Autokaroserija Split

Autor jure, Listopad 23, 2010, 20:36:48

zeka

Ovo je radjeno na OM sasiji (znak iznad maske).

jure

#61
Hvala zeka, a sada poslije talijanske "lijeve" i engleska upravljački oprečno usmjerena šasija.

1957.
Tip: medjugradski (na šasiji Leyland)

jure

1957. god.



Model Interurban

Ovo su autobusi izrađeni na Csepelovim šasijama 601. Zanimljivo je kako je Ak Split dosta u ono vrijeme surađivala s mađarskim Csepel-om (čit. Čepel). U samo jednoj seriji Autokaroserija Split je izradila 250 kamionskih kabina koje je za montiranje na Csepelove šasije željeznicom slala u Mađarsku. Gotovi kamioni s AK kabinama, sada uvezeni iz Mađarske, su se mogli vrlo brzo vidjeti odmah ,,preko ograde" na susjednom parkiralištu prijevoznika Jadrantrans u Dujmovači (gdje je danas Bauhaus).

jure

Sve ove fotografije do kojih sam uspio doći su samo dio proizvodnje splitske Autokaroserije. Mnoge (često najbolje) slike su uzete i zagubljene negdje u privatnim foto-albumima nakon gašenja poduzeća. Upravo ovih dana izjalovio se pokušaj dolaska do slike s dva velika autobusa izrađena na Škodinim šasijama za Autoprijevoz Imotski, koja su kao i potonja dva busa sa gornje fotografije iz godine 1958. Ali zato su sačuvane slike dva gradska modela izrađena za makedonski Jugohrom iz Jegunovca također na šasijama Csepel 601.

1958. god.  (Ako je zadnjem autobusu gore službeni naziv bio Interurban, onda ova dva možda možemo nazvati Urban.)


Tomek

Jure svaka ti čast, da nema tebe ne bih imao pojma da je ovakva tvornica i to stvarno značajna postojala.

jure

Ovakvi su turistički autobusi na nepoznatoj šasiji (upravljač s desne str.) i u za sad nepoznatom broju  rađeni za beogradski Turist express.













Je li netko zna čiji je okrugli znak na masci? (logo proizvođača šasije)



STEFI- GRAF

Znak se baš nevidi dobro ali svaka čast na ovako dobrim slikama

jure


STEFI- GRAF

Neki englez je sigurno pošto je volan s desne strane.Nego ti si ovu temu specijalizira pa mi reci dali ima još živih meštara iz autokaroserije split?

jure

Do dvojice sam doša, a imam ime još jednog ako hoćeš možeš se priključiti!

jure

#70
stefan1984 je u >Groblja autobusa postavio ovu sliku gornjeg Autokaroserijinog modela u XXL visokopodnoj inačici (izvor: oldtajmeri.rs). Dobro je i očuvan za 50 i nešto godina jer se na njemu još uvijek vidi ostatak originalne boje (šara na boku je identična s onom na gornjim fotografijama).



zeka

Prvo da odam priznanje na veoma lepim slikama.
Ako je sudeci po dizajnu i hrom masci onda je i ovaj autobus potekao iz Splita.
U Lastinoj monografiji ga vode kao FAP iz 1960. sto i ne cudi jer je AK Split radila autobuse (uglavnom) na Saurer sasiji koji su prodavani pod oznakom FAP.
Za ove druge sasije nemam odgovor.



Uploaded with ImageShack.us

jure

#72
Ispravan ti je zaključak. Oko 1960. god. otkad je započela suradnja Autokaroserije s FAP-om  (kada su još rađeni na početku spominjani FAP-ovi modeli Kometa). Maska na gornjem busu je ista kao na  modelu za Turist express jer i taj model datira negdje oko 1960-te. Ovaj  također turistički, koji preko brda napušta primorje, je model Granturizmo koji se na FAP-ovoj šasiji izrađivao u Splitu 60-ih godina za razne prijevoznike. Za Lastu Beograd Autokaroserija je napravila sveukupno između 10 i 20 različitih modela autobusa. Ovaj na tvojoj  fotografiji je još s probnim tablicama 2-292  s kojima je isporučen iz Splita. Ispod su slike ovog istog tek napravljenog autobusa fotografiranog na splitskoj rivi.


                                                                                                                                                                TIP A Granturizmo  


                                                              TIP A Granturizmo  

                                    
                                                                 TIP A Granturizmo  

jure




Sad na ovoj iznad loše razlučivoj snimci iz videa Stari autobusi Laste isti ovaj model, s malo drugačijom Lastinom oznakom na krovu, ima oznaku FAP na masci. Možda ćeš ti zeka znati nešto više ili imaš ovu sliku u boljoj rezoluciji na kojoj bi se vidjelo što piše na drugoj strani maske?

zeka

Evo je ta slika.
U 99% pise Fap Diesel.
Ovu sliku imam samo u ovoj velicini ali ako treba onu ranije postavljenu imam dosta vecu i mogu ponovo da je postavim.
[IMG=http://img338.imageshack.us/img338/8015/scan0115lastafap1960.th.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us