RTA Dubai (UAE)

Autor Marko_BL417, Prosinac 22, 2021, 22:23:38

Marko_BL417

Eh ovako, da vam malo bolje predstavim gradski prevoz u Dubaiju.

Javni gradski prevoz se obavlja autobusima, metroom, tramvajima, taksi vozilima i plovilima na vodi (turistički ili u svrhu prevoza). Sva ta vozila su pod vlasništvom i kontrolom jedne firme - RTA (Road & Transport Authority). Kao što se iz naziva može zaključiti, ista firma se bavi planiranjem i upravljnjem saobraćaja (za grad koji ima baš velik intenzitet vozila i puno semafora, može se reći, a praksa pokazuje, da je to odlično urađeno), održavanjem autoputeva, avenija, ulica i njihovih dijelova (rasvjete, semafora, trotoara, parkinga itd.) Tu i tamo budu jutarnje i večernje gužve, kad se odlazi i dolazi s posla, ali sve je to normalno za grad koji broji 3,5 mil stanovnika i koji je još uvijek u rapidnoj izgradnji.


Marko_BL417

#1
U Dubaiju postoji oko 150 autobuskih linija raspoređenih u nekoliko grupa. Jedna grupa su brojčane linije (npr. 37). Druga grupa su ekspres linije (npr. X37), takve linije povezuju nekad i ista odredišta kao i brojčana linija (npr. 64 i X64), ali ekspres linije ne staju na svim stanicama i/ili idu drugim putem. Treća grupa su CBD linije, ne znam po čemu su posebne, a ispred broja imaju slovo C (npr. C28). Četvrta grupa su linije koje služe kao veza sa metroom i voze od metro stanica do bližih naselja. Ispred broja imaju prefiks F (npr. F23). Neki autobusi su na remontu dobili plavu boju i šemu Dubai Metroa, što asocira da ti autobusi voze do neke metro stanice. Peta grupa su međugradske linije, one povezuju emirat Dubai sa ostalih 6 emirata, pa ispred broja imaju prefiks E (npr. E307). Postoje i dvije noćne linije, N30 i N55.

Samo ću se kratko osvrnuti na brojčane autobuske linije u Dubaiju - uglavnom su dugačke i mnoge od njih svraćaju u naselja pored kojih prolaze i dok okruže po čitavom naselju prođe 10-15 minuta. Onda opet dođu na mjesto odakle su skrenuli u to naselje i nastave dalje. Takvih svraćanja, zavisno od dužine same linije, može biti i do 4-5. Tako se vrijeme vožnje od početne do krajnje destinacije udupla, ako se i ne utrostruči, upoređujući sa najkraćom trasom puta.

Pored toga, veoma mali broj linija ima zaustavljanje u centru grada. Linije koje prolaze kroz centar uglavnom prolaze bez zaustavljanja, a u strogi centar grada svraćaju linije kojima je to početno-završna stanica, a takvih linija je veoma malo. Pitanje je - kako stići u centar grada? Metroom. Putnici npr. dođu autobusom samo do najbliže metro stanice i onda crvenom linijom (ili kombinujući zelenu i crvenu, ovisno gdje se nalaze) dolaze do centra. O metrou će posebno biti govora kasnije, a sada se još malo vratimo na autobuse.

Autobusi su marke VDL Citea, Mercedes Citaro, Neoplan N4516, N4521 i N4526 i od prošle godine MAN A95 Gemilang, Optare Solo te turistički i Volvo Sunsundegui Sideral SC5 i prigradski B8R. Prosjek je stariji nego bi se reklo za takav luksuzan grad. Ne znam sva godišta, ali ima ih iz 2007. i 2008. godišta. Dio njih je remontovan 2016. Prvi utisak jeste da su čisti, redovno njegovani i održavani. Svi su sa automatskim mjenjačem i svi, ali baš svi autobusi imaju ispravan i funkcionalan displej sa ispisanom relacijom na arapskom i engleskom jeziku. Klimatizacija je jača i povezana je sa vratima, pa kad se otvore vrata, u zoni vrata puše malo jače. Kod svakog autobusa prva vrata su jednokrilna a ostala dvokrilna i sva se otvaraju klizno (kao na kombiju), osim Optarea. Vrata mogu otvoriti i putnici spolja i iznutra, pritiskom na taster, uz uslov da su otključana od strane vozača. Obzirom na kulturu u bliskoistočnim zemljama, žene i djeca su izdvojene u prednji dio vozila. Muškarci ne smiju da uđu u "ženski dio" (granica je naznačena na podu, na prozorima i na sjedištima), dok žene mogu biti i među muškarcima. Ako ste (muškarci) ušli na prednja vrata, možete bez zadržavanja proći kroz "ženski dio", ili ako imate nešto da pitate vozača, možete proći, ali duže zadržavanje nije preporučljivo. Eventualno, ako u "ženskom dijelu" nema nikoga, možete sjesti tu, ali ako kasnije uđe žena, morate se premjestiti. Čitav autobuski sektor je odlično uhodan i svako iznenadno odstupanje se brzo i efikasno rješava terenskim dispečerima. Postoji oko 20 terminala i većina ih je blizu metro stanica.

Terminal Gold Souq, slika je s početka 2018.



Autobuska stajališta opremljena su redom vožnje a mnoga imaju klimatizovanu kućicu - čekaonu.





Radi boljeg protoka autobuskog i taksi saobraćaja, u 5-6 ulica postoje trake namjenjene samo za te učesnike, kod nas poznate kao "žute trake". Izuzev njih i vozila hitnih službi, niko ih ne smije koristiti; za neovlašćeno korištenje predviđene su prilično velike kazne.







Međutim, žutih traka na svega 5-6 lokacija je za jedan velegrad nedovoljno, pa su vozači gradskih autobusa često prinuđeni sa ostalim vozilima čekati u gužvi i snalaze se kako znaju i umiju (nekad ako npr. vide da će dugo čekati na semaforu idu drugim putem, naravno ako nema stanica između).



Ipak, posljedice gužvi nisu poremećaji u redu vožnje nego povećanje broja autobusa da bi se red vožnje ispoštovao. Npr. da nema gužve, bio bi potreban manji broj autobusa, a i vrijeme putovanja bi bilo kraće.

U narednim postovima će biti govora i slikao o samim autobusima.

Doki21

Jedno pitanje je li prijevoz besplatan ili se plaća i ako se plaća na koji način.I kako se kreću otprilike cijene karata?

Marko_BL417

Plaća se, cijene variraju od dužine vožnje. Najjeftinija vožnja autobusom i metroom je cca. 0,70€ (koristi se domaća valuta, AED, ali sam pretvorio), dok dalje zavisi od dužine putovanja i klase, ali o tome će biti govora kasnije, tokom razrade teme. Napravio sam koncept još prije godinu dana ali nikako da postavim