Cityliner 1971.

Autor conecto, Siječanj 28, 2010, 12:02:02

conecto

Prvi Neoplan Cityliner predstavljen je 1971. u Monacu. Hochdecker je rođen - za dvije stepenice povišeni zakošeni pod putničkog prostora s podestima ispod sjedala u odnosu na vozački značio je za vozače ugodan odvojeni prostor, a za putnike panoramski pogled kroz odvojeni gornji vjetrobran i karakteristično zakrivljena bočna stakla s velike visine pošto je Cityliner bio visok 3,55 m. Dobitak je i na prtljažnom prostoru obujma 10 kubnih metara, čak su WC, kuhinja i spavaći prostor postavljeni ispod poda čime je stvoren prostor u unutrašnjosti za dodatna 2 putnička sjedala. Koncept koji je osmislio Robert Bob Lee (nakon desetljeća provedenih u Neoplanu kasnije dizajner Temse što se najbolje vidi po modelu Diamond) kasnije će više-manje kopirati i ostali proizvođači, a među turističkim autobusima postati standard. Zračni ovjes, nezavisna prednja osovina, kao i individualni ventilacijski sustav bili su dio serijske opreme, a u opciji je postojao klima-uređaj i dvostruka stakla. Ovog puta predstavljena novotarija je bila upotreba fiberglasa oko  kućišta kotača i na stražnjem kraju, koji su dotada bili izrazito izloženi koroziji. Ovo je rezultiralo, među ostalim i u višoj prodajnoj cijeni na tržištu rabljenih.

Foto: Neoplan
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

U prvoj godini proizvodnje proizvedeno je i prodano 30 Citylinera. Među prvim kupcima je bila i firma Bröskamp čiji je Cityliner vozio do jeseni 1990. Nakon toga je temeljito renoviran, danas izgleda kao nov i predstavlja jedan od vrijednih eksponata u muzeju Konrada Auwärtera.

Foto: conecto

Obja vrata ispod linije bočnih prozora, prednja s karakterističnim otvaranjem prema naprijed (u nekim slučajevima na njima pričvršćen i retrovizor)

Foto: Neoplan-info

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...