijetili da kiosci uz bolnicu Firule, u trajektnoj luci, kod HNK, ili na Pazaru, odnosno nasuprot Općine više ne rade, to je zato što su njihovu ulogu preuzeli kartomati, kojima se, kako nam je kazao Miroslav Delić, direktor ovog komunalnog poduzeća, već služi veliki dio građana.

- Sve što se do sada moglo kupiti na kiosku, našim je putnicima sada dostupno putem kartomata, koji za razliku od kioska rade 24 sata u danu, 365 dana u godini. Jedina razlika je što je plaćanje na njima moguće isključivo karticama, a kao prevencija od anticipiranih pokušaja otuđenja prikupljenih sredstava u gotovini.

Iako ih je sada samo pet, koliko je bilo i predviđeno projektom, imamo namjeru širenja ove mreže - naglašava Delić, ističući kako su kartomati tijekom prethodnih mjesec dana bili tek u djelomičnoj funkciji, da bi u punom kapacitetu proradili prije 10-ak dana.

Kako navodi, 75 do 80 posto građana već se koristi aplikacijom, ili kartomatima za kupnju vozne karte, dok njih 20-ak posto to još uvijek čini u autobusu, što je, smatra, dobar pokazatelj s obzirom na to da je taj postotak ranije bio ravnomjerno raspoređen.

- S ovime je završena kompletna implementacija novog sustava, te nam predstoji još dovršetak primopredajnog zapisnika na kojem radimo proteklih 20-ak dana, a koji je predviđen tijekom idućeg tjedna - kazao je Delić najavivši i skoru službenu svečanost primopredaje sustava E-ticketing.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

XDonald

#213
Trenutno u dosta buseva ne rade validatori, glasovna najava zajedno s prikazom linije i ne moze ih se vidit u aplikaciji na karti di se tocno nalaze. Mozda neki pad u sustavu?

Edit: u #024 se nakon promjene vozaca vozaca ponovo upalio ekran za najavu stanica i proradio je zvuk.

Paško

Ne bi bilo prvi put, već se par puta dogodilo da padne sustav. Obično to traje jedno sat vremena i tada se ne može raditi ništa (izdavati karte, poništavati itd.).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#215
Proteklih par tjedana bio sam u Splitu pa sam želio provjeriti koliko dobro u autobusima radi zvučna i vizualna signalizacija stanica. Opći je dojam da vizualna signalizacija uglavnom radi. Međutim, kad je riječ o zvučnoj, stanje varira. Velik je problem što vozačima najava često smeta i onda joj smanjuju glasnoću. U takvom slučaju zvuk se obično ne čuje iza prva dva reda sjedala. Bilo je i slučajeva u kojima su na prednje zvučnike stavljene raznorazne naljepnice da se glasnoća smanji, što nije lijepo ni u kojem smislu. To sam npr. snimio u gar. br. 268, ali nadam se da će se (i tu) maknuti pa zasad neću postavljati fotku. Vozače bi trebalo odgovoriti od smanjivanja, ali, naravno, i pokušati ih zaštiti od glasnih najava. Treba još posla da se sve dovede na konzistentnu razinu. Zvučna najava na postavljenim stupovima (koja se aktivira pritiskom) funkcionira – muški glas čita pojedinosti o dolasku autobusa. Slijede bilješke o stanju u autobusima:

003 – Dobro se čuje, ali ne radi vizualna signalizacija.
014 – Vizualna je OK, ali zvučna slaba, već u trećem redu iza vrata ne čuje se ništa.
020 – Slabo se čuje. Prednji zvučnici ne čuju se dobro već kod drugih vrata. Stražnji se isto tako slabo čuju. Dakle, najgore se čuje oko zgloba jer dotud ne dopire zvuk iz prednjih zvučnika, a stražnji se ne čuju iza ploče na kojoj stoje.
024 – Na zglobu se ne čuje praktički ništa, a stražnji zvučnici čuju se slabo čak i kod trećih vrata. Jedno tjedan dana kasnije zabilježio sam pak ,,sve OK".
026 – Stražnji zvučnici ne čuju se.
032 – Sve OK.
042 – Sve OK.
048 – Sve OK. Druga vožnja: čuje se u redu do drugih vrata, straga nešto slabije, ali i dalje se čuje.
053 – Zvučna signalizacija radi, vizualna ne radi.
054 – Čuje se dobro do drugih vrata, dalje slabo.
069 – Dobro se čuje i iza drugih vrata.
071 – Slabo se čuje u stražnjem dijelu. Već u četvrtom redu iza drugih vrata glas se jedva razaznaje.
086 – Stražnji se zvučnici ne čuju (možda i da, ali previše tiho), a prednji slabo.
097 – Zvučna signalizacija radi, vizualna ne radi.
268 – Iza se čuje primjereno, naprijed slabije, valjda i zbog naljepnica.
271 – Vizualna je OK, a zvučna jako slaba (dojam je bio da se radio nekad skoro čuo bolje).
308 – Sve OK.
318 – Sve OK.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

Triba na prednjem zvučniku kod šofera pustit da svira radio. Prednji dio zvučnika u salonu spojiti pod Front, a stražnji dio busa pod Rear (ili left/right) i onda naštelat da je zadnji jači od prednjeg

Paško

Da, jer onaj koji to treba ionako će prije biti kod drugih vrata, gdje se izlazi, a ne prvih.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

citaro

To je isto vic da si vozac moze podesavati najavu kako mu pase... Najava mora biti dovoljno glasna da se cuje u svim situacijama, jednako podesena u svim autobusima i tako zakljucana, bez da svatko to moze mijenjati.

Paško

#219
Koliko sam uspio primijetiti, najava dolaska autobusa uglavnom je točna. Čini mi se da se ažurira svaku minutu jer treba neko vrijeme da nestane autobus koji je upravo krenuo sa stanice. Jednom sam bio primijetio i grešku – gar. br. 097 vozio je na liniji 26, stao na stanicu, prošao je i nastavio dalje, a njegov dolazak još uvijek je bio pogrešno najavljivan, sigurno dulje od 5 minuta, a dalje se nisam zadržao. Ono što mi baš i nema smisla je da se navode različiti autobusi za isto odredište. Tako znaju biti prikazana 2–3 autobusa koja idu za "Terminal Sukoišan" (što se zbog tog dodatka mora na stupu vrtjeti, a vrti se malo prebrzo), a bilo bi korisnije da piše kad će proći autobus za neko drugo odredište (a odredišta se inače u autobusu najavljuju kao "sljedeća i posljednja stanica").

Što se tiče naplate karata, čini mi se da sve ide u redu. Jedino bih napomenuo da mi se čini da malčice (1 sekundu) previše treba da se nakon očitavanja karte poništavač ponovno pokrene za sljedećeg putnika, što bi moglo stvarati gužve tijekom ljeta. Također, u Otokarima se poništivač nalazi kraj drugih vrata jer naprijed nema mjesta.

Za one koje zanima evo kako izgleda infostup u radu, prvo video:



Čemu uopće piše "Ravnički most"? Ne postoji linija za Omiš koja ne završava tamo. Inače, ovo "min" moglo se skratiti u ' (apostrof, još jedna oznaka za minutu), a moglo se i potpuno izbjeći da se nešto mora napisati tako da se na stupu gore desno napiše "Dolazak (min)". Tako bi se sačuvalo malo mjesta, možda taman dovoljno da i taj "most" stane.

Ispod slijedi još par fotografija stupova, uključujući dva na Sukoišanu koja najavljuju planirane odlaske (za koje bi trebalo biti poprilično jasno da se trebaju odviti u – Splitu). Inače, na svakom stupu, kao i na svakom panelu u autobusu, stoji i naljepnica Kohezijskog fonda EU-a.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#220
Ono što se treba brzo popraviti je prijevod kartomata na engleski jezik. Pola toga uopće nije prevedeno, a i ono što jest prevedeno prevedeno je nespretno.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

XDonald

https://slobodnadalmacija.hr/split/splicanima-novi-kartomati-jedu-novce-plate-a-karta-se-ne-isprinta-promet-ih-je-iskljucio-razlog-je-bizaran-1261285

Splićanima novi kartomati 'jedu' novce; plate, a karta se ne printa! 'Promet' ih je isključio, razlog je bizaran...

Kartomati za kupnju "Prometovih" karata su izvan funkcije do daljnjeg!

To bi bio odgovor na sve one upite koje su nam tijekom dana naši čitatelji uputili, žaleći se pritom da ne mogu na taj način kupiti autobusne karte. Pet je uređaja isključeno, i to su uradili djelatnici "Prometa" planski.

- Prema prvim informacijama od proizvođača, problem je vjerojatno u preglatkom papiru, kao što se događa recimo na bankomatima, pa se zaglave u uređaju prilikom printanja.

Stoga je potrebno konfigurirati kartomat ili ga prilagoditi takvoj vrsti papira. Naši korisnici su oštećeni. Plate kartu a ona im se ne isprinta, pa smo ovako željeli izbjeći neugodnosti za njih - požalio nam se i Miroslav Delić, direktor "Prometa", objašnjavajući što se točno zbiva.

Kvar je prijavljen proizvođaču i čeka se da njihov serviser iziđe na teren. Popravak ili ponovno kalibriranje uređaja će biti odrađeno najbrže moguće.

- Do tada, uz isprike, molimo naše putnike da se koriste aplikacijom pri kupnji karti - veli direktor, napominjući da su idućih pet godina i sustav i uređaji pod garancijom, stoga na njihov popravak neće otići ni jedan euro. M. Bu.


Meni se ovo dogodilo prije par dana, kad sam triba kupit 4 karte ...

man323

U pojedinim autobusima i dalje je glasovna najava dosta tiha pa se u zadnjim redovima dobro ne čuje.
Prognozirano vrijeme dolaska autobusa nije baš najtočnije, trebalo bi tu malo korigirati, ponekad stoji 0 min, a autobusa nema još barem minutu-dvije.

XDonald

#223
Proslo je vec skoro 8 miseci da su uveli glasovnu najavu. Pratio sam stanje u busevima i generalno se puno bolje cuje zvucna najava u zglobnima nego u solo, dok vizualna u velikoj vecini radi.

Najbolje se cuje u Citarima #015-044, u vecini njih dobro se cuje sve do kraja busa.
U najnovijim Citarima #083-092 dosta se slabije cuje, #086, 089 i 091 skoro pa nikako. Najbolje se cuje u #084, 085, 090 i 092.
Slabo cuje i u #018, 026 i 027. U #044 se prije koji misec dana odlicno culo, a sad bas slabo. Da nije nekom vozacu pocelo smetat pa smanjili?

Becki i facelift Citari - kako koji. Najbolje se cuje u #268, 269, 272, 275, 308, 313 (ima samo prednji ekran koji se odlicno cuje, zadnji su neki kreteni iscupali...), 315 i 318. Najslabije se cuje u #266, 271, 274 i 312. U #314 se iz prednjeg zvucnika slabo cuje, a iz zadnjeg je zvuk nekako izoblicen (ko da je oblipljen zvucnik, ali nije)

Od solo buseva situacija je razlicita. Najbolje se cuje u #001, 005, 009, 014, 053, 056, 059, 060, 069, 072, 076.
Najslabije je u 013, 057 i par Crosswaya LE iz zadnje dvije nabavke, zaboravio sam tocne garazne.
U #011, 053 i 265 na ekranima se ne vrte natpisi, vec svijetli samo jedna tocka u desnom kutu, i tako vec duze vrime.

U svim Otokarima u kojima sam se vozio odlicno se cuje zvuk, kao i vizualna najava.

Slabo ili gotovo nikako se ne cuje u prigradskim, u vecini Intoura i Crosswaya, iako se vrte natpisi stanica. U njima su ekrani skroz na pocetku busa povise sajbe, pa vjerojatno zvuk smeta vozacima jer je njima najblizi ekran. To bi se sigurno moglo rijesit kad bi spojili najavu na zvucnike busa.

Ono sta se cesto zna dogodit nakon promjene vozaca je da zablokiraju i zvucna i vizualna najava - na ekranu se vrti zadnja stanica prije odjave vozaca. Slicno se nekad dogodi i nakon polaska sa pocetne stanice, vrti je neko vrime bez da se minjaju stanice. Do cega je to?

Ovo je stanje u busevima u kojima sam se vozio, ostatak bi triba popratit. U Regijima se nisam vozio, pa ako je neko primjetio kako je u njima, moze napisat.
Sa vizualnim najavama sam zadovoljan, ali zvucnu bi tribalo dovest u red da se dobro cuje sve do zadnjeg reda busa.

DWProski

Citat: XDonald  u Veljača 01, 2023, 18:42:45Splićanima novi kartomati 'jedu' novce; plate, a karta se ne printa! 'Promet' ih je isključio, razlog je bizaran...


Mom kolegi se desilo da mu vani pljune karticu i vrati pare jer misli da nije uspio izbaciti karticu  ;D