Razno

Autor elvis, Srpanj 29, 2010, 21:47:13

gorgoroth

Od jučer je stalno vlak u prometu, mogli su komotno šest buseva staviti da prometuju, barem na kraće relacije, danas su bili dva od čaglja i četiri od atr
Bolje ovako, naši busevi u pogonu

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.kamion-bus.hr/4674/Sufinanciranje-kupnje-elektricnih-i-autobusa-na-vodik
Sufinanciranje kupnje električnih i autobusa na vodik
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za neposredno financiranje kupnje energetski učinkovitih vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz (komunalni linijski prijevoz) 2020.

Fond će sufinancirati kupnju autobusa na električnu energiju i vodik (s nultim emisijama štetnih plinoa), a radi se o vozilima M2 (vozila s više od osam sjedala i manje od pet tona najveće dopuštene mase) i M3 (vozila koja imaju više od osam sjedišta te najveću dopuštenu mase veću od pet rona) kategorije. Naravno, vozila moraju biti homologirana za cestovni promet u Hrvatskoj.
Korisnici potpora mogu biti jedinice lokalne samouprave (JLS) ili društva u vlasništvu JLS koji obavljaju javni prijevoz putnika.
Iznos dodijeljenih sredstava ne smije prijeći 40% opravdanih troškova odnosno može biti najviše 40 milijuna kuna po korisniku, a raspoloživa sredstva u ovom pozivu iznose 100 milijuna kuna.
Opravdani trošak je trošak kupnje vozila za javni prijevoz putnika plaćen gotovinom, kreditom ili financijskim leasingom, ali ne i operativnim leasingom. Sredstava se dodjeljuju do kraja godine ili do iskorištenja.
Također, prije tri mjeseca je objavljen i javni poziv za sufinanciranje izgradnje punionica za električnu energiju i vodik pri čemu su ovdje mogući korisnici svi koji žele graditi. najviši iznos je 200.000 kn po korisniku, a ukupna sredstva 10 milijuna kn.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza


smogovci.bbb2

#108
Izvor: https://www.kamion-bus.hr/6488/Novi-Alcoa-Ultra-One-naplatci-s-povecanom-nosivoscu?src=rectop
Novi Alcoa Ultra One naplatci s povećanom nosivošću
Howmet Wheel Systems predstavio je novi proizvod u Ultra One liniji proizvoda koji se ističe povećanom nosivošću od 4.100 kg.

Novi Ultra One naplatci su u dimenziji 22.5 x 8.25, a s nosivošću od 4.100 kg su najjači u Ultra One obitelji. 
Dodatno povećanje nosivosti od 350 kg omogućeno je patentiranom Magnaforce tehnologijom izrade aluminijskih legura.
Ovi su naplatci pogotovo zanimljivi za ugradnju u električne autobuse čiji broj u Europi ubrzano raste, a zbog baterija su teži od klasičnih autobusa.
Kompatibilne su s uređajima za nadzor tlaka u gumam (TPS) te dostupne u uobičajenim izvedbama: Brushed, LvL ONE i Dura-Bright.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Marko NS

Pozdrav, imam jedno pitanje vezano za Elektricnu naplatu putarine u HR ako bi neko mogao da pomogne posto je na sajtu malo nejasno. Jel istina da se kupuje na Naplatnim rampama ili ima i na drugim mestima ?
Hvala unapred :)

mate

ENC uređaj se isključivo kupuje na prodajnim mjestima HAC-a.

https://www.hac.hr/hr/cestarina/prodajna-mjesta?points=1

Sama nadoplata ENCa nakon kupovine i kroz kasnije korištenje je vrlo jednostavna, od nadoplate putem SMS poruka, bonova, kartica, aplikacije...

Marko NS

Hvala puno Mate na odgovoru :)