Isporuke novih autobusa Scania u Hrvatskoj

Autor Dreamwalker, Siječanj 26, 2023, 17:02:42

Dreamwalker

15-metarska cestovna krstarica Scania Irizar i8 za Delminium travel iz Solina!

Danas je u prostorima Scania-e Hrvatska prijevozniku Delminium travel iz Solina isporučena potpuno nova Scania Irizar i8. Preuzimanju smo u ime foruma prisustvovali kolega tramvajac 92 i ja.

Prema riječima g. Saše Muheka, voditelja prodaje autobusa Scania za regiju East Adriatic, radi se o autobusu dužine 15 metara proizvedenom 2023.

Irizar je opremljen sa 67 udobnih sjedala za putnike, pogodnih za duga putovanja, te po jednim sjedalom za vozača i vodiča. Od opreme se može još izdvojiti sljedeće:

  • USB priključci ispod svakog sjedala,
  • audio/video oprema,
  • wc i
  • mogućnost wifi veze.

Svakako, moje iskustvo govori kako se radi o vrlo udobnom autobusu u kojem dugo putovanje nije tlaka ;D

Da bi i8-ica imala dovoljno snage za udobnu vožnju brine se dizelski motor Scania snage 450 KS uparen s 12-stupanjskim automatskim mjenjačem Opticruise.

Također, Saša nam je rekao kako je ovo samo prvi bus u nizu koji će ove godine isporučiti i da Scania ima vlastito financiranje (o kojem sam pisao u reportaži iz Švedske) s vrlo povoljnim uvjetima, što su prijevoznici ove godine prepoznali.

Upoznali smo i gospodina Jakšu iz Delminium travela koji nam je odmah rekao da prati naš forum  thumbs  i da se njihovo poslovanje uglavnom koncentrira na turistički segment, a da je suradnja s Flixbusom i sudjelovanje u linijskom prijevozu samo dodana vrijednost. Odluka o Scaniji pala je prvenstveno zbog dobrih iskustava drugih prijevoznika koji su Scanijinim autobusima Irizar i8 napravili puno kilometara u kratko vrijeme.

Tvrtki Delminium travel želimo puno sretnih kilometara, a g. Saši Muheku i gđi Mirjani Kožić zahvaljujemo na gostoprimstvu do neke nove isporuke autobusa Scania.  hi       

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

tramvajac 92

12,9 metarska Scania Irizar i6 za Hiems iz Splita
Dok će ekipa Hiemsa sutra u Scaniji preuzeti svoj novi bus, ja sam dobio priliku pogledati istog danas  ;D

Kao i prošli put, domaćin je bio g. Saša, pa evo podataka.

Scania Irizar i6s Efficiency, nova generacija motora sa 450hp, koji je još štedljiviji, 55+2+WC.

Što još reći o ovom busu? To je autobus sa novim modelom bodya, sa zaobljenijim staklom i kamerama umjesto retrovizora. Osim tih kamera, ima kamere na vratima, prednju i zadnju kameru kao pomoć vozaču, parking senzore iza, dodatne sigurnosne stavke, kao radar, sustav za držanje u prometnoj traci (line assist), senzor umora vozača i vibraciju sjedala. Od dodatne opreme bi izdvojili da ima punjače akumulatora (normalna utičnica i tzv. industrijska), tako da ako postoji infrastruktura, autobusu ne mora biti motor upaljen da se potrošači napajaju. Svjetla su sva u LED izvedbi, dnevna, kratka, duga, unutarnja. Autobus ima dodatna svjetla na krovu, te pojačanu klimu i još dosta opreme.

Od putničkog komofora valja istaknuti C i usb utičnicu, te normalnu 220V utičnicu u svakom paru sjedala.

Potrošnja? 15,2 litara prazan, a pun troši kojih 17 do 18l/100 km.