E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

Nitko

Smatram jako bitnim otvoriti ovu novu temu jer je ovo jedan veliki iskorak za Promet. Ako se ostali ne slažu slobodno prebacite ovo u neku drugu temu.

Nitko

#1
https://www.dalmacijadanas.hr/krece-e-ticketing-u-splitskom-prometu-delic-ovo-je-ogromni-iskorak-po-pitanju-tehnoloskog-dijela-pruzanja-usluge-putnicima/

KREĆE E-TICKETING U SPLITSKOM PROMETU Delić: "Ovo je ogromni iskorak po pitanju tehnološkog dijela pružanja usluge putnicima"
Split dobiva najmoderniji sustav e-ticketinga koji nudi bezbroj mogućnosti

Danas je u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata predstavljen Prometov projekt e-ticketinga kojim će se modernizirati rad te gradske tvrtke. Riječ je o projektu vrijednom više od 23 milijuna kuna, za koji je više od pola sredstava stiglo iz EU fondova.

Projekt se počinje implementirati u srpnju, a sve bi u kolovozu trebalo biti dovršeno.

Splićani će sada imati nešto sasvim novo - automate za kupnju karata dostupne 24 sata dnevno, karta će se u autobusu moći platit karticom, karte će se moći kupovati i preko mobilne aplikacije, a na njoj će biti dostupne i druge važne informacije. To su samo neki od noviteta koji se uvode u poslovanje Prometa, a cijeli sustav su implementirale tvrtke KING ICT i Corvus Info.

"Radi se o vrlo sofisticiranom, vrlo modernom sustavu koji omogućava nebrojeno mogućnosti našim putnicima. Ovo što smo predstavili na prezentaciji samo je dio mogućnosti koje se pružaju našim korisnicima i nama u tvrtki. Sam sustav je jedan od najmodernijih s kojim su se izvođači susretali, cijeli sustav smo morali uvesti u jednom paketu, sa svih sedam modula, inače se to radi dio po dio. Nismo imali vremena čekati niti otezati s uvođenjem sustava. Zadnje dvije-tri godine smo se dosta naradili oko uvođenja sustava, polako to privodimo kraju.

Ovaj sustav je iskorak, ne jedno nego dva stoljeća naprijed što se tiče ovog tehnološkog dijela pružanja usluge putnicima. U funkciju bi trebao krenuti 1. srpnja i zatim odraditi još taj jedan testni mjesec, a od 1. kolovoza da bude u punoj funkciji da ga građani mogu koristiti. Teško je i nabrojati sve funkcije, od sustava samog praćenja svih autobusa, do kupnje karte na sve moguće načine, do prikaza svih autobusnih linija koje se mogu koristiti,... Jedan vrlo zahtjevan i kompliciran projekt privodimo kraju", kazao nam je nakon održane prezentacije prvi čovjek tvrtke Promet Miroslav Delić.

Također je najavio nabavku novih autobusa.

"Radi se o ukupno 47 novih autobusa koji su u fazi isporuke. Do kraja mjeseca će biti isporučen veći broj tih autobusa, a zadnje dvije grupe autobusa i minibusevi bi trebali doći početkom kolovoza. Na taj način ćemo zaokružiti priču koju smo počeli prije tri godine, a to je kompletna obnova voznog parka. Imat ćemo ovo ljeto kompletno obnovljen vozni park, a to je jedna razina koju rijetko koji grad u Europi ima. Prosječna starost voznog parka tada će biti 4-4 i pol godine, što je u tri godine iskorak - sa 14 i pol godina starosti, dolazimo na 4 i pol godine starosti", kaže Delić.

Izvor slika: DalmacijaDanas

tramvajac 92

Ajde napokon da i to doživimo da se može platiti karticom, bez kupovine posebne kartice koju ćeš platiti karticom.  thumbs

Putnik79

Bravo za Split, dok mi se Zet i Zagreb cini miljama daleko od tako nečega. thumbs

421

Ajmo prvo pričekati implementirano rješenje u praksi, pa onda komentirati iako je u ST slučaju vidljiv enorman napredak u Prometa.
U oči upada KING ICT, koji je u slučaju ZET-a odradio posao po najpovoljnijoj ponudi, koja se pokazala  russian_roulette.
U ST su EU fondovi u pitanju, s dodatkom Corvus Info > Corvus Pay je od strane Hrvatske narodne banke licencirana institucija za platni promet koja nudi uslugu iniciranja plaćanja., a Corvus Info d.o.o. članica je M SAN Grupacije, i u više od desetljeća gradi uspješna e-commerce rješenja u Hrvatskoj i zemljama okruženja.
Što kad kartica plaćanja ( VISA, MASTERcard ) zatuli i ne prođe plaćanje? Popiješ Redbull i dobiješ krila?
Prije puštanja u rad treba educirati ljude (što ZET nije učinio na adekvatan način) da znaju što treba učiniti u raznim situacijama plaćanja.
Osim pokazanog hardvera, bitniji je softver i njegova brzina rada kad će putnici ulaziti i logirati se jedan po jedan s različitim sredstvima plaćanja.
Kako će reagirati vozač, kako kontrolori karata?
Uostalom, već vidim klasični problem u nas mediteranaca:
"Ovo što smo predstavili na prezentaciji samo je dio mogućnosti koje se pružaju našim korisnicima i nama u tvrtki.
Sam sustav je jedan od najmodernijih s kojim su se izvođači susretali, cijeli sustav smo morali uvesti u jednom paketu, sa svih sedam modula, inače se to radi dio po dio.
Nismo imali vremena čekati niti otezati s uvođenjem sustava.
Zadnje dvije-tri godine smo se dosta naradili oko uvođenja sustava, polako to privodimo kraju."
Očekivanja su (pre)velika, alibi je iskomuniciran unaprijed tipa "Reka san van! Lipo san van reka."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Paško

Članu Nitko, drago mi je da si otvorio temu jer bih to svakako napravio da nisi. Ovo će definitivno biti jako velik i bitan projekt za koncepciju JGP-a u Splitu, a mislim da mnogi toga nisu svjesni. Puno je bitniji od novih autobusa jer zapravo mijenja način na koji se stvari rade, a to se u Prometu dugo nije dogodilo. Ako se odradi dobro, približit će autobus prosječnom čovjeku. To bi svima koji na projektu rade trebala biti misao vodilja.

Inače, ispravio sam grešku u naslovu (falilio ti je "c") iako mi taj kobasičasti "ticketing" nije po volji, a očito služi da bi se dalo još malo zvučnosti cijelom projektu jer odmah je naprednije ako je na engleskom. Mogle su se jednostavno zvati e-karte. Šta baba s Pazara zna šta je tiketing? A ona je jednako bitna kao i ostali u ovoj priči.

Također, žao mi je što (najvjerojatnije) neću biti tu kad sustav krene u funkciju i vidimo sve njegove prednosti, a i probleme. Nadam se da će ostali članovi to dobro popratiti jer me puno toga zanima - npr. koliko dobro će se moći pratiti autobusi (to nije bio problem prije jedanaest godina pa ne bi trebao biti ni sada), koliko dobro će sustavi moći pronaći najprikladniji put od točke A do točke B ili C i koliko je to sve prilagođeno korisnicima. Zanima me, na primjer, kako su nazvane pojedine stanice. Uzmimo stanicu ispred "Jugoplastike". Stariji je zovu tako, mladi uglavnom kažu "kod Atriuma", a na samoj stanici još uvijek stoji natpis DIOKOM, koji je sad u potpunosti irelevantan. Nisam siguran što stoji u Prometovoj internoj dokumentaciji, ali čini mi se da bi mogla biti "Brodarica". To bi opet za nekoga tko nije iz Splita (a za njega to služi) bilo skoro pa beskorisno.

Naravno, koliko će King ICT i svi ostali biti uspješni tek treba vidjeti, a za to sam i ja blago skeptičan (i ovdje su dobili posao po najpovoljnijoj ponudi). Sreća je da je to projekt EU-a pa će morati odgovarati za probleme ako bude potrebe. Već sada stvari nisu išle glatko zbog objektivnih problema (npr. jer vlada nedostašica elektroničkih čipova), ali i zato što oni nemaju puno iskustva u ovako velikim projektima. Živi bili pa vidjeli, kaže se. Inače, sustav se temelji na sustavu iz Brna i češki stručnjaci više su puta dolazili u Split kako bi pomogli u realizaciji.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#6
Evo i iz Slobodne:

https://slobodnadalmacija.hr/split/renesansa-splitskog-prometa-s-24-milijuna-kuna-vozit-cemo-se-s-beskontaktnim-kartama-uvest-ce-se-kartomati-paneli-s-informacijama-kad-ce-bus-sve-to-starta-vec-u-srpnju-donosimo-detalje-1197921

Citat:SPLIT
E-TICKETING IMA UĆ
Renesansa splitskog 'Prometa': s 24 milijuna kuna vozit ćemo se s beskontaktnim kartama, uvest će se kartomati, paneli s informacijama kad će bus... Sve to starta već u srpnju, donosimo detalje
PIŠE TANJA GIOVANELLI
3. lipnja 2022. - 13:23

Danas je u kinoteci Zlatna vrata predstavljen novi sustav e-ticketinga u javni prijevoznik "Promet" koji s primjenom dijelom kreće od 1. srpnja.

Vrijednost projekta je skoro 24 milijuna kuna s tim da je sredstvima Europske unije financirano 60,48 posto. Dobavljači sustava su tvrtke King ICT i Corvus Info.

Sustav je predstavio Zoran Ranogajec, voditelj ključnih kupaca u King ICT-u.

- Uz rame smo velikim i razvijenim gradovima, trenutno imamo najnapredniji sustav u Hrvatskoj, drugdje je eventualno implementiran parcijalno. Njegove module čine automati za prodaju karata, prodaju na prodajnim mjestima, prodaja karata kod vozača i putem bankovnih kartica, aplikacija za kontrolore, validatori karata u vozilima, te mobilna i web aplikacija dostupna putem Android i iOS platforme - pohvalio se Ranogajec.

Napominje kako će ovim sustavom kupnja karata biti dostupna 24 sata sedam dana u tjednu koje će se validirati po ulasku u autobus, a putnicima će biti omogućene karte u elektronskom obliku. Također, imat će na raspolaganju i kartografski prikaz linija i lokaciju kartomata diljem grada - ispred HNK, Općine, Pazara, trajektne luke, bolnice Firule, koje će biti produžene ruke biljetarnice koje će također non stop raditi i to po modelu plaćanja bankovnim karticama, a bit će omogućena i kupnja dobrih starih papirnatih kartica.

Predstavljanje novog sustava u Zlatnim vratima

Informacije o voznom redu bit će dostupne u realnom vremenu, a na stanicama i na terminalu bit će biti paneli s informacijama o linijama, a to će biti omogućeno i putem web aplikacije...

Miroslav Delić, direktor "Prometa" je kazao kako će implementacija sustava biti od početka srpnja do početka kolovoza te istaknuo kako će se mijenjati i dosadašnji zonski tarifni model.

- Sada svaka jedinica lokalne samouprave određuje tarifu prema svojim prihodima. Promjene su sukladne Planu potpunog oporavka Prometa od 2019 do 2023 godine. Ostvarujemo viziju koju su mnogi gledali s nevjericom. U kojem će se smjeru dalje javni promet razvijati, ostaje u domeni politike - zaključio je Delić. Nakon prezentacije za novinare je predviđena probna vožnja autobusom.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

qwertz

e-ticeting će morat radit bez greške jer je firma Promet stavila stavku u ugovoru da sustav mora kompletno profunkcionirat u svim segmentima pa tek onda sljedi isplata novca,to je osiguranje s obzirom da su se opekli na PENTI

netko

Kud i kamo moderniji i napredniji uređaji za razliku od onih glomaznih Pentinih. I još onaj stalak koji je trebao ići uz njih.

Ako se nevaram Penta će znala češće zablokirati, možda više na prigradskim linijama.

I dalje očekujem da će uz ticketing ići i sama "reorganizacija" cijene karata u samom gradu.
I dalje grubo zvuči da za 1 stanicu moraš platit 11kn (ili +20%) nakon poskupljenja, a to bi možda trebala biti cijena za pola rute pojedine linije.

Ugl. raspodjela cijene karte prema dužini putovanja.
Drugo ništa ne treba mjenjati.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Evo i iz Češke, prijevod od mene uz suradnju šjor Googlea. https://www.busportal.cz/clanek/dovolena-ve-splitu-s-odbavenim-od-firmy-herman-18385

Odmor u Splitu uz prijavu na sustav tvrtke Herman
10. 6. 2022.

EVK 5.1 validator s čitačem nebankovnih i bankovnih kartica te QR kodova u Splitu. Sustav bi trebao biti potpuno funkcionalan u kolovozu.
__________________________________________
Autobusi javnog prijevoznika Promet Split u popularnoj turističkoj destinaciji bit će opremljeni validatorima za čitanje bankovnih kartica, QR kodova i drugih novih tehnologija te će činiti najmoderniji sustav u Hrvatskoj.
Herman završava isporuke u hrvatsko ljetovalište Split. U ljetnim mjesecima novi sustav za upravljanje vozilima tvrtke Herman bit će ugrađen u vozila lokalnog javnog prijevoznika Promet Split d.o.o. Riječ je o sveobuhvatnoj isporuci putnog računala EPIS 5.0B s podrškom za platne kartice i čitačem 2D (QR) kodova, novog tipa validatora EVK 5.1 s čitačem 2D (QR) kodova i čitačem nebankovnih kartica, LED ploča za vozila s integriranim zvučnicima te komunikacijskih prekidača s podrškom za napajanje preko lokalne mreže. Na taj se način napaja validator, LED ploče vozila i sustav za brojanje putnika. Isporuka uključuje i sustav ploča s panelima s po četiri i osam redova koje će biti postavljene na ključnim stajalištima u gradu.

Projekt podrazumijeva niz tehnoloških inovacija i novina. Jedna od ključnih inovacija potpuna je mrežna veza s pozadinskim sustavom. Ne radi se samo o simultanoj sinkronizaciji prodaje "od vozila do vozila", već o "živoj" povezanosti sustava vozila s kontrolnom sobom, odnosno mrežnoj registraciji vozača i postavkama vožnje, stalnom čitanju ključnih podataka o vozilu i ostalim informacijama povezanim s prometom, uključujući broj putnika. Prijava korištenjem platnih kartica uz podršku nebankovnih operatera, QR (2D) kodova te pretplatnih karata i kupona kupljenih mobilnom aplikacijom nešto je što se podrazumijeva. Budući da je kao dio tehničkog rješenja razvijeno sveobuhvatno API sučelje za distribuciju podataka o vozilu, novi Hermanov sustav potpuno je spreman za integraciju treće strane. Sučelje također uključuje distribuciju podataka u vozilu za sustave trećih strana (npr. natpise vozila itd.).

Funkcionalnost automatskog čitanja koju je Herman uveo u sustave stajališta provodi se još od 2015. To samo po sebi nije ništa novo, no u splitski projekt provedena je tehnologija koja omogućuje reprodukciju stotinu jezika, dijalekata i jezičnih permutacija. I u tom je slučaju izgrađeno potpuno novo sučelje za integraciju treće strane.

Splićani će autobusne karte moći kupiti u e-trgovini, mobilnom aplikacijom, bankovnim karticama i pokaznim kartama te u obliku papirnatih karata s QR kodovima na kartomatima i prodajnim mjestima. Novi i stariji autobusi opremljeni su novim sustavom. Sustav e-ticketinga u Splitu tako postaje najnapredniji u Hrvatskoj.

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

man323

A evo i kako će izgledati korisničko sučelje kojima će se služiti vozači.
Na ekranu desnog uređaja su vidljive oznake stanica linije 37.
Slika preuzeta sa internet stranice Herman systems.

Nitko

U 27 minuta se teško s autom prođe ta relacija....
Šta je ovo  ??? umnik2

netko

Citat: Nitko  u Lipanj 10, 2022, 20:12:00
U 27 minuta se teško s autom prođe ta relacija....
Šta je ovo  ??? umnik2
To je možda samo prezentacija pa je karikirano.

Inače 37ma ne vozi ispod 50min, a nekad je to i preko sat vremena.

Kod praćenja autobusa iliti predviđanja dolaska na stanicu će sigurno biti "failova".

Sistem nezna jeli gužva u prometu ili je cesta prazna ili su radovi pa će tako biti možda velikih oscilacija nakon što dva puta osvježiš stranicu.

Inače stanica u Trogiru nije BrigE, nego Brigi.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Pa ne bi trebalo biti puno grešaka kad će se dolazak predviđati na temelju pozicije autobusa na GPS-u, ne planiranog dolaska. Vozaču i putniku će pisati koliko autobus kasni (ili rani) u odnosu na planirano vrijeme, bar bi tako trebalo biti.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

Bi trebalo bi... gleda se pozicija autobusa a u usporedbi s voznim redom piše jesi uranio ili kasniš.... Da bi to bilo ok, trebati će im dobra dobra organizacija i trebaju sastaviti sve točno određene smjene. Svaki vozač da ima broj smjene i da taj broj upisuje u kasu pri prijavi. Ne može to funkcionirati na jedan broj ni na krive šifre.

tipa:
račun: 123456
lozinka: 1234

pa onda ide...

smjena: nezz... prva na liniji 3...
00301