Vozni park – komentari (2)

Autor Paško, Travanj 20, 2018, 10:13:51

Citaro O530

#048 ostao bez prednje desne ratkape
#052 ne radi prednje lijevo kratko svjetlo

Citaro O530

#312 je živ! Upravo ga vidio na 3ici

Paško

#407
Registarske oznake Otokara.

ST-7436-AD    093
ST-7431-AD    094
ST-7442-AD    095
ST-7433-AD    096
ST-7435-AD    097
ST-7439-AD    098
ST-7429-AD    099
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#408
Vozio sam se u novim primjercima Crosswaya LE-a, Citara G i Otokara. U Crosswayu je sve očekivano osim par stvari koje su se promijenile nakon blagog redizajna. Nema više podesta u prednjem dijelu, a u stražnjem je razmak između sjedala ogroman, kao u ZET-ovim primjercima, što nema nikakvog smisla (vidjeti sliku). Mogao se bez problema ubaciti još jedan red sjedala.

Citari G naručeni su ponešto drugačije od prethodnih. Sada vrata sviraju tri puta i PRIJE nego se otvore. Dakle, vozač pritisne dugme, upali se signalizacija i tek onda vrata se otvore. Naravno, mnogi vozači požalili su se na to govoreći da će im sada trebati puno više vremena da obiđu stanice, ali srećom, dugme se može stisnuti prije zaustavljanja. Vrata se u tom slučaju ponovno otvore nakon tri sekunde, ali ne gubi se vrijeme pri stajanju na stanici. Ne znam točno kako je to postavljeno u pogledu stanične kočnice i sl., ali vidio sam jedanput i da vozač kreće sa stanice s otvorenim prvim vratima, što u starijim primjercima nije moguće bez ukidanja blokade.

Svakako, čini se kao komplikacija koja se mogla izbjeći, a dolazi do izražaja npr. kad ponovno otvaraš vrata na stanici da primiš još kojeg putnika. Još su mi veći problem treća vrata.  Njih sada ponovno otvara vozač, a ne putnici. To nema smisla kad putnike s pomoću starijih 30 Citara učiš da trebaju pritisnuti dugme kako bi otvorili vrata, sami. Oni ionako sad te STOP-ove pritišću i u autobusima u kojima to nije potrebno.

#086 je već blago načet vandalizmom (slika 2.)

Vozio sam se i u jednom Otokaru. Mislim da se radi o skroz solidnom autobusu. Čini mi se da im je najveća prednost to da su jako poletni i brzi. Zato će ih vjerojatno voljeti vozači, odnosno oni vozači koji su niži od 185 cm jer je vozački prostor jako skučen. Putnički je prostor, barem u prednjem dijelu, udobniji nego što bi se očekivalo. Sveukupno, mislim da će biti uspješni (pod uvjetom da budu disponirani na prikladne linije), a svakako se već sad čine puno boljima od riječkih Otokara.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

XDonald

Otokar #097 osta bez zadnje desne ratkape.
#271 je nedavno dobio novu reklamu, a dio je vec fali.

Shole


elez

#097 ostao bez ratkapa s desne strane
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

XDonald

#412
#090 nema garazni broj na zadnjem braniku.
U #022 se cuje bas jako zujanje iz klime u prikolici.