Autokaroserija Split

Autor jure, Listopad 23, 2010, 20:36:48

Paško

A ovu treba postaviti i na forum - s mtva.hu, Komet I na liniji Banja Luka - Umag u Zagrebu 8.04.1965.
Komete je kupio (vjerojatno samo) Istra auto Umag, a kako se na boku vidi S, pretpostavljam da je dotad ta firma već postala Slavnikova poslovnica u Umagu.

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

akzg22

#121
Citat: amfan  u Prosinac 27, 2018, 20:27:56
Vjerojatno se Autokaroserijom ne bih puno bavio da nije iz Splita i da nije bila izravno vezana uz splitski Promet. A to bi bila prava šteta jer je Autokaroserija izrađivala stvarno neobične autobuse. Napravili su nebrojeno puno novih karoserija na starim šasijama, ponajviše AEC-ima, čime su se ostali karoseristi puno manje bavili. Što se više starih slika pojavljuje, to nailazimo na više jedinstvenih dizajna. Jedan takav neviđeni je i ovaj iz Pakraca. Slike dolaze iz kolekcije Tihomira Turčana i postane su u jednoj FB grupi. Iskopao sam ovaj članak u Slobodnoj Dalmaciji od 14. kolovoza 1958. godine:

Poduzeće Autokaroserija počelo je s izradom novog tipa autobusa za međugradski saobraćaj. Ovih dana saobraćajnim poduzećima u Somboru i Pakracu isporučena su dva autobusa tipa Ikarus 601. Ovi autobusi imaju 40 sjedišta, u jednom je montirana hladnjača, a imaju instalirana automatska hlađenja, grijanje i radio - aparat. Sada se u poduzeću radi na gradnji još triju karoserija istog tipa po narudžbama Autocentra iz Zagreba, od kojih će dvije biti dovršene krajem kolovoza, a treća sredinom rujna. Nacrte za gradnju ovih autobusa izradili su sami stručnjaci Autokaroseije. Pored toga, Autokaroserija je prihvatila proizvodnju autobusa Ikarus 601 namijenjenih gradskom saobraćaju. Dva ovakva autobusa, koja mogu primiti oko 70 putnika, isporučena su već saobraćajnom poduzeću u Skoplju, a treći će biti dovršen oko 15. rujna.

Pretpostavljam da se članak odnosi na (i) ovaj autobus, ali možda i ne. U Pakracu je bilo i nekih ranijih Autokaroserijinih djela, ali njihove slike stavit ću idućih dana. A i nešto još o Tropicalu...

Autobus ne znam koje je marke (možda spomenuti Csepel 601), no dva su netočna podatka: 1. ne postoji Csepel 601, nego je to Ikarus 601 (kao i 602, 620 i 630), Csepel je za Ikarus iz Budimpešte isporučivao motore (tada nije radio autobusne šasije, pošto je to radio Ikarus), a ime Ikarus je izbjegavano u tadašnjem jugoslavenskom tisku u većini slučajeva zbog postojanja tvrtke identičnog naziva iz tadašnje Jugoslavije (Ikarus Zemun),2. po blatobranu i prednjem bočnom prozoru koji je nešto viši od putničkih bočnih prozora zbog prozora od prostora za table za linije se vidi da je karoserist autobusa na slici SAP Ljubljana.

akzg22

#122
FAP Komet I (slika je iz monografije FAP 10 godina (1953-1963)).