Ljetne gužve na A1 oko Zagreba i kako ih izbjeći?

Autor borg, Lipanj 18, 2018, 02:29:46

borg

Svakog ljeta su gužve oko Lučkog. Prošle godine, u najvećim opterećenjima kolone na Lučkom bile su preko 10 km za izlaz, a za ulaz i preko 15 km na zagrebačkoj obilaznici. Osim toga bili su i krkljanci u oba smjera na A1 na nekim mjestima. Ponekad zbog sudara što znatno smanjuje propusnost, a ponekad jednostavno zbog velikog broja vozila. Sjećam se dugačkih stajanja na pola puta između ZG i KA iako nije bilo sudara, a bilo je takvih trenutaka i između Karlovca i čvora Bosiljevo. Inače, vozim se povremeno na relaciji ZG-RI. Događa se da vožnja između Zagreba i Karlovca traje po sat ili dva na autocesti, i još po par sati za ulaz/izlaz s autoceste.

Postoji li neki razlog zašto vozači ne idu alternativnim putevima, ili kreću znajući da je gužva ali bez stvarnog uvida u stanje? Dovoljno je baciti pogled na HAK-ovu aplikaciju ili izguglati "stanje na cestama"... Ili pogledati google karte koje ima više-manje svaki pametni telefon, a koje lijepo prikazuju crvenom bojom autocestu - što znači da je velika gužva.
Neki ipak odu na staru Karlovačku (D1), ali u takvim gužvama i ona je zakrčena.

Nisam vozač, ne radim za autobusnu tvrtku, pa me čisto zanima postoji li neki problem s drugim alternativnim pravcima da ih se ne koristi?

Alternativni smjer:
1) kod većih gužvi: KARLOVAC - PISAROVINA - VELIKA JAMNIČKA - BREZOVICA - ROTOR (od kolodvora do kolodvora 66 km)
2) kod manjih gužvi: KARLOVAC - A1 izlaz ZDENČINA - KUPINEC - KUPINEČKI KRALJEVEC - BREZOVICA - ROTOR (od kolodvora do kolodvora 62 km)

Te ceste idu kroz sela, nisu dio nekih većih prometnih pravaca, i uglavnom na njima nema većih prometnih opterećenja.
Jedino se prije polaska možda pametno informirati o eventualnim najavljenim radovima. Za "donji dio" (bliže Karlovcu) dobra je HAK-ova stranica stanje na cestama, s obzirom da je do Pisarovine državna cesta D36, a nakon nje županijske ceste. Za A1 dobro je pogledati kamere također preko HAK-ove aplikacije ili stranice.
Za "gornji dio" (bliže Zagrebu) može se pogledati za eventualne radove interaktivna karta na stranici Zagrebačkih cesta, ili pogledajte ZET-ovu stranicu (grupa linija 161, 162 i 169) s obzirom da se polovica ove trase poklapa s njihovim linijama. Pogotovo linija 169 koja ide od Savskog mosta do Kupinca, nedaleko ulaza na A1 kod Zdenčine.

Nekad je postojao argument da su "loše ceste". Zapravo nisu. Dosta toga je obnovljeno (nije sve) ili prošireno. A kad su onakve kilometarske gužve na A1, imajte u vidu da ovom trasom možete proći za 1:15 - 1:30 h maksimalno. Možda i manje. Jedina iritantna stvar su ležeći policajci u naseljima, ali mislim da autobusi zbog širine nemaju problema s većinom njih.

Ako niste sigurni, isprobajte taj smjer kad imate praznu vožnju u/iz Zagreba.
Postoji svega nekoliko skretanja koja ne smijete promašiti, pa pogledajte na kartu jer postoji šansa da nisu adekvatno obilježena (npr. skretanje u Kupinecu blizu okretišta linije 169 uopće nije bilo obilježeno nikakvim putokazom s obzirom da se sa županijske skreće na lokalnu cestu za Kupinečki Kraljevec. Ne znam kako je danas. Ali ako znaš gdje treba skrenuti, nema problema.)

Za one baš extra extra gužve, najbolje je nastaviti starom cestom dalje prema Vrbovskom pa onda na A6 (govorim za ove koji idu prema Kvarneru).

bus123

tramvajac 92

Za manje gužve, iz Karlovca (ili kad je izlaz na Lučkom pretrpan)
Karlovac - izlaz D. Zdenčina, lijevo preko nadvožnjaka (slijediti putokaze za Klinča Sela). Tamo idemo desno i ravno na D1 do Rakovog Potoka gdje na semaforu kod benzinske treba ići lijevo prema Maloj Gorici. Kad se dođe u Malu Goricu (prvo pravo raskrižje, ne kolni prilazi), treba se ići desno, slijediti glavnu cestu koja vodi u Kerestinec i Ježdovec. U Ježdovcu se treba popeti na obilaznicu i izaći na Zagreb - zapad (Jankomir). To je 61 km od AK Karlovac.

Alternativa je ići još ravno do Žitarke (ono veće raskrižje, gdje je napravljena posebna traka za skretanje), i onda lijevo gdje se dođe do semafora u Kerestincu, gdje se ide desno i isti postupak kao prije. 59 km.

Prvom rutom prometuju Samoborček i Autoturist, iako ne u potpunosti. Autobus iz Rakovog Potoka u Maloj Gorici nastavlja ravno, za Samobor, ali iz Male Gorice za Zagreb vozi druga linija, što znači da autobus može proći.

Moguće je i izaći i na obilaznicu u Sv. Nedelji, ali to produžuje put, značajno.

borg

Tramvajac, ovo je isto dobro!
Ali nisam navodio tu stranu iz praktičnih razloga. Ok kad je gužva na Lučkom 3-4 km, ali zna biti i veća. Dosta se ide po D1 koja je tada isto prilično zakrčena jer ljudi masovno izlaze s autoceste kod Zdenčine.
Drugi razlog je rotor odnosno Savski Gaj gdje neki putnici običavaju izaći (pogotovo ako su iz Karlovca).
Treći razlog je taj što bilo kakav kontakt s obilaznicom nastojim izbjeći s obzirom da i na obilaznici zna biti višekilometarska kolona prema Lučkom, sa svih strana. Iako mislim da ovo preko Ježdovca vodi u zasebnu traku koja bi trebala biti prohodna.
To su razlozi zašto sam naveo Karlovac - Pisarovina - Brezovica - rotor. Jer nitko živ ne ide tom cestom, jer misle da je ne znam koliko duži put i da je loša cesta. Zapravo je u takvim situacijama to idealna alternativa. Promet se svodi uglavnom na lokalni. A i gužve (kolone koje stoje ili se sporo kreću) na A1 u smjeru Zagreba obično počnu već između Karlovca i Jaske. Ponekad i prije Karlovca. O nesrećama da ne pričam.
No svakako je dobro znati i ovu stranu.

tramvajac 92

Da, ako ideš u Ježdovcu na obilaznicu, 2 trake koje te vode skoro direktno na zapadni ulaz u grad (Jankomir) + dodatna za skrenuti za Lučko.

borg

Citat: borg  u Lipanj 18, 2018, 02:29:46kod manjih gužvi: KARLOVAC - A1 izlaz ZDENČINA - KUPINEC - KUPINEČKI KRALJEVEC - BREZOVICA - ROTOR (od kolodvora do kolodvora 62 km)

Zapravo ovu rutu ne bih preporučio, malo sam si dao truda... Može se proći, ali te ceste zbilja imaju problem sa širinom. Na nekim mjestima se može mimoići bez problema, ali na nekima - ako vam u susret dođe ZET-ovac - pitanje kako ćete se mimoići. No, u slučaju potrebe, bolje i to nego sati u koloni.

A ona preko Pisarovine je izvrsna i dobro obilježena, cesta je dovoljno široka i ima obilježene trake, za svaki smjer po jednu. Jedini uzak dio je šumarak sjeverno od Bregane Pisarovinske u duljini nešto manje od kilometra, ali trenutno mislim da tu probijaju novu trasu ceste pa će biti puno ravnija i šira. Ostalo je super.