Rasprava - razno

Autor tamlover, Siječanj 14, 2008, 21:15:50

MILCHO

S ciljem potpunog i objektivnog informisanja javnosti, a kako se ne bi stvarala negativna slika u javnosti prema GRAS-u, a u vezi sa tekstom objavljenim u Dnevnom avazu 11.10.2011. godine pod naslovom"Komunalnim preduzećima Vlada dala 50 miliona KM" preduzeće GRAS daje objašnjenje koje se odnosi na namjenu sredstava izdvojenih iz budžeta Vlade Kantona GRAS-u u 2010. godini, kao i ispravku pogrešnog navoda ,,najviše narodnog novca otišlo u GRAS".

Vlada KS je u 2010. godini, a kako je to i navedeno u vašem tekstu, preduzeću GRAS usmjerila 16.098.155 KM. Od tog iznosa 14.120.000 KM se odnose na subvencije za prevoz, dakle to su sredstva kojima je Vlada Kantona dijelom platila prevoz penzionera, šehidskih porodica, RVI, studenata, đaka, drugih subvencioniranih kategorija koji čine preko 65% ukupnog broja korisnika prevoza. Dakle to su sredstva koja se izdvajaju iz budžeta po osnovu javnog gradskog prevoza u cilju socijalne zaštite građana. Važno je navesti da je cijena mjesečne karte za navedene kategorije čak i 80% manja od stvarne cijene što je slučaj sa penzionerima za koje Kanton izdaja 14,00 KM na ime prevoza, odnosno za mjesečnu kartu penzionera koja važi na području cijelog Kantona. Slična je situacija i po pitanju izdvajanja za prevoz šehidskih i porodica poginulih boraca za koje mjesečna karta za sve četiri zone prevoza iznosi 25 KM što je u odnosu na stvarnu cijenu manje za 90 KM. Ta razlika u cijeni karata po osnovu cijene povlaštenih kategorija i osnovne cijene mjesečne karte ide isključivo na štetu GRAS-a tako da je godišnji prihod od prevoza samo po osnovu izuzetno velikih popusta manji preko 20,6 miliona KM. Interesantno je da osim GRAS-a niti jedan drugi davalac komunalnih usluga ne daje ni najmanji popust na svoje cijene bez obzira na socijalni status korisnika.

Od ukupnog novca za subvenciju prevoza, preduzeće GRAS u budžet Kantona vrati preko dva miliona KM po osnovu plaćanja PDV, te tako GRAS-u po osnovu subvencija preostane cca 12 miliona KM.

Ostatak sredstva izdvojenih iz budžeta za prethodnu godinu usmjeren je na otplatu kredita ugovorenih u ranijem periodu za remont i modernizaciju dijela pruge, nabavku vozila i sl.

Iz svega gore navedenog smatramo pogrešnim navod da je Vlada KS ,,dala novac GRAS-u", kao i da je ,,narodni novac otišao u GRAS" jer se radi zapravo o novcu kojim je Vlada Kantona dijelom platila prevoz za socijalne kategorije građana. Na kraju složićete se da ipak ,,neko" mora platiti kartu: bilo korisnik usluge ili u ovom slučaju Kanton. Naravno, ako želimo imati javni gradski prevoz.

KJKP GRAS Sarajevo

MILCHO

Zbog radova na kružnom toku na Dobrinji u od danas do ponedjeljka ne rade trolejbusi za Dobrinju umjesto njih od Dobrinje do Mojmila voze 4 autobusa.

Zbog nedostatka vozila pored standardnih solo i zglobnih, vozili su i autobusi GRAS-ove turističke agencije Sanos S-315 i FAP A-757. Naravno autobusi su totalno neadekvatni za gužvu koja je bila, ali kad nema drugih i oni su dobri.
Ja sam se vozio u Sanosu i sreća pa sam ulovio sjedište i da sam išao do zadnje stanice, jer mimoilaženje je gotovo nemoguće.

Ostali autobusi su skidani sa linija, pa tako i  autobus 820 sa linije 31 na kojoj nije nikako bilo vozila.

Inače u zadnjih mjesec dana zbog nedostatka vozila van funkcije je stavljeno nekoliko linija, dok je saobraćaj na većini ostalih linija prepolovljen. U funkciji je 1/3 planiranih polazaka.

MILCHO

Juče je pogone KJKP GRAS obišlo desetak poslanika skupštine KS pred tematsku sjednicu koja će biti održana 26.12.2012. a na kojoj će se odlučivati o sudbini ove firme.

Foto-galerija: http://depo.ba/foto-galerija/zastupnici-u-skupstini-ks-a-posjetili-gras
Dnevnik TVSA u kojem ima prilog o posjeti: http://video.tvsa.ba/pages/play/1650
Prilog portala sarajevo-x.com:


Citat: oslobođenje
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=22136
Kako je i najavljeno, pred zgradu Kantona Sarajevo danas je došao autobus KJKP Gras, koji je tek nekolicinu zastupnika kantonalne Skupštine poveo u obilazak najprije depoa minibuskog saobraćaja u Velešićima, zatim trolejbuskog sektora, te na kraju kruga preduzeća u Remizi.

Očajno stanje voznog parka vlada u minibuskom depou, gdje se od radnika moglo čuti kako se pokriva tek 40 posto potreba za ovim prevozom, jer od 44 kombija, uspijeva se osposobiti tek njih 25. Redovno obnavljanje parka je jedino rješenje, jer je popravka skuplja od vrijednosti samog kombija. Uz to, uslovi rada najgori su u ovom depou, jer je radnicima davno poručeno kako se ne isplati paliti grijanje zbog njih desetak, pa je tokom noći nemoguće raditi.

- Vozila su preopterećena, na linijama gdje su saobraćala dva ili tri, sada je ostao po jedan minibus. Sve ovo što vidite vaše je vlasništvo, a sve što odlučite mi ćemo morati prihvatiti, poručio je zastupnicima predsjednik Sindikata komunalne privrede Grasa Adnan Himzanija.

Nema reprize

U obilasku preduzeća bili su i predstavnici NO i Skupštine Grasa, a zamjenik predsjednika Sindikata Amir Muminović u razgovoru sa njima istakao je kako svaki sektor Grasa ima procjene koliko novca je potrebno da se osposobi određeni broj vozila.

- Kada bi se u trolejbuski sektor uložilo 100.000 KM za rezervne dijelove, za deset dana imali bismo 11 vozila više u prometu, istakao je Muminović.

U trolejbuskom su sektoru istakli kako se rezervni dijelovi moraju nabavljati u kontinuitetu, da Gras nije televizija pa da može reprizirati emisiju deset puta, da ne prevoze smeće, već građane... Zbog loših guma na jednom je vozilu došlo do eksplozije poklopca, a u hangarima je iza 17 sati nemoguće raditi, jer sijalice ne rade. Šef autobuskog saobraćaja Adis Šehić napomenuo je kako je u prometu 65 do 69 vozila, te da su u ovom voznom parku najveći problem kvarovi na motorima i mjenjačima.



MILCHO

Sutra tematska sjednica skupštine kantona Sarajevo o problemima Grasa. Sutra bi mogao biti dan D za GRAS.
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/skupstina-ks-sutra-o-problemima-gras-a/111225030

MILCHO

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/78095-nakon-sto-su-zbog-dugovanja-banke-blokirale-racune-gras-a-gorivo-za-autobuse-kupuju-kesom-od-prodaje-karata-foto.html

U našu redakciju jučer su iz Uprave GRAS-a poslali fotografiju na kojoj se, kako su pojasnili iz tog preduzeća, vidi kako kešom od prodaje karata kupuju gorivo za autobuse i minibuse!?

Na takav su se potez, prema riječima direktora Harisa Kadića, odlučili nakon što su im banke blokirale račune zbog neuplaćivanja rata za kredit firme!

- Kako se ne bi desilo da zbog nedostatka goriva budemo primorani obustaviti autobuski i minibuski saobraćaj, zbog čega bi opet ispaštali građani, odlučili smo da gorivo plaćamo kešom - kazao nam je Kadić.

Produženje agonije

Ostavljajući po strani razloge koji su radnike GRAS-a nagnali na ovakvu odluku, evidentno je da su, kupujući gorivo na benzinskoj pumpi gotovinom, kao javno preduzeće grubo prekršili sve zakonske propise, kazao nam je ekonomski ekspert Duljko Hasić.

On je naveo da GRAS kao pravno lice mora putem računa imati prihode i rashode te da ni u kom slučaju ne smiju poslovati na drugačiji način.


- Takvo nešto se nije smjelo desiti, jer je protivzakonito i ekonomski neracionalno, bez obzira na to što je to bila dobra volja Uprave. Ovakav potez odgovornih u GRAS-u samo je pokušaj produžavanja agonije preduzeća. To je samo trenutni pokušaj gašenja požara koji je zahvatio ovaj veliki sistem. Ovo je očajnički korak Uprave - istaknuo je Hasić.

On je zaključio da Vlada i Skupština KS konačno moraju početi rješavati suštinske probleme ovog javnog preduzeća.

Provođenje zaključka

Direktor GRAS-a Kadić za novonastalu situaciju okrivljuje Ministarstvo finansija, jer ministar Muhamed Kozadra, kako je naveo, nije počeo provoditi zaključak s tematske sjednice Skupštine KS da Vlada mora plaćati kredite preduzeća.

- Kantonalna vlada morala je preuzeti kreditne obaveze GRAS-a do kraja januara. Vlada očekuje od ministra finansija prijedlog kako da provede zaključak Skupštine. Ali ministar Kozadra nije ništa uradio u vezi s tim pitanjem. On je taj prijedlog trebao donijeti na sjednicu Vlade koja bi ga usvojila, ali to nije ni razmatrano, iako su premijer Fikret Musić i ministar saobraćaja Haris Lulić bili za takvo rješenje - rekao je Kadić.

Prema njegovim riječima, Kozadra želi da GRAS izdvoji svoj novac iz budžeta KS za kredite, što je suprotno zaključku Skupštine.

- Rekao mi je da se ne trebamo brinuti i da će on to završiti. Sada je principijelno pitanje treba li GRAS potrošiti 1.700.000 KM koje mi Kozadra nikad neće vratiti ili da tim novcem kupimo 15 minibusa. Borit ću se i radije kupiti minibuse - naveo je Kadić.

Prozvanog ministra Kozadru jučer smo u više navrata pokušali kontaktirati, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive. Iako je riječ o problemu koji se direktno tiče resora finansija, a čije bi izravne posljedice mogli snositi građani, ostalo je nejasno zašto ministar Kozadra, ne odgovarajući na novinarske pozive, prešućuje cijelu situaciju.

"Centrotrans" spreman

U slučaju da GRAS-ovi autobusi i minibusi u petak ipak ostanu bez goriva, tehnički direktor "Centrotransa" Ibrahim Kerla rekao nam je da će autobusi te firme, ako to Ministarstvo zatraži od njih, prevoziti Sarajlije


MILCHO

Prije par dana usvojen je nacrt zakona o javnom linijskom prevozu na području Kantona Sarajevo
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/Nacrt%20zakona%20o%20prevozu.doc

Navodno prvobitni plan je bio da postojeće linije nastave održavati firme koje su ih do sad održavale a nove da idu na tender, ali pod pritiskom konkurencijskog vijeća sve linije u KS (GRAS-ove i Centrotransove) idu na tender u roku godinu i po dana.

Po ranijem zakonu onaj ko je zainteresiran za neku liniju morao je posjedovati 10 autobusa i 5 minibusa gradskog ili prigradskog tipa da bi se mogao prijaviti, a sad mora posjedovati 40 autobusa i 20 minibusa što od privatnika jedino odgovara Centrotransu kojeg gura jedna politička partija koja je do prije nekoliko dana bila u vlasti.

MILCHO

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/u-grasu-ce-se-proizvoditi-trolejbusi-saradjivat-ce-se-sa-centrotransom

S promjenama koje smo napravili Kantonalno javno komunalno poduzeće GRAS polako ali sigurno stiče ekonomsku stabilnost i počinje da liči na sebe. Priča o višku radnika i o velikim platama te svemu što se pričalo o GRAS-u, ima i istine naravno, ali i priča da će se vrlo skoro ovdje možda proizvoditi trolejbusi, je priča koja će građane iznenaditi i obradovati. Dakle u GRAS-u nije sve tako crno, ima i dobrih stvari, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Rekonstrukcija GRAS-a

Prije nepunu godinu nezamislivo je bilo da GRAS uplati uposlenicima doprinos za zdravstveno osiguranje ili da se ne mora intervenisati kod Elektroprivrede da im se ne isključi struja, kazao je premijer Musić. Izrazio je optimizam jer ono što sada rade, koliko ulažu i investiraju u kompaniju GRAS, do njenog potpunog rekonstruiranja, ima punu podršku Vlade putem resornog ministarstva i dodao da je tramvajska pruga bila mali korak ali se daleko vidi te da će u augustu biti povećan broj minibusa.

- Bit će otvorene i konekcije s drugim prijevoznicima koji ne mogu "napadati" na linije GRAS-a koje su po ravnom, nego moraju svoje autobuse i minibuse poslati i u brdo, tamo gdje GRAS troši i uništava svoja vozila zbog konfiguracije terena, uskih ulica, zbog broja putnika koji se prevoze - poručio je premijer Musić, uz apel da Sarajlije imaju strpljenja za kapitalna ulaganja u gradskom prijevozu.

Dodao je da se reforme ne mogu provesti brzo, jer "stvari koje su 20 godina gurane pod tepih, koje su bile odraz i politika i onih koji su predvodili kompaniju, ne mogu se jednim rezom popraviti".

I direktor GRAS-a Haris Kadić potvrdio je da polovinom augusta stiže deset minibusa.

- Za septembar planiramo da u saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Centrotransom poboljšamo linije prijevoza i tada će građani imati redovniji prijevoz - precizirao je Kadić.

Novi autobusi?

I kantonalni ministar saobraćaja Haris Lulić svjestan je opravdanog nezadovoljstva građana Sarajeva uslugama javnog gradskog prijevoza.

- Do kraja ove godine obećavam da će usluge GRAS-a biti poboljšane - kazao je resorni ministar Lulić.

Pojasnio je kako nije problem tramvajski i trolejbuski saobraćaj jer imaju dovoljan broj vozila, ali je potvrdio problem autobuskog i minibuskog saobraćaja zbog nedovoljnog broja vozila i neulaganje u vozni park.

- Radimo na osposobljavanju autobusa i na nabavci novih i građani Sarajeva od jeseni će biti zadovoljniji gradskim saobraćajem i poštivanjem voznih redova - poručio je Lulić.

MILCHO

Avaz 26.07.2012.
Citat:Situaciju u kojoj se trenutno nalazi preduzeće GRAS najbolje oslikavaju i opisuju vozila ovog preduzeća koja svakodnevno na ulicama glavnog grada prevoze hiljade putnika.

Sarajlije se voze u zapuštenim tramvajima, minibusima kojima, svako malo, otkažu kočnice ili u autobusima koji se tokom vože zapale, kao što je bio slučaj jučer ujutro u Drinskoj ulici. Samo pukom srećom ova, ali i brojne druge nezgode koje zadese GRAS-ova vozila, prošle su bez većih posljedica.

- Zbog očajne situacije u kojoj se nalazimo, neke linije GRAS-a od septembra će preuzeti "Centrotrans". Sa ovom firmom već pet mjeseci traju pregovori. Mi ćemo im prepustiti linije za Ilijaš, Hadžiće, Tarčin..., kao i lijevu stranu Miljacke i pola komercijale.

Do tog roka oni će nabaviti 10 novih minibusa, što će smanjiti pritisak na naša vozila koja više neće morati raditi 20 sati dnevno. Jedino na ovakav način možemo pružiti sigurnu vožnju - rekao je za "Dnevni avaz" Haris Kadić, direktor GRAS-a.

Prema njegovim riječima, građani će kupone za javni prijevoz moći koristiti i u vozilima "Centrotransa".

- Kvarovi i požari na vozilima dešavaju se zbog maksimalnog korištenja i pregrijanosti motora. To su situacije koje se ne mogu predvidjeti i vrlo se rijetko dešavaju - naglasio je Kadić.

Vozač ugasio plamen

U GRAS-u kažu da je autobus na kojem je izbio požar jučer ujutro iz garaže na ulicu izašao tehnički potpuno ispravan.

- Uzrok izbijanje požara bit će poznat nakon završenog uviđaja. Prema onome što nam je rekao vozač, ništa nije ukazivalo na to da na vozilu postoji neki kvar. Vozač je uspio ugasiti plamen do dolaska vatrogasaca - navode iz GRAS-a.

Avaz 27.06.2012.

Citat:Od prvog septembra građani Sarajevskog kantona dobit će sigurniji i bolji javni gradski prijevoz, nakon što GRAS i "Centrotrans" podijele linije i počnu zajedno voziti. Kako nam je rekao generalni direktor "Centrotrans Eurolinesa" Safudin Čengić, oni su aplicirali za 12 linija i očekuju da će dobiti, ako ne sve, onda bar određeni broj.

- Tražili smo da nam daju prigradske linije za Ilijaš, Donju Vogošću, Vogošću, Hrasnicu, Tarčin, Drozgometvu, Kobiljaču, Sokolović-Koloniju, Vukoviće i Lješevo. Također, aplicirali smo i za komercijalu koja vozi na liniji Nedžarići - Dobrinja i Vijećnica - Dobrinja i sve padinske linije na lijevoj strani Miljacke - rekao je za "Dnevni avaz" Čengić.
(P.S. Postoji samo jedna komercijalna linija 31e Vijećnica-Dobrinja, a 31 Nedžarići-Dobrinja je standardna linija gradske zone)

On kaže da imaju obezbijeđene autobuse za duže relacije, ali su nabavili 10 najsavremenijih kombija za padinske dijelove grada.

- Sve je spremno da izađemo na ulice, samo da nam Ministarstvo saobraćaja KS da odobrenje. Što se tiče karata, putnici se ne trebaju brinuti, naše karte važit će i u vozilima GRAS-a - kaže Čengić.

S obzirom na to da su cijene karata, kako kaže Čengić, već definirane odlukom Kantonalne vlade, one se neće mijenjati, ali iz ovog preduzeća imaju namjeru predložiti određena rješenja, kako bi cijene bile povoljnije i dostupne svim građanima.

Ispravna vozila

Čengić je naveo da se ne može i ne smije desiti da vozilo u pola puta ostane bez goriva, a na kvarove se ne može utjecati.

- Obezbijedit ćemo tehnički potpuno ispravna vozila. U garaži imamo devet tehničkih kontrolora koji svakoga dana dva puta, ujutro i navečer, pregledaju vozila, tako da iz garaže izlaze potpuno ispravna i natankovana gorivom - ističe Čengić.

28.07.2012.
Citat:Radnici GRAS-a, okupljeni oko Sindikata komunalne privrede i Sidikata vozača, nezadovoljni su najavama menadžmenta da će od prvog septembra "Centrotransu" prepustiti neke linije.

Nazif Dacić, predsjednik Sindikata vozača gradskog saobraćaja KS, kaže kako radnici vjeruju da je izjava direktora Harisa Kadića ishitrena i nepromišljena, ali da je i kao takva unijela nemir među uposlenike.

- Radnici su zabrinuti, uznemireni i strahuju da će ostati bez posla. Nećemo dopustiti da drugi prijevoznik nelegalno preuzme naše linije i na taj način uništi preduzeće, a mi završimo na ulici. Vozači su razočarani i ljuti na menadžment i traže da se organiziramo i spriječimo izlazak drugog prijevoznika - kaže Dacić.

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede, ističe da su radnici spremni na sve "kako bi se odbranili".

- Ako "Centrotrans" dobije linije, ovo preduzeće će se ugasiti. Mi jesmo za poboljšanje usluga prijevoza za građane, ali ne na ovaj način. Sigurno nećemo dozvoliti da privatna firma, koja nam je kreirala smrtnu presudu, oduzme linije - govori Himzanija.

Jedino rješenje

Iz Ministarstva saobraćaja KS jučer nam je rečeno da će tek sredinom avgusta moći dati konkretne informacije o podjeli linija javnog prijevoza. Direktor GRAS-a Haris Kadić već ranije je potvrdio da je uvođenje još jednog prijevoznika jedini način da se građanima pruži sigurnija i bolja vožnja.

Kad je prvi put rečeno da će GRAS i Centrotrans voziti zajedno od septembra kazali su da Centrotrans rečeno je da neće moći napadati na profitabilne linije, i da će voziti na padinskim linijama.
Međutim Centrotrans da bi preuzeo padinske minibuske linije sa lijeve strane miljacke traži onih famoznih 12 linija od kojih su 10 najprofitabilnije linije a znamo koliko to GRAS-u znači.

GRAS većinu tih linija pokriva isključivo zglobnim vozilima a Centrotrans ima 3-4 zgloba

Denis Brajlović

Gras se raspada. Gras neće moći bez Centrotransa. Koje su to famozne linije. Tih 12 famoznih linija? Ovo što ti govoriš da Centrotrans ima 3-4 zglobna autobusa to je tačno. Ali Centrotrans može nabaviti još zglobnih autobusa i još solo autobusa. Oni su milion puta bogatiji od Grasa. Imaju dovoljno para da kupe nove autobuse.

MILCHO

Kojih 12 linija? Pa one linije kojih se Centro pokušava dokopati još od vremena dok je GRAS bio u snazi. Najmanje 8 godina

Piše gore koje su to linije pročitaj malo bolje. 9/12 tih linija su najrentabilnije GRAS-ove linije na kojima ima puno putnika i dobra je naplata. Na većini tih linija prevoz se odvija 75-100% po redu vožnje Ako GRAS prepusti te linije onda je potpisao sebi smrtnu presudu.

Ono što je loše je da je uprava GRAS-a pristala da se povuče sa linija 22, 30, i 33 i da da prepuste pola komercijale Centrotrasu.
Moje mišljenje da GRAS netreba pristati na potpuno povlačenje sa tih linija. i ne treba dati više od 1/3 komercijale, ili nikako jer to radnici GRAS-a neće dozvoliti.

Od kada je Kadić došao na mjesto direktora krajem prošle godine bilo je dosta pozitivnih pomaka, i stekao je simpatije oba sindikata što nije bio slučaj sa njegovim predhodnicima, također je i smanjen gubitak, počeli su stizati dijelovi, farba itd... Ja se nadam da neće sve to uprskati potpisivanjem smrtne presude GRAS-u. GRAS još dugo neće imati vozila za normalno odvijanje saobraćaja, treba se nekako dogovoriti, ali ne trebaju se u potpunosti povući sa jedinih linija koje valjaju. Umjesto toga neka im ponude pola doma armije (elitne linije u centru grada) i Pofaliće i Velešiće

GRAS ima svega 10-tak autobusa koji su sposobni za brdske linije, a na većinu (osim B.Potoka) ne mogu ići zglobna vozila koja bi bila skinuta sa onih 12 linija. Došli bi u situaciju da imamo višak zglobnih, a opet  na Domu armije prometuju 4 solo autobusa umjesto 10 i da ne prometuje linija 41a, jer zglobna vozila ne mogu na te linije.

2010 je GRAS bio tanak sa vozilima ali opet je mogao održavati sve linije i u najgorem slučaju 75% polazaka na nekim linijama. Tada je Centrotrans odlučio nelegalno i bez dogovora upasti na linije Vijećnica-Dobrinja i uvesti liniju Vijećnica-Hrasnica. Nakon što tad nisu uspjeli u svojim naumima GRAS je počeo ubrzano propadati, brže nego ikad. Prestao je dotok dijelova a ogroman broj vozila je otkazao, nakon čega su postali izvor dijelova. Došlo je do situacije da umjesto 90-95 autobusa u saobraćaj izlaze 52 autobusa, što je približno broju autobusa koje je GRAS imao pred kraj rata! Znači sad je GRAS prinuđen tražiti pomoć od firme koja je možda sve ovo i režirala. Centrotrans vode kadrovi jedne stranke koja je donedavno bila u vlasti. Kadar iste stranke je i donedavni ministar finansija koji je otezao koliko god je mogao isplate obaveza kantona prema GRAS-u.

Početkom 2014 će sve linije u kantonu ići na tender, valjda i GRAS-ove i onih 10-tak koje drži Centrotrans. Nadam se da će GRAS dotad osposobiti/nabaviti dovoljan broj autobusa da bude konkurentan.

Inače, juče je GRAS-ova vučna služba šlepala Centrotransovog Citylinera.


MILCHO

Haris Kadić: Podjela linija nam je jedini izlaz iz krize

Razumijem strah radnika, ali nemamo drugog izbora, kaže Kadić

Iako su radnici GRAS-a nezadovoljni najavama menadžmenta da će od prvog septembra "Centrotransu" prepustiti neke linije javnog prijevoza, Haris Kadić, direktor GRAS-a, rekao je za "Dnevni avaz" da je saradnja s ovom firmom jedini način za izlazak preduzeća iz krize i njegov opstanak.

Vezane ruke

- U ponedjeljak smo s radnicima održali sastanak i pojasnili smo im s kojim problemima se susreće GRAS. Imamo manjak vozila, koja su stara, a veliki broj linija, ogromna dugovanja preduzeća, nemamo podršku Kantonalne vlade i građana i takav način rada je neodrživ - kaže Kadić.

On dodaje da radnici kategorično traže da sami voze, jer se plaše "Centrotransa" i da će, ako se s njima pokrene saradnja, raditi protiv GRAS-a.

- Razumijem ih potpuno, svi oni strahuju za svoj posao, ali nama su ruke vezane. Mi ne možemo ispuniti očekivanja građana. Moje je da iznalazim rješenja i smatram da ćemo uvođenjem "Centrotransa" građanima ponuditi kvalitetniji i sigurniji prijevoz. Ovo sve posmatram kao ekonomski interes i poboljšanje situacije u našem preduzeću - ističe Kadić.

Nužan potez

On napominje da nijedna odluka ne može konačno biti donesena bez pristanka radnika i da on sam neće potpisati nikakav papir.

- Sindikati obavljaju razgovore s radnicima i šta će sada biti ne znam, ali sam siguran da bi još jedan štrajk značio uništenje GRAS-a. Ulazak drugog prijevoznika nije moja želja, već je nužan potez kako bi se poboljšala situacija u preduzeću - navodi Kadić.

AVAZ

MILCHO


Tomek

MILCHO, ti si bolje upućen, dali to znači bolji ili lošiji dani za GRAS?

Man lion's coach

Ovisi ko poslije njega dodje, ali Kadic i njegovo zalaganje za GRAS je stvarno za svaku pohvalu!