Rad Autotroleja (3)

Autor gorgoroth, Prosinac 25, 2019, 11:46:31

NP-549

Kad bi došli koji dan u garažu možda bi se i napravilo

MateV

Citat: gorgoroth  u Siječanj 10, 2024, 17:06:51Autotrolej zapošljava strane radnike: Već od veljače autobuse će voziti 20 Nepalaca i Indijaca, svi će imati mentore

Jesu oni došli ili je nešto s tim zapelo? Možda ih samo ja ne vidim umnik2

NP-549

Nema ih još. A i kad se konačno pojave neće vozit sigurno još 20-ak dana.

pehar_11

#303
Strani vozači u Autotroleju i dalje na čekanju zbog viza. Sindikalci: 'Dignite plaće, pa vam neće ni trebati'
https://www.novilist.hr/uncategorized/strani-vozaci-u-autotroleju-i-dalje-na-cekanju-zbog-viza-sindikalci-dignite-place-pa-vam-nece-ni-trebati/

Tekst je ogroman ali zanimljiv, možda nisu svi imali priliku pročitat

Citat:RIJEKA – Pregovori sindikata i uprave Autotroleja o povećanju plaća za radnike ovog komunalnog društva, započeti prije gotovo dva mjeseca, još nisu rezultirali dogovorom. U međuvremenu, Autotrolej i dalje održava reducirani vozni red na gradskim linijama u Rijeci, u prvom redu zbog nedovoljnog broja vozača, čime je značajno narušen standard javnog prijevoza u Rijeci.

Iako su svi sindikati u Autotroleju tražili veće plaće, smatrajući da će se time riješiti problem nedostatka vozača, uprava društva, odnosno direktor Robert Mrvčić, posegnula je još prije nekoliko mjeseci za uvozom radne snage iz Azije, najavivši kako će prvi od njih započeti s vožnjom do kraja veljače. U veljači je, pak, bilo objavljeno da će strani vozači započeti s radom tijekom ožujka, no krajem ovog mjeseca u autobusima ih još nema, a prema odgovoru uprave, ne zna se ni kad će početi voziti jer još čekaju izdavanje viza.

Četiri sindikata

Broj polazaka na gradskim linijama radnim danom je polovicom veljače bio smanjen za ukupno 42, što je gotovo devet posto od ukupnog broja od 495 polazaka dnevno, a situacija je još gora nedjeljom, kada je ionako relativno mali broj dnevnih polazaka autobusa smanjen za ukupno 70.

U Autotroleju djeluju četiri sindikata: Sindikat vozača i prometnih radnika – Autotrolej Rijeka, Sindikat primorsko-goranskih komunalaca, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske i Nezavisni sindikat radnika Hrvatske. Od njih četiri, u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru sudjeluju dva – Sindikat vozača i prometnih radnika – Autotrolej Rijeka i Sindikat primorsko-goranskih komunalaca, budući da se, prema odgovoru uprave na naš upit, nisu sva četiri uspjela dogovoriti o zajedničkom nastupu. O zahtjevima dvaju navedenih sindikata koji su tražili povećanje vrijednosti boda od 40 posto i uključenje fiksnog dodatka u izračun koeficijenta, čime bi prosječna plaća, primjerice vozača, rasla za najmanje 280 eura, ovih dana bi trebali odlučivati suvlasnici Autotroleja, u prvom redu Grad Rijeka koji zapravo drži golemu većinu glasova Skupštine i praktički sam o tome može odlučivati.

Predstavnici Nezavisnog sindikata upravi su uputili zahtjev za projekcijom povećanja plaća od 300 do 500 eura neto, ovisno o radnim mjestima unutar tvrtke, što bi, smatraju njihovi povjerenici R.P. i I.Ž., privuklo i domaće vozače u Autotrolej.

– U medijima se govori o neto plaćama vozača od 1.200 eura, ali to je plaća sa svim neoporezivim dodacima, dodacima za rad nedjeljom i blagdanom, dodacima za prodaju karata, dvokratni smjenski rad i velik broj prekovremenih sati. Osnovna plaća je jedva 700 eura. Osim toga, u Autotroleju na najniže plaćenim radnim mjestima ljudi primaju plaće ispod zakonom propisanog minimalca, pa im uprava milostivo razliku do minimalne propisane plaće nadoknađuje nekakvim dodacima na plaću, koji se doslovno zovu dodatak do minimalne plaće, što je nedopustivo, ističu povjerenici.

Komunikacijske vještine

Zabrinuti su i zbog dovođenja stranih vozača, s obrazloženjem da je na domaćem tržištu nemoguće pronaći vozače.

– S plaćama i uvjetima rada koje nudi Autotrolej to nije čudno. Rješenje nisu strani vozači, nego povećanje plaće za domaće. Direktor je odlučio angažirati agenciju za ustupanje radnika, pri čemu u natječaju nije uopće bilo uvjeta da ta agencija zapošljava i domaće radnike. Odabrana je Bosak Employment agencija, a mi ne znamo ni za koliku će plaću ti radnici raditi, ni koje uvjete za zapošljavanje trebaju zadovoljavati. U sistematizaciji Autotroleja, primjerice, kao uvjet za radno mjesto vozača stoje komunikacijske vještine. Kako će oni zadovoljiti taj uvjet. Pitali smo to i upravu, pa nam je odgovoreno da će proći osnovni tečaj hrvatskog jezika. Na naše pitanje što je točno osnovni tečaj hrvatskog i gdje će ga i kada polagati, direktor nam nije znao odgovoriti, kazao je Puljić.

Žuža naglašava kako strani radnici nisu problem, nego male plaće domaćih radnika, a umjesto da se one povećavaju, dovodi se radna snaga iz trećih zemalja, pod nepoznatim uvjetima, dok domaći vozači odlaze u inozemstvo.

– Mi ne želimo otići iz našeg grada i države. Borit ćemo se svim sredstvima da opstanemo, da ostanemo ovdje, ako treba i do štrajka, rekao je Žuža.

Agencijska provizija

Upit o stranim radnicima poslali smo upravi Autotroleja, iz koje nam je, na pitanje o početku njihova rada na mjestu vozača, odgovoreno kako je trenutno u tijeku postupak izdavanja viza za prvu petnaestoricu stranih vozača. Zanimalo nas je po kojim je kriterijima odabrana agencija za ustupanje radnika preko koje su zaposleni te je li među kriterijima bilo navedeno da agencija zapošljava i domaće radnike, ili to nije uzeto u obzir prilikom odluke o odabiru.

– Za odabir agencije za posredovanje u zapošljavanju bio je raspisan javni natječaj te se gledao kriterij najniže ponuđene cijene, u ovom slučaju agencijske provizije. Za zapošljavanje vozača već je dvije godine otvoren javni natječaj, raspisan je i otvoren natječaj za doškolovanje i prekvalifikaciju, no niti za jedno od navedenog nema interesa, stoji u odgovoru Autotroleja.

Pitali smo i je li upravi poznato koliku će neto plaću primati strani radnici koji će voziti autobuse Autotroleja i koliku će naknadu po svakom vozaču Autotrolej isplaćivati agenciji Bosak employment.

– Sukladno odredbama Zakona o radu ustupljeni radnici trebaju imati ista materijalna prava i radnopravni status kao i vlastiti radnici. Naknada agencije utvrđena je u iznosu od 0,01% na obračunatu plaću radnika, odgovaraju iz Autotroleja.
Zanimalo nas je i hoće li strani radnici ostvarivati ista prava na plaću, kao i na dodatke na plaću, poput vozača Autotroleja.

– Strani radnici će sukladno zakonu ostvarivati ista prava kao i naši vozači, odnosno isto će ostvarivati prava na dodatke na plaću, stoji u odgovoru Autotroleja.

Osnovno znanje hrvatskog jezika

Upravi Autotroleja postavili smo i upit o komunikacijskim vještinama stranih vozača, te stjecanju potrebnih certifikata za vožnju gradskih autobusa, koji se inače polažu na hrvatskom jeziku.

– Strani radnici će imati osnovno znanje hrvatskog jezika, kao što ga imaju i ostali strani radnici kojih je sve više u Republici Hrvatskoj i koje svakodnevno srećemo u raznim uslužnim djelatnostima. Za njih ne planiramo organiziranje tečajeva hrvatskog jezika, o čemu ćemo odlučiti ako se za to ukaže potreba. Ponavljamo da smo se na angažman stranih radnika odlučili isključivo iz nužde, odnosno zbog činjenice da za radno mjesto vozača ne postoji interes domaćih radnika, zaključuju u odgovoru iz uprave Autotroleja.

Unajmljena kuća

Na pitanje o uvjetima smještaja stranih radnika, iz Autotroleja odgovaraju da će, prema informacijama iz agencije, za njih biti unajmljena kuća.

– Uloga agencije je, budući da se radi o njihovim radnicima, dogovoriti i organizirati smještaj i osigurati ostale potrebe radnika. S podatkom u kakvim će konkretno uvjetima biti smješteni radnici nismo upoznati, kao što nismo upoznati ni s uvjetima u kojima žive naši zaposlenici, kažu u Autotroleju.

U isto vrijeme u ZET-u veće plaće, dodaci i nagrade. Više na https://www.index.hr/vijesti/clanak/zetovcima-veca-placa-veci-dodaci-na-placu-i-vece-nagrade/2550849.aspx
Rim Tim Tagi Dim!

gorgoroth

Prvi put u povijesti radnici Autotroleja idu na prosvjed, pozivaju i sve Riječane da im se pridruže

Prvi put u povijesti riječkog gradskog javnog prijevoznika, radnici Autotroleja izaći će na javni prosvjed, nezadovoljni plaćama i uvjetima rada, potvrdila je za Novi list Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH), organizatora prosvjeda. Prosvjed je zakazan u ponedjeljak 15. travnja u 11.15 sati, ispred Gradske vijećnice na Korzu, a predviđeno trajanje je pola sata.

– Prosvjed je izraz općeg nezadovoljstva radnika Autotroleja plaćama i uvjetima rada, kao i nezadovoljstvom korisnika gradskog prijevoza zbog usluge koju pruža Autotrolej, kaže Palčić.

Poziv svim građanima

NSRH je u više navrata tražio povećanje plaća od poslodavca i osnivača.
– Pokušali smo dogovoriti sastanak s gradonačelnikom Rijeke, no naš zahtjev nije prihvaćen. Stoga smo zajedno s našim članovima odlučili da ćemo, budući da nas ne žele primiti na razgovor, svoje zahtjeve i argumente iznijeti pred prozorom gradskih vlasti, kaže Palčić čiji sindikat, među ostalim zahtjevima, traži i povećanje plaća, ovisno o radnom mjestu, u iznosu od 300 do 500 eura.

Iz NSRH-a pozivaju sve radnike Autotroleja, građane grada Rijeke i okolnih područja da se pridruže i izraze svoje nezadovoljstvo stanjem u Autotroleju.

– Također, pozivamo i radnike ostalih poduzeća kojima je Grad Rijeka većinski vlasnik ili osnivač. Podsjećamo da smo u NSRH-u već u prosincu prošle godine, na tiskovnoj konferenciji na Korzu, započeli kampanju za postizanje najniže neto plaće od tisuću eura u svim poduzećima kojima je Grad Rijeka većinski vlasnik ili osnivač, ističe Palčić.

NSRH je pokrenuo i postupak za utvrđivanje reprezentativnosti u nadležnom ministarstvu budući da, kako tvrde u sindikatu, imaju većinu članova u KD-u Autotrolej, nakon čega planiraju i pokretanje postupka mirenja te, ne bude li udovoljeno njihovim zahtjevima za povećanjem plaća te poboljšanjem uvjeta rada, i štrajka radnika, što bi dovelo do potpunog kraha već dobrano narušenog sustava javnog prijevoza u Rijeci, zbog nedostatka vozača.

Protiv stranaca

Također, protive se i ugovorenom dovođenju stranih radnika, prvenstveno vozača iz Nepala, smatrajući kako nije riječ o dugoročnom rješenju, već se problem nedovoljnog broja vozača, smatraju, može riješiti isključivo značajnim povećanjem plaća i poboljšanjem radnih uvjeta, što bi osiguralo dovoljan interes domaćih vozača.

– Problemi Autotroleja nisu od jučer. Zanemarivanje radničkih prava traje već dugo. Mi kao NSRH djelujemo u Autotroleju manje od godinu dana. Radnici odlaze, posebice vozači, dok ni uprava niti osnivači ne pokazuju zabrinutost tom činjenicom. Umjesto da povećaju plaće na način koji bi osigurao zadržavanje postojećih radnika i privukao nove, uprava i osnivači su se dosjetili kako bi mogli dovesti jeftinu radnu snagu iz trećih zemalja. NSRH i naši članovi smatraju takvo rješenje neprihvatljivim. Koliko nam je poznato, jedini smo sindikat u Autotroleju koji je zahtijevao od uprave i osnivača da se odmah raskine ugovor s agencijom Bosak employement d.o.o. za ustupanje radnika iz trećih zemalja. Zahtijevamo da se umjesto dovođenja radnika iz trećih zemalja, prvo povećaju plaće našim vrijednim dugogodišnjim radnicima, našim sugrađanima, u skladu sa zahtjevima NSRH-a. Tek nakon toga moći će se napraviti prava analiza potrebe za dodatnom radnom snagom iz trećih zemalja. Poslali smo upite svim osnivačima jesu li na skupštinama Autotroleja predlagali povećanje plaća te koji su od članova Skupštine bili za dovođenje radnika iz trećih zemalja. Među predstavnicima osnivača, članovima skupštine Autotroleja govorimo o više stranaka. Nismo dosad, unatoč požurnici, dobili odgovor niti jednog od aktera. Stoga, slobodno možemo pretpostaviti da su se sve te stranke vrlo lako složile kako će, umjesto podizanja plaća postojećim radnicima, dovesti jeftinu radnu snagu iz trećih zemalja. Sve to učinili su daleko od očiju javnosti. Nisu računali na NSRH i zato vidimo se 15. travnja u 11.15 na Korzu, poručuje Palčić.

Iznos subvencija – tajna

Uprava Autotroleja je, podsjećamo, prije desetak dana odbila zahtjev za povećanjem plaća trenutačno reprezentativnog Sindikata vozača i prometnih radnika – Autotrolej Rijeka, s kojim u kolektivnom pregovaranju sudjeluje i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, s obrazloženjem da za to trenutno nema dovoljno sredstava. Istodobno je uprava zatražila povećanje iznosa subvencija od suvlasnika, odnosno Grada Rijeke i okolnih gradova i općina, u iznosu koji i direktor Robert Mrvčić i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji u skupštini društva kontrolira 86 posto glasova, unatoč višekratnim upitima, odbijaju iznijeti javnosti. Inače, planirane subvencije za ovu godinu iz proračuna Rijeke te gradova i općina riječkog prstena iznose 7,88 milijuna eura.

Do daljnjega važi krnji vozni red

Unatoč subvencijama, broj vozača u Autotroleju pao je na oko 250, dok ih je prije petnaestak godina bilo i više od 400, a zbog kroničnog nedostatka vozača, gradski je prijevoznik još polovicom veljače uveo reducirani vozni red, s 42 polaska manje radnim danima i čak 70 polazaka manje nedjeljom, i to samo u Rijeci.

Ni po završetku školskih praznika, u ponedjeljak, ne planira se, kako saznajemo, povratak na uobičajeni vozni red, a da stvar bude još gora, ni sadašnji, krnji vozni red ne funkcionira. Kako saznajemo od radnika Autotroleja, u reduciranom voznom redu dnevno, u prosjeku, izostane i po dvadeset polazaka, zbog čega putnici nerijetko na dolazak autobusa čekaju i po četrdeset ili više minuta. Uprava je ovaj problem pokušala riješiti dovođenjem stranih vozača koji su, prema prvobitnim najavama, trebali početi voziti još krajem veljače, ali ih za volanom gradskih autobusa i dalje nema. Zadnje službeno objašnjenje koje smo dobili iz uprave Autotroleja je da se za prvih petnaest vozača rješavaju vize, no kad bi mogli početi s radom, i dalje se ne zna.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/prvi-put-u-povijesti-radnici-autotroleja-idu-na-prosvjed-pozivaju-i-sve-rijecane-da-im-se-pridruze/

MateV

Neznam koliki je u ovoj priči problem rijekaplus. Oni rade održavanje i ako trolej diže naknade općinama i cijene karata, a ne diže plaće, ovo je jedino osim loše/nesposobne uprave što mi pada na pamet. Al svakako podržavam prosvjed, dapače čudi me što su ljudi toliko i trpili.

A ovo s Nepalcima imam lagani osjećaj da će im se obit o glavu, al vidit ćemo. Bit će izjave u smislu nedam ja njemu da on mene vozi i takve priče.

gorgoroth

Nepalski vozači navodno danas dolaze u Zagreb, ali još se ne zna kad će biti u Autotroleju

Danijel Imgrund (HDZ) je na današnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke tijekom Aktualnog sata pitao kada će se ukinuti reducirani vozni red polazaka autobusnih linija?

Direktor Autotroleja Robert Mrvčić je kazao kako je vozni red na snazi i po njemu se vozi. U tijeku je posao s Agencijom za zapošljavanje s kojom je sklopljen ugovor o zapošljavanju vozača. Prvi vozači bi danas trebali stići u Zagreb. Agencija mora s njima srediti svu potrebnu dokumentaciju i KOD 95. Nakon toga će ih se uvesti u sustav Autotroleja i počet će voziti. To neće odmah podići broj vozača je su ove godine ostali bez 11 vozača, od koji je dio otišao u mirovinu ili dao otkaz. Trebao bi još neko vrijeme ovaj vozni red biti na snazi, a kada dođe tih 20 vozača koji će se zaposliti preko Agencije, nada se da će se tada situacija poboljšati.

Vijećnik Imgrund je replicirao da je situacija kaotična, autobusi su pretrpani, putnici u njima padaju u nesvijest. Smatra da jedino transparentna komunikacija o problemima i poduzetim mjerama može pružiti veće razumijevanje među korisnicima usluga Autotroleja. Traži pisani odgovor

Marin Barač (SDP) je gradonačelnika pitao kakva je situacija s pregovorima sa sindikatima za povećanje plaća trenutnim zaposlenicima Autotroleja.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je činjenica je da je KD Autotrolej pokrenuo kolektivne pregovore s reprezentativnim sindikatom. U Autotroleju djeluju 4 sindikata, od kojih je jedan reprezentativan, a to je sindikat vozača  i prometnih radnika koji je i potpisnik Kolektivnog ugovora koji je trenutno na snazi. Prije početka kolektivnog pregovaranja, od svih sindikata dobili su zahtjev ali oni nisu jedinstveni u svojim zahtjevima. Uprava društva u pregovorima s reprezentativnim sindikatom došla je do okvira za povećanje plaća i materijalnih prava u smislu da to povećanje iznosi 15 % u smislu vrijednosti boda i još nekih prava koja se tiču dodatka za efektivni rad, koeficijenata u samoj primjeni tj. u sistematizaciji radnih mjesta, isto tako korištenja bolovanja i drugih prava. Sutra je zakazana Skupština društva Autotrolej. Na taj predmetni dogovor Skupština mora dati svoju suglasnost. Jer se sredstva za povećanja plaća i materijalnih prava moraju osigurati iz proračuna jedinica lokalne samouprave koje su suosnivači KD Autotrolej i vlastitih sredstava. Gruba procjena za devet mjeseci koji su preostali u ovoj godini potreban je iznos od 1,4 milijuna eura za dogovoreno povećanje plaća. Prošle godine uspjeli smo povećati plaće i materijalna prava i za to je izdvojeno gotovo milijun eura. Planirano je da iz vlastitih sredstava Autotrolej osigura 650.000 eura, a preostali dio od 784.000  eura, izdvoje jedinice lokalne samouprave koje su suosnivači Autotroleja. Za 9 mjeseci ove godine za to bi u proračunu Grada Rijeke trebalo predvidjeti 394.000 eura, što će biti prijedlog rebalansa o kojem će se Vijeće imati priliku izjasniti na nekoj od narednih sjednica. U 2025. g. za to će se morati planirati  612.000 eura, što će biti predloženo njegovim prijedlogom proračuna za 2025. Nada se da će ovo povećanje plaća i materijalnih prava rezultirati poboljšanjem uvjeta rada vozača i povećanjem plaća i interesa radnika da se zaposle u Autotroleju. Nada se da će se sutra na Skupštini društva donijeti ove odluke. Što se nedostatka vozača tiče, s time se suočava cijela Europa. Nedostaje tisuće vozača. Mi smo pribjegli rješenju angažiranja vozača putem Agencije koji će imati sva prava kao i ostali vozači Autotroleja. Njihov dolazak je uvjetovan rješavanjem dokumenata i viza. Uprava se trudi i kroz prekvalifikacije djelatnika. Vozni red jest nešto smanjen, ali Uprava društva čini sve što je u njenom mogućnosti da vozni red bude što efikasniji.

Petra Mandić (Most) je postavila pitanje polaganja KODA 95 od strane novih vozača i uspostave novog, odnosno normalnog sustava javnog prijevoza. Želi da se odgovori konkretiziraju. Dolazi nažalost samo 20 vozača što smatra nedovoljnim. Oni moraju položiti taj KOD 95. Ta edukacija za prvo polaganje traje minimum 180 sati. U kojem roku će se dogoditi tih 180 sati? Je li to za 6 mjeseci? Tko će plaćati tu edukaciju za tih 6 mjeseci? Je li moguće da ti ljudi bez GPS-a mogu biti educirani za  vožnju kroz naš grad i oko grada. Hoće li to biti za 3, 5, 6 mjeseci, odnosno kada će oni početi voziti naše autobuse?

Direktor Autotroleja Robert Mrvčić je kazao kako je polaganje KOD-a 95 dio ugovora koji su potpisali s agencijom. Njihova je obveza da riješe  kompletnu pripremu da bi ti vozači mogli voziti. Agencija rješava i taj KOD 95. Vozači kada dođu morat će imati svu dokumentaciju. Morat će imati mentore koji će ići s njima, obilaziti trase nekih linija, pogotovu u prigradu. Postoji probni rok. Morat će obići gradske i prigradske linije i kad počnu voziti još će se neko vrijeme  mentorirati s njima. Podsjetio je da vozača nedostaje već godinu – dvije. Više ih odlazi nego što ih dolazi. Poduzeli su i korake prekvalifikacije, a niti na birou za zapošljavanje nema nezaposlenog kadra. S druge strane vrlo malo ljudi je zainteresirano za poslove vozača. Situacija je slična i u drugim gradovima. Naglasio je kako se s obzirom na geografski položaj iz Rijeke puno lakše ode, nego iz drugih gradova, pa u zadnje vrijeme vozači odlaze u Sloveniju. Nada se da će ove mjere doprinijeti poboljšanju situacije.

Vijećnica Mandić je odgovorila kako nije zadovoljna iznesenim. Ponovila je da je zanima za koliko mjeseci će ti vozači početi voziti. Je li to za 3, 5, 6 mjeseci i kada ćemo konačno imati normalni vozni red. Po svemu sudeći morat će se otvoreno reći građanima da sljedećih 6 mjeseci nećemo imati sređeni vozni red.

https://www.fiuman.hr/nepalski-vozaci-navodno-danas-dolaze-u-zagreb-ali-jos-se-ne-zna-kad-ce-biti-u-autotroleju/

pehar_11

#307
Riječki vijećnici podržali projekte urbane aglomeracije od 55.000.000€, evo što je Filipović morao mijenjati
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/rijecki-vijecnici-podrzali-projekte-urbane-aglomeracije-od-55-000-000e-evo-sto-je-filipovic-morao-mijenjati/


Podebljanim slovima označeno je ono bitno

Citat:Na popravnom ispitu prošao je prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića o Strategiji razvoja. Evo na što je morao pristati vezano uz autobazu Autotroleja na Školjiću

Gradsko vijeće iz drugog je pokušaja prihvatilo Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Rijeka čime je omogućena realizacija ukupno 18 projekata, a pet riječkih, koji su ukupno vrijedni 55 milijuna eura europskih sredstava.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća zbog revitalizacije autobaze Autotroleja na Školjiću koja se našla među riječkim projektima, a bez da je to iskomunicirano i čime se odstupilo od dugogodišnjih planova, gradonačelnik Marko Filipović izgubio je većinu u gradskom parlamentu zbog čega je tada točku povukao s dnevnog reda.

Busevi sele u Baračevu

Korekcija u odnosu na tadašnju situaciju je ta je u novom prijedlogu ostalo istih pet projekata, ali je projekt jačanja sustava javnog prijevoza modificiran na način da se 50 autobusa na alternativna goriva, plin i struju, seli u Ulicu Milutina Barača, dok sve ostalo ostaje isto.

Modifikacija je rezultirala podržavanjem Strategije na način da su za nju glasali vijećnici SDP-ove koalicije, PGS-a, Možemo Rijeka, Davor Štimac i HDZ-ova vijećnica Štefica Jagić Rađa, suzdržani su bili ostali vijećnici HDZ-a i bvijećnici Mosta, dok su protiv bili vijećnici Akcije mladih, Unije Kvarnera, Iva Rinčić i Maša Magzan.

Riječki projekti koji će sada krenuti u realizaciju, uz modernizaciju sustava javnog prijevoza i na gradskim i na prigradskim linijama koji je vrijedan osam milijuna eura, su obnova toplinarstva (5,8 milijuna eura, uređenje postojeće sportsko-obrazovne infrastrukture na Trsatu (8,5 milijuna eura), uređenje zgrade Exportdrva na Delti (13 milijuna eura) i uređenje Teatrina u Art kvartu (1,3 milijuna eura).

Za razliku od prošle sjednice, kada je odmah bilo jasno da odluka neće proći budući da su se PGS i Možemo očitovali protiv nje, ovaj put odmah je bilo jasno da će Strategija dobiti zeleno svjetlo budući da su vijećnici tih stranaka i dalje bili kritični prema riječkom gradonačelniku i njegovom načinu rada, ali su procijenili da je manja šteta prihvatiti nedorečen prijedlog, nego zaustaviti realizaciju svih 18 projekata, a od toga pet riječkih, koji su vrijedni milijune eura iz europskih fondova.

Sporan prostor Školjića

Iva Rinčić (Nezavisna) podsjetila je da je sporan bio prostor Školjića.

– Uz to iz materijala koje smo dobili vidljivo je da je sporna i ocjena dokumenata Strategije jer se u njoj upozorava na otežano praćenje, ostvarivanje i vrednovanje.

Prije dva mjeseca točka je povučena s dnevnog reda i nije nam jasno zašto i dalje u materijalima nema riječi o tome kakva je sudbina cjelovitog Školjića.

Nije nam jasno seli li se Autotrolej u potpunosti sa Školjića ili će nastaviti djelovati na dvije lokacije. Gradonačelnik Filipović nam je objašnjavao da Školjić zaslužuje revitalizaciju, a sada imamo novu lokaciju u Ulici Milutina Barača.

Nikakve analize koje smo tražili nismo dobili ni ovaj put. Na ovaj način se pokušava zaobići problem koji je nastao, a cjelovitog i sustavnog rješenja i dalje nemamo, ocijenila je Rinčić.

Tea Mičić Badurina (PGS) izrazila je djelomično zadovoljstvo predloženim izmjenama i najavila da će njezina stranka podržati Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Rijeka.

Nije joj jasno zbog čega se to nije moglo napraviti na prošloj sjednici Gradskog vijeća budući da rješenje s Baračevom ulicom postoji od 2016. godine.

Nebojša Zelič (Možemo) podsjetio je da je njegova stranka prošli put bila protiv prijedloga budući da se u njemu našlo betoniranje autobaze na Školjiću.

– Ovo nije rješenje autobaze, kao ni biciklističke staze, ali je prvi korak ka tom cilju. Izražavam žaljenje da je do svega ovoga došlo jer se s prijašnjim rješenjem išlo protiv svih razvojnih prostorno-planskih dokumenata Grada Rijeke, izjavio je Zelič.

Budući da se u raspravi počelo postavljati pitanje o sudbini autobaze Autotroleja na Školjiću, direktor Autotroleja Robert Mrvčić pojasnio je da na Mlaku sele autobusi na alternativna goriva, a ostalo za sada, dok se nešto ne promijeni, ostaje na Školjiću.

Vedran Vivoda (Akcija mladih) poručio je da je mislio da je gradonačelnik sa svojim prijedlozima dotaknuo dno, a da mu se čini da je sve zajedno ovaj put još i gore.

– Tužno i žalosno je koliko je sadašnja riječka vlast bezidejna. U ovom riječkom projektu prepisan je projekt Općine Lovran, samo što se na iznos investicije dodala još jedna nula.

Malo se ubacila biciklistička staza kako bi se udobrovoljili vijećnici, a dobili smo frankeštajn projekt koji ne rješava ništa. Ništa se ni građane nije pitalo.

Na kraju nije riješen prostor Školjića, nismo osigurali europska sredstva za bazen, nije riješena autobaza, a sve zbog toga što vlast ne zna kako planirati razvojne projekte.

Kada je riječ o uređenju Exportdrva, i to je promašaj jer se za 13 milijuna eura mogla izgraditi nova i namjenska zgrada, a ovako ćemo postojeći objekt koji je ruiniran pretvoriti u projekt novog Galeba, ali na kopnu.

I u to uložiti 13 milijuna eura. Isto vrijedi i za projekt uređenja Teatrina. Mi ne možemo iz materijala iščitati što će tamo točno biti, samo se navodi da je riječ o multidisciplinarnoj dvorani. Ovakav prijedlog se ne može podržati jer je sramotan, ogorčen je bio Vivoda.

"Sad vidimo da rješenja postoje"

– Rješenja postoje što sada vidimo. Nisu cjelovita, ali postoje. Autotrolej ima na Školjići oko 15.000 kvadrata, a sada dijelom seli na lokaciju koja ima oko 8.000 kvadrata.

Kada bi se našla slično zemljište, stvorili bi se uvjeti za potpuno preseljenje Autotroleja i revitalizaciju prostora Školjića.

Seliš sve ili ništa, a ne pol-pol. Gluposti
Rim Tim Tagi Dim!

NP-549

Kamo ? Imaš ti neku parcelu, jer Grad nema ?
Nemate pojma koliko košta jedna takva baza

gorgoroth

Neka se dogovore s INA-om otkupe dio ex rafinerije, mjesta kao u priči, a sve bolje od onih tankova

MAN SU220

Garaža treba bit u centru grada, van grada ti nije ništa "pri ruci". A izmještat je nekih 3-4 kilometra nema smisla. Šta bi prigradske linije sa istoka morale ić za svaku sitnicu na drugi kraj grada.

Po meni Autotrolej jedino treba naći neku pogodnu lokaciju za terminal za prigradske linije zapad.

pehar_11

#311
Citat: NP-549  u Travanj 25, 2024, 21:48:14Kamo ? Imaš ti neku parcelu, jer Grad nema ?
Nemate pojma koliko košta jedna takva baza
Trenutna lokacija garaže je sasvim pristojna. Koliko onda prostora Školjić dobiva ako se seli samo dio garaže, a ne cijeli prostor? Taj dio mi nije jasan. Spominje se i struja osim plina, ima plan kada i kako sa tom strujom? Govorilo se o nabavci EU dok je Kontuš bio direktor ali nakon toga ni riječi više
Rim Tim Tagi Dim!

gorgoroth

Totalni raspad voznog reda u Autotroleju, samo tijekom srijede 200-tinjak polazaka nije odrađeno

To da je riječki javni prijevoz u velikim problemima više i nije neka novost, ali situacija bi narednih dana mogla biti još lošija.

Prema informacijama koje smo dobili od radnika Autotroleja, samo danas nedostaje vozača za održavanje 20-ak smjena što znači oko 200 polazaka manje u odnosu na uobičajenih oko 980 polazaka dnevno, javlja Novi list. Prema riječima njihovih sugovornika situacija neće biti ništa bolja ni narednih dana pa se putnici trebaju oboružati strpljenjem.

Situacija je najkritičnija upravo na nekim od najfrekventnijih i najopterećenijih gradskih linija poput linija 2, 6, 7 i 7a. Linija 1b, kako saznajemo, uopće ne prometuje kao ni linija koja povezuje dva lokaliteta riječkog KBC-a.

Podsjećamo da je Autotrolej 14. veljače već uveo reducirani vozni red zbog nedovoljnog broja vozača, a od tada se pokazalo da ni takav reducirani vozni red nije u stanju u cijelosti održavati što izaziva opravdano ogorčenje putnika.

Situaciju nije riješilo ni nedavno povećanje plaća, ističe Novi list.

https://www.fiuman.hr/totalni-raspad-voznog-reda-u-autotroleju-samo-tijekom-srijede-200-tinjak-polazaka-nije-odradeno/


MAN SU220

1icu maknuti sa Bivia i preusmjeriti negdje drugo (koristiti 32ku)
2icu maknuti sa srdoči i preusmjeriti negdje drugo (18/18B da ulazi u srdoči)
4icu ukinuti (koristiti 11icu)
7icu ukinuti skroz (koristiti 20/21, 5icu preusmjeriti na Vežicu)

lussin

Pa da, kad se raspada, nek ode sve u 3pm