Sustainable transport powered by Scania...

Autor Dreamwalker, Lipanj 19, 2022, 19:15:46

Dreamwalker

...ili autobusi.org u suradnji sa Scania East Adriatic Region u Södertäljeu u Švedskoj  ;D ;D

Prije nekoliko tjedana gđa. Mirjana Kožić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću za Scania East Adriatic Region (EAR), kontaktirala je moderatorski tim s ciljem da netko od nas u ime foruma autobusi.org sudjeluje na press eventu kojeg organizira Scania CV AB u švedskom gradu Södertäljeu.
Zbog poslovnih obaveza drugih forumaša dogovorili smo se da ću na event otići ja. Event se održao 14. i 15. lipnja, a u ovoj reportaži pokušat ću vam prenijeti sve što sam vidio, čuo, naučio i doživio :)

Na eventu je sudjelovalo oko 40 novinara iz cijele Europe, a EAR smo predstavljali:


  • gđa. Mirjana Kožić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Scania EAR
  • g. Goran Kekić u ime magazina Kamion & BUS
  • g. Miloš Milač u ime magazina Avto (Finance) – Slovenija
  • g. Andrej Leban u ime portala zurnal24.si (Styria media) – Slovenija i
  • moja malenkost u ime foruma autobusi.org



Ako se ne varam, ovo je bio prvi put da nas zastupnik nekog proizvođača poziva na event ovakve vrste, stoga bih se najprije u ime foruma i u svoje osobno ime želio zahvaliti Scania EAR na pozivu  thumbs

Ono što sam doživio u Švedskoj mislim da je san svakog od nas koji pratimo ovu branšu, a ne radimo u njoj i nemamo priliku svaki dan družiti se s autobusima na taj način. Zbog toga sam još uvijek pod dojmom i dugo sam razmišljao o tome kako započeti ovu reportažu. Mislim da bi bilo sasvim u redu da vam prvo u kratkim crtama približim grad u kojem smo proveli većinu vremena – Södertälje.

Södertälje (čita se Soedertoelje) je grad udaljen 50-ak kilometara jugozapadno od Stockholma koji prema popisu iz 2008. broji oko 60 tisuća stanovnika. Sad je ta brojka nešto čak i veća te se osjeća da je grad multi kulti jer u njemu žive i rade ljudi svih rasa i nacija. Svijetu je postao poznatiji prije dvije godine kad je stigla ova nesretna pandemija koja još uvijek traje. Naime, u Södertäljeu je sjedište firme Astra Zeneca koja proizvodi cjepivo protiv virusa COVID-19. Uz Astru Zenecu, u Södertäljeu se nalazi i sjedište te Demo centar nama puno bliže Scanie.

Bili smo smješteni u hotelima u centru grada tako da sam u malo slobodnog vremena koje smo imali na raspolaganju uspio malo prošetati i napraviti koju fotku samog centra grada. Meni osobno grad se svidio (barem ono što sam vidio) jer ima puno zelenila kao i ostatak Švedske. U kombinaciji s pretežno lijepim vremenom koje smo imali tijekom boravka, doživljaj je još potpuniji. Sobe u hotelima imale su dobre zastore. To spominjem zato što u ovo doba u tom dijelu Švedske sunce izlazi u 3:30, a zalazi poslije 22:15. Slika 8 u ovom postu (zadnja) nastala je u 22:10 i nisam joj mijenjao svjetlost  8) Ta simpatična prirodna pojava kasnije nam je pomogla kad se posljednji dan boravka u Švedskoj trebalo ustati u 3:20 kako bismo stigli na ranojutarnji let za Beč  ;D ;D

Gradski prijevoz temelji im se na autobusima. Nije čudno da su autobusi koji se koriste u javnom gradskom prijevozu uglavnom marke Scania. Vidio sam i poneki Volvo i samo jednu prigradsku Setru. Sve ostalo je Scania  ;D Autobusi koji imaju dizelske motore kao gorivo koriste biodizel, gorivo koje je recimo ZET izbacio iz korištenja još prije više od 10 godina.

Slike gradskih autobusa postavit ću u posebnoj temi :)


"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

#1
Događanje je službeno započelo prvi dan kasno popodne kada smo autobusima transferirani iz hotela do Visitor centra. Cijeli event održao se u Scanijinim Visitor i Demo centrima koji su od centra grada udaljeni tek 10-ak minuta vožnje autobusom. Raspored događanja možete pronaći u prilogu ovog posta. Za transfere oba dana bile su na raspolaganju Scania Higer Touring i Scania Interlink HD (slika 9 i 10).
Oba autobusa bila su u troosovinskoj izvedbi s drugim vratima iza treće osovine, s dieselskim motorom, 2019. godište s oko 10 tisuća kilometara na satu :)

Prvu večer proveli smo u Visitor centru. Visitor centar lijepo je uređen i ima mnogo detalja napravljenih od drveta. Općenito su interijeri u Švedskoj ukrašeni drvetom što nije čudno s obzirom da je okoliš šumovit. Unutar Visitor centra nalazi se i muzej u kojem je bila poslužena večera  thumbs

U Visitor centru se u jednom dijelu nalazi tzv. "zeleni tunel" kojeg možete vidjeti na slici 13. Vrlo efektan detalj kroz kojeg smo odmah morali proći kako bismo došli u dvoranu u kojoj nas je čekalo piće dobrodošlice. Kasnije će se ispostaviti da taj detalj nije slučajan, a u nastavku ove reportaže shvatit ćete i zašto ;D

Drugi dan proveli smo u Demo centru koji se sastoji od:

  • glavne zgrade u kojoj je ulaz sa suvenirnicom, konferencijska dvorana i restoran
  • jednog paviljona tzv. event hall i
  • poligona za testiranje ukupne duljine cestovnih površina cca. 3,5 km

U Event hallu su na nekoliko punktova složili prezentacije o:


  • Scania programu za praćenje i optimizaciju voznog parka
  • punjačima i infrastrukturi za električne autobuse
  • pogonskim sklopovima u Scania autobusima
  • značajkama u interijeru i na eksterijeru novih autobusa
  • sigurnosnim sustavima u vožnji

Nakon prezentacija i ručka usljedilo je 3 sata čiste uživancije – probne vožnje  yahoo

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Scania, kako u Hrvatskoj, tako i u Švedskoj, ne skriva da su im kamioni prime business i da su im kamioni puno jača karika u poslovanju nego autobusi tako da su muzeju izloženi uglavnom kamioni i motori koji se ugrađuju u kamione.

Ima tek pokoji autobus i jedna Volkswagen Buba pokazana na slici 18  8) Upravo ta Volkswagen Buba jedini je simbol koji bi dao naslutiti da je Scania zapravo dio VAG grupacije. Iako je i Neoman u VAG grupaciji, ako zanemarimo da se u Scania turističke autobuse ugrađuju Kiel sjedala kao i u Neoman, nijedna vidljiva komponenta nije dijeljena s Neomanom tako da se Neoman uopće nije spominjao :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Nastavak slika iz muzeja.

Na slikama 19 i 20 je Scania Vabis proizvedena 1932. godine. Imala je 36 sjedećih mjesta i 8 stajaćih, a pokretao ju je 6 cilindrični diesel motor obujma 1564 ccm koji je razvijao čak 100 KS :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Kao što rekoh prolazak kroz zeleni tunel nije bio slučajan detalj jer je cijeli event bio usmjeren prema novim tehnologijama i transportu realiziranom iz obnovljivih izvora energije. Prvi dan i dobar dio drugog dana imali smo prezentacije o tome što je Scania kao proizvođač dosad ostvarila na putu prema dugoročnom cilju, što ima u planu, što sve nudi i kako se cijela priča može realizirati.

Krenuli su doslovno otpočetka gdje nam je pokazana važnost korištenja autobusa u gradskim migracijama. Jedan autobus svojim kapacitetom može zamijeniti broj automobila koji zauzima površinu od 90 metara kvadratnih. Ta površina može biti zamijenjena stanovima, parkovima ili može biti iskorištena na neki drugi pametniji način. Nije da to nismo znali, ali opet je lijepo kad te netko na slikovit način na to podsjeti  thumbs

I dok ostatak svijeta još uvijek traži alternativu dieselu, u Scaniji je diesel postao alternativno gorivo 2020. godine kad je 51% od svih proizvedenih autobusa te godine bilo pogonjeno gorivom koje nije diesel. Simbolički, to se dogodilo točno 40 godina nakon prvog proizvedenog Scania autobusa na plin. Iza te brojke zasigurno stoji mnogo rada, ali i sama država i mentalitet. Sve ono što naši političari pričaju kako bi htjeli postići, Šveđani su već postigli i pokazali da takva politika održivosti funkcionira. Švedska je najjače Scanijino tržište i predvodnica je u Europskoj Uniji u korištenju obnovljivih izvora energije u transportu s više od 30%. Dobar dio plina za svoje autobuse Švedska dobiva preradom otpada tako da se sav otpad pretvara u plin koji se koristi kao gorivo za vozila javnog prijevoza.

Osim Švedske, Scania je jaka i u Južnoj Americi. Za južno američka tržišta autobuse proizvodi njihova tvornica u Brazilu. I tamo se pokušavaju probiti s autobusima koji nisu opremljeni dieselskim motorima. Tako su u Bogotu (Kolumbija) 2018. - 2020. prodali čak 741 gradski autobus pogonjen plinom. Ta brojka je vjerojatno pomogla da diesel postane alternativno gorivo :P

Kao cilj do 2025., Scania navodi smanjenje CO2 emisija njihovih proizvoda za 20%. To znači da je sljedeći logični korak elektrifikacija. Korak koji su već napravili  thumbs
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Svako uvođenje nove tehnologije u bilo koju granu industrije je teško i bolno ako se provede bez dobre pripreme. Što znači dobra priprema, odnosno nedostatak iste, osjetili su u ZET-u 2008. i 2009. godine kad su kao pogonsko gorivo uveli CNG bez adekvatne infrastrukture. S druge strane, Rijeka se za dolazak svojih plinaša dobro pripremila i prelazak na novu tehnologiju prošao je bez većih problema.

U Scaniji to shvaćaju i svojim kupcima nude cjelovito rješenje temeljeno na individualnom pristupu. U svojoj gami trenutno imaju samo jedan potpuno električni autobus i to gradski – Scania Citywide LF BEV. Inače, izbacivanje full electric turističkog autobusa planirano je do 2028. kad bi cijela gama trebala imati svoju električnu inačicu. Na moje pitanje (drugi dan imali smo na raspolaganju stručnjaka zaduženog za pitanja elektrifikacije) koliki je domet te električne Scanije odgovoreno mi je da točne, a ni približne podatke nemaju jer prema svakom kupcu imaju individualni pristup. To znači da po zaprimanju upita od kupca uzimaju podatke o konfiguraciji terena i ostalim faktorima tako da je ta brojka za svakog kupca pojedinačno drugačija. U prvi mah nisam bio zadovoljan odgovorom jer znam da neki drugi proizvođači izlaze s konkretnim brojkama i smatrao sam ga generički bezobraznim, ali kad bolje razmislim  umnik2 , sve se uklapa u priču i sve zapravo ima smisla  thumbs

Uz autobuse, Scania nudi i infrastrukturu potrebnu za punjenje električnih autobusa. Punjači dolaze u nekoliko oblika (mogu biti i prijenosni), a meni osobno najzanimljiviji je bio punjač (opportunity charger) kakav koriste u Ostersundu (grad u središnjoj Švedskoj) gdje se autobusi pune pomoću pantogarafa na početno krajnjim stajalištima (slika 27). U tom gradu je tijekom godine temperatura u rasponu od -30 do +30 °C i prema njihovim riječima (riječima kupca) sve funkcionira kako treba bez obzira na ekstremne vremenske uvjete. I ovdje kao i kod dometa električnog autobusa na pitanje o brzini punjenja dobiven je odgovor da se za svakog kupca analizira sustav napajanja i da se prema tome radi infrastruktura optimalna za punjenje električnih autobusa

Kako bi rješenje bilo cjelovito, Scania nudi i financiranje prilagodbe i izgradnje potrebne infrastrukture (oni imaju svoje financiranje kao što primjerice Mercedes ima svoj Mecedes leasing, op.a.). To bi bila dobra stvar za Zagreb kako bi se spriječilo ponavljanje diletantskih grešaka počinjenih 2008. godine.

Kao primjer da im sustav funkcionira pokazan nam je slučaj u gradu Strangnas (grad udaljen 85 km od Stockholma) u kojem je Scania uz 6 Scania Citywide LF BEV financirala i infrastrukturu potrebnu za punjenje tih autobusa.

Da bi se investicija što prije isplatila, Scania za svaki kupljeni autobus (ne nužno potpuno električni) nudi kontinuirane treninge vozača u cilju ekonomičnije i udobnije vožnje i svoju aplikaciju u kojoj je uključeno:

  • praćenje vještina vozača,
  • fleet managment
Svaki od tih modula može se uzeti zasebno, ali postoji mogućnost i uzimanja cijelog paketa. Paket se može još proširiti na način da Scania preuzme ulogu fleet managmenta u firmi i time na sebe preuzme brigu o održavanju i optimizaciji voznog parka. Kako bi se smanjio trošak takvog održavanja Scania garantira održavanje po stanju (ni premalo ni previše, točno u trenutku kad je potrebno kako bi svaki autobus bio maksimalno iskoristiv). Svaki autobus koji se prati umrežen je u Scanijinu mrežu preko koje se mogu uspoređivati parametri svih umreženih autobusa. Usporedba, naravno, ima smisla samo za autobuse koji rade u sličnim radnim uvjetima. Trenutno je u Scaniji umreženo oko 40 tisuća autobusa diljem svijeta.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

U iduća dva posta neću puno pisati već ću dodati samo neke svoje komentare ;) Pokazane su nam šasije koje Scania proizvodi za svoje autobuse, odnosno za karoseriste koji im rade nadogradnje (Irizar, Marcopolo,...), motori koji se ugrađuju u autobuse, sigurnosni sustavi te značajke novih autobusa u eksterijeru i interijeru...

Zanimljivost je da su još uvijek u proizvodnji motori s Euro III normom (motor takve norme imam u autu starom 20 godina) za afrička tržišta, Indoneziju i nama daleke zemlje. Za motore s višom normom potrebno je kvalitetnije gorivo koje dolje očito nije dostupno. Začudo, ne nude VOITH mjenjače  :o
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Kod značajki eksterijera napomenuto je da su iz upotrebe izbacili aluminij i zamjenili ga nehrđajućim čelikom  :o što čudi jer je aluminij dosta lakši i njegova upotreba smanjuje masu, a samim time i potrošnju goriva. Kolega Milač postavio je pitanje za dodatno obrazloženje, no nije dobio odgovor.

U interijeru su neke stvari poput nosača rukohvata redizajnirali u svrhu jednostavnijeg čišćenja interijera. Osvjetljenje je dizajnirano tako da bi se prostor činio širim u svrhu spriječavanja neugodnog osjećaja klaustrofobije. Pohvalno  thumbs

Sigurnosni sustavi koje su nam nabrojali uglavnom rade na principu svjetlosnih signala u vozačevom vidokrugu i vibracijama u vozačkom sjedalu što sam imao priliku osobno isprobati u jednom od autobusa  ;D ;D
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Drugi dan nakon odslušanih prezentacija i pojedenog ručka, oko 14 sati, došlo je vrijeme koje smo svi nestrpljivo čekali – vrijeme probnih vožnji  yahoo Scania nam je na raspolaganje stavila 13 autobusa koje smo mogli isprobati po njihovom poligonu, a neke od njih (zadnja 4 autobusa na popisu) moglo se probati i na javnim prometnicama :) Na raspolaganju su bile Scanie sa slike 42:


  • Citywide LE DC07
  • Citywide LF BEV – autobus na električnu struju
  • Fencer F1 – autobus s volanom na desnoj strani
  • Citywide LE Hybrid - 3ax
  • Citywide LEA OC09 – CNG – zglobni
  • Citywide LE OC09 – CNG – 3ax
  • Citywide LF OC09 – CNG – opremljen kamerama umjesto retrovizora
  • Fencer F6
  • Irizar i6s LNG
  • Interlink OC09 CNG - 3ax
  • Interlink OC09 LNG - 3ax
  • Irizar i6s
  • Touring

Za vožnju po poligonu bilo je dovoljno imati vozačku dozvolu B kategorije (taj uvjet sam ispunio ;D ;D), dok je izlazak na javne prometnice zahtjevao vozačku dozvolu D kategorije + tahograf karticu vozača što ja nemam  ::| Prije probne vožnje bili smo podvrgnuti alkotestu čiji je negativan rezultat također bio jedan od uvjeta za probnu vožnju (slika 41). Općenito su u Scaniji dosta računa vodili o sigurnosti prilikom eventa. Na početku oba dana pokazali su nam gdje su izlazi ukoliko bude potrebe za evakuacijom  thumbs U svakom autobusu bio je prisutan i Scanijin demo vozač.

Dogovor između mene i Gorana koji ima D kategoriju bio je da ćemo uhvatiti neki bus i otići na krug po javnim prometnicama. Organizator je zamislio krug u trajanju 45 minuta u kojem je bilo i vožnje otvorenom cestom i vožnje autocestom. No, autobusi koji su smjeli ići van brzo su razgrabljeni što je značilo da se idućih 45 minuta moramo zadovoljiti vožnjom po poligonu. I tako smo prvo pikirali zglobnog Citywide-a s CNG motorom. Goran je otfurao dva kruga po poligonu, a onda sam za volan sjeo ja  yahoo

Sretan kao malo dijete  klinac zakopčao sam sigurnosni pojas, namjestio sjedalo, otpustio ručnu kočnicu, ubacio u D and my dreams become real – po prvi put u životu pokrenuo sam autobus  ;D ;D Nije me u tom trenutku bilo briga za cijenu plina na svjetskom tržištu, bilo mi je bitno uživati u trenutku i da ne zakačim negdje nešto prikolicom jer sam bio svjestan da "sam dugačak" 18 metara. Prvi krug pomogli su mi Goran ( pivkan) i demo vozač svojim savjetima i asistencijom. Drugi krug već je bio lakši i uspio sam ga odvoziti samostalno  8) U drugom krugu pokazali su mi kako radi pomoć pri kretanju uzbrdo. Super stvarčica  thumbs

Nakon krštenja, Goran i ja isprobali smo Irizara i6s na LNG pogon. Ne mogu vam reći kako autobus ide ili ne ide jer ga ne znam usporediti kad nikad prije nisam vozio bus. To bi bolje Goran mogao znati ;D
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Pogledom na sat vidio sam da je brzo prošlo 45 minuta i da bi se na parkingu mogao naći i neki bus koji bi mogao ići van :) Odlučili smo se za Interlink na CNG pogon. Goran je vozio, a ja sam uživao u krajoliku i švedskoj arhitekturi (slika 44 i 45). S putničkog aspekta, Interlink je udoban za ono za što je namjenjen, a to su prigradske linije i kraća međugradska putovanja. Goran mi je u jednom trenutku rekao da je dobar čak i iz vozačke perspektive.

Dolaskom na autocestu, primjetio sam da je na desnoj traci asfalt crvene boje (slika 46). Demo vozač kaže da je to tako u svrhu smanjenja buke. Zanimljivo. Po povratku u Demo centar, Goran je otišao fotkati, a ja sam otišao provozati još koji bus. Bila mi je želja provozati električni Citywide s obzirom na to da imam dosta iskustva s vožnjom električnih automobila. Iako nemam puno iskustva s autobusima, električna Scania vidno bolje ubrzava (gotovo kao neki manji auto) u odnosu na sve ono što sam prije probao tako da mi se od svih isprobanih autobusa najviše svidjela  thumbs

I za kraj isprobao sam i Citywide LF CNG s kamerama umjesto retrovizora. Po danu mi se kamere čine kao potpuno adekvatna zamjena za retrovizore pogotovo zbog pozicije na koju je smješten desni zaslon, a to je u blizini vozačke kabine (slika 47). Na taj način djelomično će se spriječiti nepreglednost desne strane kad se putnici nagomilaju u prednjem kraju autobusa.

Na kraju imam 20-ak kilometara iskustva više no što sam imao prije dolaska u Švedsku i osjećaj da tri sata može proći u tren oka kad čovjek u nečemu uživa. Nakon probnih vožnji usljedila je završna riječ i transfer autobusom do aerodroma čime je event završio :)

Slike autobusa koje smo mogli isprobati (što moje, što službene Scanijine) skupa s tehničkim podacima objavit ću u posebnoj temi na za to predviđenom mjestu (možda ne danas, ali ovih dana sigurno) :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

No, ova reportaža nije gotova jer imam za spomenuti još jednu jako važnu stvar :)

Mislim da možemo biti ponosni da su u Scania EAR prepoznali našu kvalitetu i pozvali nas ujedno na svjetsku premijeru Scanie PXT – prototipa (ne koncepta nego baš prototipa) potpuno autonomnog gradskog autobusa. Scania PXT bila je glavna zvijezda prve večeri  thumbs

U Scaniji očekuju da bi u serijsku proizvodnju mogao ući oko 2030. godine kad se usklade sve zakonske regulative koje je još potrebno uskladiti, a njih ima puno jer je potrebno riješiti i neka bitna sigurnosna pitanja. Kako bilo, struja i potpuna autonomnost – to je budućnost.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

#11
I to bi bilo to. Hvala što ste čekali dok cijelu temu ne postavim do kraja  hi A hvala još jednom i Scania East Adriatic Region-u i gđi. Mirjani Kožić na pozivu i na tome što su nam omogućili da prisustvujemo jednom, ovako, zanimljivom događaju :)

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Tomek

Hvala ti na reportaži i hvala Scania Hr koja je ovo omogućila.

Zanimljivo je ovako vidjeti toliko modela na jednom mjestu. Mogu reći da mi dizajnerski Scanie izgledaju odlično, pogotovo gradski i prigradski modeli koje baš nemamo priliku vidjeti na ovim prostorima. Naše tržište je malo i teško je u njega uletiti, ali dobrom servisnom mrežom i zadovoljnim kupcima kroz koju godinu bi Scania mogla preuzeti malo veći kolač na tržištu. Za gradske možda najteže, ali i prigradske i turističke bi se dalo dosta brzo utopiti, naravno u početku uz neke akcije i povoljno financiranje.

Ovako na prvu definitivno mi je najzanimljiviji ovaj prototip potpuno autonomnog gradskog autobusa. Izgleda futuristički i wow te iako mnogi misle da toga još neće biti narednih 100 godina osobno mislim da nas vrlo brzo sve to čeka. Možda će najveći skok biti prilagoditi zakone, ali autonomna vozila se već na veliko razvijaju, a u autobusnom prijevozu će to biti pun pogodak i to pogotovo na ovim našim prostorima gdje se linije masovno ukidaju zbog nedostatka vozača. Iako kod automobila nisam oduševljen time da će nas sami voziti kod autobusnog prijevoza mislim da će to biti spas jer uz ovakve trendove za desetak godina više neće biti vozača autobusa, možda i ranije kod naših prijevoznika.

Što se sjedišta Scanie i same Švedske tiče ima nešto baš privlačno u toj jednostavnosti života koju ta zemlja na sjeveru propagira. Sve čisto, uredno, moderno, a opet zeleno i ne preizgrađeno i izbetonirano što imamo prilike vidjeti u ovim našim krajevima.

smogovci.bbb2

#13
Neka nama naših Euro6. Bude bilo i višak vozača kad se vrate u HR nakon uvođenja autonomnih bus123 bus123 po EU.
Ispravak navoda, bila su dva forumaša, Dreamwalker i kekobus good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Drugi dio reportaže u kojem je predstavljena gama Scania autobusa nalazi se ovdje :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421