Vozni park kroz povijest (Autoprijevoz Sinj)

Autor conecto, Veljača 10, 2010, 12:33:10

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Sad kad više nema niti jednog, valjalo bi se prisjetiti autobusa nekadašnjeg sinjskog Autoprijevoza koji su dugo ležali u garaži. Većina ih je ispiliana još tamo negdje oko 2012. godine, a par Dubrava i Steyr koji su ostali nestali su nedavno. Fotografije su Tomekove iz travnja 2010. godine. Za početak, Dubrave, nekad okosnica Sinjana.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Još odavno sam probao prikupiti što više podataka o Autoprijevozovim autobusima iz 90-ih i 2000-ih, a ono što sam uspio naći možete vidjeti u popisu voznog parka. Ovaj Mercedes O307 nije nam bio nepoznanica - naći ćete njegovu sliku na početku teme. ST-518-FO, 1983. godište, registriran početkom 1997. godine - jedina nam je nepoznanica njemački vlasnik.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#33
Malo O303 i njihovih raznih derivata:
Steyri ex Šabić prijevoz: ST-417-LM (pazite tabelu - toliko je stara da još piše OOUR putnički saobraćaj) i ST-128-GF
Mercedes O303 (lijevo, trebao bi biti ST-449-ED, koji je stigao s još jednim O303 - onim koji još leži u garaži) i Sanos S315. Pogled na pločicu Sanosa s makedonskom ćirilicom otkriva da je tek 1996. godište - dakle, mlađi od mnogo autobusa koji se i danas vozaju po Sinju. Šasija je tri godine starija pa što je točno bilo u njegovoj proizvodnji ne znam. Znam da su tablice bile ST-306-FP, s početka 1997. godine.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Nastavljamo dalje sa Sanosima. Vidite ST-498-ES, Sanos S515 iz prve serije tog modela - 10 komada za Atlas. Autoprijevoz je ovaj kupio od Dubrovčana 1996. godine, a tamo je imao tablice DU-935-O.
Nasuprot njega stajale su dvije mrcine - zglobni Neoplan i Sanos. Zglobni Neoplani ovakvog tipa velika su rijetkost - tolika da se za njega raspitivao Neoplanov muzej i htio ga kupiti. Nažalost, zakasnili su - dok su došli do Sinja, bus je već bio ispilan. Oznaka mu je bila N220/3H, model je ponekad nazivan Longliner, a prije Sinja vozio je u Transturistu Kladušan - igrom slučaja, pišem ovo dan nakon što smo saznali da je vlasnik te tvrtke preminuo. U originalu je imao stariju prednju masku. Tablice su bile ST-653-JS, dakle bio je jedna od posljednjih kupovina originalnog Autoprijevoza, otprilike početak 2002. godine.
Sanos S200 je pak bio starosjedilac, još od 1987. godine - tablice ST-514-CS. Autoprijevoz je imao poprilično zanimljive izvedbe Sanosa pa je tako i ovaj imao samo dva vrata - naprijed i skroz nazad. Na slici vidite da su mu u prikolici bila ugrađena sjedala iz O307 (pretpostavit ću ST-517-FO).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Dubrava D10 na ovoj se razglednici ne vidi dobro, ali dobro se vidi bojanje.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Iz knjige "Od kolijevke do Hajduka" Stanka Karamana
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Na 16:09 ne baš često viđen model - Sanos S312, kraća verzija tada standardnog modela. Iste je imao i Promet Split:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Što je Autoprevoz Sinj prodavao 28.3.1988.? Od autobusa, tri Sanosa i tri Dubrave "dudek".
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

iz filma Ludi dani (1977.): Dubrava D10, po tablicama 1971. godište
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#42
Članak nam sam po sebi nije toliko zanimljiv (više-manje poznate stvari), zanimljivija je fotografija, no evo ga svejedno:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/sinjani-s-leda-skinuli-teret-od-80-milijuna-kn-1055559

Citat:Sinjani s leđa skinuli teret od 80 milijuna kn
PIŠE TONI PAŠTAR
4. studenog 2020. - 22:33

Tužba "Autoprijevoza Sinj" kojom se od Grada Sinja zahtijevala isplata 23.209.255 kuna s pripadajućim zateznim kamatama (danas više od 80 milijuna kuna) nije bila osnovana.

To je još 17. travnja 2017. godine utvrdio Trgovački sud u Splitu, ali se "Autoprijevoz Sinj" žalio na presudu.

Sada je presuda postala pravomoćna jer je tročlano vijeće Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske na sjednici od 30. rujna ove godine potvrdilo rješenje suda u Splitu, odbilo žalbu "Autoprijevoza Sinj" i naložilo mu da Gradu Sinju nadoknadi troškove sudskog postupka od 1.881.875 kuna.

Tužba "Autoprijevoza Sinj" godinama je visjela nad Gradom Sinjem kao Damoklov mač jer da je Sinj izgubio spor, što u hrvatskoj sudskoj praksi nije bilo nemoguće očekivati, morao bi "Autoprijevozu Sinj" isplatiti novčani iznos koji je veći od jednogodišnjih izvornih proračunskih prihoda.

Namjera vlasnika "Autoprijevoza Sinj" bila je da od Grada Sinja naplati novac koji je kao vlasnik tvrtke strateškog partnera "Promet" iz Makarske u najvećem dijelu od samog "Autoprijevoza Sinj" već naplatio preko najamnine prastarih autobusa po enormnim cijenama. U problematičnoj pretvorbi, koja je sada potvrđena i presudom Visokoga trgovačkog suda, Grad Sinj ostao je bez vlasništva nad "Autoprijevozom Sinj", da bi novi vlasnik toga istog "Autoprijevoza Sinj" neosnovanim tužbenim zahtjevom, prisnaženim naklonošću političkih moćnika, pokušao doslovno financijski dotući alkarski grad.

Tužbu kojom je zahtijevao naknadu od 28.485.842 kune "Autoprijevoz Sinj" obrazložio je tvrdnjom da je od 1. srpnja 2005. do 30. lipnja 2007. godine pretrpio štetu zato što je Grad Sinj zakasnio ispuniti obveze iz ugovora o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji "Autoprijevoza Sinj" potpisanog 28. veljače 2005. godine između Vlade RH, Grada Sinja i "Prometa" iz Makarske.

U presudi Visokoga trgovačkog suda utvrđeno je da najveći dio obveza koje su proizlazile iz ugovora od 28. veljače 2005. godine strateški partner "Promet" iz Makarske nije ispunio.

Na koji način je, pak, dio tih obveza ispunio, trebali bi iščitati u DORH-u i, eventualno, dopuniti tužbu u kaznenom postupku protiv odgovornih osoba u "Autoprijevozu Sinj", a koji se, smatraju u Sinju, vodi tako da se usmjerava prema zastari.

Ovom presudom Sinjani su sigurno udahnuli punim plućima jer im nad glavom više ne visi prijetnja potpunog financijskog obezglavljenja.

Uz ipak kiseli okus jer na dosuđeni parnički trošak od 1.881.875 kuna vjerojatno mogu zaboraviti. Pravnim i financijskim tramakavanjima "Autoprijevoz Sinj", umjesto ugovorom preuzete obveze restrukturiranja i financijske konsolidacije, postao je tvrtka bez ikakve imovine, osim dugova.

Vlasnik je tvrtku držao na "respiratoru" samo radi spora s Gradom Sinjem, koji je sada konačno izgubljen. Stoga u najkraće vrijeme treba očekivati likvidaciju "Autoprijevoza Sinj".

Nad tom odlukom vjerojatno će se iščuđavati samo svi hrvatski ministri financija od veljače 2005. godine do danas. U trezoru toga ministarstva kao jamstvo da će "Promet" iz Makarske kao odabrani strateški partner ispuniti obveze preuzete ugovorom o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji bile su deponirane njegove bjanko zadužnice na iznos od 17 milijuna kuna.

Svatko u Hrvatskoj tko je htio, uključujući i ministre financija, mogao je znati da "Promet" nije ispunio preuzete obveze. Stoga je trebalo aktivirati bjanko zadužnice i državnom proračunu priskrbiti spomenuti iznos.

Nitko, ni jedan od spomenutog niza ministara, to nije napravio. Postavlja se pitanje da li samo zbog propusta. Ili, možda, nečega drugog, toliko svojstvenog pripadnicima hrvatskih vlasti.

A na fotografiji klasik - Mercedes O305, i to ST-447-ED. Ne znam kad je fotografija nastala, ali 2005., nakon makarskog preuzimanja, u Autoprijevozu povučena su najmanje tri O305, a najmanje dva do tada su već bila davno rashodovana. Tada je povučen i ovaj, što znači da je u Sinju izdržao točno 10 godina. Volio bih da ima još njihovih fotografija, posebno jer je ovaj bio dio iste serije kao Prometovi #81-83, dakle iz Stadtwerke Solingena. Zato je bojanje pomalo komično - na krovu je još uvijek originalna krem boja, a ispod je bijelo-plava kombinacija, što je bilo standardno bojanje gradskih autobusa u Sinju od 1980-ih:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Slika je sa stranice USVPRH-a, ali zapravo je s ovog foruma, makyjeva. Budući da ne znam hoće li se ikad vratiti u svoju temu, evo je ovdje. Dubrava D1426V ST-371-CM. Trebala bi to biti posljednja Dubrava koja je vozila u Autoprijevozu, registrirana do 2009. godine.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Prijevoz KK Alkar nekad davno, foto O. Kolak
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!