Libertas - razno (3)

Autor dulib, Prosinac 01, 2007, 19:46:56

NP-549

Pa Trolej to stalno radi, ne vidim niš novo u tome

gospardbk

#736
https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/libertas-predstavio-elektricni-autobus-marke-isuzu-1235723

Libertas predstavio električni autobus marke ISUZU

PIŠE DV
26. listopada 2022.

Prezentacija električnog autobusa marke ISUZU  s probnom vožnjom održana je danas u sjedištu Libertasa u Komolcu i na gradskim ulicama.

Ranije ove godine u par navrata imali smo priliku prezentirati i isprobati potpuno električna vozila namijenjena javnom gradskom prometu dužine 12 m i 6 m, a danas je po planu je na red došlo i vozilo dužine 8 m.

,,Traje proces zamjene vozila starije proizvodnje novijim pa je tako samo ove nabavljeno 15 autobusa pogonjenih dizel motorima najnovije Euro 6 norme, sve financirano sredstvima iz EU, a jednak broj vozila starije proizvodnje je otpisan i rashodavan. Dodatna tri autobusa godine također financirana sredstvima iz EU trebala bi stići kroz narednih ne duže od mjesec dana. Daljnji korak ekološkog  razvoja je dekarbonizacija javnog prijevoza i u sklopu toga idemo u smjeru elektrifikacije dijela našeg voznog parka. Studije koja će nam pokazati koja vrsta vozila, koji način punjenja i koji punjači i na kojim lokacijama bi bili optimalni bit će zgotovljena do kraja listopada ove godine. Radimo sve kako bi spremni dočekali trenutak kada će biti dostupna EU sredstva za svrhu nabavke električnih vozila i prateće opreme,. Pored spomenute studije, dio procesa pripreme za elektrifikaciju jest testiranje elektro vozila  pa ćemo tako danas imati priliku vidjeti  ISUZU u potpunosti električnom gradski autobus. - rekao je direktor Libertasa Franko Mekišić

Predstavnik tvrtke Presečki grupa d.o.o. Mario Kramar iskazao je zadovoljstvo činjenicom kako predstavljaju jedno od najmodernijih vozila u segmentu putničkog prijevoza, upravo u Dubrovniku.

,,Riječ je o vozilu dužine osam metara, pogonjenom elektro motorom vršne snage 270 kW, čiji je putnički kapacitet 52 mjesta. Svojim dimenzijama, opremom i kapacitetom, ovo vozilo u potpunosti je prilagođeno gradskim prometnicama kakve su u Dubrovniku, koji je, u svakom pogledu jedinstven i zaslužuje biti među prvim gradovima koji će dodatno unaprijediti sustav javnog prijevoza te usvojiti posljednje trendove s polja ekologije kao načinom suvremenog poslovanja", - kazao je Mario Kramar predstavnik tvrtke Presečki grupa d.o.o.
"I noga u guzicu je korak naprijed" - Mao Tse-tung

* Izreka nije u vezi sa gore objavljenim sadržajem/postom

Paško

Zanimljiva izjava direktora GP-a Mostar u vezi s dubrovačkim autobusima (1:15):

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

Nekako baš i ne vjerujem u to. Ako i bude tako onda je to maslo HDZ-a.  Ko normalan daje ća 4 godine stare buseve, a ima u voznom parrku i one od 15 i više

elez

Bitno da se naglasilo kako će im ovaj poklon bit puno bolji od Splitskih. E direktore Mo-busa, poklonjenom konju se ne gleda u zube.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

netko

Citat: NP-549  u Studeni 04, 2022, 15:31:15Nekako baš i ne vjerujem u to. Ako i bude tako onda je to maslo HDZ-a.  Ko normalan daje ća 4 godine stare buseve, a ima u voznom parrku i one od 15 i više

Jesmo li dobro shvatili da su to autobusi stari 4 godine.?

03/23 minus 4 je 03/19.

Ja vidim 3 Lions Citya u popisu VP, a nikako 8 autobusa. Ima ih i još, ali Mostaru ne trebaju zglobni ili sl.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

NP-549

OK nek je falio za godinu ili dvije,  al po meni bi bilo ravno samoubistvu poklonit bilo šta osim Classica ili prvih NL-a iz 2007.  Isuzu nije vrijedan spomena

MAN SU220

Nije rekao da će ih pokloniti. Ako se radi o 8 autobusa to bi mogli biti gbr. 37 - 44 iz 2016. godine, oni su došli krajem drugog mjeseca pa im tada vjerojatno istječe i leasing.

NP-549

Pa šta misliš da će ih oni otkupit ?

DWProski

Citat: NP-549  u Studeni 04, 2022, 21:13:45OK nek je falio za godinu ili dvije,  al po meni bi bilo ravno samoubistvu poklonit bilo šta osim Classica ili prvih NL-a iz 2007.  Isuzu nije vrijedan spomena
Gledajući na to da im je prije neki dan stigao nov Isuzu Novociti, rekao bih da bi im super došli još i oni ;D 

netko

Citat: MAN SU220  u Studeni 04, 2022, 21:41:10Ako se radi o 8 autobusa to bi mogli biti gbr. 37 - 44 iz 2016. godine, oni su došli krajem drugog mjeseca pa im tada vjerojatno istječe i leasing.
To bi moglo biti to. ;)

Pitanja su 2.
Jeli leasing na 7 godina?

I jeli vrijedi zadržati autobuse stare tih mogućih 7 godina ili ih se riješiti?

Netko je bio pitao kako to da Mo-Bus uopće nije kupio ni jedan novi bus, a gotovo ni jedan polovni.?

Očito je ovako lakše.

A što se tiče Prometovih. Vidljivo je i samim njima da su to dosta već potrošeni autobusi. Poslužit će im sigurno još 3-4 godine jer su same linije lagane i nema ih puno.

Ako bi dobili ove Dubrovačke to bi bilo kao da su novi jer je vidljivo održavanje i ne pretjerano iskorištavanje.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

man323

Slažem se sa NP-549,  glupo je izbaciti iz voznog parka Cityje iz 2016. godine a u VP imaju Cityje iz 2007.
Usputno, koji autobusi idu u zamjenu staro za novo kod novih Cityja?

NP-549

Vjerovatno Classici ili oni najstariji Isuzu

man323

https://www.liberoportal.hr/vijesti/dodatno-financijsko-opterecenje-potreba-ili-suvisan-trosak-pitali-smo-libertas-zasto-placamo-registracije-na-zahtjev?fbclid=IwAR2OPLPnoIl_9RAzRSNNyLs02PpOaECROQHoijN_BqtHZb_VSQ-QMtrJEu4_aem_AWI20umEWp05i_cvGY_MOq4P1NZdtXGLX2jpmecfcQheg-F14j2uNdYh0-1dsPzdswWzp2scngoynhn7DAgQTVfSQGD8PThMH3WQOrCdpyruZjKhYjBCvrBlPIt_nqO_48I


Citat:S obzirom da neki Libertasovi autobusi imaju registarske oznake koje počinju s nulom te inicijalima LD, a kako se u tom slučaju radi o registarskim oznakama koje se izrađuju po narudžbi i kao takve imaju poseban cjenik, pitali smo ovog gradskog prijevoznika koji je razlog za to, koliko je Libertas skuplje platio registraciju tih autobusa i koliko je uopće takvih autobusa u voznom parku Libertasa.

"Osnovna oznaka po kojoj se vode i razlikuju autobusi u našem sustavu je garažni broj vozila. Dio voznog parka, opremljen je registarskim oznakama koje se podudaraju sa garažnim brojem vozila na kojima su iste postavljene po modelu ,,DU - garažni broj - LD" (LD je skraćenica za: Libertas-Dubrovnik) što uvelike poboljšava prepoznatljivost i olakšava raspoznavanje", odgovorio je glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević.

A koliko nas to sve košta?

"Ukupan broj vozila koji imaju registracijske oznake podudarne s garažnim brojem tog vozila je 47, a cijena koštanja pojedinačne registarske oznake je za 28,29 eura (213 kuna) veća od registracijskih oznaka dodijeljenih nasumičnom numeracijom. Planiramo da svi autobusi koje ćemo i u budućnosti nabavljati imaju registarsku oznaku podudarnu s garažnim brojem", kazao je Grljević.

"Nije riječ o mjeri usmjerenoj ka korisnicima naših usluga"

S obzirom na dostavljene podatke, razvidno je da smo registracije za taj broj vozila platili 1.330 eura više nego da su vozila registrirana nasumičnom numeracijom. A planirano ih je još.

Na ponovni upit Libertasu koja je korist usklađenje garažnog broja vozila i prepoznatljivosti u smislu usluge prema korisnicima, a koja za sam Libertas, s obzirom da je navedeno dodatno financijsko opterećenje za budžet koji uvelike ovisi od dotacija Grada Dubrovnika odnosno novca poreznih obveznika, odgovorio je:

"Usklađivanje broja na registarskim pločicama s garažnim brojem vozila olakšava dnevno-operativni rad našem tehničkom i prometnom osoblju. Nije riječ o mjeri usmjerenoj ka korisnicima naših usluga. Planiramo da svi autobusi koje ćemo i u budućnosti nabavljati imaju registarsku oznaku podudarnu s garažnim brojem jer to, iskustveno govoreći, unaprjeđuje naše interne procedure i čini ih efikasnijima", stoji u odgovoru Libertasa.

Provjerili smo kako to radi najveći nacionalni prijevoznik ZET. U voznom parku Libertasa trenutno ima 114 autobusa, dok ih ZET ima ukupno 486. I ne plaćaju posebne registracije da bi uskladili garažne brojeve.

"Autobusi ZET-a imaju obične registarske oznake, no kada dobivamo nove autobuse, u stanici za tehnički pregled rezerviraju se brojevi u nizu, ali to se ne naplaćuje dodatno", odgovorili su nam iz ZET-a.

"Osnovna interna oznaka radi jednostavnijeg praćenja autobusa je garažni broj. On se upisuje u našu bazu podataka te se uz inventarski broj vodi evidencija u sustavu ZET-a. Garažni broj se određuje ovisno o tome koji su brojevi slobodni u internom sustavu. Radi jednostavnijeg raspoznavanja vozila, taj broj se na autobusu nalazi na pet mjesta i to na četiri vanjske strane vozila te na unutarnjoj oplati iznad vozača", odgovorili su nam na upit iz ZET-a.

smogovci.bbb2

Šta palamude ti dnovinari >hammer<
Mi bi u Zagrebu bili sretni kad bi ZET-ovi autobusi imali registraciju istu kao i garažni broj. Dubrovčani perfeto
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza