VDL Bus & Coach

Autor Urbino LE, Siječanj 19, 2014, 00:14:45

Urbino LE

Dati ću si za pravo otvoriti ovu temu kako u biti Bova, Jonckheere i Berkhof formalno ne postoje i to je prošlost, sada su svi isključivo sa VDL značkom.

Pa eto ajmo malo na turističke modele.

Futura
Ovo je model kao slijednik Bova Makiqa, ali nosi naziv znatno popularnije i kako bi neki rekli nenadmašne Future. Bus je 2012. dobio prestižnu nagradu Coach of the year, a po nekima ga krasi kineski dizajn mada je meni osobno lijep. U Srbiji je recimo poznat zbog Laste ali mi u Hrvatskoj koliko znam nemamo prijevoznika sa ovim modelom mada se ljeti često viđaju kako smo turistička zemlja.


Bus je visok skoro pa danas klasičnih 3.70m za HD modele te ga sa tim ne krasi naročit prtljažni prosjek, u tom pogledu je prosjek. Dolazi kao dvoosovinka od 12.2 i 12.88 metara ili troosovinka od 13.15, 13.95 te 14.85 metara.


Jonckheere
Model koji su preuzeli od belgijskog člana grupacije Jockheerea. U našim krajevima je ovo pa pomalo neopravdano skroz nepoznat model. Dolazi u dvije visine, klasični HD model 3.66m, te veći, prtljažnim prostorom kud i kamo bogatiji SD od 3.82m.



I on dolazi sa raznim kombinacijama dužina pa za dvije osovine imamo 12.2, a za tri osovine 13.36 i 13.98 metarske verzije.


Synergy
Jedino što stilski podsjeća na negdašnjeg Axiala, a ujedno i jedini katni model u ponudi. Imaju dvije verzije, od 13 i 14.1 metara. Meni vizualno najnedopadljiviji model u ponudi.




Sve u svemu u nas jedan jako podcijenjeni proizvođač.

Tomek

#1
Trenutno ih 93 komada krstare našim cestama što i nije tako loše ;)
U ovom katnom Synergiju sam bio zajedno sa 5rom i stvarno je zastario.
U Hrvatskoj je zastupnik Presečki grupa :)

Urbino LE

Pretpostavljam svi modeli 2010. i stariji dok još nije bio VDL nego jedna od 3 ajmo reći podmarke? U biti u nas je teško naći turistički bus mlađi od 2010. ;D

Scarface

Meni VDL futura izgleda jako atraktivno bez obzira što ljudi rekli. Interijer, po onome što sam vidio na googleu, također mi izgleda dosta dobro, sigurno nije slučajno dobio nagradu coach of the year. Samo me zanima cijena tog busa, vjerujem da je jeftiniji od Mana/Neoplana i Setre, vjerojatno da je bliže Volvu i Scaniji pa ako netko zna okvirno nek napiše.

frukec


frukec


lussin

#6
Nasljednik Synergya: VDL Futura FDD2

Flippy

#7
Malo informacija što se tiče VDL-a.
VDL stoji kao skraćenica za Van Der Leegte (Grupa) Groep.
Obiteljska su firma, sa otprilike 11.000 zaposlenih.
Nastali su 1953 godine kada su se izdvojili iz grupe za metaloprerađivanje, konstriuranje, itd.
Jedni od prvih i najvećih komitenata im je bio DAF koji je ostao i dan danas.
Tek 1993 su počeli proizvoditi autobuse, kada se kompletno preuzeli DAF Bus International.

Zato kada pričamo o VDL-u, zapravo pričamo o diviziji DAF-a za autobuse.
Svi motori, i većina mehanike su od DAF-a.
Najpoznatije tri suradnje VDL znamo kroz VDL - Bova, VDL - Berkhof i VDL - Jonckheere.

Bova je grupacija iz Eindhovena, koja je nekada samostalno proizvodila buseve, a sada ih proizvode u suradnji sa VDL-om.
Specijalizirani su za luksuzne buseve visoke klase.
Nisam u potpunosti siguran, ali mislim da je "Bova" lasta ili neka slična ptica.

Berkhof je grupacija is Vaklenswaarda nazvana po osnivaču Arthuru Berkhoffu 1970 godine.
Kada su 1997 godine preuzeli Jonckheere grupu, zadržavaju trenutni naziv Berkhof - Jonckheere Groep.

Jonckheere postoji od 1881 kada su proizvodili kočije u Zap. Flandriji, u Belgiji.
Nazvana je po Henriju Jonckheereu koji ju je i osnovao.
1902 su napravili prvi automobil i tako su krenuli u svijet automobila, pa zatim autobusa.
Prvenstveno su surađivali sa Volvom, gotovo do 1994 godine, i malo kasnije, da bi 1997 postali dio Berkhof - Jonckheere grupe, koja je divizija VDL Bus & Coach.
Jonckheere još uvijek ima svoj udio u B-J grupi, pa se zato još uvijek VDL suradnja navodi kao VDL - Jonckheere.

Sve tri firme su žive i zdrave pod VDL Grupom i zato se autobusi navode kao suradnja VDL-a i neke od te tri firme.
Na upravljaču svakog autobusa u koj sam ja sjeo također jasno piše "DAF Bus".

Uglavnom, VDL busevi su dosta podcijenjeni u hrvatskoj, po mojem mišljenju, apsolutno bez razloga.
VDL busevi su kvalitetom i performansama zapravo DAF u punom smislu riječi i kvalitetom, luksuzom i performansama niti najmanje ne zaostaju za konkurencijom.
Izuzev njihovom dizajna, kojeg neki vozači vole, neki mrze, kada bi iskreno govorili, po ničemu ne zaostaju za drugim boljim proizvođačima.
Busevi su napravljeni kvalitetno, interijer im je, po mojem mišljenju i iskustvu, i udobniji nego kod konkurencije.
Sve je za vozača napravljeno "driver friendly", pristupačno i jasno.
Za razliku od razvikanijih proizvođača, koji na konzoli ostavljaju dojam "festival dugmića".
Meni se čak Bova jako sviđa, jer izgleda moćno, i na cesti i kao pojava.
One od Potočki Prometa, kada su čiste izgledaju dominantno.
To je moj subjektivni dojam.

Ja vozim Berkof Ambassador.
Za razliku od starijih MAN-ova, Ambassador i sa preko milijon kilometara, još uvijek starta dobro, vozi lijepo, ostavlja kompaktan dojam i nema lupetanja, škripe i zveckanja iz čudnih mjesta.
Naravno, kao i sve u hrvatskoj, muče ga katastrofalne ceste i loše održavanje.
Ako mu se ne posveti dovoljna pažnja ima problema sa elektrikom i elektronikom, jer ima 28 kompjutera o kojima se treba sustavno brinuti.

Najčešći problemi su mu zbog toga da ne želi upaliti, ne želi otvoriti ili zatvoriti vrata ili ostaje zablokiran.
Otvorena vrata automatski blokiraju vozilo, što je dobro jer ne postoji mogućnost kretanja sa otvorenim ili poluotvorenim vratima, kao što je to slučaj na nekim drugim autobusima, u nekim drugim firmama.
Što zna biti neugodno i opasno, pogotovo kada je u autobusu gužva.

Ja sam prije VDL-a bio skeptičan prema njima, jer su minimalno zastupljeni na hrvatskim cestama.
Modeli koje sam vozio i u kojima sam se vozio na mene su ostavili jako dobar dojam, i kao na vozača i kao na putnika.

Ne bih želio da se ovaj post shvati kao reklama, ali su u njemu iznešeni moji subjektivni dojmovi.
Ako je netko iskusniji, neka svakako napiše više ili nadoda što sam ja zaboravio...

LP

tramvajac 92

Reihcimo ona niska Bova (Futura FLD) baš i nije nešto što se tiče unutrašnjosti, ima mislim wc, ali najveća zamjerka je osvjetljenje putničkog prostora - ne osvjetljava se kako je uobičajeno danas "neonkama" nego se osvjetljava s običnim žaruljama (kao npr. Eurobus AV 120 L iz 199x. Rasvjeta je rješena kroz ravno 10 žarulja koje su po 2 u onom okviru. Bunkera su 2 sa strane ceste, a 1 (veći) sa strane vrata, i ne može se prtljaga ravnomjerno ukrcavati zbog toga. Što se tiče snage, čini mi se da bus ima sasvim dovoljno snage, ali me recimo ručice retardera i tempomata pikaju jer nisu zajedno na jednoj, ispod volana, nego je retarder s desne strane na upravljačkoj ploči, a tempomat s lijeve. I kao šećer na kraju: TV. TV nije montiran tamo gdje ga čovjek očekuje, na sredini prolaza, iznad vozača, nego vozaču iza leđa, točno iznad prvog reda sjedala.

Flippy

#9
Što se mene tiče, osvijetljenje nije ni problem.
Po meni je bitnije da taj putnički prostor kada je osvijetljen, ne smeta vozaču, kao što je slučaj na nekim drugim busevima.
Bunker mogu potpisati.
Što se tiče tempomata i retardera, nije nefunkcionalno riješenja, ali slažem se da nije ni napraktičnije riješenje, može nekoga smetati.
Slažem se što se tiče TV-a.
Ali malo je autobusa u kojem je preglednost odlična, i prvi red ili nekada dva reda nisu kompromitirana, što se tiče TV-a.

Što se tiče ostatka funkcionalnosti, pogotovo snage i udobnosti u vožnji, mislim da nitko ne bi trebao imati zamjerku.
U usporedbi sa drugim busevima, nema ništa više svojih "mušica" nego drugi.

Naravno, to je samo moje mišljenje.
Svakako cijenim mišljenje iskusnijih vozača, koji su na tim busevima stalno pa problemi koje ja ne zamjećujem, njih svakodnevno smetaju.

Avtomontaža

#10
Nedavno se na tržištu pojavila VDL Citea. Dostupna je u nekoliko verzija: SLF-120(solo-gradski), SLFA-180(zglobni), SLFA-187(zglobni), LLE-120(prigradski-nešto kao Ambassador), SLE-120, SLE-129, XLE-137(troosovinac) i XLE-145(troosovinac). U ponudi su FPT Cursor motori od 310 i 360 ks, Cummins ISB6.7 (samo za LLE-120) od 255 ks i hibrid(samo SLF-120). Bus po onome što sam vidio na slikama ne izgleda loše i volio bih ga vidjeti i na ulicama naših gradova. 

lussin

Pojavila se i Futura FMD2-135, odnosno Futura FMD2 od 13,5 metara. Čitao sam test K&B-a o SLFA-180 i navodno nema dobru preglednost instumenata u vozačkom prostoru, ali slažem se da izgleda odlično

netko

Citat: Avtomontaža  u Veljača 08, 2016, 21:29:59
Nedavno se na tržištu pojavila VDL Citea. Dostupna je u nekoliko verzija: SLF-120(solo-gradski), SLFA-180(zglobni), SLFA-187(zglobni), LLE-120(prigradski-nešto kao Ambassador), SLE-120, SLE-129, XLE-137(troosovinac) i XLE-145(troosovinac). U ponudi su FPT Cursor motori od 310 i 360 ks, Cummins ISB6.7 (samo za LLE-120) od 255 ks i hibrid(samo SLF-120). Bus po onome što sam vidio na slikama ne izgleda loše i volio bih ga vidjeti i na ulicama naših gradova.
Slažem se, ali će ih cijena možda malo usporavati do nas.
Citat:VDL Citea SLFA 180/360
VDL is another recent winner of the Bus of the Year title, indeed, for a while it held both the Bus of the Year and Coach of the Year titles with the Citea SLF and the Futura 2. There had been a gap in the VDL line up for a fully lower floor articulated bus for a while and VDL has answered it with the launch of the SLFA. It was pointed out that of 23,000 buses supplied in Europe last year, close to 2,000 were articulated.

The bus maintains VDL's key philosophy of low weight for low fuel consumption and good capacity within a heavy duty bus, along with the ideas of pride of ownership, profit of ownership, attractiveness to passengers and with good driving and handling. A modular stainless steel framed integral design, it can also be offered as an 18.75m long bus in addition to the 18m version entered, the longer version having four additional seats in the low floor area. At only just over 16 tonnes for a bus with 51 seats installed, the SLFA had a weight advantage over its competitors.

For Euro6 the company has forsaken the DAF/Paccar engines it has hitherto offered in its premium bus ranges in favour of the Fiat Power Train (FPT) Cursor 9 unit. It is a fairly high revving unit delivering the maximum power of 360hp at 2,000rpm, but it is nevertheless smooth in operation. Maintenance intervals are 50-60,000km.

Gearbox options are either the ZF Ecolife or the Voith D864.5 while the axles and steering are from ZF.

Inside, VDL continues the philosophy of simplicity within the saloon where the use of cantilever seats and the absence of unnecessary obstructions ensures that the seats are generally more accessible and the bus is also much easier to keep clean. It was entered as a three door bus with a seating area at the nearside rear but can be supplied with four doors instead. All interior and exterior lights are LEDs which give excellent light and are economic to operate.

Depending on configuration, the price would be between €320,000-350,000 (£254,500-£278,300).
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Avtomontaža

#13
Ono što će dodatno usporiti probijanje VDL-a na naše tržište je slaba zastupljenost DAF-a kod nas. U RH postoje samo tri DAF-ova servisa (Rijeka, Đakovo i V. Toplice) tako da ako DAF u skoroj budućnosti ne izgradi još koji servis ovdje, VDL-ovi neće biti česti na našim cestama. Nije mi jasno zašto se Citea nudi s Cursor 9 motorom, a ne DAF-ovim motorom? Možda joj Cursor 9 otvori vrata našeg tržišta s obzirom da je riječ o motoru kojeg imaju kod nas sveprisutni Citelisi i Urbanwayi.

citaro

VBZ Zürich je imao VDL Citea zglobnjaka na probi, medjutim vise je stajao u garazi zbog kojekakvih tehnickih problema nego sto je bio na liniji, pa su ga prijevremeno poslali natrag...