Novi Postovi

#1
ZET, Zagreb / Odg: Linije – razno 2024.
Zadnji post by citaro - Danas u 14:09:07
Ne bi vozila glavna linija do Adamovca, nego dalje ili do Jesenovca, Glavnice ili do Moravca, ovisno koji krak ima najvise putnika.

Nema isplativog broja putnika u javnom prijevozu. U ZG vjerojatno niti jedna jedina linija nije rentabilna bez subvencija.
#2
ZET, Zagreb / Odg: Linije – razno 2024.
Zadnji post by Stilben426 - Danas u 13:18:49
Ti si pročitao moju zadnju objavu? Cijelo vrijeme se slažemo, samo ti i dalje ne razumiješ kontekst u kojem sam spomenuo 157 i mlatiš po tome. Dakle, ako bi vozila glavna linija do Adamovca, a od Adamovca minibusi, bio bi isti princip kao i sa 157/160. To je sve.

Broj putnika tamo jednostavno nije dovoljan da svako selo ima posebnu liniju. Općenito broj putnika ne treba biti velik, on mora biti isplativ. Ako se na nekim linijama broj putnika povećao ili smanjio, onda naravno da vozni red treba prilagoditi potražnji. Ako putnika nema, ni sama linija onda nije potrebna. Kao što si i sam rekao, javni prijevoz je tu zbog putnika, a ne da sam sebi bude svrha.
#3
ZET, Zagreb / Odg: Linije – razno 2024.
Zadnji post by citaro - Danas u 12:21:05
ne kuzim kako ti nije jasno. produljenjem linije 160 do havidica lipnicanima se nije produljilo vrijeme voznje za 15 min. tko treba iz ZG do lipnice dodje i sada u jednako brzo, isto tako tko iz lipnice ide u ZG isto dodje jednako brzo i ne mora preko 2 susjedna sela do havidic sela i obrnuto. dakle neusporedivo sa 264/271/272. usporedivo bi bilo da recimo postoji minibus glavnica donja - blagusa i da se on ukinuo i 271 jednostavno produljila do blaguse.

ako radimo javni prijevoz samo za velik broj putnika onda kao sto rekoh vec mozemo odmah ukinuti pola prigradskih linija.
#4
ZET, Zagreb / Odg: Linije – razno 2024.
Zadnji post by Stilben426 - Danas u 11:57:15
Citat: citaro  u Danas u 10:22:01Nisam objasnio sam sebi jer situacija uopce nije usporediva. produljenjem linije 160 do havidic sela nikome se nije produljilo putovanje.
Kako ne? Poanta mog spominjanja linije 157 je sam koncept koji si ti bio predložio. Dođeš do Adamovca i presjedaš na minibus, kao što je bilo i tamo. Da vozi sve jedan autobus, produžilo bi se vrijeme, da, ali to je prihvatljivo zato što:

Citat: citaro  u Danas u 10:22:01Jedno manje skretanje je apsolutno prihvatljivo, 2 ne.
Nije prihvatljivo tamo gdje je velik broj putnika. Da ne znam bolje, po načinu na koji pišeš pretpostavio bih da u Jesenovcu i Glavnici živi po 20 tisuća ljudi i da je broj putnika takav da ne znaš gdje ćeš s njima. Dva su skretanja ovdje skroz prihvatljiva jer je takav broj putnika. To je ključna stvar.
#5
Promet, Split / Odg: Reklame na autobusima
Zadnji post by Josip-Split - Danas u 10:52:18
307
#6
ZET, Zagreb / Odg: Linije – razno 2024.
Zadnji post by citaro - Danas u 10:22:01
Citat: Stilben426  u Jučer u 23:30:18> Ne trebam, objasnio si sam sebi. Kao što si i rekao, linija 157 bila je nepotrebna i umjesto nje je mogla samo biti produžena 160 što na kraju i jest. Ista stvar je i u ovom slučaju, napisao si sljedeće:
Kao što je bio slučaj sa 157/160, tako i ovdje autobus može ulaziti u ta naselja bez potrebe za nekom minibus linijom i presjedanjima tipa 311/313. U redu, može se staviti WC, ima neka jadna pekara, ali ideja je generalno loša zato što:

1. Riječ je o preizoliranom području udaljenom od grada i garaže. U slučaju kvara autobusa predugo traje zamjena, ne daj Bože da se vozač u jednoj od smjena uopće ne pojavi.

2. Sve tri linije voze prosječno jednom u satu. Recimo da je "glavna" linija 272, a odvojci 264 i 271. Dakle, dođe 272 u Adamovec, iskrca putnike i nastavi za Moravče. Minibusi 264A i 271A preuzeli bi putnike u Adamovcu, odvezli do J i GD, pokupili putnike iz J i GD i dovezli ih u Adamovec do vremena kada se 272 vrati iz Moravča. I... onda bi oba minibusa čekala sat vremena u Adamovcu da sljedeća 272 dođe iz Dupca, ili? Znači uveo si dvije nove linije koje stoje 90% vremena. Što je s vikendom kada imaju nekoliko polazaka u danu?
I onda autobusi voze prema Adamovcu praktički jednako često, ili češće od nekih gradskih linija koje pokrivaju daleko naseljenije kvartove. Nemaš pokrića da uvedeš tako česti takt na tom dijelu. Bez obzira što svaka linija ide na drukčije odredište, dijele 70, odnosno 75% trase. Trenutno sva tri idu dovoljno brzo jedan iza drugoga da se mogu smatrati kao jedan.
Bespotrebno kompliciranje.

> Ovo je još relativno prihvatljivo, ali tako se opet "siroti" stanovnici moraju voziti preko Jesenovca i Lužana da bi došli do odredišta. Rasplakat ću se. Posve nebitno što je skretanje kratko, ti želiš da skretanja uopće ne bude. Negdje autobusi ne voze po par sati, a ovdje je, kao, problem zbog tih 15 minuta što je zapravo tvoj jedini argument oporbe povratka na stari način.

> nisam objasnio sam sebi jer situacija uopce nije usporediva. produljenjem linije 160 do havidic sela nikome se nije produljilo putovanje.

> sto se argumenta s udaljenosti garaze i cekanja vecine vremena tice, to ima smisla.

> zelim da skretanja uopce ne bude, a predlazem zadnju opciju? gdje je tu logika? skretanja moze biti, ali ne moze biti tolikog skretanja da mi treba 45+ min do odredista do kojeg bi mi inace trebalo 30 min. Jedno manje skretanje je apsolutno prihvatljivo, 2 ne.
#7
Fotoalbum / Odg: Fotografije iz 2024.
Zadnji post by Volim autobuse - Danas u 09:50:40
764 i 835
#8
U Frankfurtu na odmoru do polaska linije Frankfurt - Vukovar...
#9
Slike 1. i 2. U Frankfurtu na odmoru do polaska za BiH...
Slika 3. AK Frankfurt, linija Sarajevo - Dortmund...
#10
U Frankfurtu na odmoru do polaska linije Frankfurt - Prizren...