Rashodovanje autobusa

Autor maky, Studeni 21, 2007, 08:59:00

netko

Mostaru ne trebaju zglobni. Oni sami imaju 1-2.
Što se tiče #245, a i ostalih.....

#245 je bila počela grist ruzina lagano i dok nije bilo Mostara govorilo se da ide/idu u rashod.
Plus reparirani motor te ga se trebalo "štedit" nakon toga.

U kakvom su stanju ostala dva?
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

https://www.mostar.ba/grad-split-mostaru-donirao-22-autobusa/?fbclid=IwAR0lDcAFEDcahAWJ-tWWTOv5G6ZNEEezHnPjwRxKffSy-q68tKKiDH7xOQ8

Citat:Gradovi prijatelji: Split Mostaru donirao 22 autobusa

Primopredaja autobusa koje je Grad Split donirao Gradu Mostaru, a koji će biti korišteni za gradski prijevoz putnika, upriličena je u četvrtak u krugu Javnog poduzeća "Mostar Bus".

"Prije nekoliko mjeseci stupili smo u kontakt s gospodom iz Splita, kod njih je odmah bila izražena želja da nam pomognu. Prvi razgovori su bili da to bude donacija od deset autobusa, međutim ovdje moram istaknuti poduzeće "Promet" Split, jer prilikom svakog našeg sljedećeg susreta broja autobusa za donaciju bio je veći, tako da smo danas došli do 22 autobusa. Do sada je isporučeno 17 autobusa, a u idućem tjednu očekujemo i preostalih pet", kazao je direktor Mostar Busa Damir Marić.

Dodao je kako je riječ o modernim, niskopodnim i klimatiziranim autobusima.

"Šest autobusa je nešto većeg kapaciteta, na tri osovine, dužine 15 metara, osam je gradskih autobusa dužine 12 metara, četiri prigradska autobusa također dužine 12 metara, te četiri kombi busa. Registracijom prve grupe autobusa koja je došla početkom rujna, stvorile su se mogućnosti da povećavamo učestalost polazaka na pojedinim linijama, jer je to odavno bila potreba. Završetkom registracije svih autobusa sasvim sigurno drastično povećavamo polaske na svim linijama", istaknuo je Marić.

Predsjednik Uprave poduzeća "Promet" d.o.o. Split Miroslav Delić kazao je kako je bio neugodno iznenađen kvalitetom voznog parka kada je prvi put posjetio "Mostar Bus".

"To je bilo razumljivo s obzirom na financijske probleme, kojih naravno i mi imamo, zbog čega i koristimo europske fondove. Kroz priču i dogovore mi u tvrtki došli smo do toga da bi najbolja opcija bila donirati dio naših autobusa prijateljima u Mostaru. Iznalazili smo rješenja i došli do brojke od 22 autobusa, ali to ne znači da taj broj u budućnosti neće biti i veći ako bude potrebe, i kada budu nove nabavke putem europskih fondova", kazao je Delić.

Dodaje kako su ovi autobusi u Splitu bili u funkciji sve do isporuke Mostaru.

"Bili smo vrlo zadovoljni autobusima, svi su dobro opremljeni, prilagođeni invalidima, vozači su također zaštićeni kabinama, a imaju i ekrane koji pružaju nebrojeno mogućnosti za objavu na njima. Sretni smo što smo mogli pomoći gradu Mostaru i javnom prijevozniku, a s ovim priča sigurno ne završava", naglasio je Delić.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak istaknuo je kako su Grad Split i Grad Mostar pravi prijatelji koji surađuju, međusobno se poštuju i pomažu jedni drugima kada treba.

"Kad je došla inicijativa od direktora "Prometa" da doniramo autobuse Mostaru, objeručke smo to prihvatili. Izuzetno mi je drago što na ovakav način možemo pomoći građanima Mostara, a ono što mi je još draže je da se naši odnosi razvijaju tako da pripremamo i daljnje zajedničke projekte koje ćemo financirati na različite načine. Jako se veselim svemu ovome", kazao je splitski gradonačelnik.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istaknuo je kako je poboljšanje mostarskog javnog prijevoza visoko na listi njegovih prioriteta.

"U kontekstu povećanja cijena, uvođenja Mo-Parkinga i svega onoga što radimo u gradu, javni prijevoz u Mostaru je jako bitna tema. Ovom donacijom došli smo tamo gdje smo htjeli doći. Moja osobna želja i vizija je da u gradu ne gledamo kada i s kojeg mjesta polazi autobus, nego doslovno da sačekamo par minuta i da naiđe neki autobus. To će nam puno dati i u kontekstu turizma, ali i svega ostaloga. Osobno sam presretan i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom, još jednom od uspješno privedenih projekata Grada Mostara kraju, idemo dalje",  kazao je Kordić.

"Mostar Bus" do sada je u svom voznom parku imao 30 autobusa starih 20 godina, četiri autobusa stara 18 i jedan autobus star četiri godine. Autobusi koji su došli iz Splita proizvedeni su u razdoblju od 2008. do 2012. godine.

I fotografije sa službene stranice Grada Splita
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Inače, po članku se čini da će ipak i #226 ostati u Splitu. Nije bio ranije na popisu zbog nekog kvara (u međuvremenu otklonjenog) pa zbog administrativnih pojedinosti ostaje u garaži, čini se.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Citaro O530

Malo više slika u članku  :)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/split-donirao-22-polovna-autobusa-mostaru-od-donacije-do-donacije/220929094

"Mostarsko javno preduzeće "Mostar Bus" koje je 2002. godine zasnovano na donaciji od 36 autobusa od japanske vlade obnavlja vozni park s 22 donirana autobusa iz Splita s kojima će osnažiti javni prijevoz u najvećem hercegovačkom gradu.

Split je Mostaru donirao 22 autobusa, od čega je njih 17 već isporučeno, početkom septembra sedam autobusa, a prošle sedmice 10, te očekuju u idućoj sedmici još preostalih pet.

Tim povodom je u krugu JP Mostar Bus upriličena svečanost primopredaje tokom koje su Mostarci uručili i zahvalnica prijateljima iz Hrvatske zbog vrijedne donacije.

Direktor Mostar Busa Damir Marić ističe da su autobusi moderni, niskopodni i klimatizirani i da mnogo znače za jačanje javnog prijevoza u Mostaru, kako u kvaliteti vožnje tako i povećanje učestalosti linija u tom gradu.

"Dobili smo šest autobusa na tri osovine dužine 15 metara, osam gradskih autobusa dužine 12 metara, četiri prigradska autobusa također 12 metara dužine i četiri minibusa. Registracijom prve grupe vozile stvorile su se mogućnosti da povećamo učestalost polazaka na pojedinim linijama, jer je to odavno bila potreba, a registracijom i ostalih autobusa ćemo povećati polaske na svim linijama", kazao je Marić zadovoljan donacijom autobusa koji su kako je kazao duplo mlađi od onih koje je Mostar imao.

Radi se o autobusima starim 10 do 14 godina, a Grad Split ih je Gradu Mostaru donirao nakon što je uspješno obnovio svoj vozni park preko EU fondova.


Predsjednik uprave preduzeća "Promet" d.o.o. Split Miroslav Delić ističe da su oni poduzeće koje ima najmlađi vozni park u regiji starosti četiri i pol godine i da sa svojih 155 voznih jedinica bilježe oko 1500 polazaka dnevno na svim linijama, te da najbolje znaju koliko je Mostaru pomoć u obnovi voznog parka potrebna.

"Kad sam vidio autobuse u Mostaru moram reći da sam bio neugodno iznenađen kvalitetom voznog parka, ali razumijevajući situaciju drago mi je smo mogli pomoći. Autobusi su klimatizirani i prilagođeni osobama s invaliditetom, te s antivandalskim kabinama kojima su vozači zaštićeni i displejima koji pružaju mogućnosti za različite objave", kazao je Delić.

Pojasnio je kako su imali mogućnost autobuse prodati i ostvarena sredstva vratiti u EU fondove, ali da su odlučili kako je mnogo bolje donirati autobuse Mostaru u nadi da će svi korisnici biti zadovoljni novim sredstvima prijevoza u svome gradu.

Gradonačelnici Splita i Mostara Ivica Puljak je naglasio da su Split i Mostar pravi prijatelji i da pomažu jedni drugima kad treba, zbog čega je inicijativa da se doniraju autobusi rado prihvaćena.

"Drago mi je da možemo pomoći i da se naši prijateljski odnosi razvijaju. Pripremat ćemo i daljnje zajedničke projekte", kazao je gradonačelnik Splita.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je izrazivši zahvalnost gradonačelniku Splita i direktorima preduzeća koji su realizirali cijelu priču kazao kako je želja da se javni prijevoz u Mostaru vrati na poziciju u kojoj treba biti javni prijevoz jednog grada.


Zbog raznih okolnosti i razloga je javni prijevoz u Mostaru bio na jako niskom nivou, a jako je bitan. Ovom donacijom smo došli gdje smo htjeli, jer se povećava broj linija. Moja osobna želja i vizija bi bila da u Mostaru ne gledamo kad polazi s kojeg mjesta koji autobus, već da par minuta sačekamo i da naiđe neki autobus. To će puno dati Mostaru u kontekstu turizma i svega. Zaista sam presretan i zahvalan svima koji su učestali u uspješnoj realizaciji ovog projekta", zaključio je mostarski gradonačelnik.

Podsjetimo da je "Mostar Bus" osnovan 2002. godine na donaciji 36 autobusa od japanske vlade. Zapošljava 77 radnika i smješteno je na Bišću polju na lokaciji od 6.000 kvadrata, gdje je prije dvije godine izgradilo objekat od 800 kvadrata s 500 kvadrata radioničkog prostora i 300 uredskih prostorija, nakon čega je bilo neophodno obnoviti vozni park koji je bio star 20 godina.

Do sada su vozili 18 linija sa 160 polazaka dnevno i ugovoren prijevoz đaka, ali obnovom voznog parka i dolaskom donirana 22 autobusa iz Splita čija je starost od 10 do 14 godina javni prijevoz u Mostaru će se znatno osnažiti i povećati broj polazaka svih autobusnih linija."


netko

#769
Citat: Paško  u Rujan 24, 2022, 14:41:05688 - Rashod
197 - Rashod
198 - Rashod
213 - Rashod
214 - Rashod
215 - Rashod
216 - Mostar
217 - Mostar
218 - Mostar
219 - Rashod
220 - Mostar
221 - Mostar
222 - Mostar
223 - Mostar
224 - Mostar
225 - Mostar
226 - ?
227 - Mostar
228 - Mostar
229 - Mostar
231 - Mostar
232 - Rashod
233 - Rashod
234 - Rashod
235 - Rashod
236 - Rashod
238 - Mostar
240 - Mostar
241 - Rashod
242 - Rashod
243 - Mostar
244 - Mostar
245 - Rashod
255 - Rashod
256 - Rashod
257 - Rashod
258 - Rashod
259 - Rashod
260 - Rashod
261 - Rashod
262 - Mostar
280 - ?
281 - Mostar
282 - Mostar
283 - ?
305 - Rashod
306 - Rashod
Probat ću ja na malo veći citat da bude sve na jednom mjestu. Nek mod ispravi ako je greška negdi. ;) :)

U biti su možda jedine nepoznanice #226, #280, #283.

Tu je 20 autobusa. Spominju se 22. Jesu li to još 2 žuta kombija?
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

#770
Jesu.
Video:



Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Ok. ;)

#262 je možda zamjena za #226.?

Neznam koliko bi djelovi od rashodovanih npr. #219 ili #242 ili sl. mogli još poslužit Prometu.

Možda bi bilo zgodno i napravit neku donaciju dijelova.

Inače, jedna općenita stvar. U BiH se ne može uvesti automobil ispod E5 norme, ali busevi (i kamioni) očito mogu.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

elez

Mali  o-0, meni je od svega ovoga najstrašnije to šta Mostar od 2002. i doniranih vozila nije bio u stanju kupit novi bus već se krpaju, da im nije došlo ovo od Prometa kako bi oni dalje vozili?? Nebitno, barem Cityji i ostali nisu skončali pod bagerom.
Zanima me zašto #226 ne ide i oće li on pod bager ili će bit sačuvan kao zamjena?
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

netko

Takva je situacija u BiH. Ako sam dobro pročitao Mostar jedno duže vrijeme nije imao ni gradsku vlast zbog nemogućnosti dogovora političkih opcija.

#226 da ostane, trebalo bi još jednog solo Citara riješit.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Citaro O530

Citat: elez  u Rujan 30, 2022, 08:11:09Mali  o-0, meni je od svega ovoga najstrašnije to šta Mostar od 2002. i doniranih vozila nije bio u stanju kupit novi bus već se krpaju, da im nije došlo ovo od Prometa kako bi oni dalje vozili?? Nebitno, barem Cityji i ostali nisu skončali pod bagerom.
Zanima me zašto #226 ne ide i oće li on pod bager ili će bit sačuvan kao zamjena?

Je li ti znaš kakav je životni standard u BiH? Ne zaboravi da bez EU i njenih fondova ni mi ne bi uspjeli obnoviti vozni park i imati nove Mercedese, Manove i Ivece već bi nam vrhunac buseva bili Citari iz 2008. i Cityiji iz 2007.

man323

HR plaća članstvo u EU, znači ti novci su zapravo u jednu ruku "naši".
Sreća pa nam EU to regulira i dobili smo autobuse, tko zna kad bi inače dobili bilo što novo da ide iz proračuna gradova ili države.
Tako da mi je draže da je ovako, jer ih moramo čuvat i održavat kako spada.

Paško

Citat: Citaro O530  u Rujan 30, 2022, 14:31:07Je li ti znaš kakav je životni standard u BiH?

Svejedno je prilično porazno da u 20 godina postojanja ta tvrtka nije kupila niti jedan autobus. Očito za to nije bilo dovoljno interesa iz gradske uprave jer drugi gradovi kupovali su barem rabljena vozila.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

elez

#231 na 9,znači ne ide
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Paško

A odakle takav zaključak? Napisao sam utanko koji autobusi trebaju ići i zašto #226, barem kako se sada čini, neće. To što je sad na devetki ne znači da neće uskoro biti spreman za preseljenje.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

elez

Citat: Citaro O530  u Rujan 30, 2022, 14:31:07Je li ti znaš kakav je životni standard u BiH? Ne zaboravi da bez EU i njenih fondova ni mi ne bi uspjeli obnoviti vozni park i imati nove Mercedese, Manove i Ivece već bi nam vrhunac buseva bili Citari iz 2008. i Cityiji iz 2007.
Ma bgt, a šta je sa 12 Crosswaya i 4 Dailyja 2012.? Šta je sa 6 Cityja 2013.? Onda 2 polovna Citara?  Pa onda bečki Citari? Meni se čini da "vrhunac" nije bia 2008. Sve se može kad se oće, ima i Promet polovnih autobusa al nema doniranih dok taj Mostar samo čeka donaciju. Nije briga upravu grada a ni upravu Mostar Busa jer da su svi upirali zajedničkim snagama kupilo bi se nešto pa makar polovno. Uz dužno poštovanje Mostaru al ovaj poklon im nije triba bit poklon, to je moje mišljenje.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...