Sanjajte buseve za ZET-ove linije

Autor conecto, Svibanj 02, 2009, 18:24:29

Tomek

Cito se ne proizvodi već neko vrijeme, postoje MAN-ovi midiji kakve već ZET ima, a s Cacciamalijima u klasi postoji Sprinter u takvoj verziji.
Inače koliko znam Marbus nije na kamionskoj šasiji, ali on je zato očajno sklopljen.

Shole

Za midije mi je manje/više jasno, ali mislio sam na minibuse.  Marbus B4 (mali) bi se mogao nazvat minibusom, ali opet mi je nekako puno veći od ovih Kačamalija.  Opće je poznato da su Marbusi katastrofalno slagani, ali se mora priznat da je zamisao O.K. jer je to jedini takav minibus sa motorom iza.  Baš me čudi da se osim Iveca nijedan ozbiljniji proizvođač nije uhvatio posla i uspio sastavit jedan solidni minibus, a da nije na šasiji od kombija.

man750

Citat: bugi  u Svibanj 20, 2009, 13:49:50
znaci to je man lyons city c.bus je 13.7 m dugacak.ima diselski motor ,a ovaj na slici kao sto i vidite ima spremnike za plin.pa je moguce i cng verzija.zato je taj autobus bolji od citelisa.a kapacitet mu je 120 ljudi.postoji i maja verzija bez trece osovine.isti kao i ovi sadasnji
Mislim da MAN koristi oznaku C za buseve duzine oko 13m, a za one duzine oko 14m oznaka je L, LL se koristi za one duzine do 15m.
Barem je tako kod regia, coacha , stara dok se proizvodio pa ne vidim razloga zasto bi kod cityja bilo drugacije.
A ovaj na slici je od 12m-skog duzi samo za trecu osovinu.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

conecto

Da je sve kao nekad, mogli su izgledati i otprilike ovako - krem-plava kombinacija busa, plava košulja vozača, ipak ne sviđa mi se što nema maglenki...
Izvor foto: reklama Mercedes-Benz

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Bolje mi izgledaju u novijoj kombinaciji, jedino što treba očito nešto napraviti oko održavanja laka jer je on kad izblijedi, a to se događa vrlo brzo onda busevi izgledaju dosta loše. Vjerojatno je i do kefa u praoni.

conecto

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Majstor

Možda su onog bijelog zamjenskog utrapili nekom pa ovo dovezli za probu i ujedno zamjensko Zet-u
Samo mi sudite pošteno !

sokre

Razočarava me talijanski dizajn.. Kamioni su im puno ljepši.

Prema MB ili MAN-u kasne bar 20 godina.


sokre


sokre


Novi Mercedesi... Svašta bi se našlo. Možda 10 Capacityja za probu...

http://www.mercedes-benz.com.mt/content/malta/mpc/mpc_malta_website/enng/home_mpc/bus/home/new_buses/models.flash.html



Kako Citaro i Conecto sada izgledaju vrlo slično, po čemu se razlikuju ta dva tipa autobusa?

Berlingo

Vidite, ja nisam iz Zagreba, ali dovedite malo na probu volva ili scaniu. U ove Njemce sam se odavno razocarao i to jako!

Shole

A bogami ni talijani se baš nisu pokazali.  Conecto je jeftinija, a vjerovatno (nemogu reć 100%) i lošija kopija Citara II za istočnoeuropska tržista. Možda je čak rađen na šasiji i sa karakteristikama Citara I, ali sa ovom svojom "modernijom" karoserijom. Citaro III je već odavno predstavljen, tako da su ove stranice prilično neosvježene.   Hybridi bi definitivno trebali imat prednost u odnosu na CNG autobuse, međutim, država ne daje nikakve olakšice za moderne tehnologije (ko zna, možda još debili imaju i neki extra porez), dok za CNG-e postoje neki europski fondovi koji ih stimuliraju tako da odluka obično padne na CNG samo zbog para.
Uzet ćemo mi plinaše pošto Europa daje nešto para.  Nema veze što idu samo 70% u odnosu na dizelaše iste snage, i što im je ekološka prihvatljivost vrlo upitna.  Neko daje pare, i u startu je nama to jeftinije (bitno je pokazati se za pred izbore), a u ovoj državi ionako nitko ne razmišlja dugoročno, čak štoviše, razmišljaju ali obrnuto proporcionalno. Ako nanjuše da će teško osvojit sljedeći mandat, onda uleću u raznorazne upitne invesiticije samo da zajebu sljedeću vlast.

tramvajac 92

Evo za berlinga jedna Scania OmniLink (slika je ogromna pa zato samo link)
http://www.scania.com/_system/img/highres/40869_highres_06337-024.jpg
Scania Omnicity
http://www.scania.com/_system/img/highres/40860_highres_08258-026.jpg
Tu sam našao i autobuse na etanol...
Kako oni stoje s ekologijom?

Ivan

Citat: Berlingo  u Srpanj 02, 2011, 01:13:45
Vidite, ja nisam iz Zagreba, ali dovedite malo na probu volva ili scaniu. U ove Njemce sam se odavno razocarao i to jako!
Na koje sve Nijemce misliš?

Mene MAN uopće nije razočarao. :)


Usput, ako još nema na našem tržištu biti će uskoro sigurno i plinskih hibrida, nije baš komplicirano nastaviti s drugim gorivima jednom kad hibridna tehnologija funkcionira.

Sa biogorivima (pa tako i etanolom) su očito svi odlučili malo usporiti kad su skužili da su cijene hrane u svijetu podivljale kad su se počela masovnije proizvoditi. Ako se ne dobivaju npr. iz otpadnih ulja i dijelova biljaka ili dok ne bude tehnološkog napretka pa se ne počnu masovno dobivati od alga i sl. teško je reći da su biogoriva ekološki jako dobra stvar, kruženje CO2 u atmosferi i globalno manje emisije su možda dobra stvar, intenzivna industrijska poljoprivreda i krčenje šuma zbog njenog rasta sigurno nisu.