Nabava novih vozila (autobusi, trolejbusi)

Autor mb0404, Listopad 15, 2009, 23:36:41

MILCHO

#285
Danas su minibusi predati GRAS-u. Screenshot sa TVSA


Ovdje ima dosta slika iz kruga firme.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.443906735660525.138162.117742474943621&type=3

MILCHO

http://www.klix.ba/vijesti/bih/deset-novih-minibusa-uskoro-u-padinskim-dijelovima-sarajeva/120918120


Adis Šehić, v.d. direktora preduzeća GRAS, te kantonalni ministar saobraćaja Haris Lulić predstavili su danas deset novih minibusa koji će za nekoliko dana biti na usluzi svim građanima Sarajeva.
Piše: N. Grabovica



Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U izjavi za medije Šehić je kazao kako su minibusi stigli u subotu, prošli su carinsku kontrolu te bi uskoro trebali biti registrovani i pušteni u funkciju.

"Ovom nabavkom i remontom starih minibusa pokrit ćemo sve linije. Minibusi su koštali 1.600.000 KM od čega je pola sredstava finansirala Vlada Kantona sa resornim ministarstvima, a pola GRAS. Iako imamo najlošiji budžet uspjeli smo završiti ovaj itekako značajan projekt i osigurati deset novih minibusa", istakao je Šehić.

On je dalje kazao kako se nada da će građani prepoznati vrijednost ove investicije i kupovati karte u narednom periodu.

"Ovim će se riješiti i problemi mještana Velešića i Pofalića. Što se tiče podjele minibusa po linijama, oni će prije svega biti usmjereni na padinske dijelove grada", naglasio je Šehić.

Na pitanje novinara da li nabavka novih minibusa ima veze sa aktuelnom predizbornom kampanjom, resorni ministar Haris Lulić kazao je kako je ovaj projekt počeo još 2010. godine.

"Vladi Kantona trebalo je dvije godine da završi proces nabavke novih vozila iako su tada bila osigurana sredstva. Međutim, ta sredstva su nenamjenski potrošena za nešto drugo i ja sada postavljam pitanje zašto građani Sarajeva te 2010. godine nisu dobili ove minibuse", riječi su ministra Lulića.

MILCHO

Već nekoliko mjeseci se priča da bi mogla doći donacija autobusa iz Istanbula 30-50 autobusa. Generalni direktor Istanbulskog javnog gradskog saobraćajnog preduzeća iETT je dolazio u posjetu u  Sarajevo, i bivši v.d. direktor Hadžiomerović je posjetio iETT.

Zadnje informacije su da bi trebalo doći 28 autobusa Mercedes. Ukoliko se radi o iETT-ovim vozilima to su Mercedesi Citaro 2006-2008 godište.

SARI


MILCHO

Njihovi (iETT) O345 su proizvedeni između 1997-2000 tako da skoro sigurno nemaju EURO 3 motore, i takvi ne mogu u BiH. Novije Conecte nemaju, a mislim da nemaju EURO 3 autobusa ispod Citara.

Ma iETT je nabavio ogroman broj autobusa u zadnje 3 godine, a samo prošle godine nevjerovatnih 1700 autobusa, tako da 28 Citara nebi trebali biti problem, osim ako neko plasira informacije iz njemu poznatih razloga, međutim dolazili su i ljudi iz iETT-a u Sarajevo i tamo je išao direktor.

Zbog iskustva s ovakvim najavama iz prošlosti, ovakve informacije uzimam sa rezervom, ali iskreno se nadam da će što prije doći jer autobuski saobraćaj je odavno u kolapsu!

MILCHO

#290
Citat: SARI  u Veljača 27, 2014, 13:58:49
Prije će to biti 0345 nego Citaro... 8-8

Najnovije informacije govore da je vrlo moguće da si u pravu.

Zbog limitirajućeg faktora Euro 3 norme svi smo očekivali te Citare znajući da nemaju ništa starije što bi se moglo regularno uvesti, a i iz uprave su prvobitno stizale informacije "da se radi o vozilima Mercedes 2006 godište"

Međutim najnovije informacije govore da se radi o Mercedesima starim 16-17 godina sa Euro 1 motorima. Navodno ministarstvo saobraćaja može donijeti neku uredbu da se ova vozila izuzmu od tog pravila pošto se radi o donaciji od vitalnog značaja za Sarajevo, a GRAS nije u mogućnosti da kupi nova vozila, a broj autobusa u funkciji je trenutno 50% od potrebnog broja.

Autobusi su navodno reparirani i ubačeni su im novi motori.

U prvoj turi treba doći 15 solo autobusa, a druga tura oko 15-tak solo i zglobnih vozila bi trebala doći mjesec dana kasnije.

Koji će autobusi doći saznaćemo tačno za koji dan.

Ako neko iz Splita naleti na ovu temu, neka napiše kakva su njihova iskustva sa O345, pogotovo u odnosu na SL222

Paško

#291
O345 su čudne biljčice. U nas ih je 5 zglobnih došlo 1998. godine, znači to su godište ili godinu stariji. Solaše nismo imali. To nisu loše koncipirani autobusi, poluniskopodni, dobra (turska) alternativa Citaru I. Ali, naše su uvijek pratili problemi. Odmah na početku, jednog se nje registriralo godinu dana zbog problema s homologacijom. Promet ih je nabavio za jeftiniju cijenu sa lagera i vjerojatno su tamo odležali neko vrijeme. Bili su par godina sigurno najkvarljiviji autobusi u garaži. Koliko je za to kriv Promet (neodržavanje, neupućenost, loši dijelovi...), a koliko su oni loše napravljeni, ne mogu biti siguran, ali došlo je do toga da je jednom mijenjan motor (i stavljen jedan od MANa) i getriba mu je dosta uništena, drugi je par puta odmarao u garaži po pola godine, a treći je uvijek bio na granici rashod/vožnja dok se nije krajem 2010. zapalio. Ostali su isto uvijek bili po servisima. Iako su onda imali takvu reputaciju, moram reći da se danas preostala 4 uopće nešto puno ne kvare i stvarno redovito voze, sad kad su malo dovedena u red. Pretpostavljam da se nadolazeći neće baš proslaviti po korisnosti, već su vjerojatno dosta istrošeni u Turskoj, a u Sarajevu održavanje nije baš bajno. Unutrašnjost im nije loša, jedino sjedala u prikolici nije baš teško razbiti. Naši su automatici.

Kakvi su odnosu na SL ne mogu reći jer MANove te generacije u Splitu nikad nismo imali.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

MILCHO

Hvala na odgovoru!

Sad sam pogledao vp, imali ste jednog SL232, isto 222 samo jači motor.
Viđao sam njegove slike pa sam zato pitao.

Znači dugoročno se nećemo mnogo usrećiti ovim vozilima, možda jedino ako su im nove motore ubacili kako govore neke neprovjerene informacije.

Ipak kratkoročno gledano dosta će nam pomoći ta vozila, jer nam je u ispravnom stanju ostalo 40-tak autobusa.  S vozilima će doći i rezervni dijelovi za prvo vrijeme, a kad toga nestane vjerovatno će jedno po jedno vozilo otpadati, i postati donor rezervnih dijelova kao što je bilo s našim SL222.

NAW HESS BGT 5-25

Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

Majstor

Jutros na Obilaznici Zg navala Conecta plavo bijelih vjerojatno za Sarajevo
Samo mi sudite pošteno !

MILCHO

Teško da su ti za Sarajevo, a i nema logike da idu preko HR.

I prema raspoloživim podacima treba da očekujemo ove od IETT-a, a prema nekim navodima ofarbani su u GRAS-ovu žuto-plavu, ali to ćemo tek da vidimo.


Zadnje informacije su bile da će vozila krenuti iza praznika za Sarajevo i da će ih dovesti Turski vozači, iako je prvobitni plan bio da ih dovezu GRAS-ovi vozači, čak su bili i određeni vozači koji treba da idu.

alan

 thumbs

U naš Grad, Biel/Bienne CH, uskoro se mijenaju 22 Citaro Autobus iz Godina 2000 i 2002. Radi se o 10 solo i 2 zglobna Citaro Autobusa iz 2000 Godine i 10 zglobna Citaro Autobusa iz 2002 Godine. Autobusi iz 2000 Godine imaju Euro 2 Motore a Autobusi iz 2002 Godine imaju Euro 3 Motore. Trebali bih da se izmijene kraja Godine.

Zar to ne bih bilo nesto za Sarajevo?

Ja svaki Dan putujem sa tim Autobusima. Udobni i dobro ocuvani  :)

Evo dvije Slike:



A imamo i za dvije Godine 10 Trolejbusa iz 1997 Godine, niskopodni  8)

I od njih dvije Slike:




Pozdrav iz CH, Alan  thumbs

MILCHO

Volio bi ja vidjeti ova vozila na ulicama Sarajeva, posebno mi se sviđaju trolejbusi, ali teško. GRAS se na žalost raspada, i kako sada stvari stoje, jedino donacije dolaze u obzir.

GRAS još od 2012 pokušava kupiti 13 prastarih trolejbusa MAN SL172 HO koji stoje u Solingenu (D), ali  ni za to nema para, a Kantonalne vlasti ne žele da pomognu GRAS-u da nabavi ova vozila.

alan

Čuo sam i ja za Raspadanje GRASa, ali ne smije da se milsi negativno, samo pozitivno! Biče sve bolje jednog Dana - a i za to treba da se radi! Grad kao Sarajevo ne bih mogao bez gradskog Prevoza!  :o

Ja sam bio u Februaru za nesto više od nedelju Dana u Sarajevu. Jako mi se svidja! A gradski Prevoz ima veliki Potencijal!

Kantonalna Vlast mora da pomogne, jer bez njejne Pomoči trenutno ne može da se stigne nidje, na Žalost..  :-\

Al' eto, naj važnija Stvar, u mojim Očima, je da se više pravi Reklama za gradski Prevoz u Sarajevu! Recimo jedan Dan u Godini, što besplatno mogu da se koriste sve Linije GRASa. To bih bila jedna Šansa za GRASa da pokaže svoje Kvalitete. Taj Dan mora da bude poznat svim Gradjanima - to znaći Reklame, Televizija, Radio i tako dalje. Znam, da to sve nije lako napravit, al' to bi bio jedan Korak na prijed.

E posle može da se radi dalje - sa Reorganizacijom Vozila, Infrastrukture, Informacije za Putnike i puno više  ;)

Znam, da vi to sve bolje znate - al' ovo moje su samo Ideje, kako dalje i bolje :)

A za Trolejbuse iz Solingena ne bih davao Pare. Bolje bih bilo da sačekaju ove naše i sa njima da pošalju one Stare na Groblje  ;D

Ako stvarno postoji Interesa za naše Auto - i Trolejbuse, mogu da kontaktiram naš Gradski Prevoz. Imam mnogo Prijatelja što rade tamo u "Šef Etaži"  thumbs

Kako je vaše Mišljene?

Pozdrav, Alan  :)

citaro

Citat: alan  u Svibanj 01, 2014, 17:24:48
thumbs

U naš Grad, Biel/Bienne CH, uskoro se mijenaju 22 Citaro Autobus iz Godina 2000 i 2002. Radi se o 10 solo i 2 zglobna Citaro Autobusa iz 2000 Godine i 10 zglobna Citaro Autobusa iz 2002 Godine. Autobusi iz 2000 Godine imaju Euro 2 Motore a Autobusi iz 2002 Godine imaju Euro 3 Motore. Trebali bih da se izmijene kraja Godine.

Zar to ne bih bilo nesto za Sarajevo?

Ja svaki Dan putujem sa tim Autobusima. Udobni i dobro ocuvani  :)

Zašto ih se tako brzo riješavate, pa stari su samo 14 odnosno 12 godina  :o Što ćete sad s njima, prodaja, ili?