Potraga za opskurnim prometnim znakovima

Autor tatratram, Srpanj 01, 2022, 23:49:57

tatratram

Gledao sam popis prometnih znakova u Hrvatskoj i naišao sam na ovu dvojicu: B41 i B42. Zovu se "izmjenično parkiranje" i zabranjuju parkiranje na parne, odnosno neparne dane. To su jedni od rijetkih znakova koje nisam vidio uživo pa me zanima je li itko vidio te znakove u "divljini" odnosno gdje se obično takav znak postavlja.

NP-549


STIB

Vidio sam slične, ali davno (šezdestih godina) u Italiji (ili Francuskoj?)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

421

Prema važećem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama NN 92/2019., navedeni prometni znakovi  B41 i B42 su "Pješačka staza" i " Pješačka i biciklistička staza", a zamjenski su C24 i C25.
C24 *Označava mjesto u naselju iz kojeg se ulazi u zonu u kojoj je provedeno opće ograničenje trajanja parkiranja na određeno vrijeme, bez obzira na to plaća li se naknada za parkiranje na određeno vrijeme ili ne.
*Znaku može biti dodana dopunska ploča E04 ili E04-1 na kojoj će se označiti dani ili sati za koje ograničenje vrijedi.
C25 *Označava mjesto u naselju na kojem se izlazi iz zone u kojoj je provedeno opće ograničenje trajanja parkiranja na određeno vrijeme.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

garfield

Ta dva znaka "izmjenično parkiranje" izbačena su u najnovijem pravilniku iz 2019. kojeg 421 spominje te službeno više ne postoje. U tom su pravilniku i nekim znakovima promijenjene šifre. Te šifre (B41/B42) ta dva znaka imala su u prethodnom pravilniku iz 2005. godine.
Nisam ih ni ja nikada vidio uživo.

tatratram

#5
Oh, a izbačeni su? Šteta. Zločesta osoba u meni je već zamišljala vozačku školu koja na poligonu ima tako označena parkirna mjesta da može trollat ljude kad idu polagat vozački.  :)evil

To i dalje ostavlja pitanje čemu služe takvi znakovi, odnosno zašto bi ikad bilo zgodno uvest par-nepar parkiranje.

Paško

Evo par primjera – u ovom slučaju da se nakon nanosa snijega ralicama mogu očistiti suprotne strane ceste:

https://ithacavoice.com/2019/12/odd-even-parking-is-in-effect-what-does-that-mean/

a u ovom da komunalci mogu očistiti cestu od sve ostale prljavštine:

https://peskiadmin.ru/en/parkovka-po-chetnym-i-nechetnym-dnyam-stoyanka-zapreshchena-po-nechetnym-chislam.html
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Sule

Dok sam bio mlađi i manji kao dite još, često sam viđao takve znakove u mojem mjestu i okolnim mjestima i gradovima većinom na rivama ili nekim mjestima gdje bas i nije zgodno bilo uvijek parkirat jer nisu baš bila priklanda mjesta zbog prostora ili zgrada ili kuća ili nečeg trećeg....samo nisu dugo opstali takvi znakovi povećanjem brojem auta i rekonstrukcijom cesta i izmjenom znakova više nisu vraćali i postavljali takve znakove tako da mislim na svim tim lokacijama gdje znam da su bili više ih sigurno nema. Osim ako su neki zaboravili uklonit. Tako da ako se ne varam prije jedno 15-ak god. da su lagano nestajali.

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk