Povijest proizvodnje autobusa u Hrvatskoj (Autokaroserija (TAZ) Zagreb, Eurobus)

Autor Tomek, Ožujak 12, 2012, 19:20:09

Tomek

#15
IZVOZ 100 KOM. AUTOBUSA D1420 U SAUDIJSKU ARABIJU

Od potpisa ugovora do isporuke svih 100 autobusa prošlo je samo 90 dana!












Tomek

#16
MINIBUS TAZ NERETVA KOOPERACIJA SA ČEHOSLOVAČKOM FIRMOM AVIA

TAZ proširuje svoj proizvodni program i na minibuse  u kooperaciji sa Čehoslovačkim proizvođačem AVIA na njihovoj šasiji A21 razvija program minibusa u 2 izvedbe (turistički minibus i sanitetsko vozilo). Zbog prezauzetosti kapaciteta u TAZu potpisuje se ugovor o suradnji sa HERCEGOVINA AUTO  Mostar i pola proizvodnje za Čehoslovačku radi se u Mostaru. Iz tog razloga i minibus dobiva oznaku TAZ NERETVA.
Prezentacija 2 prototipa održana je u PRAGU. Na ovom projektu započinje i suradnja sa ACMom iz Zagreba kao izvoznikom TAZovih vozila u Čehoslovačku.








Tomek

#17









Tomek

#18
SURADNJA TAZ - AUTOCENTARMERKUR ZAGREB

U cilju boljeg odvijanja izvoznih poslova TAZ potpisuje 1988 godine Ugovor o izvozu sa ACMom Zagreb i prebacuje svoje izvozne poslove sa FAP FAMOSA BEOGRAD na ACM Zagreb. ACM vrši uslugu izvoza TAZovih autobusa u Čehoslovačku, Englesku, Finsku i Njemačku.




Tomek

#19
IZVOZ AUTOBUSA D14 U FINSKU

Dobar kupac autobusa D1428V bila je i Finska. Autobusi su bili posebno izvedeni za niske temperature u Finskoj. Finska stručna štampa povoljno je ocjenjivala TAZ autobuse.










Tomek

#20
SURADNJA SA TAM MARIBOR

Iako je TAZ bio član SOURa FAP FAMOS surađivao je i sa TAMom Maribor. Suradnja je započela proizvodnjom 50 autobusa na TAM šasiji za SAUDIJSKU ARABIJU i nastavila se proizvodnjom autobusa za EGIPAT i RUSIJU. U EGIPAT je nakon izvoza autobusa prodan i know how za proizvodnju tog tipa autobusa. Također za neke domaće kupce koji su to tražili radile su se autobusi D14 sa TAM motorom.
Na prve 2 slike su autobusi za EGIPAT. Na druge 2 slike je autobus D55 sa TAM motorom na TAM šasiji za AUTOTRANS Rijeka.








Tomek

#21
1988. godina – 40.a  GODIŠNJICA  TAZa

Povodom proslave 40. godine proizvodnje autobusa u TAZu najvažniji događaji u 40 godina razvoja poduzeća dani su u prigodnoj brošuri












Tomek

#22











Tomek

#23
PROIZVODNI PROGRAM TAZ 1988.

*napomena -- svima će Vam biti interesantna ova midi Dubrava D1417-T-R-9. Ona je bila u planu razvoja ali nije proizvedena. Nije bilo vremena. Prioritet je dobio midibus na TAM šasiji za izvoz u SSSR




Tomek

#24




Tomek

#25
SVEČANO OBILJEŽAVANJE 40 GODIŠNJICE TAZa ODRŽANO JE U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU.














Tomek

#26
IZVOZ AUTOBUSA D14 U ENGLESKU

Izvoz autobusa D1428 u ENGLESKU bio je vrlo uspješan posao. TAZ je uspio zadovoljiti sve uvjete tog zahtjevnog tržišta i po godišnjoj količini prodanih autobusa bio je uspješniji i od DBa (Daimler Benza). Slike 3 i 4 su sa sajma BUS &COUCH u Southamptonu 1989 godine.












Tomek

#27
Ispitivanje autobusa D14 na prevrtanje u Engleskoj.


Tomek

#28
KOOPERACIJA SA NEOPLANOM

U stalnom traženju novih i povoljnijih poslova u izvozu na EU tržište TAZ je 1989 godine dogovorio i potpisao Ugovor o kooperaciji sa firmom NEOPLAN. Kooperacija je podrazumijevala proizvodnju autobusa tip TRANSLINER u TAZu koji bi isporučivali u NEOPLAN koji bi ih prodavao u Njemačkoj. Autobusi TRANSLINER koncipirani su tako da se autobus D14 modificiraju i u njih ugradi prednja stijena i osovine od NEOPLANA. Ugovor je potpisan za isporuku prvih 100 autobusa a dalje se je planiralo dignuti proizvodnju na 200 do 300 autobusa godišnje.




Tomek

#29
Isporuka NEOPLANa za autobus TRANSLINER