LPP - Mestni promet

Autor LPP driver, Prosinac 29, 2007, 01:23:14

voznik

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 15, 2010, 18:12:01
Možeš li slikati putnički prostor?
Ali lahko slikate kabini? (za greške odgovara google)
pa ujak google ima svako tako greškee....
Ali lahko slikate kabino?
Ovisi, o kojem modelu pričaš?

tramvajac 92


conecto

Imam par pitanja za voznika:

Kakvo je ono "staklo u staklu" odotraga na onom gore MAN Lions Cityu?

I, da li to vaši busevi imaju rikverc-kamere ili što je ono grbavo na krovu sa zadnje strane busa?

Čudan mi je i izbor retrovizora kod Citara II, čemu to kad Citaro ima odlične "svoje" retrovizore ??? ???

Da li stvarno još u LJ ima Sanosa koji voze?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

voznik

tramvajac, ako dobro gledaš, ona vidiš, da je cockpit od Conecta. Solo i zglobnijaci imaju sličnu armaturu.

Concecto, na prvo pitanje moram reči, da ne kužim kaj misliš?
2. pitanje, da ono grbavo gore, ti je rikverc kamera.
Retrovizori su takvi, kakve smo dobili. Citari su serije I.
Onaj Turkich airlines čini mi se, da je conecto (nisam sto posto siguran).
Da kod nas voze još 150 i 152 (sanos S115). A 151 jest za rezervne dijelove.

minimoto

LP
Onaj MAN ima nalepljenu takvo reklamo za GARMIN, da izgleda kao staklo u staklu.
Onaj Turkich airlines je MB CITARO II gb.162, kupljen iz lagera, ili ga je koji kupac naručio pa je tražio takve retrovizore, a poslije ga nije uzeo, zato i nije u bojama LPP.
Pozdrav

Majstor

Ako je ispravna cijena Conecta II dobro su ih oženili a i retrovizori su pravi / možda opet lagerski koje niko nije uzeo / ona rasprava sa Zetovim Citarima i krivcima za njihovu kupovinu Conecta super opremljenima od kolege iz Slo mislim da Monshishi-a  ima sve manje smisla a obzirom na najnovija iskustva sa ZF mjenjačima/ doduše u Irisbusevima / i programiranjem malte ne svaki drugi utorak nije obećavajuće
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Citat: Majstor  u Siječanj 19, 2010, 23:48:08
Ako je ispravna cijena Conecta II dobro su ih oženili a i retrovizori su pravi / možda opet lagerski koje niko nije uzeo /

Conecto II ima takve retrovizore "pod normalno"
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

voznik

Evo jedna mala novost iz Ljubljane.
Dakle, sada imamo 207 gradskih autobusa, krajem 3čeg mijeseca imat čemo 9 komada više (216).

pozzz

tramvajac 92

Citat: voznik  u Siječanj 19, 2010, 21:07:35
tramvajac, ako dobro gledaš, ona vidiš, da je cockpit od Conecta. Solo i zglobnijaci imaju sličnu armaturu.
Voznik, nisi me skužio. Mene zanima kako izgleda putnički a ne vozačev prostor.

voznik

#39
Evo tako. Dvije fotke za gušt.
Avtor je @monšiši ( copy by forum avtobusi )
http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1OGqVA
http://www.postimage.org/image.php?v=aV1ygGmi
Ima i jedan video te nekoliko fotki na 24ur

eto  :P :P

monshishi

Pa da se i ja malo javim, jer ne razumijem svega što se ovdje piše.

Citat: conecto  u Siječanj 13, 2010, 22:45:47
Meni je taj auto bezveze, nešto kao Citaro minus nešto, mora biti velika razlika u cijeni (?) da bi se to kupilo i još napravljeno u Turskoj ( a ni njemačko se nije uvijek baš pokazalo). Tabla sklepana od svega i svačega, odozdo otvoreni oštri bridovi da se možeš porezat, ne štela se s volanom, mjenjač samo D-N-R (samo za po ravnom?)
Pa gotovo nitko od vozača kod nas neče kazati, da je bus bezveze, jer ti je alternativa, da još dalje gura MAN SG220. Ali treba kupovati nove vozove, onda ti ostaje samo opcija ništa novih vozova ili 20+ godina stari busevi...
Što je sad ono NEŠTO, šta bih Conecto imajo bitno manje od Citara? Ako ne upoštevaš armature i još nekih razlika, što je sad ZET-ov Citaro drugčiji od našog Conecto? Jer ja smatram naš Conecto bolje opremljen od vašog Citaro, za bitno manje para....

Citat: Ivan  u Siječanj 16, 2010, 12:23:48
Nije velika razlika u cijeni, našao sam na slovenskom forumu da 29 komada košta oko 9,45 milijuna €, dakle jedan je oko 325.000, dok Citari obično dođu nešto malo više od 330.000. Ovdje piše dodatno o razlozima zbog kojihh je MB Ljubljani uopće ponudio ovo čudo (koliko vidim, ukratko, prije svega da MAN ne bi dobio posao).

Ja isto imam dojam da je loše napravljen, pogotovo tabla koja izgleda jadno prema standardnom VDV-u (kao da je teško bilo staviti VDV ::|, pa čak i Ikarbus ga stavlja na nove niskopodne), stvarno nije vrijedno novaca.

Inače, samo D-N-R je standardna stvar u Ljubljani i na drugim autobusima, pošto se u cijelom gradu zapravo i vozi samo po ravnom.
Ivan, očito imaš napačne podatke, jer Conecto G stane 285.000,- EUR, a Conecto 205.000,- EUR.

Šta točno sad smatrate, kad kažete, da je loše napravljen? Gdje mogu to viditi? Gdje je razlika od Citara?

Armatura je takva zbog cene. Nije pitanje jeli teško staviti VDO Continental armaturo u bus, ali bitna je razlika u ceni. Pa zato neki proizvođači imajo sad opcijo svoje armature po VDV standardu: MAN, Scania,... i to samo zbog cene!!!!! Zašto je Scania napravila svojo novo VDV armaturo ako jo može kupiti kod VDO Continentala? Ali kad je pitanje cijena, onda se u bus stavi ono što je najeftiniji za proizvođača. I kod Conecta nema opcije za ovo armaturo. Također nemaš izbor broj i tipa vrat, ili klime, i tako dalje... Ali na kraju razlika u cijeni je več nego očitna...

Ako bih bila sad ova armatura takav problem onda bi vozači rajši vozili Ikarbus sa ovo armaturo nego Conecto sa MB armaturo? Pa veruj, da kod nas nitko vozač nije tako glup, nikada... Što znači, da bi bilo lijepo ako bih jo imeli, ali nije to takav problem što se to žele sveposuda predstaviti.

Pa za vozača je bitno, da može sa vozačkog mjesta resetirati ventile nad vratimi, ako netko nad vratima aktivira varnostni ventil! Šta čem ja sa 300 tisoč + evrov vrednim busom, ako trebam svaki put ponazad po vozu, da ročno obrnim ventil!?

Ili senčenje na levi strani vozila kod voznika. Levi senčnik ne pokrije potpuno območje kot levog ogledala. Ali kad sonce sije malo iznad ogledala pa ti sije pravo u očima. Pa koji problem je sad tu urediti!? Malo si pogledaj na slikama, gdje je Lj. župan za volanom, i vidjet češ da imamo levo staklo blindirano. Pa to je 100% bolje bitno za vozača nego nešto drugo. Opet, imaš skupo vozilo ali sonce ti još uvijek sije u glavo, genialno!

Tako da, problemi so tamo, gdje jih puno ljudi ne vidi, ali kaže, da so tamo gdje zaista niso takvo problematični kao što se to kaže.

MB nije ponudio Conecto zato, da MAN ne bih dobio posao, nego, da je MB dobio posao, ne glede koji drugi proizvođač još daje svojo ponudu. Pa to ti je osnova ekonomije.

Citat: conecto  u Siječanj 16, 2010, 12:33:11
Mislim da na Conectu ne možeš dobiti VDV što je jedna od mjera da se postigne povoljnija cijena. A ako je tako malo jeftiniji od Citara taj auto stvarno nema nikakvog smisla, bolje je kupiti Citaro.

A D-N-R po meni je uvijek loš izbor. Ako i nema brda sigurno ima zavojitih linija na kojima se brzina vrti oko 40 km/h pa kad npr. nemaš trojke bus ti na svakom zavoju šalta gore-dolje između 3. i 4. brzine.
Kod nas se avtobusa ne kupuje, nego zmaga oni koji je jeftiniji. Ako bi bio Ikarbus 1000 evrov jeftiniji od Citara II, onda bi normalno bio glup, da ne bih uzeo Citara, ali kad bi na našom tenderom bio toliko jeftiniji, onda ga mi moramo uzeti, bez obzira, da bi bio samo 1000 evrov jefitniji.
Još jednom, "kupiti" bilo koje vozilo kod nas NIJE MOGUČE!

Pa Ljubljana ti je isto nego Holandija, onda uzeti nešto drugo nego D-N-R bilo bi potpuna glupost. Pa ako imaš u menjaču TopoDyn, onda ti ne može šaltati između 3. in 4. brzinu, jedino ako ga vozač ne zna voziti i ga forsira do kraja. Je li imate TopoDyn kod vaših ZF menjača? Jer ako nemate onda netko kod vas na zna nabavljati vozila.

Citat: Majstor  u Siječanj 19, 2010, 23:48:08
Ako je ispravna cijena Conecta II dobro su ih oženili a i retrovizori su pravi / možda opet lagerski koje niko nije uzeo / ona rasprava sa Zetovim Citarima i krivcima za njihovu kupovinu Conecta super opremljenima od kolege iz Slo mislim da Monshishi-a  ima sve manje smisla a obzirom na najnovija iskustva sa ZF mjenjačima/ doduše u Irisbusevima / i programiranjem malte ne svaki drugi utorak nije obećavajuće
Kako to misliš lagerski, koji niko nije uzeo. MB nema nikakav lager, jer se sve stavlja na bus "just in time", i stavlja se to na bus što se naruči.

ZET-ovi Citari i nabavka Conecta kod nas ima veze, ali šta ima tu sad veza ZF menjač ne razumijem?





voznik

ljudi, dobili ste, kaj ste tražili.  :D :D :D
monshishi znaš, da ima svaki svoje zamisli. :D
Sam osobno sam nad Conecti iznenađen. Izgled mu je super.  ;D ;D ;D

421

#42
Voznik i monshishi- vidimo se na Celjskom sajmu od 15-18.aprila pa ćemo uz Laško demokratski  razgovarati o temi autobusi.Volio bih da bude prikazan i Conecto kojim je obnovljen vaš vozni park u LJ.
Obzirom da naš forum nema veze s politikom i otvoren je za sve ljude dobre volje, koji žele reći svoja razmišljanja o autobusima i oko autobusa,kao nekakvi ljubitelji tog prijevoznog sredstva, ne vidim razloge zbog čega  ste se toliko ražestili na viđenje pojedinih forumaša o Conectu.Zaboga, ne govorimo o aktualnim stvarima iz odnosa naših država!
Kod nas u HR ga uopće nema ( niskopodne verzije), pa je zanimljiv interes o njemu. Međutim  Lj prijevoz skače sa TAMa, MANa SG 220, dakle autobusa iz 80tih na verziju niskopodnog  Citara složenog u Turskoj  nazvanog Conecto, s dijelovima unutrašnjosti proizvedenih u Turskoj koja u svojoj proizvodnji nije dostigla kvalitetu originala iz Mannheima.
Tu ne podrazumijevam vitalne dijelove: šasiju, motor,mjenjač.Osim toga, ne treba zanemariti niti završnu obradu i kontrolu kvalitete koja još nije dostigla željenu.
Dozvolite da imamo svoje mišljenje o Conectu čisto radi nekog iskustva koje imamo nakon zamjene voznog parka kroz  koji smo prošli i nakon višegodišnje upotrebe. Zato me čudi izjava voznika:" Sam osobno sam nad Conecti iznenađen. Izgled mu je super. " Prerano je davati izjave samo na temelju vanjskog izgleda. A autobusi još praktično nisu počeli voziti.Pitanje je kako će se pokazati u garancijskom roku ali i poslije njega, kako je riješen servis i održavanje općenito.
Mnoštvo je  pitanja, a odgovore ćemo saznati vremenom koje dolazi.Pitanje je da li ćete i onda ako sve ne bude kao što ste sad napisali, biti objektivni i reći pravo stanje stvari.
I mi smo dolaskom novih autobusa bili zavarani pričama o održavanju, ugradnji originalnih dijelova, brizi oko prometnica koje će biti obnovljene na mjestima gdje voze linije, školovanju vozača i mehaničara itd, itd.
Stoga razumijem vaš stav o Conectu kao napad na sebe osobno, a sigurno niste sudjelovali u odabiru opreme kao što nismo niti mi.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

monshishi

#43
421, nisam ja to uzeo kao nešto osobno, jer sam htio samo nekaj bolj detajlnih informacija glede na vaša postavljena pitanja.
Puno stvari nije bilo tačno, pa sam samo htio stvari obrazložiti takve kot dejansko so.

Conecto G nije malo jeftiniji od Citara nego puno, pa to situacijo potpuno spremeni, jer ne!?

Kažeš, da skačemo od TAMa i MANa SG200,... na Conecta!? Pa još jednom, pa molim, da to stvarno razumjete. Mi NE IZABIRAMO koje buse čemo dobiti!!!!!
Nismo mi izabrali Conecto busove! Ne možemo kupovati busove koje mi želimo.

Svaki bus ima svoje hibe, tako i Conecto, ali jer so vitalni dijelovi identični kao kod Citara, još uvijek ne znam koje stvari so toliko bolje kod Citara, da bi te upravičile, puno višo ceno vozila.

Vanjski izgled busa kod mene zaista nima nikakav vpliv, i nema nikakve veze sa kvalitetom busa.

Servis i održavanje je rješeno, jer čemo večino stvari sami raditi.

Kontrola kvalitete zaista nije najbolje, ali zato trebaš sam preveriti bus preden ga preuzameš i stvari rješiti. Slabo je riješeno zatvaranja servisnih poklopca, jer se zatvara sa četiri vijaka. Ali mi čemo to uraditi i čemo sami ugraditi štirirobne ključavnice. Nema problema, ima samo rješenja...

Bitno pitanje je ovo: jeli smo dobili dobro kvaliteto za male pare? Pa sam siguran, da jesmo. Nije idealno, ali nije Citaro vrijedan nekaj deset tisuča evrov više od Conecta jer je osnova ista. Nikada nečeš sa poslovanjem dobiti notri takvu razliku u ceni.

Ali idealnog busa nije. Pa imamo problema sa svima busima. Irisbus - katastrofa, MB - problemi, MAN - skoro tisuč garancijskih reklamacij u jedno godino,...

Teško je najti srednjo pot, za povoljno ceno, dobiti dobro kvaliteto. Ali kad sve skupaj kalkuliram, znam, da je bilo ovo dobra nabavka.

Školovanje mehaničara, električara,... imamo rješeno, pa ne samo to, i dodajo sam neko dodatno školovanje, tako, da ako vi tega nimate rješeno, onda se kod vas slabo pogaja sa prodajalcem busov.

I još jednom, bitno za vozača je, da ima puno UPORABNE opreme na vozilu, i ovaj bus ima najboljo opremo ikada kod nas, za najnižjo ceno.

Citat: 421  u Siječanj 31, 2010, 16:50:43
a sigurno niste sudjelovali u odabiru opreme kao što nismo niti mi.
A sigurno jesam, jer ja odabiram opremo za naša vozila...

421

#44
Citat:A sigurno jesam, jer ja odabiram opremo za naša vozila...
Ova je rečenica trebala biti na početku, pa bi bilo manje mog komentara.
Conecto je  definitivno jeftinija verzija Citara što ne znači da će biti ili da je lošija.Jedino što je po meni upitno je stojeći motor, zbog  nejednolikog opterećenja i prijenosa snage na kotače.Koliko para, toliko muzike- kaže poslovica.
No neki put se dobije više muzike nego što se plati.Nadam se da će to biti kod vas.
Ugrađena oprema gotovo je ista kod naših Citara, nakon što sam  ih usporedio, s vaše LPP web stranice.
Ono što mi se najviše sviđa su jačine motora: solo 210 kW i zglob od 260 kW iako konfiguracija Lj baš i nema nekih brežuljaka.
A pri kupnji znam da presudnu ulogu ima politika, pa struka ostaje zaprepaštena iako pripremi sve za tender.
Bandić i Jankovič-tko je kome mentor, tko od koga uči?
Nisi  mi odgovorio na najbitnije pitanje: vidimo li  se na Celjskom sajmu od 15-18.aprila?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln