Do kud je stigao turistički prijevoz u RH

Autor maly, Listopad 26, 2011, 16:57:53

jesrib

jako dobra tema! ako se mogu uključiti, kod nas u sloveniji je cjena za standardni bus ( 50 sjedišta) 1,10 eur/km, ali ima budala koja voze i za 0,80eur/km i nije mi jasno kako prolaze sa troškovima??? to nije konkurencija to je umiranje na obroke, jer takav nemore placati trenutacni leasing a kamoli da razmislja o novom busu, pa su vozaci nezadovoljni jer je slaba plata ako je uopste dobijo... mi smo u zadnjih 5 godina otkazali usluge prevoza i turističke agencije sigurno 40% putnika. ponajvise radi neredovnog plačanja. vjerujte dosla su vremena, gdje su vozaci na linijama pa skoro bolje plačeni nego mi u turizmu. agencije i prevoznici trebaju da shvate da nezarađuju jedni od drugih nego od putnika. spediteri imaju bolje sređene uslove, nego mi. bolje su organizirani i imaju dobre cjene, tako bi trebali i mi dogovoriti minimalne cjene ispod kojih neidemo, a ko moze da opali sto vecu - toliko bolje za njega.
kvalitetno odrađen posao traži kvalitetne uslove rada!

daniel19

Poštovani,
trebao bih malo vaše stručne pomoći.
Nedavno sam otvorijo prijevoznički obrt za prijevoz putnika i imam autobus marke mercedes benz turismo,1997 god,proizvodnje.
I sad sam u intezivnoj potrazi za poslom. Pa Vas cjenjene kolege ovim putem molim za pomoć.
Želijo bih saznati kako i na koji način se zaposliti u sezoni u Splitu, Dubrovniku na poslovima prijevozu putnika - turista koji dolaze s velikih
kruzera i razgledavaju našu obalu. Novi sam na ovom forumu al vidim da ih dosta ima u Dubrovniku znali tko od Vas kome se javiti odnosno kojoj agenciji koja to sve radi tj. puni autobuse.
Srdačan pozdrav i unaprijed zahvaljujem.
:)

miky

U Dubrovniku od ove godine više nece dobro prolaziti prijevoznici koji nisu iz Grada i blize okolice, naplata na Pilama će biti jeftinija agenciji 15% za domaći autobus nego za ostale, pa ne znam koliko je to uopće isplativo.
Kako si kupio autobus ako prije toga nisi dogovorio barem nešto posla i to naravno na svome terenu?

čazmatrans_nova

evo ovako, prema najavama iz vrha firme, Čazmatrans bi ove godine trebao kupiti 4 nova Starlinera i 5  novih Visokoturističkih setri, naime.. ove godine, 2013., čazmatrans ima ugovoreno 200-injak tura s raznim inozemnim turistima, ponajviše japancima. Riječ je o Jadranskoj turi, znaći Istra- Dubrovnik..

maly

Poštovani kolega "jesrib"a sa kim se dogovoriti u ovoj drževi,pa možeš imat 1 a najviše 2 kolege prijevoznika na koje se možeš osloniti da ti neće okrenut leđa i ukrasti sve što može od tvojih putnika.Danijel , što se tiče Dubrovnika dobro se sračunaj koliko ti to igra,kad platiš parking,pranje,održavanje,stan za vozača i ostalo,pa kad će ti netko platiti,znaš kako je kad nisi domaći,čast domaćim iznimkama ali većina nevoli ni čuti za nas a kamoli te vidit dolje,sve to uzmi u obzir pa vidi "do kud je stigao turistički prijevoz u RH"

Mihailo Mateljan

Kolega obrati se u Dubrovniku,
Robert Kuzmanić
Voditelj operativnih poslova
ELITE TRAVEL
robert.kuzmanic@elite.hr
Ako ti on nepomogne neznam tko će.
Pozdrav & sretno !

actros

Citat: shef  u Siječanj 12, 2013, 12:10:50
http://dubrovacki.hr/clanak/47213/obit-ce-im-se-o-glavu
eto došao je taj famozni 1. ožujka, znaju li se kakvi detalji, upute, pojedinosti?
npr. dali se plača jednom dnevno, ili svaki put kad prođeš? i gdje točno će biti naplata (predpostavljam negdje na potezu od javne garaže, kod vatrogasaca, ili dole kod zidina?)
...i baš me zanima kako namjeravaju naplačivati kombije 8+1? pa znaju li oni da je to osobno vozilo (B-kategorija)

klimama

Ministarstvo prometa odlučilo da grad Dubrovnik nije nadležan za određivanje naplate prolaska turističkim autobusima.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/hajdas-doncic-srusio-vlahusicevu-naplatu-prometa-kroz-dubrovnik-237876

shef

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

maly

Eto sad mi sa "kopna"ispadosmo gosti u svojoj državi,

miky

Citat: maly  u Svibanj 20, 2013, 11:30:30
Eto sad mi sa "kopna"ispadosmo gosti u svojoj državi,

Svatko treba čuvati svoj prag. Dolazim li ja kod Tebe doma uzimati Tvoj posao? Dođi slobodno, ali radi po našim uvjetima i po našemu cjeniku...

Tomek

Hvala Bogu na tome da postoji nešto što se zove konkurencija koja se bori cijenama za svakog gosta/putnika/kupca.
Tebi miky nitko ne brani da dođeš raditi bilo gdje drugdje u RH pa zašto ne bi onda netko radio u Dubrovniku?
Zakoni su koliko znam u cijeloj Hr isti i kakvi god oni bili(vjerojatno puni rupa i loši) takvi su kakvi su, tako da ovo da netko dođe raditi po našim uvjetima šta bi trebalo značiti? koji su to? Ubrzo kako je krenulo biti ćemo svi zadovoljni dok smo si mi Hrvati bili konkurencija, jer kad navale jeftini Bugari i Rumunji doći će do općeg kolapsa, a već sad su neke njihove agencije s autobusima jako prisutne na Jadranu.

maly

Oprosti ali očigledno po vama mi ne živimo u istoj državi,sramota da dijelite MI-VI,ja osobno nisam nikad ni htio raditi na tom području ali kad bi bilo obrnuto ja bih ti drage volje pomogao a ne podjelio na VAS i NAS.

shef

#43
Citat: Novi ListHrvatska je kao članica EU uvela oporezivanje prijevoza autobusima po kilometru i odlučila se na maksimalnih 25 posto čime je u startu otjerala šest od 20 autobusera koji su dovodili goste

RIJEKA  Od 20 autobusera, njih šest ove godine ne dovodi goste u Hrvatsku. Zaključak je to priče koju nam je ispričala Tatjana Pašč iz crikveničke turistčke agencije Via Mea, a odnosi se na uvođenje PDV-a na prijevoz po kilometru za autobusere iz zemalja Europske unije koji rade ture po Hrvatskoj.

Naime, još jedan udarac konkurentnosti hrvatske turističke ponude, koji je stigao s uvođenjem najviše stope PDV-a, već je u ovoj godini doveo do smanjenog prometa putnika prema našoj zemlji koja i dalje, posebice u pred i posezoni, najviše gostiju ima upravo u autobusnom segmentu.

Pred hrvatskim je turističkim djelatnicima i najveći njemački, a i jedan od europskih turističkih sajmova specijaliziranih za autobusere – RDA u Kölnu. Nažalost o ovakvom poreznom »deranju« ondje bi se prema nekim najavama trebalo govoriti, što svakako ne predstavlja Hrvatsku u pozitivnom svjetlu.

   Naime, Hrvatska je kao članica EU uvela oporezivanje prijevoza autobusima, a lani je isto to učinila i Slovenija. Razlika je u tome što su se domaće vlasti odlučile na maksimalnih 25 posto. Slovenci, pak, imaju stopu od 9,5 posto.

Isto tako, male autobusere koji čine većinu na primjerice najvažnijem hrvatskom emitivnom tržištu – u Njemačkoj, odbija i doista komplicirana procedura prijave. Autobuseri moraju imati porezni broj, poreznog savjetnika, a PDV Poreznoj upravi moraju prijavljivati svaki mjesec, umjesto jednom godišnje.

O svemu tome je, neslužbeno doznajemo, i ministar turizma razgovarao u Njemačkoj s predstavnicima ovdašnjih autobusera, no pomaka nema.

  Iskustvo Poljske
– Radi se o malim autobuserima koji čine 80 posto od ukupno 5.600 registriranih njemačkih autobusera. Oni jednostavno nemaju ni volje ni živaca baviti se našom birokracijom. Tu je naravno i dodatni trošak koji nije zanemariv, dakle trošak poreznog savjetnika, svakomjesečno izvješće i tako dalje, ukazala je ova turistička djelatnica. Prema nekim kalkulacijama, ako autobuser po kilometru ima trošak od 2 eura, u što ulaze trošak autobusa, putarine, tuneli, mostarine, amortizacija, a vozi od Bregane do Makarske i natrag, dakle 600 kilometara, ima trošak od 1.200 eura. Na to će platiti 25 posto PDV-a, dakle 300 eura. Problem je što u tom slučaju mora dignuti i cijenu aranžmana. Ako se radi o grupi od 20 ljudi, aranžman poskupljuje minimalno 15 eura.
 

A autobuseri po Hrvatskoj rade ture od po tisuću do tisuću i pol kilometara.

   Najtragičnije je to što su hrvatski konkurenti shvatili da na taj način tjeraju goste pa tako u Italiji nema tog poreza, kao ni u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Portugalu, Irskoj... Grci su se lijepo sjetili pa naplaćuju tek paušal, 30 eura po autobusu za manje od 30 osoba, a 45 eura za autobus s više od 30 putnika.

Španjolci autobusima naplaćuju 10 posto, a Poljska 8 posto. Poljake se često navodi kao primjer što se dogodi kada se autobusima preko noći razreže maksimalna stopa poreza. Učinili su isto što i Hrvatska, nakon čega su doživjeli pravi bojkot autobusnih prijevoznika i masovno brisanje poljskih destinacija iz turističkih programa.

Nakon što su se opekli, primijenili su nižu međustopu poreza, svjesni da će prikupiti porez od smještaja, vodiča, ulaznica, i ostale potrošnje gostiju kada oni stignu u Poljsku. Umjesto da Hrvatska uči na tom primjeru, jer »sve su oči uprte u turizam«, ponovno reže granu na kojoj sjedimo.
Nerazumna odluka birokrata
Ili kako je lijepo pojasnio austrijski poslovni partner crikveničke agencije Rainer Luf u svom pismu – mnoge druge destinacije, posebice Italija, koriste ovakvu situaciju kako bi autobusere opet pridobile da dolaze u njihovu zemlju.

   Činjenica je da se u Hrvatsko puno radi na pridobivanju aviogostiju, no olako potjerati autobusne goste, u situaciji kada se »borimo za svakoga gosta«, doista nije neko rješenje. Tim više što pred i posezona i dalje najviše ovise upravo o autobuserima.

   Na ovaj problem ne ukazuju samo u turističkim agencijama, već i ostali, osobito hotelijeri. Među ostalima, iz opatijskih Milenij hotela su komentirali kako je ova birokratska odluka samo jedna u nizu nerazumnih odluka koju raznorazni birokrati donose kako bi opravdali svoje postojanje. Opće nerazumijevanje posla koji rade i nepostojanje nikakvog senzibiliteta prema onima koji stvaraju prihod nije nikakva novost.

   – Ovaj problem nije različit od ostalih s kojima se susrećemo, on je samo teži činjenicom da je Kvarnerski zaljev moguće posjetiti isključivo autom ili autobusom, a sva ostala infrastruktura ne postoji niti će je u budućnosti itko razvijati, kazao je Ivan Sarajlić, glasnogovornik Milenij hotela navodeći kako, nažalost, ne očekuju nikakvu promjenu, niti da će bilo itko reagirati na ovaj problem.

Citat:Problem plaćanja PDV-a za strane autoprijevoznike nije toliko u visini stope, nego u administrativnoj proceduri koju prijevoznici moraju ispuniti kako bi ga platili, naveli su na naš upit u Ministarstvu turizma navodeći kako je s ciljem olakšavanja stranim autobusnim prijevoznicima ispunjenje njihovih obaveza i pojednostavljenja postupka, Ministarstva turizma krajem prošle godine pokrenulo inicijativu prema Ministarstvu financija za pojednostavljenjem postupka oporezivanja ove vrste usluge. Ministarstvo financija prihvatilo je inicijativu i prijedlog Ministarstva turizma, te je izmjenama Pravilnika o PDV-u koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine, pojednostavljen i olakšan postupak.
   – Ovom izmjenom strani autobusni prijevoznik je obvezan podnijeti mjesečne prijave PDV-a samo za obračunska razdoblja u kojima obavlja usluge međunarodnog cestovnog prijevoza putnika na području RH, a ne kao prije, za svaki mjesec. Također, omogućena je elektronička prijava te je na internet stranicama Porezne uprave objavljena vrlo detaljna Uputa autobusnim prijevoznicima na više europskih jezika, koja je putem predstavništava HTZ-a distribuirana organizatorima putovanja i njihovim udruženjima. Ovaj postupak koji se primjenjuje u Hrvatskoj je standardan i vrlo sličan onome koji se primjenjuje u Poljskoj, te je prema našim informacijama, prihvatljiv za one autobusne prijevoznike koji češće i redovno dovode grupe turista u Hrvatsku, poput onih iz Njemačke. S druge strane, stranim autoprijevoznicima koji voze povremeno, poput onih iz Švedske, Finske, postupak je neisplativ, naveli su u resornom Ministarstvu, navodeći i kako će nastaviti razgovore o ovome pitanju s Ministarstvom financija te kako vjeruju da će naći odgovarajuća rješenja kako bi, ne samo zadržali, već i povećali broj stranih turista koji u Hrvatsku dolaze cestovnim prijevozom.]

Kao radnik u turizmu, odgovorno tvrdim da ovako nesposobnog ministra još nikad nismo imali.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Paško

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/252461/Default.aspx

Citat:bojkotiraju nas
Bomba pod hrvatski turizam: Lalovac tjera autobusere iz Hrvatske
Njemački autobuseri tvrde kako im administracija u Hrvatskoj pojede cijelu zaradu /Vladimir Dugandžić/CROPIX

Njemački autobuseri polako dižu ruke od turističkih tura po Hrvatskoj! Kako i ne bi kada još od siječnja iz Hrvatske čekaju da im se prekomplicirana porezna administracija u Hrvatskoj skine s vrata i pojednostavni im posao koji rade desetljećima. Jer, autobuseri iz Europe u proljeće i ranu jesen dovode stotine tisuća gostiju na ture koje počinju od Zagreba ili Plitvica, Istre ili Kvarnera pa preko Zadra, Šibenika, Splita do Dubrovnika i natrag, na što im Hrvatska po svakom kilometru od naše granice do odredišta naplaćuje porez od 25 posto, što je najveći PDV na takve usluge u Europi. No, osim toga, sve je opterećeno i nevjerojatno zamršenom "papirologijom" zbog koje autobuseri moraju uzeti poreznog savjetnika u Hrvatskoj kako bi riješili administrative zahtjeve koje je pred njih stavila naša Porezna uprava.
Porezni obveznik
Mali autobuser iz EU-a mora se tako registrirati kao porezni obveznik za prijevoz putnika kroz RH i zato ispuniti čak sedam različitih dokumenata, formulara, potvrda i obrazaca, pa sve to onda prevesti na hrvatski i čekati – dva mjeseca za registraciju u Poreznoj upravi! Njemački autobuseri tvrde da ih administracija u Hrvatskoj košta više nego mogu zaraditi na tom poslu, aranžmani su zbog toga skuplji, a partneri i gosti nezadovoljniji. Ali, čak im ni visina poreza od 25 posto nije toliko sporna koliko bespuća hrvatske birokracije kroz koje moraju lutati da bi uopće radili s nama. Zbog svega toga je u protekloj predsezoni kada su autobusne ture po Hrvatskoj najzastupljenije, već izgubljena, tvrde hotelijeri, trećina autobuserskog turističkog prometa, deseci tisuća gostiju i milijuni kuna, a nastavi li se sa sadašnjom praksom, u posezoni će biti još gore.

-Mi smo još lani u listopadu, kada je najavljeno uvođenje PDV-a na autobusne ture, počeli tražiti informacije o svemu, ali nitko ništa nije znao. Obilazili smo porezne savjetnike u Hrvatskoj i Njemačkoj, ali uzalud. Tako je izgubljen veći dio predsezone, jer kada su autobuseri iz Njemačke počeli ispunjavati te puste formulare, nastali su veliki problemi i nezadovoljstvo. Većini je najlakše bilo otkazati putovanja u Hrvatsku. Bojimo se da će tako biti i u posezoni ako se nešto hitno ne promijeni – kaže nam Bojana Vranić iz agencije "MK Turizam" iz Vodica koja najviše radi s njemačkim autobuserima.

Svaki mjesec obračun
Tako njemačkim partnerima za vožnju gostiju po Hrvatskoj treba ispunjen obrazac PDV-a, potvrda Porezne uprave, zahtjev za OIB, upis u sudski registar, ugovor o zastupanju i agencijski dokumenti, pa zahtjev za zastupanje i sve to prevedeno na hrvatski... Potom slijedi svakog mjeseca obračun koji se može, doduše, dostaviti i on-line putem.
-Najgore je što nam njemački autobuseri kažu da su im u Poreznoj upravi rekli da se registracija čeka dva mjeseca pa je pitanje hoće li oni za posezonu stići dobiti sve papire, a grupe su nam već najavljene- zabrinuta je agentica iz Vodica.

-Njemci nas informiraju da im se značajno smanjio promet autobuserima prema Hrvatskoj zbog naše birokracije, pa smo od njemačke Udruge autobusera čak dobivali najavu bojkotiranja Hrvatske u programima dok se te stvari ne riješe.Ovo je ogroman problem i zadnji je trenutak da se njemačkim partnerima pošalje jasna poruka što ih čeka u toj našoj proceduri – kaže Vilma Butorac iz Udruge nezavisnih putničkih agencija (UNPAH).
Kraće ture
A da vrijeme za rješavanje tog problema opasno ističe, govori činjenica da danas (29. srpnja) u Koelnu počinje najveći sajam autobusera u Europi RDA na kojemu poslove dogovara 5.300 njemačkih autobusera s katalozima i programima za 2015. godinu koji se upravo sada ugovaraju, pa se tamo očekuju jasni odgovori na sva pitanja hrvatskog poreznog sustava.

-Svi partneri nam se žale na tu proceduru i to je doista tinjajuća bomba za posezonu. Osim toga, činjenica da se plaća po svakom prijeđenom kilometru autobusa u Hrvatskoj, stavlja u neravnopravan položaj južniji dio zemlje, jer svi autobuseri žele što kraće ture, jer im udaljeniji aranžmani postaju skuplji i nejkonkurentniji–kaže Selimir Ognjenović iz njemačkog ID Riva Toursa.

Ružica Mikačić

MUKA U PET KORAKA

- Registrirati se kao porezni obveznik za prijevoz putnika kroz RH
- Ispuniti čak sedam različitih dokumenata, formulara, potvrda i obrazaca
-Sve spomenute dokumente prevesti na hrvatski
-Čekati dva mjeseca za registraciju u Poreznoj upravi
-Platiti porez od 25 posto
Lorencin: Preispitat ćemo

-Stopa od 25 posto na prijevoz putnika za strane autobusere koji rade ture po Hrvatskoj doista je najviša u Europi. Tijekom protekle godine s Poreznom upravom smo radili na pojednostavljenju registracije i prijave poreza i Porezna uprava nam je izašla u susret. Administrativne prepreke posebno su pogodile male autobusere koji rade jednokratne ili dvokratne posjete. O tom pitanju smo imali razgovore s njemačkim autobuserima,a upoznati smo s modelima drugih zemalja. Sada se po hotelskim kućama radi anketa, te ukoliko vidimo da je razlika u broju turista pristiglih autobusima velika, onda ćemo zatražiti od Ministarstva financija da se to preispita- kazao nam je ministar turizma Darko Lorencin.

Svi imaju niži porez

U Italiji nema tog poreza, kao ni u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Portugalu, Irskoj... Grci naplaćuju paušal od 30 eura po autobusu za manje od 30 osoba, a 45 eura za autobus s više od 30 putnika. Španjolci autobusima naplaćuju 10 posto poreza, a Poljska 8 posto. Slovenija ima porez autobuserima od 9,5 posto, a Hrvatska 25 posto.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!