ex Astra - Cro, Split

Autor Paško, Travanj 29, 2015, 20:22:00

Paško

ASTRA - CRO d.o.o., u stečaju
Ćirila i Metoda 42, Split


Što je sve u voznom parku imala Astra Cro koja je vozila liniju za Omiš? Sjećam se jednog žutog Saurera s bijelim krovom i Zastave Sanosa S7. Imali su i dva MAN-a SÜ 240 (slika modela)? Tablice su im bile ST-113-EN i ST-114-EN i vjerojatno su bili tamno crvene boje.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

valiz


Paško

#2
Čuo sam da je ova firma na svojoj liniji za Omiš negdje oko 1999. godine kratko koristila neki zglobni MAN boje bijele kave, možda čak i SG 220 iz Avtomontaže. Sjeća li se tko tog?
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

peron24

#3
Jedan od njih autobusa bio je MAN Sü 240 iz 1979 koji je zapaljen parkiran u Splitu u srpnju 1999. Požar se dogodio noću oko 1 sat na Stinicama pokraj skladišta  trgovine "Dalma".
Registracija je ST-114-EN a prethodni vlasnik je bio Graz Köflacher Eisenbahn und Bergbau-Gesellschaft (#50, G-26-950-A). Isti takav bio je i ST-113-EN.
Fotografija iz Večernjeg lista 05.07.1999, sorry zbog lošije kvalitete slike ali tada su novine bile crno-bijele i nije bilo digitalnih fotki


Paško

I dok danas Promet muku muči s Dalmatincem, 1990-ih iste je probleme na liniji Split-Omiš imao s ovom firmom. Budući da je protekli tjedan Promet prestao stajati kroz Dugi Rat, ove slike odličan su podsjetnik na situaciju prije 20 i više godina. Jedan od Astrinih autobusa bio je i ovaj Neoplan SL-II 1981. godišta i meni nepoznatog njemačkog podrijetla. Tablice ST-631-EO smještaju mu dolazak u prosinac 1995.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Ne znam je li i ovaj Neoplan bio njihov (čudan mi je natpis na boku), ali lokacija na kojoj je fotografiran upućuje da jest.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Ovaj Gräf & Stift GSGU 280 M 18 fotografirao je Stephan Günther u garaži samoborskog Autotorista u ožujku 1999. godine. Kao što možete primijetiti, autobus ima probne splitske tablice, Astrin logo iznad šofrešajbe i njegov ostatak na boku, dakle prodan je iz Splita u Samobor. Pomoglo bi ako bi netko znao je li to bio jedini takav bus u Astri i je li mu ovo originalno bojanje.

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Majstor

Taj jedan jedini u Autoturistu popularna Monika završila kasnije u Slavonija busu
1stranica na SlBus razno
Samo mi sudite pošteno !

Paško

#9
OK, hvala na napomeni, sad mi je jasnije što si mislio u temi Autoturist, ali to mi svejedno ništa ne govori o Astri. ;)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#10
Neke informacije koje smo dobili od pratitelja na Facebooku. Naravno, sve uzmite s rezervom jer se radi o prisjećanjima:

- Prvotno ime firme je bilo "Sad-tours", a onda je kasnije, možda '94.-'95. postala "Astra-Cro".

- Na početku su uglavnom imali TAM-ove 190-ke i možda koju Dubravu jer su bili specijalizirani za posebne vožnje po narudžbi, a u linijskom prometu su sudjelovali možda 92./93. Drugi pratitelj spominje Dubravu, a i naš član valiz.

- Postojao je i zglobni MAN, sličan tip kao Prometovi gar. broj 47 i 48. Isto je bio krem boje, ali bogatije unutrašnjosti, taj mislim da je imao čak i zavjese i sigurno tapecirana sjedala.

- Pratitelj iz Austrije potvrdio je da je bus iz Samobora ex Graz Köflacher Bahnen - dakle iz istog izvora kao dva SÜ 240. SÜ 240 je navodno izgorio jer ga je zapalio narkoman, a ne zbog neispravnosti.

Od svega mi je najzanimljiviji zglobni MAN jer ni o njemu ne znamo ništa, a priču o njemu čujem po drugi put, što me navodi na to da je stvarno postojao.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Iskopao sam još davno tablice Saurera RH 525-23. Bilo ih je (najmanje) tri komada:

ST-491-GS - bivši ST-967-FR
ST-211-LJ   - bivši ST-952-FT
ST-492-GS - bivši ST-951-FT

Ako su i originalno imali slova -FR i -FT, a najvjerojatnije jesu, registrirani su u proljeće 1997. godine. Evo što je kasnije bilo s jednim od njih (https://www.jutarnji.hr/naslovnica/direktor-ukrao-i-prodao-bus-star-26-godina-3230579):

Citat:SPLIT - Veseljka L. (50), bivšeg direktora tvrtke Astra-Cro d.o.o. iz Splita u stečaju, policajci sumnjiče da je ukrao i prodao 26 godina star i 45 tisuća kn vrijedan autobus Sauer iz stečajne mase te prijevozničke tvrtke. (M. J.), Objavljeno: 14. listopad 2006. 20:55

Taj je, dakle, bio otprilike 1980. godište. A evo i slike ST-211-LJ (primijetite grešku na naljepnici firme, "Astar") sa stranice prijevoz.hr - tamo je bila i slika Sanosa S7, ali nikako ju ne mogu pronaći u pustim folderima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!