ex Kvarner Express, Opatija

Autor shef, Svibanj 20, 2011, 15:53:37

shef

Kvarner Express - International d.d.
Opatija, Maršala Tita 128/3



Subjekt je ugašen 2010.


Nakon što smo ga spominjali u brojnim temama na ovom forumu, vrijeme je da konačno otvorimo posebnu za legendarnu opatijsku turističku agenciju, koja nije bila samo to.

Osnovana je 1952. g, a u najboljim danima (sedamdesetih i osamdesetih) znala brojati i preko 1100 zaposlenih, više od 50 poslovnica i agencija u zemlji i inozemstvu.
Bila je jezgra turističkog razvoja današnje Primorsko-goranske, a dijelom i Istarske županije.
Imali su flotu turističkih brodova, među kojima je najpoznatiji brod "Iris" koji još i danas plovi, i četiri hidroglisera, od kojih jedan još uvijek trune na lukobranu bazena Porto Baroš u riječkoj luci.
Inače u sastavu nekadašnjeg SOUR Kvarner Express Jugoslavija, bio je i KE Hotelijerstvo, tata današnjih Liburnija Rivijera Hotela, a sredstvima ove tvrtke su građeni danas nažalost napušteni hotel Paris u Opatiji, hotel Marina u Mošćeničkoj Dragi, TN San Marino u Loparu, TN Uvala Scott Kraljevica i mnogi drugi objekti.


Autobusni dio je bio posebno poznat, u doba dubokog socijalizma, kada su tvrtke na ovim prostorima vozile velikom većinom domaću proizvodnu, KEY je zahvaljujući kreditima iz stranih izvora dobivenih krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih što su tada mogle dobiti samo rijetke tvrtke, imao jedan od najboljih voznih parkova na području ex-YU, samo i isključivo uvozna vozila.

Vrlo dobro pamtim Mercedese O302 original njemačke, također i O303, te nešto kasnije i Ernst Auwärtere Teamstar, Clubstar i Eurostar, te MAN-ove SR280.

Koliko se radilo o dobrim i kvalitetnim, te izuzetno održavanim (pričalo se da ih voze na servis u Njemačku i u Ljubljanu), govori činjenica da jedan dio vozila još uvijek vozi, iako je od sloma prošlo već čitavo desetljeće...eh, da nije bilo naših političara i "poduzetnika" i raznih Hypoa i sličnog...

Ali uspomena živi, i spremljena je u pjesmi:

Hotel Palace, tvoj mili glas, oh no, oh yes
Brageši bele, kurijera plava Kvarner Express
Caffe corretto, un mandolato, mi smo još tu
Parlez Francais, ah s'il vous plait, un rendez-vous


(Daniel Načinović - Va Opatije)



Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Tomek

A evo i O303 iz zagrebačkog TAZ-a

Tomek

Reklama za Kvarner Express još uvijek stoji u prolazu kojim se prelazi iznad ZG obilaznice kod motela Plitvice

Berlingo

#3
Obozavao sam njihove autobuse, bili su pojava na cesti. Bio sam klinac i bila su lijepa vremena sindikalnih izleta i spajanja dana za praznike. Vozili bi me ponekad i oni, molio sam Boga da bude bas tako.
Nego shefe, nesto ti je promaknulo. Oni su cak drzali sve lucke menze po cijeloj luci, a sjecamo se svi kako je Luka Rijeka nekad radila i koliko se ljudi hranilo po tim menzama.

shef

Što je sad, pitat ćete, kad je prijevoznik odavno mrtav?
Već neko vrijeme u Villi Angiolini u Opatiji, odnosno Hrvatskom muzeju turizma kako se sad zove, otvorena je izložba o KEY-u.
Nažalost, jutros kad sam bio, jedan dio je bio zatvoren, a drugi dio u mraku...

Onaj zanimljiviji dio je soba sa video projekcijom.Dočekat će vas ova sjedišta sa natpisom Neoplan:



Molim za razumijevanje, slike su takve kakve jesu, slikano je direktno sa platna - video projekcija:

















Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

shef

Prekrasna fotografija nađena na webu HRT-a. Lokacija mi je apsolutno nepoznata (bar na prvi pogled). Ni ovakvih EA minija se ne sjećam (očito tada nov sa njemačkim carinskim tablicama).
O303 -e toga se sjećam; što sjećam, vozio se i više od jednom...

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

NP-549


Tomek

#7

Paško

#8
Zbog ovako vrhunskih starih fotografija vrijedi prekopavati po Flickru. Kolega akzg22 kaže da je na slici OM Super Taurus iz Borsanija, ali na internetu i nema baš podataka. Lokacija je - gdje? Možda netko zna, vjerojatno negdje u Istri:


img346 by foundin_a_attic, on Flickr
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

Što mislite o kom autobusu se radi ?


Zadarsko dite

302 slikan prema nazad, zgodno namjestena slika ispred secije..........

NP-549

Dotur Luigi na Tošini u garaži KEY-a povodom otvaranja boćarije

Facebook

Paško

alamy.com
tourist bus in front of a Hotel in the Plitvice Lakes National Park, Croatia, 1950s, Additional-Rights-Clearance-Info-Not-Available - Image ID: T07T7R
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

gorgoroth

Znam da je teški of, ali ne znam gdje drugo da napišem, naime bivša garaža kverner expressa na  Voloskom  više neće biti parkiralište za autobuse, naime tamo dolazi trgovački centar s stanovima, i najam je otkazan. Zna li tko kamo bi mogli završiti autobusi, meni jedino pada na pamet parkiralište u Lovranu iznad Ikadora .

https://poduckun.net/foto-pocinje-gradnja-na-prostoru-bivse-garaze-kvarner-expressa-posljednji-ostaci-nekadasnjeg-turistickog-giganta-uskoro-idu-u-povijest/