Mapa vozila

Autor shef, Ožujak 15, 2021, 07:21:57

kico101

Prikaz vozila na kartama busri i vekejsn.github.io i dalje ne funkcionira, iako je baza na stranicama Grada Ri uredno popunjena:
http://data.rijeka.hr/dataset/pozicije-autobusa/resource/0c791159-9f42-4a0c-b89c-e5241bf263d6
SIP mi na jednom pregledniku radi, na druga 2 ne.

Busri je do sada bio najpouzdaniji i imao je realne prikaze vozila po linijama. Već par dana ne funkcionira. S druge strane Mestni promet ne radi već duže uz kraće periode funkcioniranja.

Ne znam da li se radi o kakvoj blokadi ili promjeni/update verzija programa, ali navedene karte su vrlo korisne i znam da su se poprilično koristile među putnicima.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

DWProski

Razlog za ispad MP je to što zamjena reda vožnje na mojoj strani nije baš najbolja. Budući da podaci prvo idu kroz sistem za predviđanje kašnjenja prije nego što budu korisni, kada je on van funkcije onda ništa ne radi.

pehar_11

To je nešto privremeno ili? Ne kužim se previše pa bolje da pitam
Rim Tim Tagi Dim!

kico101

MP se pojavio. Svaka čast na brzini. ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

#304
Nije direktno vezano za mapu vozila, ali se radi o usluzi Google Transit. Na slici je stanica "Matulji Centar A" u smjeru Permana, a polasci koji su dolje napisani ne da ne postoje, nego su krivi i izmišljeni, tako da je i kalkulacija rute na telefonu pogrešna i prikazuje vremena koja ne postoje. Neznam o kome ovisi izvor podataka, ali znam da od 23:16 pa do 04:31 nema nikakvog autobusa, pa mi nije jasno kako se stvaraju podaci jer se pokazuje vrijeme dolaska na stanicu u smjeru pored broja linije. Ostalom, podaci se i ne poklapaju sa ovima koji su upisani na mapama, npr. na busri gdje su za danas preostali dolasci na tu stanicu ovi:

Matulji centar A
23   Rijeka - Matulji - Permani   21:55
23   Rijeka - Matulji - Permani   22:55
34   Opatija - Matulji - Rukavac - Veprinac   22:55

Razvoz nema smisla jer autobusi noće u prigradu, pogotovo ovaj zapadni dio Rijeke. Zanimljivo je da je na "Matulji Centar B" sve uredno, točno onako kako je u voznom redu
Rim Tim Tagi Dim!

kico101

Opet jutros niti jedna karta ne funkcionira. Baza na stranicama Grada ispisuje vozila po lokacijama. SIP karta radi, ali na njoj se ne vide GBR pa mi nije zanimljiva.
Sve u svemu, nakon toliko vremena, nekako sam se nadao da će se ove nove tehnologije stabilizirati i da neće biti ovakvih "padova". Razumijem da se ovdje radi o dobroj volji i slobodnom vremenu entuzijasta koji održavaju ovakve karte, ali nikako ne mogu razumjeti da Grad i njegove službe nisu u stanju složiti primjenjicu ( aplikaciju ) koja će biti funkcionalna i raditi bez greške.
Samo letimičnim pogledom na ekrane po autobusnim stajalištima vidim da ih pola ne radi, a ostali pokazuju zbrkane i polutočne podatke ( dovoljno je 15 minuta promatrati ekran i uspoređivati sa dolascima autobusa i sve je jasno ).
Mislim da je vrijeme uhodavanja završilo i da bi sve ovo već jednom trebalo profunkcionirati. Penta Menta, ne zanima me-stvar treba funkcionirati ili neka se ukloni da ne zbunjuje. Bus će ionako doći kada dođe ( kao što je i bilo prije 20-30 godina, uz razliku da su polasci u gradu bili barem duplo češći ).

Do sada je busri karta bila daleko najpouzdanija i praktično najkorisnija. Nažalost, već tjedan dana je prazna i moguće je da tako i ostane, a meni preostaje da nađem drugu zanimaciju. ;D  :)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

sta-da

Karta ne radi jer je na serveru od Autotroleja sa kojega dolaze lokacije(api.autotrolej.hr i voznired.autotrolej.hr) istekao certifikat. Treba Penti netko javiti da to poprave.

Server od grada Rijeke ne koristim za lokacije jer se često se ne može spojiti na njega.

kico101

#307
Malo sam istrazivao problematiku, sto se događa sa prikazom autobusa na kartama busri i mestni promet, pa bih nekako, zakljucio ovako; Iz GradaRi ( necemo sada o imenima ) tvrde da njihova otvorena baza podataka funkcionira sto sam i sam ustanovio, jer se vozila uredno pojavljuju  po gbr i gps podacima. Link na kartu busri su postavili, jer su vidjeli da ta karta koristi podatke sa njihove stranice. Kazu, kontaktirali bi autora, ali nemaju njegove podatke.
Druga prica, Autotrolej; oni tvrde da kod njih sve uredno funkcionira i da oni nemaju server nego uzimaju podatke sa servera od Grada. Za certifikat od Pente ne znaju. Kao kontakt se navodi netko tko odrzava sustav- zid ili tako nesto.
Znaci, kljuc svega bi bio neki kontakt od Pente. Osobno ih ne mislim kontaktirati jer nemam odgovor na pitanje zasto mi sve to treba. Nemam za njih, ali vi to dobro znate.
Sada je stvar dobre volje cijenjenih forumasa Sta-Da i DW Proski da li se zele z.... s tim ili je procjena da nije vrijedno truda i gubitka vremena.
S obzirom da je moje informaticko znanje na nivou poznavanja cijepanja atoma prvih primata, ne mogu tu puno uciniti nego zamoliti za pomoc s obzirom da mi te karte pomazu u nekim mojim osobnim istrazivanjima, ali korisne su i u praksi. Jako puno ljudi koje poznajem koristi upravo te karte za planiranje putovanja, jer su vozni redovi s obzirom na guzve i ova kopanja, cesto beskorisni.

Nadam se da nisam udavio previse.
Ostajte mi zdravi i veseli.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

#308
Neda mi se stavljat u temu SIP-a jer se nadovezujem na ovo gore.

Nakon čekanja i čekanja i nadanja da će SIP postat "bolji" i zapravo bit sposoban za korištenje, idalje je jadna. Službena aplikacija koju ne koristi apsolutno nitko. Vjerovatno su ova preuzimanja samo od nas sa foruma koji su išli to otvorit i pogledat, ostali za to ne znaju ili su nakon jednog korištenja izbrisali sa mobitelja i rekli "nedaj Bože opet". Od 3 moguće mape, pali smo na nula. Dve mape koje su prije bile točne i pouzdane su nestale, server šteka, podaci su žnj, spominju se licence i ostale gluposti, no meni je idalje apsurdno da službena aplikacija od prvog dana radi ofrlje, bez ikakvog smisla i postoji samo da se može reć da je ona tamo. Tko na njoj radi, održava, dizajnira, nemam pojma i ne zanima me. Samo znam da je sramotno. OpenStreetMap podloga je katastrofa za ovakav oblik mape jer se prikazuju svi mogući detalji (semafori, pješački, busne, adrese, križevi, koševi, klupe i bla bla bla), a uostalom, u OpenStreetMap može ući bilo tko i donekle manipulirati podacima

Ukratko, otvoriš mapu SIP-a, buseva nema, stanice su isparile, sve stoji. Samo gledam u mapu i smijem se aplikaciji koje zapravo nema. Na telefonu odeš zumirat i zumiraš sa dva prsta istovremeno, mapa se cijela vrti sama oko sebe 360 tamo gdje se učitala, tj. gdje je pozicija karte ostala od zadnji put kada se ugasila aplikacija. Zadnji put sam gledao Platak, i od tog dana pa sve do danas ako uđem u aplikaciju ostanem na jebenom Platku i ne mogu se pomaknut od gore, vrtim se u krug oko Radeševa. Probaš samo s jednim prstom, pa s dva, pa sa tri, pa sa cijelom rukom i na kraju ispizdiš na živce i ugasiš aplikaciju, a tješi te činjenica da ona uopstalom i ne radi. Kako je moguće da jedna i jedina "službena" karta koja treba radit NE RADI? Na displeje se oslonit ne možemo jer je u gradu kaos, kopaju i kopuckaju gdje stignu, postavili su znakove tamo-onamo, intervale namještali kako im se spametilo, pa niti jedan displej ne može pravilno računat vrijeme dolaska. Sa 5 minuta skoči na 17, pa se pojavi "--" i nestane polazak. Jel prošao bus? Možda. Ikone autobusa su makli (ajde, preživjet ćemo), neki displeji rade, neki ne, malo su bijeli, malo ugašeni. Na nekim stanicama idalje nisu upisani polasci/dolasci, ako ugasiš računalo u autobusu pa se prijaviš na drugo, jer je, recimo, autobus u kvaru, nastane opći kaos i polazak leti po displeju gore dole kao da se napio. Sa tri na nula, dobri smo. Službena karta ne radi i nevalja, em grafički, em po točnosti podataka. Pardon, na njoj nema podataka. Ako ti se posreći jer si 10 minuta micao cookies, otvarao u Incognito prozoru pa proradi, dočeka te korisničko sučelje koje ne možeš scrollat, nije ti jasno gdje je i kada dolazi. Mislim da je krajnje vrijeme da se neke stvari koje su se veličale po novinima i portalima dovedu u stanje da funkcioniraju

Svaka čast ljudima sa ovog foruma koji su do sada radili i svoje vrijeme trošili na mape, podatke, licence, gluposti i sve drugo. Možda je upravo vaša karta trebala postati službena, jer su sve bolje od ove službene

(Stanje SIP-a: https://autobusi.org/forum/index.php?topic=25716.msg363129#msg363129)
Rim Tim Tagi Dim!

pehar_11

Uz sve gore navedeno, RijekaBus aplikacija ne radi, tako da smo ostali bez bilo koje karte koja funkcionira
Rim Tim Tagi Dim!

kico101

Možda će se netko osjetiti povrijeđenim, ali pitanje glasi; Da li što u ovom Gradu opće i ikad funkcionira ( duže od par dana )? Zašto Splitska mapa uredno radi, radi i ZETova,doduše bez GBR, ali barem funkcionira.

Zar smo stvarno pretplaćeni na nekompetentnost, površnost, nezainteresiranost ( gradska plaća ionako legne svaki mjesec ),itd. P, j... mu više. Stvarno mi se ne da nabrajati sve falinge samo u zadnjih godinu dana, a koje su direktna posljedica kvalitete rada gradskih službi.

Zar je u ozbiljnom gradu moguće da se zbog 200-300 m radova zatvaraju najvažnije gradske prometnice na godinu dana i više ( promjer Strižićeva, a da ne govorim o 100 m ul. R.Petrovića koja čeka asfaltiranje od prije Božića ). Cijeli grad je raskopan-radi se sa par strojeva i nešto radnikov. Popravci guma, amortizera i ostalog su jeftini, pa nema brige.

Odite na rubriku Reci glasno-pitanja more, odgovori nakon previše vremena u stilu najboljih godina kumrovečke političke škole. I nikom ništa. Nema kazni, nema raskida ugovora, nema ničega.

Ne znam tko stoji iza ove Pente, da li je samo do njih ili što, ali sustav najave i praćenje autobusa ( danas to slobodno mogu reći ) - NE FUNKCIONIRA. A trebao bi. Barem na terenu ( znate oni lijepi ekrančići po stajalištima ). Onaj tko se na onom popisu snađe, može slobodno za dispečera na kolodvor Berlin.

I moram priznati da jednu stvar ne razumijem. Zašto se podaci koji se redovito osvježavaju na portalu otvorenih podataka, a tiču se GBR i GPS koordinata, ne mogu funkcionalno "prevesti" na karte. Bilo to SIP, RijekaBus, Busri ili Mestni promet.

Pratimo avione, brodove, vlakove, ali JGP u lokalnom okruženju ne ide.

Rekao sam da neću više pisati o tome, ali mi crv ne da mira.

A koliko vidim ( osim Pehara11 ), većinu ovdje na forumu iz Ri i nije briga.

Neka onda ovako i ostane. Možemo slobodno izbrisati temu Mapa vozila i SIP, jer od silne priče nema koristi. Šteta, bilo je potencijala. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Boki651

Mene si zaboravio ;D , ja stalno trubim o tome kako je sramota da je službena aplikacija na koju su potrošena tolika sredstva trenutno manje vrijedna od toaletnog papira. A i ovaj grad sve više liči na jedan deponij, a sve manje na mjesto za život kojim se treba ponositi.

kico101

Cijenjeni Boki651, ispričavam se zbog previda. ;)
Išla je vatra iz tipkovnice, pa se dogodi. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

kico101

Karta busri proradila.
Zahvaljujem cijenjenom forumasu Sta-Da. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

tramvajac 92

Citat: kico101  u Ožujak 09, 2024, 14:07:29Možda će se netko osjetiti povrijeđenim, ali pitanje glasi; Da li što u ovom Gradu opće i ikad funkcionira ( duže od par dana )? Zašto Splitska mapa uredno radi, radi i ZETova,doduše bez GBR, ali barem funkcionira.

(...)

Pratimo avione, brodove, vlakove, ali JGP u lokalnom okruženju ne ide.
Ne da mi se radit dva citata za dvije rečenice. ZETova mapa radi kako tako. Ovisno o dana do dana se autobusi i tramvaji pojavljuju i nestaju, nema tu nekog baš pravila. Osim da oni s novim atronom se u pravilu pokazuju.

Druga rečenica je pogodak. Očito su gradski autobusi nešto posebno u odnosu na sve ostalo.