Do kud je stigao turistički prijevoz u RH

Autor maly, Listopad 26, 2011, 16:57:53

shef

DU595AN                Setra S315HDH Impuls Travel
DU0021MK             Setra S317HDH Transporti Đuraš 
DU222BS               Mercedes Tourismo Paula Tours
KA902GJ                Setra S517HD Autotransport Karlovac
DU441FT                Setra S415HD No5 Dubrovnik
DU949GO               Neoplan Cityliner - nepoznato  ??? 
DU576CN                Neoplan Euroliner Feniks Tours
DU312GB                Setra S315HDH Vito Dubrovnik   
DU749FC                 Setra S315HD - nepoznato  ???
DU600DP                 Setra S315HD Ela Tours
DU113EC                 Setra S315HDH Obuljen Travel
ST832SU                 Setra S315HD Vukić Promet   
DU309CU                 Setra S315HD Matić
DU566FK                  Neoplan Cityliner  D&D Komolac 
DU686FT                  Neoplan Transliner - nepoznato  ???
DU600MT                 Setra S315HDH Jadranska Putovanja 
DA337CS                 Neoplan Cityliner - nepoznato  ???
DU913EM                 Setra S315HD Urbanis
DU143EM                 Mercedes Tourismo Ombla Prijevoz
DU100CZ                 Setra S315HDH Automobili Antares
DU270GC                 Setra S415HD Mabić Travel
DU222GJ                  Mercedes Travego - nepoznato  ???
DU915GB                 Neoplan Tourliner Bijađija
DU805CU                 Setra S315HDH Škrabo Travel
DU500SA                 Setra S416GT-HD Dubrovnik Tours 
DU193GC                 Eurobus AV120 Discover
DU757FD                 Setra S315HD Eni
DU900HD                 Setra S315HDH Ariva 
DU789FN                  Setra S315HD - nepoznato  ???
DU2008RO               MAN Lion's Coach L Fanny
DU553GK                 Volvo 9700 Certus
DU600CB                 Neoplan Transliner Transporti Đuraš
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

actros

akcija se nastavila i danas:
24.03.2016
Citat:Zabrana zaustavljanja na Pilama za dodatnih 18 autobusa
Drugog dana pojačanog nadzora provođenja odluke Gradskog vijeća o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima (Službeni glasnik Grada Dubrovnik broj 10/2014) popisu neplatiša kojima je do podmirenja dugovanja izrečena zabrana zaustavljanja na platou Pila pridruženo je još 18 autobusa, čime se njihov broj popeo na 50.
Turističkim autobusima sljedećih registarskih oznaka zabranjen je pristup Pilama:

DU653FL                 
DU686FT                     
ST2194B                     
DU605FD             
DU486GK
DU366AS                 
DU888AM                   
DU527EK                     
DU108CZ             
DU929AP
DU455EN                 
DU928AP                   
DU0009MK                 
DU486GK             
DU366AJ
DU233FL                 
DU0016MK               
DU465FL

Nadležne službe Grada Dubrovnika tijekom današnjeg dana na Pilama će postaviti prometnu signalizaciju kojom će dodatno usmjeravati promet turističkih autobusa na platou, dok će se vozače koji goste iskrcavaju na stanicama predviđenim za zaustavljanje autobusa javnog gradskog prijevoza oštro sankcionirati. Naglašavamo da je gore navedenom odlukom turističkim autobusima i osobnim automobilima (8 + 1) dopušteno parkiranje u zoni posebnoga prometnog režima samo na parkirnom prostoru rezerviranom za njih na Pilama.
Također, na početku Zagrebačke ulice postavit će se znak ulaska u zonu posebnog prometnog režima, dok će se na izlazima iz iste (Ulica 2. Dalmatinske brigade i na Boninovu) postaviti obavijest o izlasku iz te zone.
Stav Grada Dubrovnika ostaje jasan – na nered i ucjene orkestrirane od strane pojedinaca nećemo pristati. Ustrajat ćemo na poštivanju važeće odluke Gradskog vijeća.
http://www.dubrovnik.hr

vidim da se u tekstu ne spominje, kazna je 10000 kn po autobusu, zabrana je na snazi dok se ne podmiri kazna, a ukoliko neki autobus bude ponavljao prekršaj, može dobiti i trajnu zabranu dolaska na Pile :/

shef

Može meni kao običnoj neupućenoj trubi netko objasniti u čemu je ustvari problem? Vidim da je krajnji cilj da se pobiju svi mali privatnici sa DU tablicama, ali zašto?
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Dreamwalker

Citat: shef  u Ožujak 24, 2016, 15:05:39
   
DU749FC                 Setra S315HD - nepoznato  ???
DU789FN                  Setra S315HD - nepoznato  ???
Ako nisu promijenili vlasnika jer dugo nisu bili na forumu:

DU749FC Jelavić, Dubrovnik
DU789FN Capio, Dubrovnik
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

actros

na jugu i dalje vatreno:

Citat:Nakon blokiranja pristupa Pilama, putničke agencije podnijele kaznenu prijavu

Agencije u prijavi navode kako su grubo narušene odredbe Ustava Republike Hrvatske, Kaznenog zakona, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te Zakona o općem upravnom postupku, a i kršene su odredbe same gradske Odluke

Putničke agencije čijim je autobusima u četvrtak onemogućen pristup predjelu Pile nadomak povijesne jezgre Dubrovnika podnijele su kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog oduzimanja i ograničavanja slobode kretanja i prisile, potvrdio je u petak njihov odvjetnik Ante Kačić.
Kačić je prijavu podnio u ime agencija MSC Krstarenja d.o.o., Elite travel d.o.o., Gulliver travel d.o.o., Applicon tours d.o.o., Aragosa d.o.o., Ambassador travel d.o.o., Dubrovnik travel d.o.o. i Atlas turistička agencija d.d. kojima su prometni redari Grada Dubrovnika onemogućili iskrcaj i ukrcaj putnika s kruzera na predjelu Pila, a nakon što su u srijedu istim agencijama zbog neplaćanja naknade za te transfere Gradu, izdane mandatne kazne od 10 tisuća kuna po prekršaju.
Naime, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić prošli tjedan je najavio kako će krenuti u strogo provođenje gradske ''Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima'' po kojoj za svaki iskrcaj putnika agencije trebaju platiti do 800 kuna, ovisno o veličini vozila, odnosno autobusa. Vlahušić tvrdi kako po toj odluci agencije Gradu Dubrovniku više od 22 milijuna kuna, dok agencije dugovanje godinama osporavaju.
''Nema nikakvog razloga da se određenim osobama oduzima sloboda kretanja. Agencije vrše svoju registriranu djelatnost, prijevoza putnika i tereta u domaćem i međunarodnom prometu. Ne postoji niti jedan jedini propis, pa čak niti ova Odluka Gradskog vijeća ne daje za pravo da se određenim osobama zabranjuje pristup na jedino mjesto gdje se može zaustavljati i parkirati. Sve i da idemo nešto platiti, na koji način? Nemamo nikakav nalog'', rekao je odvjetnik Ante Kačić te dodao kako je podnesena je kaznena prijava zbog oduzimanja i ograničenja slobode kretanja i prisile, a predviđena kazna zatvora za to je od jedne do 10 godina.
Na upit drži li gradonačelnika Vlahušića osobno odgovornim, Kačić kaže kako se ne može izbjeći osobna odgovornost bilo koga od uključenih, ali i poručio kako to trebaju provjeriti nadležne službe.
''To trebaju ispitati nadležne službe, tko je naložio ovakvo kršenje zakona neka oni provjere. Ja se u to ne mogu petljati'', rekao je Kačić.
Inače, agencije u prijavi navode kako su grubo narušene odredbe Ustava Republike Hrvatske, Kaznenog zakona, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te Zakona o općem upravnom postupku, a i kršene su odredbe same gradske Odluke. U prijavi se navodi kako nemaju neplaćenih naknada, te kako ''sve svoje obveze uredno podmiruju u rokovima dospijeća svake pojedine tražbine''.
''Čak štoviše ističe se da niti Sanitat Dubrovnik d.o.o., niti Komunalno redarstvo niti bilo koja druga osoba ne raspolaže bilo kakvom ispravom kojom bi rok dospijeća plaćanja, vezan za naknadu za parkiranje, bio utvrđen, na dan 24. ožujka 2016. godine, a neplaćen u roku dospijeća plaćanja, niti za jednu jedinu lipu'', stoji u kaznenoj prijavi.
Citirajući odredbe Ustava RH, kao najvišeg akta koji jamči pravnu jednakost i pravni poredak, a i iz citiranih odredbi Zakona i Odluke, sasvim je razvidno, piše u prijavi agencija, ''da je samovlast i samovolja pojedinaca koji imaju javne ovlasti, zabranjena i nedopuštena, te usmjerena isključivo prema stvaranju kaosa i bezvlašća u društvu općenito i na javnim cestama''.
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/dubrovnik/clanak/id/306882/nakon-blokiranja-pristupa-pilama-putnicke-agencije-podnijele-kaznenu-prijavu

nsut

I ja sam bio tu blizu, srećom nisu me ni upisali ni slikali a mogao sam dobiti kaznu 2000 kuna kao vozač.
Ova "zabrana" za vozila je čista glupost.
Takav propis može napisati samo napuhana neznalica.
U potpunosti je u suprotnosti sa Prekršajnim zakonom (mjere opreza i zaštitne mjere) i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (ovlaštenja).
Iole neuk odvjetnik lako može napisati Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i bez problema djelomično ruši gradsku odluku.

actros

#66
Citat:Domaći prijevoznici ljuti na nelojalnu konkurenciju: Goste po Hrvatskoj voze autobusi iz Bugarske i Rumunjske!

Gubi li hrvatski državni proračun milijune zbog neplaćanja PDV-a od strane inozemnih autobusnih prijevoznika koji voze turiste kroz Hrvatsku, ali i zato što taj posao ne obavljaju domaći autobuseri koji su obveznici PDV-a od 25 posto, pitanje je koje se postavlja ovih dana, kada se u polupraznim turističkim mjestima duž Jadrana vide autobusi bugarskih, rumunjskih, slovačkih, čeških i drugih registracijskih oznaka iz kojih izlaze znatiželjni azijski gosti.
Odakle Korejci, Kinezi ili Japanci u bugarskom autobusu usred Trogira?!
Jednostavno, njihove turističke ture koje organiziraju strane agencije, a koje počinju u Austriji ili Sloveniji pa zatim idu cijelom Hrvatskom, koriste autobuse iz zemalja EU-a gdje su rad, usluge i porez jeftiniji.
Iako neobično, ne bi u tome bilo ništa sporno na zajedničkom europskom tržištu, koje izjednačava tvrtke iz svih zemalja EU-a, kada bismo bili sigurni da svi ti jeftini autobuseri koji "špartaju" Hrvatskom uzduž i poprijeko sa stranim gostima plaćaju svoj dio PDV-a našoj zemlji kao što to moraju hrvatski autobuseri. I to po najvišoj stopi od 25 posto. No to, tvrde domaći autobuseri, nije tako.
– Hrvatska je prava porezna oaza za inozemne autobusere koji Hrvatskom uzduž i poprijeko voze turiste a da se ne zna jesu li platili PDV hrvatskoj državi za svaki kilometar ceste koji provoze kroz nju. Njih se vrlo rijetko, tek jednom godišnje, kontrolira slučajnim uzorkom jesu li prijavili prolaz kroz Hrvatsku i platili joj PDV na taj posao, čime su oni u povlaštenom položaju u odnosu na domaće autobusere i zato mogu biti konkurentniji od nas. Tražimo da se domaće autobusere izjednači sa strancima u tome poslu i da se uvede red i stalne kontrole među autobusne prijevoznike iz EU-a koji voze Hrvatskom, što sada nije slučaj – kaže Krešimir Glavina, direktor autobusne tvrtke za prijevoz putnika, tvrdeći kako kontrole stranih prijevoznika izvan glavne sezone nema.
– To je regulirano u cijeloj Europskoj uniji, pa i kod nas, na isti način. Naša tvrtka je porezni obveznik već deset godina u Njemačkoj i šest godina u Sloveniji samo zato što prolazimo kroz te zemlje i u njima moramo platiti porez na svaki odvoženi kilometar ceste. Tamo se poreznici voze u osobnom automobilu autocestom iza vas i za svaki strani autobus koji vide odmah utipkaju registraciju autobusa i traže podatke o tome je li prijavljen i plaćen porez na njihov prolaz kroz Njemačku. Ako nije plaćeno i uredno sve podmireno, odmah vas stavljaju izvan prometa. I u nas je isti zakon, ali strani autobuseri rade što god hoće – kaže Glavina.
Riječ je o tome da je Zakonom o PDV-u propisano da su strani porezni obveznici cestovnog prijevoza putnika autobusom, minibusom, kombi vozilom ili taksi-službom obvezni registrirati se za potrebe PDV-a u RH prije početka obavljanja usluge prijevoza putnika.
Tako bi se strani autobuser koji vozi goste od Macelja do Dubrovnika sam morao prijaviti da obavlja taj posao i na te kilometre platiti PDV u Hrvatskoj od 25 posto. A kontrolirati bi ga u izvršavanju te obveze trebala Carinska uprava. No, tamo doznajemo kako su tijekom cijele lanjske godine otkrili da je tek osam stranih prijevoznika bilo u prekršaju.
– Carinska uprava je tijekom prošle godine prikupila i dostavila Poreznoj upravi ukupno 4370 obrazaca o obveznicima bez sjedišta u RH koji na području RH obavljaju povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika. Tijekom ljetnih mjeseci sa službenicima Porezne uprave provedene su mjere nadzora povremenog međunarodnog cestovnog prijevoza putnika. Akcijom je bila obuhvaćena kontrola 55 prijevoznika, te je u osam slučajeva utvrđena nepravilnost, pri čemu su izdani prekršajni nalozi zbog kršenja odredbi Zakona o PDV-u te su izdane novčane kazne u iznosu od 21.600 kuna – kazali su nam u Carinskoj upravi.
Takve brojke kontrola i kazni, domaći autobuseri ocjenjuju kao činovničko pranje ruku od problema i nelojalne strane konkurencije. Stotine stranih autobusa svakog dana su diljem obale, tvrde autobuseri, na tisuće ih je godišnje u Hrvatskoj, pa jedna kontrola tijekom ljeta svakako nije pokazatelj ispravnosti njihova rada.
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, dr. Saša Šolman, voditelj Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa, kaže kako su iz toga ministarstva predlagali da taj segment nadzire Inspekcija cestovnog prometa, ali to nije prihvaćeno
I dok se administracija dogovori tko će, kako i koliko često kontrolirati što rade strani autobuseri po Hrvatskoj, našim turističkim mjestima i usred zime krstare strani autobusi za koje se ne zna plaćaju li ikakav porez našoj zemlji za taj posao. Za to vrijeme veći dio od oko pet tisuća autobusa domaćih autobusera stoje parkirani i bez posla čekaju turističku predsezonu da bi bili angažirani, tvrde domaći prijevoznici.
Papreni Slovenci
Slovenija za dionicu od Macelja do Šentilja, u dužini od 40 kilometara, naplati hrvatskom autobuseru 200 kuna, i to s PDV-om od devet posto, pa je lako pretpostaviti koliko bi strani autobuseri trebali plaćati Hrvatskoj za dionice od Macelja do Dubrovnika, u dužini od 800 kilometara i s PDV-om od 25 posto. No, podatak o tome koliko se tako od njih naplati, nismo uspjeli dobiti.
*izvor: www.slobodnadalmacija.hr/novosti/biznis/clanak/id/468480/domaci-prijevoznici-ljuti-na-nelojalnu-konkurenciju-goste-po-hrvatskoj-voze-autobusi-iz-bugarske-i-rumunjske

Shole

Nisam u tim vodama,  ali koliko pratim zar ne voze i naši prijevoznici po Skandinaviji i Beneluxu ? 

troosovinac

bela lađa