Snježna idila (zima 2009)

Autor manoplan, Siječanj 14, 2009, 23:33:13

manoplan

Napokon je zasnježilo u Zagrebu. Ovdje stavljajte slike zimskog ambijenta.







Tomek

Nakon što je danas većinu vremena padala ledena kiša, od popodneva pada snijeg koji je mahom prerastao u mećavu.. Sve je tiho i mirno, pomalo bajkovito..
Večeras nakon 22 sata nijedna brdska linija sa Črnomerca nije išla uzbrdo, 130, 124 voze kao 121, ove ostale kako koja, voze redovno samo ravne linije..

Evo i slika u prekrasnom ambijentu Črnomerca











Sa gb131 sam išao do Črnomerca, zglobni autobus kod kočenja ga zna malo zanijeti zglob -- inače ima ljetne gume, ali na liniji 121 se to ne osjeti





Jedna stara legenda koja je preživjela već mnogo mnogo mećava odmara na Črnomercu gb270





I nazad sam išao sa gb82 koji je vozio skraćenu 124, bus ide super, ima zimske gume i lagano klizi snijegom..





I evo dvije slike iz istog raskrižja samo s različitih strana

-oko 15.00h



-oko 23.00h



Ralice čiste, ali nakon što neka prođe treba 20-ak minuta da se ponovno zamete tako da nema neke prevelike koristi, tek kad snijeg prestane padati... Vidjet ćemo kako  će biti ujutro

tamlover

Vani je predivno. Pada puno više od očekivanog i ne čudi što ima problema. ALI zimska služba i druge komunalne službe općenito zakazale već tijekom prošle noći i jutra, pa moglo bi se reći i sad.

Evo i kronologije sa ZET-ove stranice. Već prema navodima kolega vidi se da im dosta toga fali (npr 124, 131...)

1.) objava u 19.50 sati

Zbog kiše koja se ledi pri dodiru s tlom promet je usporen na cijelom gradskom području.

Zbog poledice i prepriječenih automobila u Ulici Srebrnjak u 18 je sati i 15 minuta prekinuta autobusna linija 201 (Kaptol - Kvaternikov trg).

Linija 203 (Svetice - Vinec - Krematorij) obustavljena je u 19.15 sati zbog poledice u Bukovačkoj, a u isto je vrijeme vrlo sklizav kolnik u Barutanskom jarku prekinuo i liniju 226 (Svetice - Kaptol).

Od 19.20 sati ne voze niti autobusi linije 128 (Črnomerec - Lukšići).

Skraćena je linija 205 (Dubrava - Bidrovec) do Markuševca, također zbog leda na kolniku.

2.) dodatak u 20.15 sati

Ne voze niti autobusi na liniji 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje) od 20 sati, linija 126 (Črnomerec - Krvarić skraćena je do "starog okretišta" u Gornjoj Kustošiji), a 127 (Črnomerec - Mikulići) do Vaupotićeve.

3.) dodatak u 20.45 sati

Od 20.30 sati linija 203 (Svetice - Vinec - Krematorij) uspostavljena je djelomično, do Vineca, a linije 226 (Svetice - Kaptol) i 127 (Črnomerec - Mikulići) počinju voziti cijelom dužinom trase.

Tramvajski je promet, zbog nestanka električne energije na području Ravnica, prekinut Maksimirskom cestom. Tramvaji linija 4, 7, 11 i 12 voze skraćeno do zaokretnice Maksimir, od koje putnike dalje prema istoku (i u suprotnome smjeru) prevoze autobusi. (promet je uspostavljen u 20.58)

4.) dodatak u 22 sata

Presijek aktualne prometne situacije

Snijeg koji pada na širem gradskom području stvara i nadalje prometne poteškoće. Na svim se cestama vozi usporeno i otežano.

Autobusna linija 201 (Kaptol - Kvaternikov trg) od 21 je sat ponovno u prekidu, a linija 128 (Črnomerec - Lukšići) i nadalje je obustavljena. Ne voze još uvijek niti autobusi linije 135 (Črnomerec - Graberje), a izvan prometa je i kombi linija od Garaže Tuškanac do Gornjeg grada.

Skraćeno voze autobusi linije 130 (Črnomerec - Borčec) do Karažnika, 137 (Črnomerec - Perjavica - Borčec) još je skraćena do Gornje Padine, a 274 (Dubec - Laktec) od 21.15 skraćena je do Cerja. Linija 127 (Črnomerec - Mikulići) ponovo se od 21.30 skraćuje do Vaupotićeve.

Autobusi linije 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje) od 21.45 voze punom trasom.

U tramvajskom prometu bilježimo manja odstupanja od voznog reda.

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

maky

Sretnici jedni!
Šta bi ja dao da sam sada tu u ZG... Iako, moram priznat, potpuni gušt bi bio kad bi jednog dana ugledao splitske "limune" pod bijelim pokrivačem, ali iskreno, 1979. godina se neće više nikada ponoviti...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Chago

vozio sam se danas u ovom gb 270 na 176, polazak u 20.40 iz črnomerca, ugavnom vozač je stao u jablanovcu na stanici kod škole prije onog brijega i rekao da svi stanu na sredinu busa, jer ako stane na brijegu dalje ne može, ali 270 je taj brijeg svladao bez najmanjeg problema, stvarno se bio gušt voziti u njemu 8)

manoplan

#5
Citat: Chago  u Siječanj 14, 2009, 23:55:35
vozio sam se danas u ovom gb 270 na 176, polazak u 20.40 iz črnomerca, ugavnom vozač je stao u jablanovcu na stanici kod škole prije onog brijega i rekao da svi stanu na sredinu busa, jer ako stane na brijegu dalje ne može, ali 270 je taj brijeg svladao bez najmanjeg problema, stvarno se bio gušt voziti u njemu 8)

Na Črnomercu sam malo popričao s vozačima pokraj (preskupe ;D) ZET-ove kučice. Najgora situacija im je definitivno na automaticima. Tvrde da čak i ako stave samo u prvu brzinu, autobus ipak sam prešalta  ???. Avtomontaže, iako imaju pogon na srednjoj osovini (koju još dodatno rasterećuje prikolica) zahvaljujuči ručnom mjenjaču (kojeg večina ima) solidno idu. Eh, kako bi to još išlo da je gbr 97 živ.

ivo

neznam jel netko uzeo u obzir da se neki novi autobusi kupe sa ručnim mjenjačem pa da se zimi namjene za brdske linije, bilo bi puno lakše vozačima a i putnici bi se sigurnije prevozili.

Ivan

Evo tri moje slike, popodne više nije padao snijeg, ali još je dosta hladno i sve se bijeli unatoč suncu... Tj. još i više blješti, glavobolja me ubija sada... :P
Šteta što danas nisam onda barem imao vremena za još slikanja... :( :(

Njemu je ovo vjerojatno zadnja zima :-\...




tamlover

Citat: Ivan  u Siječanj 15, 2009, 20:07:06
Evo tri moje slike

Boli glava, boli... vidiš skoro pa duplo, od dvije vidiš tri  ;D
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Lol, stvarno... :D Mislio sam staviti još ovu...


Evo onda i jedna od prošlog petka, nije bilo toliko snježno, ali kad sam već tu...

conecto

Citat: ivo  u Siječanj 15, 2009, 14:19:07
neznam jel netko uzeo u obzir da se neki novi autobusi kupe sa ručnim mjenjačem pa da se zimi namjene za brdske linije, bilo bi puno lakše vozačima a i putnici bi se sigurnije prevozili.

Ako je sve u redu busevi s automatskim mjenjačima ne bi smjeli stvarati probleme - staviš ga na dvojku ili trojku (ovisno o liniji i tipu autobusa) i ako su uz ABS još i dobre zimske gume vrijeme vožnje se gotovo ne produžuje na snijegu pri čemu te najviše može omesti okolni promet. Obično bolje gume imaju solo-busevi koji su bili na Snježnoj kraljici, dok zglobni koji voze više po ravnom ostaju zakinuti. Onaj dan kad je padao najveći bio sam na 220 Gl. kolodvor- Dugave s busom 515 čije su gume očajne za takve uvjete, pa bi jedva krenuo iz ugibališta koja se u počecima uopće nisu čistila. I skretanja su proticala puno sporije kad pogon na prikolici iapk malo gura prednji dio no ipak sam cijelo vrijeme vozio po voznom redu bez kašnjenja, čak i u razdoblju između ponoći i 2.00 h kad je vozno vrijeme skraćeno na samo 15 minuta.

Ručni mjenjači? Što ih je manje to bolje!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tamlover

#12
Predivan dan za snjegoljupce, puno lošiji za vozače.
Autobusi imaju problema na brdskim (137 ne vozi!) i prigradskim linijama, no tramvaji su puno lošije prošli. Nisu vozili između Maksimira i Dubrave zbog oštećenja gornjeg voda, nije im bilo ni traga prema Novom Zagrebu preko Jadranskog mosta itd...

Fotke u blizini Savskog mosta:


Preko Jadranskog mosta nema tramvaja, 109-ka je spas:



I još malo prometne atmosfere:




...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Berlingo

Ma meni je ovo divno pa vi mislite sto hocete. Zna li neko kako je bilo danas u brdovitom djelu. Mikulici, Luksici, Pantovcak... Vjerovatno kao i kod nas u Rijeci ali moja iskustva govore da se u Zagrebu cisti vrlo brzo. Ja jutros na glavnoj zametskoj ulici do 10 nisam vidio ralice.

tramvajac 92

#14
Ja znam samo za Markuševec: tamo ima toliko snijega da nije preporučljivo izaći van.
ZET kaže da neke linije voze skraćeno a da 137 uopće ne vozi.