Čazmatrans Vukovar – povijest

Autor M.A.N. boy, Siječanj 31, 2015, 03:53:54

Paško

Dosta ranije, ovo je autobus s kraja pedesetih koji je bio u prometu do šezdesetih, FAP 5 GVF-GR (Karoserija 11. oktomvri).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#16
Evo kako je 14. 12. 1957. Vinkovački list (izvor: https://library.foi.hr/) izvijestio o novim Alfama iz Goše koje je za vukovarski gradski prijevoz nabavio Prevoz, prethodnik Čazmatransa Vukovar:

,,TRINAESTI GRAD U FNRJ

Transportno poduzeće Prevoz u Vukovaru proširuje svoju djelatnost. Počnimo od putničkog saobraćaja. Nabavkom dva nova autobusa kapaciteta od prosječno 100 putnika, svaki za vrijednost od 29 milijuna dinara, prvenstveno se poboljšao prevoz putnika na gradskoj liniji Vukovar—Borovo Naselje. U toku je nabavka još jednog autobusa sa 52 sjedišta za vrijednost od 15 milijuna dinara. On će služiti za prigradski saobraćaj.

Vozila su nabavljena iz poduzeća Dragoslav Đorđević Goša u Smederevskoj Palanci, podizanjem industrijskog kredita s otplatom u roku od tri godine. Za treći autobus Prevoz je dobio kredit iz investicionog fonda NOO Vukovar s rokom otplate od pet godina. Sva tri prevozna sredstva marke su Alfa Romeo, jedne tvrtke u Italiji. Montiranje dijelova i izrada karoserija obavljeno je u poduzeću Goša.

I tako, novi veliki autobusi već više dana saobraćaju Vukovarom na opće zadovoljstvo građana. Od njih se može čuti i ovakvo mišljenje: Sada smo trinaesti grad u FNRJ po suvremenim sredstvima za javni gradski saobraćaj. Mnogi su odmah postavili pitanje: Hoće li pojeftiniti cijena prijevoznih usluga, jer novi autobusi troše naftu, koja je jeftinija od benzina, a većeg su kapaciteta?

Direktor Prevoza Nikola Šašić, kada smo s njim o tome razgovarali ovih dana, odgovorio je: Hoće. I to već od nove godine. Naravno, odnosi se samo na unutargradski saobraćaj u Vukovaru. Pretplatne mjesečne karte također će pojeftiniti... Za koliko? To još ispitujemo, ali može se reći, dosta znatno.

NOVE MEĐUGRADSKE LINIJE

Novi autobusi velikog prijevoznog kapaciteta omogućili su Prevozu da se pozabavi pitanjem proširenja postojećih i otvaranjem novih međugradskih linija. Za tu svrhu, ima veći broj manjih koji su baš za to i namijenjeni. Tako, namjerava se još tokom ovog mjeseca otvoriti putnička linija na relaciji: Vukovar—Vinkovci—Županja—Drenovci—Brčko, na kojoj bi prema redu vožnje postojala veza dva puta dnevno. Isto tako u najnovije vrijeme otvorit će se još jedna linija na relaciji: Vukovar—Ilok—Osijek—Vukovar, tako da će zainteresirani putnici imati vezu za Ilok i prije i poslije podne. Poduzeće ima mogućnosti da osigura redovan saobraćaj na svim tim linijama."
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Doki21

Svodovi Vukovar, uslikano 60ih godina

Slika skinuta sa FBa Vukovar i okolica u prošlosti