Nabava novih vozila (autobusi, trolejbusi)

Autor mb0404, Listopad 15, 2009, 23:36:41

SARI

Citat: ins  u Lipanj 22, 2010, 09:54:09
Odgovor na to pitanje u GRASu niko ne zna.
Oni imaju problem u svojoj glavi prije svega, jer pokusavaju da kupe jedno vozilo za sve linije, i kod autobusa i kod minibusa, ne pokusavajuci da te linije grupisu u neke podgrupe u skladu sa zahtjevima.

GRAS je svojim razmisljanjem zamrznut u 70-im...

To je ključni detalj... :-\

Citat: ins  u Lipanj 21, 2010, 15:42:20
Ovdje imas podatke za Centro http://www.otokar.com.tr/db/en/products/t/TechnicalSpecs_Centro.pdf

I učinio mi se premalen... sa 6 m dužine i kapacitetom od 22 putnika to bi bilo rješenje za jako, jako mali broj linija...

Diferencijacija je ključna, ali avaj... ::|

ins

#226
Evo o cemu pricam - slika od 27.05.2010 autobusa Mostraskog GSP, koji je doniran 2002. godine.  Usporedite stanje:





http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=1183.msg80804#msg80804

SARI

O tome ja pričam cijelo vrijeme... kako može bus iz '97. u Rijeci izgledati ovako...





...a u Sarajevu imaju milion i jednu ogrebotinu, prefarbani parcijalno u 6 različitih nijansi žute, motori i sve oko poklopca motora crni od ulja, nafte, bokte pit'o čega... oko poklopca rezervoara k'o da blato sipaju u njih u ovih 12 godina, jer je flekavo, crno i blatnjavo dobrih pola kvadrata lima oko poklopca...

OK, ovaj bus na slici radi prigrad i režim mu nije tako intenzivan, ali to nije nikakvo opravdanje za ostalo...

MILCHO

Citat: ins  u Lipanj 22, 2010, 09:49:06
Citat: MILCHO  u Lipanj 21, 2010, 19:39:42
Šteta što se više od 20 godina ne proizvodi Mercedes O305, to bi bilo idealno vozilo koje bi u Sarajevskim uslovima mogli voziti  25 godina.


Ti nastavljas da me zbunjujes... buljimir
Pa po meni i po mnogima to je najbolji gradski autobus svih vremena.

GRAS ima jednog, koji je star 27 godina a stigao je 1997 godine. Iako je doživio dosta prepravki i to žešćih on još uvijek vozi.
Zanmo koliko je autobusa rashodovano od 1997 do danas, sigurno je preko 100 bilo mlađih od njega. Nadživio je svih 5 Neoplana 15 metarskih od kojih je 11-13 godina stariji. Godinu dana prije njega stigla je 21 Nova Karosa, danas vozi samo 2 karose.

aaaaa

Citat: ins  u Lipanj 22, 2010, 10:06:02
Citat: aaaaa  u Lipanj 21, 2010, 17:19:26
MIslim da je connecto shvatio suštinu. Daj šta daš samo neka je novo i neka se ne kvari barem trenutno. Činjenica je da su ovi novonabavljeni Ikarbusi    "drži vodu dok majstori odu" znači nisu trajno rješenje. Najbolje bi bilo kupiti 100 vozila tipa Lions CIty ili MB Citaro eventualno Solaris Urbino (koji je po mom mišljenju još uvijek neispitano vozilo . Međutim mislim da je to nemoguće barem ne u ovom trenutku. Dolazak novog direktora nije uopće popravio stvari štaviše stvari su gore nego ikada. Vozila nema, rezervinih djelova nema, javašluk je i dalje, višak zaposlenih administrativaca je i dalje evidentan, plata nema a velika vecina radnika grasa su u kreditima do guše, ljudima dolze opomene iz banaka i sl..Onaj ko spominje Hasana Basica sadasnjeg direktora u pozitivnom konktekstu a zna cjelokupnu situaciju u GRAS-u  je ili corav ili budala (uz puno uvazavanje). Najveci dugovi su nastala za vrijeme Ibrahima Bime Jusufranica, on je dobio u 2 godine 80 novih autobusa, ganz novih. Svi ti autobusi zaradili su sebe do 2005 (kada je Bimo otjeran sa mjesta direktora) barem 3 puta medjutim GRAS je pposlovao u gubicima i svake godine iz dubioze u vecu dubiozu. Za vrijeme mandata Bime , današnji direktor Hasan Basic je bio direktor sektora autobuskog saobracaja, dakle kao jedan od celnih ljudi u Grasu odgovoran je za nastale gubitke. Činjenica je da se preko GRASA i drugih javnih preduzeca finansiraju politicke partije ( slucaju GRASA to je SBIH) i sve dok je tako GRAS-u nema naprijed. OSim toga novinari pod uticajem politicara su obicnom narodu usadili misljenje da Kanton daje pare GRAS-u što je notorna laž. Gras daje pare kantonu a onda od kantona dobija "na kašičicu"....znam da je ovo "OT" ali defintivno ne mogu ostati miran na neke nebuloze koje se pisu po forumu...

Ti radis u GRASu i sasvim logicno da stvari posmatras drugacije nego ja koji informacije dobijam iz medija i koji ima dodira sa GRASom utoliko sto na semaforu stojim pored njihovog vozila. Meni je Basic napredak naprijed zbog izjava o smanjenju administracije, reviziji invalida rada i nadzora bolovanja, o uvodjenju fluktuacije vozaca (koji su, btw, nepismena, neobrazovana i neskolovana stoka sa polozenim strucnim ispitom za koji su dali mito od 300 KM, koja namjerno unistava vozila, koji svojom nestrucnoscu doprinose kvarovima na vozilima, a pri tome se ponasaju kao da su svete krave u Indiji). BTW, prije nego bilo ko prokomentarise ovo, neka pogleda slike iz Mostara i njihovih MAN autobusa, i neka mi pokaze bilo koju parnicu ili ostecenje na njima, a Mostarske ulice definitivno nisu sire od Sarajevskih.

Dalje, rekao je da ce naglasak u buduce biti na odrzavanju vozila, sto je po meni glavni i najveci problem GRASA.

Nabavio je vrlo uspjesno ove polovne trolejbuse, vozila su primjetno cisca, izgleda da je naplata poboljsana, rekao NE Ikarbusu za sva vremena, itd...

Meni kao gradjaninu se to cini napretkom, tebi kao zaposlenom u GRASu vjerovatno ne, ali to i jeste razlika izmedju nas dvojice. Mozda unutar GSP u Trstu npr. isto stvari ne valjaju, ali njihov gradjanin to ne vidi vec uziva u dobroj usluzi.


ma nebitno je gdje je radim i odakle dobijam informacije. Uostalom otkud znas da radim u GRAS-u. ;) ;) ;)
Prijetelju problem i jeste u tome sto se mnogo obecava a nista ne radi da bi se obecanja ispunila. Bašić je obećao "nema prijema administrativaca vise" da bi samo nakon nekoliko mjeseci demantovao samoga sebe primivsi nekoliko njih...Linija koja je bila "ponos" GRASa i koju nisu mogli raditi "čobani" kojih je u GRAS-u popriličan broj, komercijala danas je radi nekoliko osoba koji nisu ni za ovaca a kamo li za ljude. Rezervnih djelova nema a i što ima moraš "moljakati" mehaničare da ne kazem "častiti" ih da bi ti napravili ponešto na vozilu. Nedavno su na turističko vozilo pokušali prebaciti vozača koji je pod uvjetnom osudom za nasilničko ponašanje, koji je dežurni GRAS-ov siledžija koji sve probleme sa radnim kolegama rjesava "šakama", takav "degenerik" će voziti ekskurzije, službena putovanja i sl....

conecto

Ja naravno ne poznajem stanje u GRAS-u, pa ako sam već spomenuo tog novog direktora u pozitivnom kontekstu, to je bilo na osnovi ovdašnjih postova. Kad pogledam ova "obećanja" uočavam nevjerojatnu sličnost s riječima direktora ZET-a iz vremena kad je dolazio na tu funkciju, nedavno ju je napustio, a u nekih 3 godine napravio je samo sra..a po firmi i bez ikakve odgovornosti je ponovo direktor svoje bivše firme (što ne znači da je i ovaj u GRAS-u takav).
A što se tiče "branja vrhnja" kod nabavke novih vozila - njega uvijek ima bilo da se kupuje Mercedes, MAN, Isuzu ili King Long... Meni su smiješne hrvatske "afere" oko nabavke kamiona za vojsku ili vatrogasna vozila kad znamo da postoje daleko gori primjeri. Ali ovi primjeri valjda i služe za zabavljanje javnosti po medijima i guranje pod tepih daleko gorih primjera  ???
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

elvis

U Sarajevu minibuski saobracaj obavlja sa midi autobusima i linije na kojima je potrebno vozilo sa mnogo vecim i mnogo manjim kapacitetom,sto znaci da oni nece rijesiti probleme ako sad dovezu 10 ili 20 istih vozila,treba tu prvo pregledati gdje kakvo vozilo treba,sagledati stanje voznog parka koji trenutno radi,koja vozila treba renovirati,koja otpisati i na koje linije rasporediti postojeca vozila,a tek onda zakljuciti koliko vozila i sa kojim kapacitetima treba kupiti

Kad bi se tako uradilo onda bi se naslo mjesta i za 10 metarske niskopodne,i za srednju midi klasu,kao i za minibus Otokar Centro ili njemu slican,ovim malim vozilima neke linije bi imale manje troskove zbog manje potrosnje,a samim tim i manje gubitke,vecim vozilima bi se rijesili problemi guzvi na pojedinim linijama-manje bi se lomili midi,a srednji midi sa visokim podom bi opet nasli mjesta na nekim trecim linijama....tako da ja nemam nekog posebnog favorita,bitno je kupiti nesto sto ce donijeti odredjeni profit,i nesto sto je funkcionalno

MILCHO

U Sarajevu voze 7 metarski Otoyoli i 10-tak 9 metarskih MAN-ova.
Što se tiče GRAS-a najmanje poznajem minibuski sektor, ali znam da oni uglavnom voze na  linijama nepristupačnim za autobuse neke velikog a neke manjeg kapaciteta. Recimo primjer linije 60 Vogošća - Tihovići gdje su ranije vozili midibusi, ali su kapaciteti dostigli granicu, pa je ubačen autobus, međutim, autobus se teško kreće i zbog toga (pogotovo zimi) dolazi do kašnjenja i ispuštanja vožnji. Ja mislim da bi za takve linije trebalo nabaviti 9 i 10 metarska vozila.
Za obične linije bi 7 metarske, kao i dosad, a za Elitnu Expres liniju 200e Baščaršija-Aerodrom bi nabavio 1 ili 2 niskopodna vozila sa klimom i punim komforom. Mislim da to linija na kojoj karta košta čini mi se 5-6KM zaslužuje. mislim da bi na tu liniju mogao mali minibus Otokar Citimark.

aaaaa

Citat: conecto  u Lipanj 22, 2010, 14:15:14
Ja naravno ne poznajem stanje u GRAS-u, pa ako sam već spomenuo tog novog direktora u pozitivnom kontekstu, to je bilo na osnovi ovdašnjih postova. Kad pogledam ova "obećanja" uočavam nevjerojatnu sličnost s riječima direktora ZET-a iz vremena kad je dolazio na tu funkciju, nedavno ju je napustio, a u nekih 3 godine napravio je samo sra..a po firmi i bez ikakve odgovornosti je ponovo direktor svoje bivše firme (što ne znači da je i ovaj u GRAS-u takav).
A što se tiče "branja vrhnja" kod nabavke novih vozila - njega uvijek ima bilo da se kupuje Mercedes, MAN, Isuzu ili King Long... Meni su smiješne hrvatske "afere" oko nabavke kamiona za vojsku ili vatrogasna vozila kad znamo da postoje daleko gori primjeri. Ali ovi primjeri valjda i služe za zabavljanje javnosti po medijima i guranje pod tepih daleko gorih primjera  ???
Ma buraz vecinu direktora je isti k***c napravio, isto gledaju u oci a lazu, isto obecavaju...E to i jeste prblem. Čovjek dodje "strovali" firmu ostavi iza sebe dugove i dobije drugu funkciju ili ode u privatni sektor i ne odgovara ni za sto. Ili se podnese krivicna prijava koja "čami" na sudu godinama (pod uticajem politickih lobija) i na kraju ili se prijava odbije zbog nedostatka dokaza ili prodje u najgorem slucaju za direktora sa uvjetnom osudom ...Što se tiče menadzerskih procenata ma ne treba se zanositi iluzijama toga je uvijek bilo i bit ce. Osim toga to je u čitavom svijetu normalna pojava samo kod nas nije normalan nacin na koji se uzima taj dio. Umjesto da ga uzmu od prodavca (rabat) oni ga uzmu od kupca..

Shole

Citat: SARI  u Lipanj 22, 2010, 10:25:00
O tome ja pričam cijelo vrijeme... kako može bus iz '97. u Rijeci izgledati ovako...
http://img686.imageshack.us/img686/2948/dsc02023zq.jpg
http://img64.imageshack.us/img64/586/dsc02025r.jpg
...a u Sarajevu imaju milion i jednu ogrebotinu, prefarbani parcijalno u 6 različitih nijansi žute, motori i sve oko poklopca motora crni od ulja, nafte, bokte pit'o čega... oko poklopca rezervoara k'o da blato sipaju u njih u ovih 12 godina, jer je flekavo, crno i blatnjavo dobrih pola kvadrata lima oko poklopca...

OK, ovaj bus na slici radi prigrad i režim mu nije tako intenzivan, ali to nije nikakvo opravdanje za ostalo...

Ovaj autobus ima oko milijon kilometara i od kad je došao radi sve dane u tjednu, sve subote, sve nedjelje, sve državne praznike.  Slabo ide jer je motor slab (220) al je super očuvan ko i većina ostalih.  Uglavnom su prešli oko 800-900 tisuća.  Samo 1 (iz te serije) ima milijon i 100, ali zato noviji Lion's Classici iz 2005. imaju već između 400 i 500 tisuća kako koji, al su ko novi.  Najveća zasluga toga je što ih duže 2 ili 3 vozača i samo oni ih voze.

SARI

Citat: Shole  u Lipanj 22, 2010, 19:15:52
Ovaj autobus ima oko milijon kilometara i od kad je došao radi sve dane u tjednu, sve subote, sve nedjelje, sve državne praznike.  Slabo ide jer je motor slab (220) al je super očuvan ko i većina ostalih.  Uglavnom su prešli oko 800-900 tisuća.  Samo 1 (iz te serije) ima milijon i 100, ali zato noviji Lion's Classici iz 2005. imaju već između 400 i 500 tisuća kako koji, al su ko novi.  Najveća zasluga toga je što ih duže 2 ili 3 vozača i samo oni ih voze.

Pod "režim" nisam mislio da su manje u upotrebi, po kilometraži se vidi da se voze itekako... ;) time još i veća pohvala Troleju (vozačima i mehaničarima) što uspijeva održavati ih takvima... mislio sam da je ipak velika razlika u eksploataciji busa za Mune nego kad recimo bus u Sarajevu vozi liniju 17, kada je veći dio dana preopterećen brojem putnika, vozi ga ko stigne i kako stigne, linija je brdovita, stanice puno češće, pa je stalno stani-kreni i tome slično...
Ali to svejedno nikako nije opravdanje da izgledaju kako izgledaju... uslikat ću malo bolje nekoliko primjeraka, samo da se smiri vrijeme ovih dana... to je katastrofa i poluraspad...

I 'aj ti u toj situaciji budi pametan kod nabavke novih vozila? :-\ Tu treba sistem iz korijena mijenjat... nema druge...

ins

Kada smo vec kod nabavki, na web siteovima koji prate javne nabavke vidio sam tender za kupovinu 3(?!) polovna solo prigradska autobusa, i ono sto je meni bitnije, tender za elektronske ponistace ukljucujuci tender i za konzolu za vozaca za elektronsku naplatu. Svi bi sada trebali biti u fazi odbira dobavljaca.

aaaaa

Citat: ins  u Lipanj 23, 2010, 12:12:48
Kada smo vec kod nabavki, na web siteovima koji prate javne nabavke vidio sam tender za kupovinu 3(?!) polovna solo prigradska autobusa, i ono sto je meni bitnije, tender za elektronske ponistace ukljucujuci tender i za konzolu za vozaca za elektronsku naplatu. Svi bi sada trebali biti u fazi odbira dobavljaca.


mislim da je tender za nabavku 3 prigradka autobusa zavrsen ....samo ne znam zasto su raspisivali tender za nabavku polovnih vozila. Danas sam cuo da ubrzo dolaze 3 Steyra i to jedan za Trnovo jedan za Kamenicu i za treci nisam siguran u glavnom radi se o Steyrima 2001 godiste

MILCHO

Citat: aaaaa  u Lipanj 23, 2010, 18:55:19
Citat: ins  u Lipanj 23, 2010, 12:12:48
Kada smo vec kod nabavki, na web siteovima koji prate javne nabavke vidio sam tender za kupovinu 3(?!) polovna solo prigradska autobusa, i ono sto je meni bitnije, tender za elektronske ponistace ukljucujuci tender i za konzolu za vozaca za elektronsku naplatu. Svi bi sada trebali biti u fazi odbira dobavljaca.


mislim da je tender za nabavku 3 prigradka autobusa zavrsen ....samo ne znam zasto su raspisivali tender za nabavku polovnih vozila. Danas sam cuo da ubrzo dolaze 3 Steyra i to jedan za Trnovo jedan za Kamenicu i za treci nisam siguran u glavnom radi se o Steyrima 2001 godiste
da pogađam - nosiće brojeve 718, 719 i 720. vjerovatno će zamjeniti MAN-ove 715, 716 i 717
Predpostavljam da će biti kao ovaj u sredini.

Slika sa: bahnbus.at

ins

Milcho, jesi li siguran da ovaj Steyr moze biti 2000. ili mladji?