Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/tiktok-prica-iz-splitskog-autobusa-jos-je-luda-sindikalist-prometa-golobradi-huligani-doveli-su-putnike-u-opasnost-1371052

Citat:PODRŠKA VOZAČU
TikTok priča iz splitskog autobusa još je luđa. Sindikalist 'Prometa': 'Golobradi huligani doveli su putnike u opasnost'
PIŠE FRANO KISO
10. ožujka 2024. - 17:21

Internetom se poput munje proširio video sukoba "Prometovog" vozača s mlađarijom na autobusnoj liniji broj 60. Vozač je bio vidno uzrujan ponašanjem momaka te jednog od njih nazvao "konjem" i prozvao ih za kukavičluk.

Iako u naslovu videa na TikToku piše da je incident nastao zbog neplaćanja autobusne karte, čini se da je ipak riječ o drugim nepodopštinama mladih delinkvenata.

- Sindikat izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi ponašanja putnika u javnom prijevozu posljednjih nekoliko mjeseci. U konkretnom slučaju dovedena je u pitanje sigurnost putnika u autobusu - odmah nam se javio Hrvoje Mlikota, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u ovoj gradskoj firmi.

- Malodobni putnici, odnosno golobradi huligani zakretali su zračne ventile izlaznih vrata pri čemu se događa naglo sigurnosno kočenje autobusa, što može biti rizično za sve putnike - kaže Mlikota napominjući kako je "Promet" u posljednjih nekoliko mjeseci podigao više desetaka kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja zbog sličnih situacija i uništavanja imovine.

- Ovaj autobus ima i videonadzor pa ćemo razmotriti elemente kaznenog djela neovlaštenog snimanja našeg vozača. Javno ga želimo još jednom pohvaliti zbog reagiranja sa željom da spriječi uništavanje imovine svih građana - zaključuje povjerenik.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/zabranjeno-zaustavljanje-ako-vas-zabiljeze-kamere-ispred-prerade-ili-mate--pojest-cete-najskuplju-krafnu-u-zivotu/197782

Citat:ZABRANJENO ZAUSTAVLJANJE Ako vas zabilježe kamere ispred Prerade ili Mate, pojest ćete najskuplju krafnu u životu

Prije nego ITS sustav u cijelosti krene s provedbom, uskoro će startati pilot projekt i kažnjavanje nepropisno zaustavljenih

Svakog dana možemo svjedočiti postavljanju kamera na splitskim križanjima. Inteligentni transportni sustavi (ITS) u cijelosti će zaživjeti tek u drugoj polovini 2025. godine kada se umreže 84 semaforizirana križanja u gradu, a dok čekamo potpunu provedbu ITS-a, uskoro kreće pilot projekt i svojevrsni test za nove i moderne kamere. U prvom koraku provedbe kažnjavat će se svi koji autobusne postaje koriste kao parkirališta. Jedna od lokacija na kojoj će se evidentirati svaki zaustavljeni automobil je ugibalište kraj Slastica kod Mate. Svi koji nepropisno nastave koristiti baš to autobusno stajalište, pojest će vjerojatno najskuplju krafnu u životu.

Snimat će se i Ulica Domovinskog rata, odnosno potez ispred Prerade, gdje smo naviknuli da se desni kolnički trak ne koristi za vožnju, već kao parkiralište gladnim kupcima brze hrane. Već kroz pilot projekt će se kažnjavati svakoga tko tamo zaustavi svoj automobil. Morat će biti oprezniji i oni koji često parkiraju ispred Sunseta na Splitu 3, kao i vozači koji uporno zaustavljaju svoj automobil u desnom kolničkom traku u Velebitskoj ulici kraj fast fooda Brzi Gonzales.

Uskoro će se kroz pilot projekt krenuti s nadzorom nekoliko raskrižja, a jedno od njih je križanje Zrinsko Frankopanske i Osmih mediteranskih igara kraj bazena na Poljudu, sjecište Dubrovačke i Domovinskog rata te Velebitske i Zagorskog puta.

Kako neslužbeno doznajemo, za sada će policija snimke kamera na križanjima pregledavati u slučaju nesreća i incidenata, ali će zato vrlo brzo krenuti s kažnjavanjem svih koji autobusna stajališta i desni kolnički trak koriste kao površinu za zaustavljanje svojih vozila.

Tako se trenutno odvijaju radovi u Dubrovačkoj ulici (blizu Slastica kod Mate), montira se kamera na Poljičkoj (kraj Autohrvatske), u Matoševoj 29, Zagrebačkoj ulici (Pazar), na Domovinskog rata (Sukoišanska) i na Splitu 3.

Interesantno - pogotovo jer na stanicu kod Mate autobus stane dvaput dnevno. :)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

COVIK

#782
Je je to je jedna od važnijih stanica u Splitu.  :)evil  Nije im palo napamet npr Pojišanska ili sve stanice u Poljičkoj a pogotovo ona isprid city centra na brniku. russian_roulette
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/vozac-splitskog-prometa-cije-je-ponasanje-uznemirilo-putnike-ostao-bez-vozacke-i-posla-direktor-otkriva-sto-mu-bi-1372051

Citat:Vozač splitskog 'Prometa' čije je ponašanje uznemirilo putnike ostao bez vozačke i posla. Direktor otkriva što mu bi

Gradska tvrtka "Promet" obavijestila nas je o sudbini vozača koji je 26. veljače upravljao javnim autobusom na liniji broj 12, a kod kojeg su policijski službenici na temelju prijave građana utvrdili da nije u psihofizičkom stanju sigurno upravljati vozilom toga popodneva.

Tjedan dana od objave prvog članka, iz "Prometa" su nas obavijestili da je uvidom u policijski zapisnik ispitivanje pokazalo prisutnost lijeka za smirenje u organizmu, zbog čega je dobio zabranu upravljanja D kategorijom. Alkohol i opojne droge nisu pronađene, dodao je direktor Sapunar:

- Nakon što se navedeni vozač vratio s bolovanja, a svrhu sigurnosti putnika, pokrenut je postupak redovitog otkaza ugovora o radu zbog nezadovoljavanja uvjeta na probnom radu – izvijestio nas je danas Stanko Sapunar, direktor...
(tu staje dostupni tekst članka)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/grad-kastela-izdvojio-60-tisuca-eura-za-autobusne-nadstresnice/199059

Citat:Grad Kaštela izdvojio 60 tisuća eura za autobusne nadstrešnice

U sklopu autobusnih stanica koje s nalaze s južne strane Ceste pape Ivana Pavla II (D8), postavljeno je 9 nadstrešnica, kako bi putnici mogli čekati prijevoz zaštićeni od kiše, vjetra ili jakog sunca. Stanice su tipske s integriranom drvenom klupom za sjedenje i košem za smeće.

Za radove je  ishođena potrebna suglasnost Hrvatskih cesta, a uključivali su čišćenje zemljišta, zemljane radove, betonske radove na izvođenju potpornih zidova gdje je bilo potrebno, a postavljene su i armirane betonske ploče za montažu nadstrešnica.

Izvođač radova je T.A.U. oprema d.o.o. , a ukupna vrijednost iznosi 59.485 € + PDV.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/kako-ce-boysi-od-dugopolja-do-poljuda-iz-prometa-su-nam-otkrili-pravu-istinu-uvijek-se-vrate-razbijeni-1376428

Citat:Kako će Boysi od Dugopolja do Poljuda? Iz Prometa nam otkrili pravu istinu: 'Nije do nas, dajemo dva autobusa u pričuvu'
PIŠE IVAN RENIĆ
29. ožujka 2024. - 12:54

Kako će Bad Blue Boysi do Poljuda? Standardna procedura bila je prihvat gostujućih navijača u Dugopolju. Potom bi Prometovim autobusima pod jakom policijskom pratnjom bili prevezeni do stadiona. Međutim, tako sutra neće biti. Gostujući navijači automobilima će, pod policijskom pratnjom, stići do Poljuda. Nazvali smo splitski Promet kako bi nam pojasnili situaciju.

- Nije nam stigao zahtjev od Hajduka, a njima inače isti šalje policijska uprava. Odlučili su kako će za gostujuće navijače tražiti drugi način prijevoza. Od nas su zatražili samo dva autobusa koja će biti u pričuvi, u slučaju izvanredne situacije. Prije bi ih naši autobusi čekali na naplatnim kućicama u Dugopolju. Tamo bi parkirali svoje automobile i mi bismo ih prevezli do stadiona – priča nam Andrija Kalinić, voditelj službe za komercijalne poslove.

Ovaj put, situacija će biti drugačija...

- Ovo nije naše odbijanje, nego je takva odluka policije. Javili su nam da ovaj put neće koristiti naše usluge. Žele samo dva autobusa u rezervi ako dođe do kvara ili izvanredne situacije.

Ova odluka za Promet je i spas. Nije tajna da se autobusi nakon ovog posla uvijek vrate razbijeni.

- Uvijek bi bilo štete, nekad veće, nekad manje. Razbijali bi stakla ili oštetili nešto u unutrašnjosti. Za takve stvari uglavnom se trudimo poslati autobuse koji imaju kasko osiguranje. Ali nije ni to uvijek lako jer nekad treba i po 12 autobusa. Starije autobuse ne možemo osigurati samo zbog toga.

Prometovi novi autobusi sufinancirani su sredstvima Europske unije.

- Takvim autobusima ne smijemo prevoziti navijače. Oni se smiju koristiti samo za javni gradski prijevoz, a ne za komercijalne usluge – zaključio je Kalinić.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Sa sjednice GV-a (izvor: skyscrapercity.com, pleja)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/i-posao-i-kategorija--promet-zaposljava-i-buducim-vozacima-financira-d-kategoriju-/200894

Citat:I POSAO I KATEGORIJA: Promet zapošljava i budućim vozačima financira D kategoriju

Za one koji su u potrazi za stabilnim radnim mjestom
'I posao. I kategorija', naziv je to najnovije kampanje splitskog Prometa kojom žele privući buduće vozače i vozačice. Svi oni koji žele ostvariti poslovnu karijeru u ovoj gradskoj tvrtki mogu računati na besplatno financiranje izobrazbe za D kategoriju, stručno osposobljavanje za posao vozača, odnosno vozačice autobusa, uz sigurna primanja za vrijeme trajanja programa.

'Nakon provjere zdravstvene sposobnosti izabrani kandidati do završetka programa obavljat će posao kontrolora u svrhu upoznavanja s linijama javnog prijevoza. Nakon završetka osposobljavanja s izabranim kandidatima zasnovat će se ugovor na neodređeno vrijeme. Od početka godine preko 20 novih vozača s položenom D kategorijom zaposleno je u Prometu putem otvorenih natječaja', poručuju iz Prometa.

Ističu i kako je i dalje otvoren takav uobičajeni natječaj za zapošljavanje vozača koji već posjeduju D kategoriju.

Ovom se kampanjom obraćaju zainteresiranim građanima koji nemaju D kategoriju, a u potrazi su za stabilnim radnim mjestom.

'Beneficirani radni staž, stimulativna primanja, bonusi i nagrade, uvećan godišnji odmor i flota novih autobusa samo su dio prednosti zaposlenja u ovoj gradskoj tvrtki', kažu iz ove gradske tvrtke.

Na Prometov natječaj mogu se prijaviti sve osobe starije od 23 godine i šest mjeseci koje posjeduju vozačku dozvolu B kategorije. Iznimno mogu se prijaviti i osobe starije od 21 godinu pod uvjetom da imaju završenu kvalifikaciju za vozača, odnosno vozačicu motornog vozila.

Više informacija o ovoj kampanji i uvjetima natječaja možete pronaći na društvenim mrežama i web stranici Prometa.

https://www.promet-split.hr/d-kategorija

Citat:Javni natječaj za radno mjesto Kontrolor uz uvjet provođenja stručnog osposobljavanja za vozača autobusa (m/ž)
15. travnja 2024.

Kratki opis posla

Posebna kontrola u suradnji s djelatnicima MUP-a,
Cjelokupne dnevne kontrole na pojedinim linijama kako bi se obuhvatio što veći uzorak korisnika te stekao uvid o urednosti plaćanja usluga od strane korisnika,
Kontrolira točnost i ažurnost prometnog osoblja u pogledu urednog izdavanja i naplate putnih karata te vodi propisanu dokumentaciju,
Izrađuje dnevna izvješća o radu,
Pruža informacije o redu vožnje, pravima i obvezama putnika.

Uvjeti

SSS,
Vozačka dozvola (kategorija B ili C)
Probni rad 6 mjeseci
Vrsta zaposlenja:

radni odnos na određeno vrijeme uz mogućnost zapošljavanja na neodređeno vrijeme,
smještaj nije osiguran,
radno vrijeme: puno radno vrijeme, rad u tri smjene.
Kandidati su dužni priložiti sljedeće dokumente:

zamolba
životopis
preslika domovnice/osobne iskaznice
dokaz o stečenoj stručnoj spremi (preslika svjedodžbe)
preslika vozačke dozvole
uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak (ne starije od 6 mjeseci).
Prijave kandidata dostavljaju se poštom ili osobno se na adresu sjedišta trgovačkog društva Promet d.o.o., Hercegovačka 20, 21 000 Split.
Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave Natječaja na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te stranicama Društva.

Postupak stručnog osposobljavanja:

Društvo daje mogućnost zasnivanja radnog odnosa s kandidatima koji trenutno ne posjeduju kvalifikacije potrebne za obavljanje poslova VOZAČ AUTOBUSA, uz uvjet da se obrazuju i steknu uvjete za obavljanje poslova predmetnog radnog mjesta.

Uvjet zaposlenja:
U svrhu realizacije zasnivanja radnog odnosa, Društvo i kandidat će istovremeno zaključiti Ugovor o radu za radno mjesto Kontrolor i Sporazum o provođenju stručnog osposobljavanja za vozača autobusa, a kojima se kandidat obvezuje započeti izobrazbu potrebnu za obavljanje poslova vozača autobusa, i istu dovršiti u primjerenom roku, utvrđenom Sporazumom, a Društvo se obvezuje po završetku školovanja primiti kandidata u radni odnos na radno mjesto vozača autobusa, na neodređeno, uz uvjet probnog roka od 6 mjeseci.


Dobna ograničenja:

Na natječaj se mogu javiti kandidati koji nisu mlađi od 23 godine i šest mjeseci.
Iznimno, mogu se javiti i kandidati stariji od 21 godinu pod uvjetom da posjeduju početne kvalifikacije tj. završenu kvalifikaciju za Vozač motornog vozila.
Troškove izobrazbe za vozača autobusa snosi Promet d.o.o.:

Financiranje osposobljavanja kandidata koji posjeduju B ili C kategoriju, za stjecanje D kategorije i KOD 95
Financiranje prekvalifikacije kandidata za stjecanje kvalifikacije za vozača motornog vozila i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom i KOD 95
Odabrani kandidati s kojima Društvo sklopi Ugovor o provođenju stručnog osposobljavanja za vozača autobusa, zasnovali bi radni odnos na određeno vrijeme na radnom mjestu Kontrolora do završetka programa.
Nakon završenog programa osposobljavanja i dobivanja svih potrebnih kvalifikacija u dogovorenom vremenskom roku, kandidati bi bili zaposleni na radno mjesto vozača autobusa.
Prednost pri zapošljavanju:

Ako kandidat ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnom zakonu dužan je u prijavi na oglas pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima. Kandidat koji ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnim propisima dužan je u prijavi na oglas pozvati se na to pravo i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima. Da bi ostvario pravo prednosti prilikom zapošljavanja, kandidat koji ispunjava uvjete za ostvarivanje tog prava, dužan je uz prijavu na oglas priložiti sve dokaze o ispunjavanju uvjeta iz oglasa, kao i rješenje odnosno potvrdu o priznatom statusu, te dokaz iz kojeg je vidljivo na koji način je prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (ugovor, rješenje, odluka i sl.). Kandidati koji se pozivaju na pravo prednosti na temelju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (,,Narodne novine" broj 121/17) dužni su dostaviti sve dokaze iz članka 103. citiranog Zakona. Dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti prilikom zapošljavanja objavljeni su na internetskoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske https://branitelji.gov.hr/.
 
Trajanje natječaja:
Trideset dana od dana objave
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-promet-pred-kolapsom-nemamo-za-gorivo-suvlasnici-duzni-3-milijuna-nadamo-se-da-nece-doci-do-najgoreg-1383338

Citat:Raspad sistema u splitskom Prometu: 'Ne plate li Kaštela, Solin, Trogir i Omiš milijunski dug, nećemo više vozit tamo!'
PIŠE ANA PIVČEVIĆ
24. travnja 2024. - 13:10

Na izvanrednoj konferenciji za medije u splitskoj Gradskoj upravi zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić i direktor gradske tvrtke "Promet" Stanko Sapunar otkrili su katastrofalnu situaciju koja trenutno vlada u splitskom javnom prijevozniku.

- Prema konačnom obračunu neto financijskog učinka za 2023. godinu koji smo dobili na Skupštini, suvlasnici Prometa su za prošlu godinu dužni tri milijuna eura. Naši dugovi prema dobavljačima na današnji dan iznose 2,5 milijuna eura. INI je naš najveći dobavljač i bez njih ne možemo, a dužni smo im milijun eura. Zamolio sam ih za odgodu plaćanja za desetak dana jer bez goriva ne možemo. Grad Split je danas ulio financijsku injekciju da možemo i dalje funkcionirati. Zbog trenutne financijske situacije nismo imali mogućnost pokriti poreze i doprinose za plaće u ožujku i jučer nam je došla porezna inspekcija. To ćemo kroz par dana riješiti. Sa svih strana smo opterećeni. Nadamo se da će biti razumijevanja ostalih suvlasnika i da će prihvatiti trošak koji je realan i da nećemo morati ići na najgoru varijantu za građane tih gradova i općina da obustavljamo za njih prijevoz - kazao je Sapunar.

Najveći dužnik je Grad Kaštela i dug iznosi 869.066,16 eura, slijedi Solin s dugom od 621.629,51 eura te Omiš koji je Prometu dužan 295.928,74 eura. Trogir duguje 284.181,90 eura, Podstrana 230.991,46 eura, a Općina Marina 200.874,28 eura.

Naime, svi gradovi i općine u kojima tvrtka javnog gradskog prijevoznika prometuje, obvezali su se sufinancirati prijevoz sukladno ugovoru o pružanju komunalne usluge prijevoza putnika te nadoknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu, na temelju europske uredbe 1370.

Dogradonačelnik Kuzmanić je istaknuo kako Grad Split neće dozvoliti da Promet bude u financijskim problemima. Poslao je i jasnu poruku na izvanrednoj konferenciji, ali i na održanoj Skupštini tvrtke.

- Do ponedjeljka svi gradovi i općine koji imaju duga moraju napraviti sporazum s "Prometom" u kojem će definirati plan otpade, dio će uplatiti odmah, a ostalo u ratama. Onaj tko to ne napravi, od 1. svibnja će im se ukinuti linije koje prometuju u tim gradovima i općinama – najavio je Kuzmanić i naglasio kako je nedopustivo da se uopće došlo u situaciju da gradovi i općine nekoliko mjeseci ne plaćaju svoje obveze.

Dodao je da su na Skupštini rekli da nisu znali za dugove, a Kuzmanić je istaknuo da ih je upozorio još prošle godine.

- Prije godinu dana smo imali istu situaciju i opet je Grad Split uskakao. Dosta je više! Ne mogu dozvoliti da građani Splita plaćaju njihovu nesposobnost. Kad ukinemo neke linije, nemamo prihode, ali nemamo ni trošak vozača, goriva i slično – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Na novinarsko pitanje je li se moglo ranije reagirati Kuzmanić je odgovorio kako se moglo, ali da je, nažalost, politika takva da su morali čekati da prođu izbori.

- Da smo s ovim izašli ranije, svi bi rekli da je korišteno u političke svrhe - kazao je Kuzmanić.

Osim prošlogodišnjeg nepodmirenog duga od 3,1 milijun eura, otkrili su kako se u 2024. godini već nagomilalo 1,4 milijuna eura duga.

- Primjerice, ako Solin, Kaštela i Trogir ne plate dugove odnosno dogovore način otplate, mi svejedno moramo voziti za Slatine koje spadaju pod Split. U najgorem scenariju to će izgledati da autobus neće stajati na stanicama u tim općinama i gradovima koji nisu platili. Ne zakidamo mi građane, već jedinice lokalne samouprave koje ne podmiruju račune. "Promet" može pokrenuti ovrhu i naplatit će samo dio, ne može sve. A novi dug se dalje gomila. Na kome je odgovornost što drugi ne plaćaju svoje obveze? - rekao je Kuzmanić istaknuo da nije dogovornost Grada Splita ako građani budu uskraćeni za linije.

- Neka građani idu ispred svojih gradova i općina i neka prosvjeduju pred svojim gradonačelnicima zato što ne plaćaju svoje obveze - zaključio je Kuzmanić.

- Linija broj 60 je vozila do Omiša, ali autobus nije stajao na stanice koje se nalaze u Općini Dugi Rat. Trošak tog autobusa tada je plaćao Split, Podstrana i Omiš. To će biti rješenje i u ovom slučaju, ali nadam se da se to neće dogoditi i da će svi shvatiti da su građani najbitniji i da će podmiriti dugovanje - rekao je Sapunar.

Što se tiče radne snage u splitskom gradskom prijevozniku, Sapunar je otkrio da su se sve linije koje su bile reducirane u siječnju, vratila u normalnu.

- Od prosinca je stalno objavljen natječaj za vozače. Od početka godine smo primili 29 vozača, a negdje 18-19 ih je otišlo u mirovinu ili na drugo radno mjesto. Zadovoljavamo trenutne potrebe, ali nam nedostaje još 30 do 35 vozača da bi mogli pokriti sve nove linije koje su najavljene i lani iskomunicirane s građanima Splita. S obzirom na to da ovim tempom zapošljavanja ne možemo doći do te brojke, pokrenuli smo kampanju u kojoj financiramo školovanje budućim vozačima. Oni će se školovati o našem trošku i po završetku početi raditi. Nakon završetka školovanja moraju dvije godine raditi za "Promet ili vratiti sredstva koja su uložena. Nakon nekoliko dana kampanje stiglo nam je 20-ak prijava i očekujemo da će stvoriti dobar efekt. Također, pokrenuli smo kampanju poziva našim starijim vozačima koji su otišli u mirovinu. Naravno, moraju proći sve testove i plan je da voze četiri sata dnevno. Javila su nam se četiri stara vozača koja su se vratila u Promet - objasnio je Sapunar i dodao da plaća vozača iznosi oko 1500 eura s prekovremenim satima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Prozvani načelnici uzvraćaju:

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/dio-suvlasnika-odgovorio-prometu--rijec-je-o-pravno-i-racunovodstveno-neutemeljenom-dugu/201752

Citat:Dio suvlasnika odgovorio Prometu: Riječ je o pravno i računovodstveno neutemeljenom dugu

'Mislim da nije korektno da se poslovanje tvrtke vodi preko medija i da se na ovaj način prijeti ostalim suvlasnicima i korisnicima'
Stižu reakcije nakon konferencije za medije na kojoj je najavljeno da će se obustavit javni gradski prijevoz na području gradova i općina koje su tvrtki Promet za prošlu godinu dužne ukupno 3.1 milijun eura.
Jedan od gradova dužnika je i Trogir koji mora podmiriti 284.181 eura potraživanja, dok im je godišnja ugovorom predviđena subvencija 170.000 eura.

Uz sve to, gradonačelnik Ante Bilić tvrdi kako je riječ o pravno i računovodstveno neutemeljenom dugu, na što se nekoliko suvlasnika pismeno požalilo prije desetak dana.

- Mislim da nije korektno da se poslovanje tvrtke vodi preko medija i da se na ovaj način prijeti ostalim suvlasnicima i korisnicima. Poštujemo ugovor i svaki mjesec plaćamo svoje rate, da bi na kraju 2023. godine, odnosno početkom 2024. stiglo da moramo platiti dodatnih 284.181 eura. Usporedbe radi, 2022. godina je za Promet bila iznimno teška, a mi smo na kraju te godine, uz godišnji iznos koji plaćamo, morali dodatno platiti 25 tisuća eura. Ove godine odjednom dodatno moramo platiti gotovo 12 puta više nego prošle godine – objasnio je Ante Bilić koji je naglasio da je takav dug pravno i računovodstveno neutemeljeno, a još uvijek čekaju obrazloženje za njih visokog dodatnog nameta.

Više puta je naglasio kako je apsurdno da je dug grada Trogira veći od ukupnih godišnjih obveza koje su dužni plaćati Prometu.

Na prozivke je odgovorio i Grad Kaštela. Objasnili su kako je u njihovom proračunu za 2023. godinu bilo predviđeno 790.000 eura subvencije za Promet, od čega je 517.618,92 izdvojeno za ugovornu obvezu prema Prometu.

- Mjesečni iznos zahtjeva za subvenciju koji smo zaprimili od Prometa je iznosio 43.134,91 eura što za cijelu 2023. godinu iznosi 517.618,92 eura te je taj iznos i uplaćen. Također, uplaćeno je 270.000 eura razlike za 2022. godinu koju smo primili nakon izračuna neto financijskog učinka - objasnili su iz Grada Kaštela, što znači da im je prošlogodišnji dodani dug od 869 tisuća eura znatno veći od cjelogodišnje planirane subvencije. Slično kao i kod Trogira.

- Godišnji plan Prometa za 2023. godinu, na ime prihoda od subvencija grada Splita iznosio je 6.636.140 eura, a na ime prihoda od subvencija ostalih gradova i općina 2.509.788 eura da bi na kraju ostvarenje za 2023. godinu iznosilo na grad Split 6.163.297 eura (cca 500.000 eura manje), a na ostale jedinice lokalne samouprave 5.586.599 eura, što je značajno povećanje od cca tri milijuna eura - odgovorili su iz Kaštela.

Naglasili su da ne izbjegavaju plaćanje obaveza, ali vodeći se Planom poslovanja za 2023. nisu planirali povećanje u proračunu na poziciji subvencije prijevoza za prošlu godinu. Napomenuli su kako su jedinice lokalne samouprave već podnijele svoje financijske izvještaje što znači da će morati donijeti izmjene proračuna za 2024. godinu.

- Nadalje, ističemo kako je metodologija izračuna neto financijskog učinka nejasna i nepotpuna te ne pruža dovoljno informacija za provjeru od strane korisnika. Izračun razlike nakon konačnog obračuna za grad Kaštela za 2023. godinu iznosi 869.066 eura (zaprimljeno 26.02.2024.g.) dok je za 2022. godinu iznosio 270.000 eura, što je značajno povećanje. S druge strane, obaviješteni smo da će nakon uvođenja ticketinga u 2023. godine iznosi subvencija biti manji - poručili su iz Grada Kaštela.

Inače, ove godine nastavili su im stizati isti mjesečni zahtjevi za subvenciju Prometa u iznosu od 43.134,91 eura, koliko su plaćali i prošle godine.

Idućih dana se očekuje sastanak suvlasnika Prometa nakon kojeg će se odlučiti kako će postupati prema ovakvom dugu koji je u slučaju Kaštela i Trogira veći od cjelogodišnje dogovorene subvencije prema Prometu.

Gabrijela Radanović | 24. 04. 2024. | 15:59h

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/vetma-o-prometu--nevjerodostojne-isprave-bez-specifikacija-ne-smijemo-platiti-jer-bi-time-napravili-nezakonit-propust/201799

Citat:Vetma o Prometu: Nevjerodostojne isprave bez specifikacija ne smijemo platiti jer bi time napravili nezakonit propust

Kako to da baš nitko nije platio posljednji račun koji je sastavljen van svakog zakonskog okvira?
Među onima za koje Grad Split tvrdi da imaju nepodmirena dugovanja prema Prometu je i Općina Klis. Reagirao je načelnik Jakov Vetma.

'Promet je u dugovima zbog lošeg upravljanja Uprave i Grada Splita kao većinskog vlasnika. Općina Klis plaća uredno svoje obveze, ali nevjerodostojne isprave bez specifikacija ne smijemo platiti jer bi time napravili nezakonit propust.

Čelnici okolnih gradova i općina nisu od jučer tu i kako to da baš nitko nije platio posljednji račun koji je sastavljen van svakog zakonskog okvira?

Loše upravljanje. Jako loše. Sad nek nastave s medijskim pritiskom.

P.S. Gdje je nestao ticketing? Zna li tko?', napisao je Vetma.
P. I. | 25. 04. 2024. | 08:21h

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/nincevic-o-dugovanju-prometu--dok-se-nama-prikazuju-povecani-kilometri-i-dugovi--gradu-splitu-se-oni-umanjuju/201798

Citat:Ninčević o dugovanju Prometu: Dok se nama prikazuju povećani kilometri i dugovi, Gradu Splitu se oni umanjuju

Predstavnici suvlasnika su tražili detaljnu analizu i jasan prikaz izračuna troškova, ali ih nikad nisu dobili
Splitski dogradonačelnik, Antonio Kuzmanić, iznio je jučer podatke o dugovanjima koje gradovi i općine imaju prema Prometu te najavio kako će autobusi prestati voziti od 1. svibnja ako se dugovi ne podmire. Među dužnicima je naveden i Grad Solin, a evo što o svemu kaže solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

'U 2023. godini u Solinu uveden metro! Možda ja imam lošiji vid ili prebrzo trčim pa mi promakne, ali po izračunu Prometa izgleda da je u prošloj godini uveden metro, a ne standardne autobusne linije (utvrđene davnih dana). Naime, u javnosti se prezentiraju informacije da Solin i ostali suvlasnici nisu podmirivali troškove prema Prometu te se stvorio ogroman dug', kaže Ninčević te dodaje kako Grad Solin redovno i uredno podmiruje sva javna davanja posebno vodeći računa da sve usluge građanima budu osigurane.

'Ono što se u javnosti ne govori je podatak da je Grad Solin za prošlu godinu prema Prometu imao uplate u visini od cca 700.000,00 eura, a sada se proračun Grada imaginarno tereti za gotovo još toliko, s tim da su sve rate uredno podmirene. Novi financijski teret se pravda povećanjem ostvarenih kilometara po Solinu pa izgleda da Prometovi autobusi voze kružno po sistemu metroa, a vi ste dragi sugrađani najbolji svjedoci koliko takve teze drže vodu', ističe Ninčević.

Navodi i kako su predstavnici suvlasnika tražili detaljnu analizu i jasan prikaz izračuna troškova, ali ih nikad nisu dobili.

'Dok se nama prikazuju povećani kilometri i dugovi, Gradu Splitu se isti umanjuju.  Potpuni uvid u način rada i ucjene Prometa (čitaj Grada Splita) prema ostalim suvlasnicima dat ću idući tjedan na konferenciji za novinare.  Drage sugrađanke i sugrađani, ono u što možete biti sigurni da ću se i ovom prilikom boriti za vaše interese, ali na ucjene, bez obzira od koga dolazile, nikad neću pristati', zaključio je Ninčević.
P. I. | 25. 04. 2024. | 08:15h

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/omiski-gradonacelnik-reagirao-na-prozivke-prometa--uvijek-smo-lijepo-suradivali--a-ovo-je-bas-bilo-neprimjereno/201835

Citat:Omiški gradonačelnik reagirao na prozivke Prometa: Uvijek smo lijepo surađivali, a ovo je baš bilo neprimjereno

'Tražili smo sastanak da nam se obrazlaže troškovi, nismo rekli da nećemo platiti'
Nakon plasiranja bombastične informacije da je tvrtka Promet u financijskim problemima zbog dugova 20-ak jedinica lokalne samouprave, reagirao je dio suvlasnika koje se prozvalo na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Odgovorio je gradonačelnik Trogira, Solina i Kaštela te načelnik Općine Klis, a na sličnom tragu je Ivo Tomasović, čelnik Omiša.

Dosad je Omiš godišnje plaćao između 170 i 200 tisuća eura, a prema novom obračunu koji su dobili početkom ove godine, trebaju nadoplatiti još gotovo 300 tisuća eura.

- Nakon što smo dobili obavijest da moramo platiti toliki iznos, prije nekih mjesec dana dio suvlasnika je poslao zajednički dopis Prometu da nam se obrazloži poskupljenje. Do sad smo imali razlike koje su se plaćale na kraju godine, ali nikada ovolike. Nije nam jasno kako je do ovoga došlo. Nismo dobili obrazloženje zašto se toliko povisilo dugovanje, a moramo ga imati kako bi opravdali takvu uplatu. Nikada nije bilo sporno platiti dodatne troškove, samo želimo znati zašto i kako je došlo do tog iznosa - rekao je gradonačelnik, Ivo Tomasović. Primjerice, prošle godine su iz gradske blagajne morali platiti dodatnih 20-ak tisuća eura. Ove godine, uz već plaćenih 158.161, prema izračunu Prometa duguju još 295.928 eura.

- Kad se donosi financijski plan Prometa sukladno tome mi dobijemo upute koliko ćemo mjesečno uplaćivati za javni gradski prijevoz i svaki mjesec dobijemo potražnicu za uplatu. Mi smo to uplaćivali i stvarno dobro surađujemo, a ovo je prvi put da se ovakvo nešto dogodilo. Na nekom od budućih sastanaka nam se mora detaljnije objasniti zašto je tako - naglasio je omiški gradonačelnik koji prije uplate mora pripremiti rebalans proračuna, a Vijeće ga treba izglasati.

- Konzultirali smo se s Prometom kada smo radili proračun krajem prošle godine. Osigurali smo malo veći iznos nego što je bio lani, ali opet neće biti dovoljno. Nešto ćemo morati rezati - najavio je.

Na prethodnim skupštinama Prometa koje su se održale ove godine, bilo je govora da će iznosi dodatnih uplata biti veći, ali je naglasio da nisu ovo očekivali. Uz sve to, potražnice koje Promet šalje ove godine su iste kao i prošle godine, tako da bi ih na kraju ove godine opet mogao šokirati iznos. Zato Tomasović smatra kako je trebalo kvartalno naglasiti ako je došlo do nekih promjena, a ne da na kraju tekuće ili početkom iduće godine saznaju za veliku razliku. Komentirao je i jučerašnju konferenciju za medije u koju su inicirali direktor Prometa Stanko Sapunar i splitski gradonačelnik Antonio Kuzmanić.

- Bilo je neprimjereno. Sazvala se konferencija za novinare i nas se predstavilo kao problematične suvlasnike. Nikad nismo imali problema i ovo je izgledalo kao pokazivanje mišića, ali kome, zašto? Uvijek smo lijepo surađivali, a ovo je baš bilo neprimjereno. Sve se može ispraviti i riješiti, sastat ćemo se da nam se objasni i isprave greške u komunikaciji i, ako ih ima, u izračunu. Mi smo tražili sastanak da nam se obrazlože troškovi, nismo rekli da nećemo platiti. Uostalom, nemamo ni nekog manevarskog prostora, jer je riječ o prijevozu ljudi. Osim toga, suvlasnici smo i imamo neke obveze - zaključio je Tomasović.

Poslali smo upit Prometu da nam detaljno obrazlože drastičan porast troškova prijevoza putnika za jedinice lokalne samouprave. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Načelnik Klisa, Jakov Vetma, nam je rekao da su Prometovi argumenti 'navodna razlika u troškovima i prihodima' koja im na zadnjoj Skupštini nije objašnjena kako su to dužnici tražili. Najavio je za idući ponedjeljak sastanak suvlasnika kada će iznijeti detalje računa i obračuna svih pojedinih gradova i općina.

Gabrijela Radanović | 25. 04. 2024. | 14:31h
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

XDonald

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/sindikat-vozaca--nadamo-se-da-u-prometu--unatoc-okolnostima--nije-upitno-podizanje-placa/201958?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1Gw0shYZz5Y4jStMdDw7clfcae_8n9cvOqH88ad-BpmAfAas8r_8oy_Bc_aem_AbIEwhPTFS-kOPAY1OynW4EU3VAslQNSMvCPGy31T-eU0UaeOybiKv2f6dQS7xSN0k7ztQA5XBfvknGlGKnTd7y9

SINDIKAT VOZAČA: Nadamo se da u Prometu, unatoč okolnostima, nije upitno podizanje plaća

Ograđujemo od bilo kojih političkih konotacija aktualne teme'

Nakon plasiranja informacije da je tvrtka Promet u financijskim problemima zbog dugova 20-ak jedinica lokalne samouprave, reagirao je Sindikat vozača i prometnih radnika. 

'Ne možemo i nije nam cilj ulaziti u odnose unutar upravljačkih struktura, no iskreno se nadamo i vjerujemo da sredstva za podizanja plaća nisu predmet osporavanja. 

Bez obzira na sve okolnosti, želimo naglasiti da će sindikat i dalje tražiti podizanja materijalnih prava djelatnika Prometa koji bolje plaće trebaju već sutra. Također se odlučno ograđujemo od bilo kojih političkih konotacija aktualne teme i nadamo se da se u budućnosti ova pitanja neće rješavati preko medija', poručuje predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika, Teo Bulić.

Bulić naglašava kako su prioriteti zadovoljni radnici i pružanje kvalitetne usluge korisnicima.

'Jedno bez drugoga sigurno nikada nije išlo', zaključuje Bulić.


Paško

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/gradonacelnici-i-nacelnici-pred-prometovim-garazama--dug-ne-mozemo-podmiriti/202253

Citat:Gradonačelnici i načelnici pred Prometovim garažama: Dug ne možemo podmiriti!

Gradonačelnici Kaštela Denis Ivanović (HDZ), Trogira Ante Bilić (SDP), Solina Dalibor Ninčević (HDZ) te načelnici općina Dugopolje Perica Bosančić (HDZ) i Klis Jakov Vetma (HDZ) održali su press konferenciju ispred ulaza u garažu Prometa zbog velikih dugova zbog kojih su ih prošli tjedan prozvali dogradonačelnik Antonio Kuzmanić i direktor Prometa Stanko Sapunar.

Gradonačelnici su složni da se dug treba platiti, ali od Prometa zahtijevaju da im detaljno obrazloži na koji način su nastala dugovanja u ukupnom iznosu većem od 3, 1 milijun eura. Najveći dužnik su Kaštela s oko 800.000 eura razlike, a iz Javnog gradskog prijevoznika su pojasnili kako je dug najvećim dijelom nastao zbog povećanja plaća radnicima.

U zraku je ostalo visjeti pitanje hoće li se obistiniti prošlotjedna najava da će se od 1. svibnja obustavit javni gradski prijevoz na području gradova i općina koje su tvrtki Promet za prošlu godinu ostale dužne.

Dio suvlasnika se dogovorio da će angažirati neovisnog revizora koji će utvrditi točno stanje duga, kako bi vidjeli kako je došlo do velike razlike koju još moraju nadoplatiti.

- Sve svoje obveze smo podmirili u skladu s ugovorom. Za cijelu 2023. godinu plaćali smo godišnju subvenciju u iznosu od 517.618,92 eura, a početkom ove godine stigla nam je razlika od 869.066 eura, što je povećanje od 150 posto. Pitali smo od čega se stvorila takva razlika, ali do danas nismo dobili odgovor. Samo smo prošli tjedan od predstavnika Grada Splita dobili najavu da od sutra linije neće voziti u naše općine i gradove - kazao je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela te je naglasio kako nitko od njih ne bježi od plaćanja tog duga, ali traže obrazloženje.

Na dan 15. travnja najveći dužnik je Grad Kaštela s 869.066 eura zaostalih plaćanja, potom Solin sa 621.629 eura duga. Grad Trogir duguje 284.181 eura, Klis 145.485, a Omiš 295,928.

- Bez ikakvih argumenata na prošlotjednoj konferenciji za medije pokušali su prebaciti svu odgovornost na suvlasnike - rekao je Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina. Podsjetio je da je na temelju ugovora koji su suvlasnici potpisali s tvrtkom Promet, jasno definirano da javni gradski prijevoznik mora mijenjati plan poslovanja u slučaju većih odstupanja, što nije učinjeno. Promet je suvlasnike dužan i kvartalno izvještavati o poslovanju. Ni to nije učinjeno, kažu.

- Postavlja se pitanje kako je uprava Društva mogla trošiti nešto za što nije imala osigurana sredstva? - pitao je Ninčević te zaključio da bez jasnih pokazatelja kako je nastao dug nema namjeru platiti iznos koji Promet traži.

Kako je Dalmatinski portal naknadno saznao od javnog gradskog prijevoznika, od cjelokupne razlike koju jedinice lokalne samouprave moraju nadoplatiti više od dva milijuna eura se odnosi na veći trošak plaća zaposlenika. Novinari su pitali gradonačelnika Solina sjeća li se kada se održala Skupština na kojoj se glasalo o povećanju plaća te kako se njihov predstavnik izjasnio.

- Plaće su podignute u ožujku prošle godine, a nama je trebalo poslati plan poslovanja koji Promet nije napravio. To je bio uvjet da bi mi mogli uskladiti svoje proračune - odgovorio je Ninčević, no ne sjeća se kada se održala skupština te kako su glasali njegovi predstavnici.

Jedan od gradova dužnika je i Trogir koji mora podmiriti 284.181 eura potraživanja, dok im je godišnja ugovorom predviđena subvencija 170.000 eura. Gradonačelnik Ante Bilić je istaknuo kako smatra neprimjerenim vođenje politike i uprave društva preko medije, te način na koji se Grad Split postavio s pozicije sile i ucjene, što je izazvalo njihovu reakciju.

- Tražimo poštivanje ugovora koji je na snazi. U planu poslovanja je bilo uračunato povećanje plaća, tako smo kao grad Trogir u 2022. mjesečno plaćali 12 tisuća eura, dok smo prošle godine izdvajali 15 tisuća eura. Za 2022. nam je razlika bila 25 tisuća eura, a sada odjednom 300 tisuća. To je povećanje od 12 puta. Tražili smo ono na što imamo pravo, a to je da se napravi revizija odnosa, jer je interesantno da se udio Grada Splita smanjio za 500 tisuća eura, a svi drugi su stvorili gubitak. Ili su prošle uprave radile netransparentno ili sad nešto ne štima - rekao je Bilić. Što se tiče prijetnje da od sutra njihovim gradovima i općinama neće voziti Prometovi autobusi, trogirski gradonačelnik je upozorio kako bi to povuklo ozbiljnu odgovornost predsjednika Uprave zbog kršenja ugovora.

- Autobusi su nabavljeni preko EU-ovih fondova te bi se zbog toga platili ogromni penali. Poduzet ćemo pravne radnje da se zaštitimo, a nadam se da je predsjednik Uprave dovoljno odgovoran i mudar da ne dođe do tog poteza, jer su i ovakve situacije predviđene u ugovoru. Postoji proces mirenja, a javna usluga se mora izvršiti. Ne bih volio da do toga dođe, mora se sjesti za stol i napraviti revizija. Nitko ne bježi od obaveza, ali treba utvrditi tko je što dužan. Treba nam se i odgovoriti zašto se nije poštivao ugovor, jer je obveza Prometa da nas upozori na odstupanja od plana ako se radi o iznosu većem od dva posto - najavio je Bilić.

Jakov Vetma, načelnik Općine Klis istaknuo je informaciju da lani 40 dana nije radio e-ticketing koji definira prihode Prometa od karata, što znači da su tih 40 dana prihodi bili - nula. Tako da traži reviziju i vjerodostojne dokumente sa specifikacijama što točno Klis mora nadoplatiti.

Naime, svi gradovi i općine u kojima tvrtka javnog gradskog prijevoznika prometuje, obvezali su se sufinancirati prijevoz sukladno ugovoru o pružanju komunalne usluge prijevoza putnika te nadoknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu, na temelju europske uredbe 1370.

Osim navedenih gradova, značajan iznos dužna je Općina Marina, (200.874 eura), a Podstrana nije platila 230.991 eura obveza. Općina Šolta na dan 15. travnja duguje 112.208 eura.

Ostale općine dužne su manje od sto tisuća eura - Seget, Okrug Gornji, Lećevica, Prgomet, Dugopolje, Drniš, Dicmo, Trilj, Ružić i Šestanovac.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/tvrtka-promet-ipak-se-nece-zaustaviti-autobusne-linije--najgori-scenarij-je-odgoden-barem-dan-/202257

Citat:TVRTKA PROMET Ipak se neće zaustaviti autobusne linije. Najgori scenarij je odgođen barem dan

Stanko Sapunar, direktor Prometa je danas na poslovnom putu i medijima nije dao izjave zbog nepostignutog dogovora s 20-ak općina i gradova. Premda dio suvlasnika do sutra neće platiti niti dio duga od ukupnih 3.1 milijuna eura, sve linije će nastaviti voziti.

- Promet uputio poziv na sastanak suvlasnicima Društva koji nisu suglasni s izračunom dugovanja za 2023. godinu. Sastanak će se održati u četvrtak 2. svibnja kada ćemo još jednom pokušati razjasniti okolnosti u svezi nastalih dugovanja prema Prometu te pokušati doći do boljeg razumijevanja situacije o kojoj smo komunicirali na prethodnoj Skupštini društva. Nakon navedenog sastanka obavijestit ćemo javnost o eventualno postignutom dogovoru te daljnjim koracima - kazali su iz Prometa te ovom prilikom zahvalili svim suvlasnicima koji redovito izvršavaju svoje financijske obveze i onima koji su slijedom novonastale situacije iskazali spremnost za dogovor i podmirenje nastalih dugovanja.

Podsjećamo, prošlog tjedna je najavljeno da će javni gradski prijevoznik zaustaviti linije prema Kaštelima, Solinu, Trogiru, Omišu, Klisu i još 15-ak općina, ako se ovog tjedna ne dogovori isplata tri milijuna eura dugova jedinica lokalnih samouprava prema tvrtki javnog gradskog prijevoznika. No, za sada je takva najava odgođena barem još jedan dan.

Gabrijela Radanović | 30. 04. 2024. | 13:47h
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Citat: Paško  u Travanj 09, 2024, 01:07:03Sa sjednice GV-a (izvor: skyscrapercity.com, pleja)
Nova sjednica, isti izvor.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

XDonald

#793
https://slobodnadalmacija.hr/split/krkljanac-na-cesti-prema-marjanu-autobus-krenuo-krivim-smjerom-i-blokirao-desetke-vozaca-bilo-je-trubljenja-i-galame-1385158?

Krkljanac na cesti prema Marjanu: u gužvi 'zapela' i Hitna, mnogi optužili Prometov autobus, stigla njihova reakcija

PIŠE SPLIT SD
1. svibnja 2024. - 11:42

Veliki broj Splićana danas se odlučio zaputiti na Marjan i proslaviti Praznik rada. Dobar dio njih koji su na Marjan krenuli automobilima neugodno se iznenadio kada je u kretanju prema Prvoj vidilici naišao na Prometov autobus. U uskoj, jednosmjernoj ulici iznad Osnovne škole "Marjan" nastao je veliki prometni zastoj. Deseci automobila ostali su blokirani.

Nastao je pravi krkljanac. Bilo je i trubljenja, a neki vozači izlazili su se svađati i objašnjavati s vozačem autobusa.

Da nezgoda bude veća, u zastoju se našlo i vozilo Hitne pomoći, ali njegov se vozač, uz suradnju i pomicanje ostalih, uspio izvući iz čepa i doći do onih kojima je hitna pomoć bila potrebna.

Mnogi su za krkljanac 'optužili' vozača Prometovog autobusa, komentirajući kako je krenuo krivim smjerom, no Hrvoje Mlikota, glasnogovornik Prometa to demantira.

- Objavljeno je kako je "krkljanac na cesti prema Marjanu" uzrokovan prolaskom kroz krivi smjer našeg autobusa. Želimo upoznati javnost kako već dugi niz godina na međunarodni praznik rada Promet od Grada Splita dobiva suglasnost kojom Marjanski put postaje dvosmjeran za liniju javnog prijevoza prema Marjanu. Krkljanac koji je spomenut nastao je zbog parkiranih osobnih automobila duž cijele prometnice. Naša sigurnosna služba na terenu je od ranog jutra, te je više puta pozivala nadležne policijske postaje na intervenciju koja se dogodila oko 11:30 sati kada se vozilo Hitne pomoći našlo u zastoju. Ovim putem želimo uputiti isprike građanima koji su do 12:00 sati ostali bez najavljenog besplatnog prijevoza koji je bio onemogućen zbog prometnog čepa uzrokovanog osobnim automobilima - ističe Mlikota.

Paško

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/revizija-duga-ipak-ce-nastaviti-prometovati-autobusi-prema-omisu--trogiru--kastelima-i-klisu/202420

Citat:REVIZIJA DUGA Ipak će nastaviti prometovati autobusi prema Omišu, Trogiru, Kaštelima i Klisu

Postignut je dogovor između Prometa te gradova i općina koje problematiziraju obračun duga za 2023. godinu prema javnom gradskom prijevozniku.

Nakon sastanka koji se održao jutros u upravnoj zgradi Prometa, najvažnija informacija za korisnike javnog gradskog prijevoznika je da sve linije nastavljaju prometovati. Neće se obistiniti prošlotjedna prijetnja o zaustavljanju svih linija prema općinama i gradovima koji do ovog tjedna ne podmire svoj dug prema Prometu.

Podsjećamo, predstavnici Kaštela, Solina, Trogira te načelnici općina Klisa i Dugopolja prije dva dana su održali konferenciju za medije kako bi poručili da dugovanje smatraju neopravdanim i netransparentnim. Dio ih se sastao danas s Upravom Prometa, a zadovoljni epilogom tog razgovora najavili su da će se provesti revizija obračuna spornog duga.

- Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, jer je svima cilj da Promet posluje. Najvažniji je zaključak da građani mogu biti mirni jer će linije prometovati. Stručne službe i Uprava su se obvezali za 20-ak dana napraviti revidirani godišnji izvještaj prema metodologiji obračuna obveza suosnivača, odnosno korisnika. Kad dobijemo revidirani izvještaj onda ćemo to analizirati, sastat ćemo se i kada se utvrde stvarne obveze, postupit ćemo na temelju toga kao odgovorni suvlasnici - kazao je Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina.

Obznanio je i dogovor kako će svi suvlasnici - uz mjesečne tranše koje plaćaju Prometu - u okviru svojih mogućnosti pokušati unaprijed uplatiti dio sredstava kako bi tvrtka u međuvremenu nastavila poslovati.

Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša je također potvrdio kako je sastanak protekao u mirnom i konstruktivnom tonu. Ponovio je kako se nikada nije osporavao dug, ali način na koji je cijela priča dospjela u javnost smatra neprimjerenim.

- Kada je dogradonačelnik Splita, Antonio Kuzmanić, poručio kako moramo platit ili će se prestati voziti, znao je da iz formalnih razloga nismo mogli toliko platiti jer smo u svom proračunu predvidjeli određena sredstva koja su bila planirana na Skupštini krajem prošle godine, a pokazalo se kasnije da su sredstva nedostatna. Naravno da nitko od nas nije bježao od plaćanja, naravno da moramo financirati javni prijevoz, ali način na koji se to iskomuniciralo je bio neprimjeren i neprihvatljiv - poručio je Tomasović. Potvrdio je da su na današnjem sastanku dogovoreni svi koraci koji će se napraviti kako bi se obrazložio dug i kako bi jedinice lokalne samouprave mogle osigurati sredstva za dug koji će se utvrditi nakon revizije.

Iz Prometa su također izrazili zadovoljstvo zbog konstruktivnog sastanka, a posebno zato što su svi od samog početka suglasni kako je najvažnije da linije nastave voziti.

- S osobne strane mi je drago što nitko nije dovodio u pitanje podizanje plaća radnika. U budućnosti je dogovoreno više ovakvih radnih sastanaka kako bi gradovi i općine imali priliku aktivno sudjelovati u kreaciji svojih linija i svog dijela proračuna koji će se odnositi na Promet. Obvezali smo se revidirati izračune s pomoću kojih je nastala tolika razlika kako bi vidjeli je li došlo do problema ili nije - kazao je Hrvoje Mlikota, glasnogovornik Prometa. Na sastanku su bili predstavnici Kaštela, Solina, Trogira i Omiša.

Nakon održanog sastanka iz Prometa su poslali priopćenje za javnost. Kako su ranije kazali, Promet se obvezao kroz 15-ak dana revidirati obračun za 2023. godinu što podrazumijeva potpunu analizu svih parametara izračuna za svakog pojedinog suvlasnika, dok su se suvlasnici obvezali uplatiti dio iznosa sukladno svojim mogućnosti kako bi se nastavilo nesmetano poslovanje.

- Sukladno navedenome sve linije će i dalje prometovati prema predviđenom voznom redu. Koristimo priliku još jednom zahvaliti svim suvlasnicima koji su već uplatili dio novčanih sredstava - poručili su iz Prometa.

Gabrijela Radanović | 02. 05. 2024. | 12:18h
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!