Rasprava - razno

Autor tamlover, Siječanj 14, 2008, 21:15:50

Shole

Koliko sam uspio vidit slike su kvalitetne sa mnogo različitih kadrova. Samo tako naprijed !!!

DWProski

Sav linijski saobraćaj osim vanrednih linija za medicinske radnike i uposlenike MUP-a je prekinut do 31.03.2020.
U GRAS-u jedan krug predstavlja jednu smjenu, dok za Centrotrans nisam upoznat.



MILCHO

Vrlo je moguće da će danas radnici GRAS-a stupiti u štrajk

Radnici nisu primili plate već 2 mjeseca, računi su blokirani.
Još od avgusta prošle godine GRAS se suočava sa blokadom računa i par puta je bio nakratko deblokiran. Nema nabavke dijelova pa je vozni park dosta uništen u zadnjih godinu dana, često je nestajalo i energenata te mnoge linije nisu bile u funkciji.

Sve se češće spominje i stečaj te osnivanje nove javne firme koja bi preuzela tramvajski i trolejbuski saobraćaj, dok bi se autobuske linije dale privatniku, čitaj Centortransu koji je već dosta linija preuzeo od 2013 do danas.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vrlo-izgledno-da-ce-sarajevo-danas-poslije-14-sati-ostati-bez-javnog-prijevoza/210521060

VanhoolTX



https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovako-ce-izgledati-novi-sarajevski-tramvaji/210901048

Stize 15 novih Stadler tramvaja. Moglo bi se reci jedan historijski trenutak za prevoz u Sarajevu. Najvjerovatnije idu na novu firmu, a GRAS u stecaj uskoro.. Mimo ovih 15, jos 5 je planirana nabavka uskoro za koje je vec novac tu, a nakon toga jos 20 novih do 2025. Isporuka ce biti u rasponu od 24-32 mjeseca.

25 trolejbusa od BKM Holdinga je dogovoreno prije ( https://www.aa.com.tr/ba/balkan/kanton-sarajevo-potpisan-ugovor-za-nabavku-25-novih-trolejbusa-/2111675 ) i jos 10 treba biti. Izgledom nisu nesto, no bolje ista nego nista.. Prvi bi trebali doci u januaru 2022. U planu je i prosirenje mreze do Vogosce.

A u toku je i rekonstrukcija prve dionice tramvajske pruge na relaciji Ilidža - Nedžarići. Predviđena je obnova 21,4km pruge.. Pozitivne vijesti za Sarajeva u zadnje vrijeme, konacno..

Majstor

Dobre vijesti
Sadašnji tramvaji i trolejbusi su očaj nisu ni busevi daleko
Jako los vanjski izgled -sitnice koje se riješe za malo novaca i malo truda a vrlo ružno izgledaju
Samo mi sudite pošteno !

MILCHO

Tramvaji i trolejbusi će biti direktno vlasništvo kantona, a GRAS se polako, u mukama gasi.
Najizglednije je da će osnovati novu firmu za gradski saobraćaj, mada postoji mogućnost i da će biti dati na upravljanje privatniku.

Od avgusta prošle godine blokade računa su dokrajčile GRAS, radi 30-tak autobusa svega.
9 najmlađih autobusa u voznom parku ne radi nema LPG plina, a ostala vozila su pala zbog nemogućnosti nabavke rezervnih dijelova, pogotovo što dobavljači više ne žele da rade s GRAS-om od kad je krenula priča da će do kraja godine u stečaj.
Nestajalo je i dizela i CNG-a i bilo je situacija da je samo 20-tak autobusa izlazilo
GRAS je u situaciji da ne može više ni sijalicu nabaviti zbog blokade računa i javnih nabavki.

U toku je remont pruge prema Ilidži, zamjenu tramvaja vrši Centrotrans jer GRAS nema čime.
Uskoro Centrotrans preuzima još 10-tak linija tako da postaju dominantni autobuski prevoznik u gradu, e sad se javlja problem. Autobuski saobraćaj u Sarajevu je koncipiran tako da putnike prevozi do tramvaja koji dalje vozi duž glavne gradske magistrale.
Sad je problem što prevoznici priznaju međusobno samo subvencionirane kupone (đački, penzionerski) jer dobijaju subvencije od kantona za njih, a onaj ko ima GRAS-ov standardni građanski kupon (ovdje kažu radnički) oni ne mogu u Centrotransov autobus, a ko ima Centrotransov kupon taj će se vjerovatno švercovati u GRAS-ovim tramvajima i trolejbusima. dok još GRAS vozi jer još pored silnih najava nije uspostavljen jedinstveni tarifni sistem i elektronska naplata.


Tomek

Tužan kraj se nazire. Jel možda u planu da Centrotrans preuzme i autobuse GRAS-a?

VanhoolTX

#757
Slusam na TV-u da ima jos firmi zainteresirani za autobuski prevoz osim Centrotransa. Zna li se mozda koje su?

Autobusi GRAS-a su toliko losi da ne vjerujem da bi iko preuzeo. Vozio sam se nedavno, na izmaku snage su.. Mozda da par samo malo boljih preuzmu, al' pitanje i to u kakvom ce stanju biti za koji mjesec

MILCHO

Odavno se šuška da je Globtour zainteresovan.
Ko bi bio drugi ne znam, možda Junozović (vlasnik Gipsa i Litvatransa) jer vrti autobuse na plin, ima punionicu u Sarajevu.

Što se tiče autobusa, ne znam. Vjerovatno će oni voziti do izmaka snage čak i ako GRAS ode u stečaj. Ako bi bilo prodaje većina vozila su kandidati za staro željezo. Možda nekoliko autobusa ima da valjaju 343 (nekadašnji čuveni 853), 239, i oni iz Beča što su uvezeni, ali u zadnjih godinu su više ležali nego što su radili zbog problema s nabavkom LPG-a, te novi Isuzu minibusi. To je jedino što vrijedi.