Ikarbus (ex Ikarus Zemun)

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:44:52

arsenal


Suboticanin

#61
Nekoliko starih tipova autobusa:
IK-108-RÁBA,usis dole.
IK-110-RÁBA,usis gore,levi zid.
IK-111R-RÁBA,usis gore,levi zid.
IK-111-MAN,usis gore,desni zid.
IK-160-RÁBA,usis gore,levi zid.
IK-161-MAN,usis gore,desni zid.
IK-166-MAN,usis gore,desni zid.

Tipovi od 1993-e godine.

Gradski autobusi:

IK-101-MAN motor,ugradnja ispod poda.
IK-102-RÁBA motor,ugrdanja ispod poda.
IK-103-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-104-RÁBA motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-105-MB motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-106-MB motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-107-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-201-MAN motor,ugradnja ispod poda.
IK-202-RÁBA motor,ugradnja ispod poda.
IK-203-MB motor,ugradnja ispod poda.
IK-206-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-112.3-VOLVO motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-112N-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-112A-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-218.3-VOLVO motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-218N-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.
IK-218A-MAN motor,ugradnja u zadnjem zidu.

The_Dubster

GRAS Sarajevo ima doooooosta ovih zglobnih ik-201 i ik-206. prije rata su i neposredno poslije korišteni i ikarusi, ali u zadnje vrijeme je bazirano sve na ova dva modela većinom. ne znam da li da stavljam slike?

a ako vam nije mrsko možete otići na temu o GRAS-u i vidjeti slike :D

aaaaa

#63
da ih Bog do GRAS nikada nije nabavio....

The_Dubster

#64
znam, kod njih ispade skuplja tepsija nego pita...

conecto

Sudeći prema tvorničkim web-stranicama Ikarbusu uopće ne ide loše kad su sklopili posao za 350 autobusa za Dubai (bez motora, mjenjača i prozora koje će tamo ugraditi sam kupac). I najveći proizvođači kad dobiju narudžbu za Dubai hvale se time na sva zvona, a obično su to luksuzno uređeni gradski autobusi.
Osim toga dolazi privatizacija Ikarbusa prodajom skoro 40 % dionica iz državnog vlasništva. Uvjet je da ponuđač mora biti proizvođač kamiona ili autobusa (ili prateće opreme) najmanje tri godine i da je 2006. ostvario prihod od najmanje 30 milijuna eura. Baš me zanima kako se u to uklapa BredaMenarini.
Ali svejedno ne mogu se ne sjetiti naših tvornica TAZ i Eurobus (pa i ljubljanske Avtomontaže) koje su završile tako kako su završile, a Ikarbus je preživio sve sankcije i slična stanja u Srbiji. A prije rata Dubrava je bila prava Setra za naše uvjete, u arapske zemlje je izvozio TAZ dok su Ikarus spašavale domaće političke narudžbe. Naravno, i privatizacija TAZ-a je prošla na potpuno drugačiji način u vrijeme rata, Eurobus odvučen u BiH i tko zna što sada tamo radi, propuštene su prilike koje su dolazile od MAN-a i Mercedesa. A u Ikarbusu je privatizacija pričekala bolja politička i poslovna vremena, nakon godina krize i gubitaka prodaje se sad kad bi država mogla nešto i zaraditi, pa i birati kvalitetnog novog vlasnika. Što bi tek oni dali da njima (kao nama nekad) na pladnju dođe jedan MAN ili Mercedes?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

aaaaa

#66
Sve bi bili dobro da u onome što piše na stranici IKarbusa ima i malo istine. Naime Ikarbus je skoro pa pred stecajem. Generalni direktor podnio ostavku. Raskinut ugovor o privatizaciji sa Rusima od izvoza u Dubai nema nista. Radnici mjesecima nisu dobili plate itd itd. Reci cu samo jedan podatak koji je frapantan. Naime kada je Graas čekao isporuku 15 Ikarbusa IK 206 prvo je doslo 5 komada koje su imali "smontirane" ostalih 10 je dolazilo u grupama po 3 komada i to nakon sto bi Gras uplacivao dio novca za te pare su u Ikarbusu nabavljali dijelove koji su im nedostajali da bi mogli sklopiti vozila....

conecto

Hvala na ovim informacijama! Znači, ipak se nije ništa toliko promijenilo, a sve ove informacije su svježe iz prosinca (prema njihovim navodima). Promocija im je uvijek bila jača strana, web-stranice izgledaju lijepo, pa i busevi u promotivnim materijalima izgledaju daleko bolje nego kad ih netko snimi u stvarnosti i stavi ovdje na forum. Ali ipak mi nije jasno da mogu tako javno prezentirati tolike i tako velike neistine!
Ako je tako išlo s tih 15 sarajevskih buseva, kako su onda uspjeli isporučiti prošle godine čak 100 autobusa za Beograd?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

arsenal

Ikarbus Ik-104P Vojske Crne Gore.




Suboticanin

#69
Citat: conecto  u Siječanj 24, 2010, 13:00:55
Hvala na ovim informacijama! Znači, ipak se nije ništa toliko promijenilo, a sve ove informacije su svježe iz prosinca (prema njihovim navodima). Promocija im je uvijek bila jača strana, web-stranice izgledaju lijepo, pa i busevi u promotivnim materijalima izgledaju daleko bolje nego kad ih netko snimi u stvarnosti i stavi ovdje na forum. Ali ipak mi nije jasno da mogu tako javno prezentirati tolike i tako velike neistine!
Ako je tako išlo s tih 15 sarajevskih buseva, kako su onda uspjeli isporučiti prošle godine čak 100 autobusa za Beograd?
Fabriku Ikarbus su opljačkali bivši čelnici te fabrike i to Gen.direktor Srećko Nijemčević i Teh.direktor Dragić Dragojlović,koji su doveli ovu fabriku u jako veliki minus naštetivši fabriku sa celih 1.200.000 eura.Ko zna,gde su te pare nestale.Njih dvojica su imali i dosta "saradnika" u ovim prljavim poslovima,i svi do jednog su uhapšeni.A siroti radinici su radili za džabe celih šest meseci.
Onih 100 autobusa,tačnije 45 IK-112N i 65 IK-218N su napravili sa puno grešaka,jer već onda radnici nisu imali volje za rad.
Umesto,da se spašava što se još spašavati može,jer ipak je Ikarbus najveća fabrika autobusa u regionu,oni je uništavaju.Nadajmo se,da će BredaMenarinibus dati svoj udeo u ovu fabriku,kako po kvalitetu,tako i po kvantitetu.


MILCHO


Александар

Poljski IK-160P

IK-110 Kremenčug, Ukrajina


IK-104P Moskva

IK-201 Moskva

IK-218NC Sankt Peterburg

IK-218NC Uljanovsk

IK-308 Sank Peterburg

IK-301 Moskva


Izvor fotografija:
http://fotobus.msk.ru/

aleksandar

Na nekoj od prethodnih strana je pomenuto stanje vozila u GSP Beograd. Odrzavanje jeste lose (popravilo se u poslednje vreme), ali problem nije u nemaru (ima i toga, da se ne lazemo), vec sto ta vozila jednostavno ne stignu da "vide" garazu, jer je Beograd odavno "prerastao" ovakav koncept prevoza i autobusi su preoptereceni. Ne pravdam nemar, ima i toga, uvek moze bolje, ali kada bi Beograd ovog momenta dobio 5000 novih vozila, to ne bi resilo problem, jednostavno koncept javnog prevoza sa autobusima i tramvajima vise "ne radi posao", metro (dugo obecavan, ali nikako da ga izgrade) mora da preuzme glavninu putnika, a busevi da budu samo dopuna novom sistemu.
Da se vratim na temu... Ikarbus... "Ruska privatizacija" je ponistena i Van Hool je kupio fabriku, pa zivi bili pa videli kako ce to dalje ici.

aaaaa

#74
Vanhool ili Bredamenarini???