Eurobus (Zagreb, Soko)

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:37:05

Tlimfocit

a šta se dogodilo sa tvornicon i sa poduzećen eurobus????? busevi su im skoro pa savršeni...nije mi jasno kako više ne rade.... (molim iscrpan odgovor ;))

erobuss

Ukratko:

Eurobus se prije proizvodnje autobusa u Hrvatskoj bavio projektiranjem istih za Steyr.
1994. su izbacili 2 prototipa turistickog autobusa na sasiji Volvo, oznake AV120. Kupci su bili Autotrans Rijeka i Zagreb bus line (vise ne postoji).
Ostali kupci istih su bili: Croatia bus, EuroSplit (ne postoji vise), AP Varazdin, ATP Sibenik, Promet Split, Croatiatrans Zlatar, Istrapromet Umag (ex Slavnik Koper), Zracna luka Zagreb, ID tours Duga Resa, Autobusni kolodvor Zagreb (katni), Croag Zagreb, Polet Vinkovci (A120L), Samoborcek, Autoturist, Croatiatourist, Livno bus, Generalturist, Croatia express, Vori tours, ...

Osim navedenog modela izradili su kao sto znate nekoliko komada poluniskopodnog gradskog autobusa na sasiji MAN-a, aerodromski autobus za zracnu luku Zagreb, bibliobus, minibus.
Proizvodnja u Zagrebu (na Zitnjaku) se odvijala do 1999 god. kad se seli u Mostar u pogone Soko busa. Tada Eurobus postaje Eurobus Soko. To su zadnji modeli AV120 od Ap Varazdina. Ubrzo se proizvodnja ugasila a firma otisla u stecaj.

2003. god na osnovama Eurobusa se osnovala firma Eurobus Int. sa pogonom u Gvozdu kraj Karlovca. U 2004. god su isporucili 4 aerodromska busa, 4 turisticka, 2 gradska na sasiji Volva i 2 midia na Man sasiji.

Autor: dialogos
Izvor: autobusihr.proboards74.com

Tlimfocit

e fala na brzon odgovoru...a imaš možda sliku tih turističkin novih eurobuseva? ili di bi je moga nać???

Tomek

Jedan od razloga propadanja tvrtke je propadanje Glumina banke za koju je firma bila vezana..
Inače, glasna su pričanja da je Eurobus AV120 trebala biti nova TAZ DUbrava, ali su pokradeni nacrti kao i što je mnogo ljudi iz TAZa prešlo raditi u Eurobus..
Jedan od dokaza tome bi mogao biti TAZ Dubrava D6129V(bus s kraja 80ih na bazi Neoplana) koja svojom bočnom linijom i stražnjim djelom i djeluje kao prethodnik AV120ke...

Eurobusi su poznati po nenadmašnoj Volvo šasiji i motoru, ali i po sklonosti hrđi i kod nekih modela prilično lošoj udobnosti.

erobuss

Da ih netko ima, bile bi već na forumu ;)
Nismo našli podatak za koga su napravljeni ti autobusi. Što se Eurobusa tiče više znamo o turskoj Temsi ili o bilo kojem drugom proizvođaču, dok o domaćem nemamo niti jednog službenog podatka . Na žalost...  :(

Tlimfocit

točno...al valjda će se i to jednom prominit...ko zna možda za koju godinu budemo gledali neke nove eurobuse na cestama...al meni je to bilo iznenađenje kad san prije 1-2 tjedna otkria da su to zapravo naši HRVATSKI busevi...

erobuss

Čisto sumnjam što se Eurobusa tiče, to je završena priča.

shockwave

#37
Citat: erobuss  u Lipanj 28, 2008, 21:35:52
Čisto sumnjam što se Eurobusa tiče, to je završena priča.

Tko zna, mozda jednog dana. Inace firma je jos uvijek na istom mjestu u Mostaru , a trenutno se bave remontom autobusa i cekaju neka bolja vremena za pokrenuti proizvodnju. Izmedju ostalih novoobnovljeni autobusi AP Varazdin i AP Sibenik cije su slike na ovom forumu su njihovih ruku djelo.

shockwave

#38
Citat: erobuss  u Srpanj 19, 2008, 16:05:20
Nije istina. Eurobusovi pogoni se nalaze u bivšem Sokolu u Rodoču, a ti autobusi su sređivani u krugu Hercegovina Auta na Bišće polju  ;)

Tamo su samo vozeni na lakiranje, a sav ostali remont je radjen u pogonima u Sokolu jer oni nemaju svoju lakirnicu. Drugi se put malo bolje raspitaj prije nego kategoricno kazes da nesto nije istina. Pozdrav.

erobuss


Eurobus av120

ovo mi ipak daje barem neku nadu...  :) :)

stipe15

Znate li onaj natpis(više reljef) na sredini maske AV120.Primjetio sam da nemaju svi isti.U mome slučaju to su 2 šibenska AV120 i jedan ima natpis AA ,a drugi AP.U čemu je razlika?Imam slike za potkrijepiti tu tvrdnju.

erobuss

Pretpostavljam da misliš na ovo?

Jedino sam kod AP-ovih autobusa vidio drugačiji logo, a pretpostavljam da je to rađeno po narudžbi za njih, da budu 'posebni'. Možda malo bedasta tvrdnja, ali...

stipe15


5AR

Možemo li izbrojiti i da li se zna koliko ih je u kojoj tvornici napravljeno. Čuo sam da ih je u Zagrebu napravljeno 20 a u Mostaru 15-tak, i to samo obični AV 120 dok su ostali dolazili u komadima i samo su ih slagali (AV 120 D i AV 120 L).