Autotrolej SIP

Autor pehar_11, Prosinac 16, 2023, 19:12:27

pehar_11

S obzirom da je aplikacija nešto novo, mislim da zaslužuje i svoju temu. Za neko čudo, nije bilo previše diskusije na temu same aplikacije (izgleda, sadržaja, funkcionalnosti), što me čudi, pa se nadam da će bit neke promjene.

U zadnje se vrijeme na portalima, po Facebook grupama i sličnim babljim glupostima šire "informacije" da Trolej zapravo "prekriva" ovu aplikaciju, tj. da su svjesni da je ona, kako kažu "preloša", pa da javnost preusmjeravaju na "RijekaBus", i nju vode kao "službenu". Smrdi li ili ne, nije me briga. Činjenica je da je kreiranje same aplikacije veliki pomak (+ displeji, naravno), a bila loša ili ne, zaslužuje svoju temu i povremenu diskusiju. Uglavnom, nadam se da će mnogi od vas, pogovo oni koji prate Trolej, s vremenom dati svoje mišljenje, ideje i vizije, a da će kako vrijeme ide ova tema biti korištena za daljne diskusije, kako i sve druge na ovom forumu.

Ja ću u prilog citirat moj post od prije što se aplikacije tiče, pa da sve bude na jednom mjestu.

Citat: pehar_11  u Studeni 21, 2023, 19:15:33Za iOS uopće nije podržana, ili je, ali loše. Prije svega, dijelovi teksta su izvan ekrana, neda mi da se vratim na početak ili izađem iz nekog otvorenog menija, prikazuju se sve stanice (ne kužim zašto i kako da to isključim) i to usporava apsolutno sve, ikona linije/autobusa je teško uočljiva i jako slična kao i ova kad se prijazuje hrpa stanica, na autobus uopće ne mogu kliknut, tekst stanica bježi i preklapa se jedan preko drugog, na kraju trase je stanica sa "-".
Ja znam da ispada da za svaki vrag serem da nevalja, i zbilja mi nije cilj, nego trenutno neki djelovi ne funkcioniraju pravilno
Citat: pehar_11  u Studeni 21, 2023, 20:40:20- na mapi uopće NE mogu kliknuti na liniju/bus koji vozi, dok stanicu mogu koju god hoću
- nema potrebe da se prikazuju sve stanice
- početno sučelje je premaleno, slova iz oblaka ("Moje linije, Povijest pretraživanja" itd.) lete van jer su oblaci premaleni za veličinu teksta, ista stvar je sa ovim "Prometujemo na 50 linija...". Premali okvir, predebela slova. Vidljivost je mala jer ima sto boja i tekst preko njih samo prelazi kao da je greškom tamo.
- prilikom ulaska u bilo koji meni ("Moje stanice"), reže se logo troleja na vrhu. Nebitno, ali ružno.
- "Planiraj putovanje" vodi na Google Transit, traži se autorizacija (pretpostavljam samo prvi put) pa se konačno otvara Google Maps, sve šteka, nemogu iz njega uopće izać. Jedino mi telefon daje u gorenjem lijevom kutu da se vratim na SIP, a to nema smisla. Početni i završni pin koji sam odredio u SIPu a potom je označen na Google karti uopće nema koordinate, niti određenu stanicu, nego je moram upisat ispočetka. Nema smisla jer sam već u SIPu odredio od kuda do kuda želim. Znači da je cijeli proces određivanja na aplikaciji pa kasnije prikazivanja u Mapsu iz šupljeg u prazno, nisam ništa napravio, a bome ni dobio.
- imena stanica su netočna, nepromijenjena ili stara. Više ne postoje "Matulji A" ili "Matulji B", već "Matulji - centar". Ako se stavljaju imena stajališta, neka barem budu točna, a ohoho davno su mijenjana.
- pod "Odabir linije" prikazuju se dvije iste linije za dva smjera. Zar nemože KBC bit jedna linija, ali ispod jednog smjera neka piše i drugi. Ista stvar je i za 1A. (da, sa točkom). Neka se uvrsti pod 1A (bez točke), ovako ispada da su dvije linije i na jednoj se prikazuju svi polasci, a na jednoj ova tri koja su popunjena nekim drugim busom jer ovaj ne stigne. Naslov, tj. broj i trasa linije je na ekranu izrezana, tj. pola je nema pa pogađam da se radi o 1A. Kad se stisne na liniju i onda na onaj prvi crni znakić iznad pretraživanja, pokazuje se jedna linija u dva smjera, ali kad kliknem na to - ništa. Funkcija nula. Ako pak želim pretražit liniju, pojavljuje se polje za pretraživanje. Kada pretražim npr. liniju 8, ništa se ne događa, lista ostaje ista i ne filtrira se podatak na temelju unesenog pojma. Ako želim pretražit pojam, npr. stanicu na ruti pa upišem "Krnjevo", idalje se ništa ne pokazuje, sve ostaje isto. Ukratko, pretraživanje ne radi, a ako se upiše pojam koji je veći (tj. duži) od polja za pretraživanje, slova lete preko cijele aplikacije i sve stane. Moram izać iz aplikacije i ponovno na nju kliknut da se vrati na početni meni gdje su sve opcije.
- kod "Odabir stanice" logo na vrhu opet fali, neke stanice imaju označen smjer (A/B) lijevo u oblaku, neke nemaju, neovisno o tome postoji li smjer već u nazivu stajališta. Ovdje barem radi pretraživanje. Tražim stanicu "Bazeni Kantrida", otvaram i pojavljuju se svi polasci u danu, iako je sada 9 navečer i ne treba mi polazak od danas u 05:10 ujutro, jer je prošao. Nema filtra za to koji je dan u tjednu, vikend ili praznik. Ako kliknem na polazak, pojavljuje se popis stanica, slova su prevelika pa ih telefon/aplikacija odreže, tako na nije "Pećine Plumbum" nego "ćine Plumbum", jer prvi dio riječi nije stao.
- "Moje linije", "Moje stanice" i "Povijest pretraživanja" su dobre ideja, tu sve štima. Jedino bi bilo dobro odvojit gradske od prigradskih linija - neka je grad plave boje, prigrad narančaste.
- "Profil" mi nije jasan, ima samo opcije unošenja imena i e-maila, a onda samo "Odjava" ili "Izbriši račun". Da se odjevim iz čega? Koje mi se opcije nude kada sam prijavljen? Iznad "Prijavljeni ste kao <ja>" je siva mrlja, a logo fali.

Sve u svemu, postoje opcije koje imaju svrhu, kao i one koje nemaju, ili meni samo nisu jasne. Ja sad govorim iz neke estetične perspektive - grafički izgleda jako osljepljujuće, ima jako puno bijele boje. Tekst je debel, negdje predugašak, ikone premale, ako previše teksta upišeš ili ga samo ima previše, sam se odreže. Karta i odabir stanice je najbitniji, na temelju toga planiraš putovanje, to treba biti u fokusu i prvo što vidim kada uđem u aplikaciju. Briga me za profil ako sam turist ili sam ovdje jednom u mjesec dana, treba mi ono po čemu planiram kako i gdje idem. "Profil" negdje skucat sastrane, zajedno uz "Moje linije" i "Povijest" pretraživanja. "Moje stanice" lagano mogu i pod "Odabir stanice". Izjava/rečenica "Javni prijevoz na riječkom području" je tu fensi, ali smeta. Fali direktni link ili neka poveznica na RCC portal gdje se vidi regulacija, stanje u prometu i to. Ipak moraju aplikacija i portal biti nekako povezani.
Bilo bi odlično da se pri vrhu aplikacije, u slučaju nekog sranja (iznenadne regulacije ili izmjene prometa  zbog utrke, poplave, snijega, blagdana pa je besplatan prijevoz) pojavljuje crvena statična ili klizeća poruka da čim uđeš u aplikaciju znaš je li sve ok ili ima poteškoća, slično kao na stranicama https://www.zet.hr u plavom oblaku ispod slike gdje trenutno piše "Servisne informacije pratite na..." (inače piše da je neka linija u prekidu ili vozi obilazno u slučaju nesreće, radova i sl.).

To je to od mene (za sad). Možda zvuči kao da  sam popljuvao sve i svašta, jako mi je žao ako je tako ispalo, no to zbilja nije moja namjera. Vidi se napredak i nešto se radi, tako da svake pohvale svima koji na ovome rade

vrijeme je novac?!?

NP-549

#1
Autotrolej nema nikakve veze sa RijekaBus aplikacijom. Nit ju ko "gura" nit ju itko uopće spominje. Kao ni Vekejsn ili Busrialwaysdata. Određeni dio podataka na gradskom serveru ima otvoren pristup i moze bilo tko radit s time.

SIP nije gotov, prioritet su bili ekrani po stanicama, a ista ekipa to radi. Sredit će se i aplikacija. Bilo je nevjernih i oko ekrana pa u većini situacija radi sve kako treba. Naravno da ima bugova, otklanja se sve u hodu čim se primjeti problem

Boki651

Kad već spominješ ekrane, na željezničkoj i dalje ništa ne funkcionira kako treba. Oni busevi koji su u najavi ne dođu, a oni koji nisu dolaze. Zadnji primjer od petka, linija 2 Trsat-Srdoči dolazi za 6,5,4,3,2,1,--, i onda kad ga očekuješ da se pojavi kod Indexa odjednom display napravi refresh i opet sve padne na 6 minuta (i tek iz drugog pokušaja bus dođe točno), a umjesto tog dolaska pojavi se linija 6 koja nije bila ni u najavi.
Ne znam da li se već pisalo, ali na kojem principu funkcionira ta najava, da li po GPS položaju autobusa u idealnim uvjetima (bez gužve), ili po položaju autobusa na prijašnjim najavama (ekranima) pa se po tome korigira?

pehar_11

#3
Citat: NP-549  u Prosinac 17, 2023, 10:40:39Autotrolej nema nikakve veze sa RijekaBus aplikacijom. Nit ju ko "gura" nit ju itko uopće spominje. Kao ni Vekejsn ili Busrialwaysdata
Ne kažem da se ta aplikacija uzima kao službena, to su idiotarije koje kruže okolo, ali uzmi u obzir da se na https://www.rijekacitycard.hr/hr pokazuje RijekaBUS, a ne SIP. Po toj logici, na službenom portalu gdje se prate sve informacije o prometu i javnom prijevozu trebao bi pisati SIP, a ne aplikacija koja zapravo službeno nema veze sa Trolejem. Uostalom, je li smisao aplikacije da ona bude samo za telefone, ili i za komp? SIP na laptopu je druga priča, puno lošije izvedeno nego u smatrtphone verziji, a browser mi nudi da ju preuzmem, pa mi nije jasno ako je svrha na laptopu da ona bude kao aplikacija, ili da se otvara u browseru, kao što je meni sad otvorena

Od zadnjeg ažuriranja SIPa, neke su se stvari vizualno promijenile, ali ništa strašno. Ako imaš staru verziju aplijacije i koristiš je u vrijeme dok je izašao update (barem na iOS uređajima), aplikacija se ne da koristit, sve glitcha, raspad sistema. Ono što mene osobno nervira je činjenica da za korištenje javnog prijevoza u Rijeci sada imaš dve aplikacije - službenu ali idalje beta SIP i ovu drugu Smarticu. Naravno, to nije dio projekta pa imaš dvije stvari koje zapravo trebaju bit u jednoj. I uz sve to, koliko god se govorilo projektu, najavama, displejima i slično, zapravo, realno gledajući, o SIP-u u javnosti nema govora. Ja sam na to naišao kada sam otvorio stranicu od Troleja da vidim vozni red. Bez da sam slučajno na nju naišao nebi imao pojma da ona postoji, a tako je i kod većine koji koriste javni prijevoz, a nemaju ideje da aplikacija postoji. O tome govori i činjenica da je pruzeta nešto više od 100 puta

Citat: Boki651  u Prosinac 17, 2023, 12:32:32Kad već spominješ ekrane, na željezničkoj i dalje ništa ne funkcionira kako treba.
Zar nisu oba displeja kod kolodvora u smjeru Opatije ugašena? Ovog na stupu nema, a ovaj na stanici jedan dan radi, jedan ne. Ovaj u drugom smjeru uglavnom funkcionira dobro (koliko sam ja vidio), jedino ujutro su vremena kriva jer je kaos. Imaš gužvu u smjeru zapada zbog one rupetine kod Erste banke, a u smjeru istoka kolaps nastaje jer u 07:30 dolazi vlak, zatvara se rampa pa se kolona od semafora kod Žabice spaja na podvožnjak, radove kod Indexa i oba semafora kod Indexa i kolodvora, pa je kaos do Mlake. U takvim uvjetima niti jedna najava nije i ne može bit točna
vrijeme je novac?!?

Boki651

Oba rade u smjeru Opatije, vraćen je onaj koji je srušen bio.

ivangr

Pozdrav, ja sam Ivan i autor sam RijekaBus aplikacije.
Tek danas sam slučajno otkrio ovaj forum i drago mi je da postoji javna rasprava o ovoj temi, a s obzirom da vidim da se ponekad spomene i moja aplikacija, mislim da mogu doprinijeti ovome razgovoru.

RijekaBus aplikaciju razvio sam samostalno krajem 2020 godine te je tada to po mome znanju bila prva mobilna aplikacija koja je koristila podatke o pozicijama buseva sa APIja umjesto samo prikaza voznog reda u pdf formatu i slično. Također, znao sam da postoji i BusRI web aplikacija koja mi se svidjela te mi je svakako poslužila za inspiraciju, no po mome mišljenju nedostajale su joj neke ključne stvari koje sam odlučio dodati i tako napraviti RijekaBus aplikaciju.

Osnovna pretpostavka pri izradi aplikacije bila je da će se ona pretežno koristiti negdje vani "u hodu", najčešće dok korisnici čekaju na stanicama, dakle pretežno na mobilnim uređajima, zbog čega nisam imao dvojbe za izradu mobilne aplikacije. Slažem se da postoji određen broj ljudi koji će negdje doma ili na poslu otvoriti laptop i tražiti istu stvar na webu no po mojoj procjeni to je daleko manji broj korisnika. Nadalje, svjestan sam da je web aplikaciju, kao što je BusRI, moguće otvoriti i koristiti i na mobitelu, ali zbog prirode okruženja mobilnih preglednika u kojima jednostavno nije moguće dobiti jednaku razinu kontrole pokreta kao što su povlačenje karte, zumiranje, klikanje, a pogotovo automatska prilagodba karte, po meni je nedvojbeno najbolje rješenje bila mobilna aplikacija.
Druga najbitnija stvar bila je izbor pružatelja usluge same karte. Većina ljudi već je navikla na Google Maps karte i koristi ih svakodnevno te one trenutno jednostavno nemaju konkurenciju na tržištu providera karata, da ne ulazim u raspravu zašto. No, malo ljudi zna da se korištenje Google Maps karata na webu naplaćuje za programere te bi bilo nemoguće napraviti besplatnu aplikaciju na webu koja koristi Google karte, pogotovo ako bi ju krenuo koristiti veliki broj ljudi. Vjerujem da je to razlog zbog kojega BusRI koristi besplatnu Leaflet kartu koja se bazira na OpenStreet mapama koje jednostavno ne mogu konkurirati Google mapama.
Srećom, korištenje Google Maps karte unutar mobilnih aplikacija je besplatno. No, i tu postoji "kvaka". Naime, nije jednostavno programski iscrtavati bilo kakve ikonice na Google Maps karti (buseve, stanice), a pogotovo još ako se one pomiču kroz vrijeme, što je po meni za ovakvu aplikaciju obavezno. I tu dolazim do nove Autotrolej SIP aplikacije i razloga zašto oni također koriste neusporedivo nekvalitetniju Open Street Maps kartu umjesto nekog boljeg rješenja kao Google Maps. Netko je ovdje napisao kako očekuje da će se to sa vremenom popraviti, ali nažalost to je nešto što ne ovisi o programeru i ne može se mijenjati osim da promijene kompletnu mapu.

S obzirom da se razvojem mobilnih aplikacija bavim već gotovo 10 godina, imam nekoliko višestruko nagrađivanih aplikacija, moje aplikacije imaju prosječnu ocjenu 4.6, razvijao sam aplikacije za razne klijente i velike firme, moje mišljenje je da je Autotrolej SIP aplikacija jednostavno poluproizvod. To tvrdim i zbog toga što osobno poznajem ljude u Penti koji su radili aplikaciju i znam koliko iskustva u razvoju mobilnih aplikacija imaju tj. nemaju. Uz to, kad sam objavio RijekaBus aplikaciju zvali su me osobno iz Pente te su mi ponudili posao no zbog raznih razloga nisam prihvatio. Također, nakon što je izašao službeni natječaj za Autotrolej aplikaciju, odmah sam se javio u Pentu i ponudio im svoju RijekaBus aplikaciju, da je jednostavno prilagodim i predam na korištenje, baš zato da ne bi postojale dvije aplikacije koje bi bunile korisnike. Bio sam spreman tražiti samo nekakvu minimalnu naknadu, s obzirom da su oni iz proračuna za to dobili više desetaka tisuća eura. Čak i da su mi rekli da mi ne mogu ili ne žele platiti ništa, ja sam bio spreman dati je potpuno besplatno, upravo da se ne zbunjuje ljude sa novim službenim ili neslužbenim aplikacijama. Iz Pente nikada nisam dobio nikakav odgovor, dakle ignorirali su me u potpunosti, pa sad prepuštam vama na razmišljanje zašto. Novac su dobili, aplikaciju napravili, nigdje ju ne spominju, a ljudi i dalje koriste RijekaBus za koju osobno nisam dobio niti jedne lipe ili centa.

Što se tiče kvalitete Autotrolej SIP aplikacije, pozivam vas da skinete i nju i RijekaBus i ubrzo će vam biti jasno o čemu govorim. Apsolutno ne tvrdim da je RijekaBus savršena aplikacija, ali sama statistika skidanja i korištenja sve govori. Čim sam otvorio SIP odmah mi je bilo jasno da su pokušali kopirati (barem) dijelove logike i sučelja RijekaBus aplikacije pošto su neki dijelovi jednostavno gotovo isti, način navigacije kroz app, prikaz stanica i voznog reda itd. Sve je to, naravno, sa tehničke strane odrađeno daleko lošije, sučelje se "raspada" na svakom dijelu, aplikacija ustvari trenutno uopće ne učitava buseve, nema računanja dolaska buseva u stvarnom vremenu na osnovu stanice (ovo trenutno ima samo RijekaBus, nema ni BusRI), nema prilagodbe karte, nema locairanja korisnika na karti i prikaza stanica u blizini, nema razvrstavanja linija po bojama, nema voznog reda po danima i vikendima, ukratko pronalazak informacije o busu kojeg tražite je kaotičan i kompliciran. RijekaBus vam klikom na stanicu automatski prilagođava kartu kako bi prikazala sljedeća tri busa na karti i unutar liste, te automatski računa dolazak ovisno o stanici, dakle neovisno o voznome redu, koji najčešće ne bude točan.

S druge strane, BusRI aplikacija ima dobrih funkcija, no najveći nedostatak po meni je, osim što mapa nije Google Maps, obavezno povlačenje karte i klikanje na sitne stanice i/ili buseve, nakon čega se otvara veliki popup prozor koji je često na mobilnim ekranima nepregledan i po meni ne pruža jasne informacije, tj. nije na prvu jasno gdje je bus i koliko mu još realno treba da dođe, također nema podjela linija po bojama kako bi se odmah raspoznale na karti, nema voznog reda za pojedine linije, niti za dane u tjednu, dakle treba ručno povlačiti po karti i povezivati stanicu i buseve, nešto što RijekaBus aplikacija automatski radi a ujedno i prilagođava kartu tako da niti u jednom trenu ne treba povlačiti i dirati samu kartu, sve je automatizirano.

Također, kroz godine sam i ja pratio sve ove poteškoće sa lokacijama buseva i problema na API-ju i prilagođavao aplikaciju na sličan način kao i BusRI aplikacija, te mi je bilo zanimljivo čitati vaše objave gdje raspravljate o istim problema sa kojima sam se i ja mučio.

RijekaBus nije službena aplikacija, no kroz godine je postala aplikacija koju definitivno koristi najviše ljudi te u ovome trenutku ima prosječno 7 tisuća korisnika dnevno te oko 20 tisuća korisnika na mjesečnoj bazi. U svakome razdoblju od pola sata radnim danom minimalno 400 ljudi u Rijeci otvara i koristi RijekaBus aplikaciju.

DWProski

#6
Napokon sam se nakanio da namjestim VPN da probam SIP (budući da im je firewall naštiman da blokira sve ne-hrvatske IP-ove, što bi moglo biti prekršaj po EU regulativama). Aplikacija i njen API šalju iste podatke koji su dostupni na OpenData stranici grada, samo drugačije oblikovane (što znači da nema više JSON-a od 10MB za čitav red vožnje, nego samo za određene linije i/ili stanice)

tramvajac 92

Zar to nije osnova svih tih aplikacija i stranica? Uzimaš podatke koje javno imaš, i onda obradiš pa tako van daš?

MateV

Citat: tramvajac 92  u Prosinac 22, 2023, 12:29:04Zar to nije osnova svih tih aplikacija i stranica? Uzimaš podatke koje javno imaš, i onda obradiš pa tako van daš?

Pa da, ali kako je ovo službena aplikacija i kako su isti ljudi radili i mobilnu aplikaciju i softver u pozadini koji daje podatke za tu aplikaciju, mogu si bez problema dat pristup dodatnim podacima ili oblikovat podatke na drugačiji način kako bi si olakšali izradu aplikacije ili omogućili neku dodatnu opciju koja nije moguća s tim javno dostupnim podacima.

@ivangr da ne citiram cijeli post.
Hvala ti što si detaljno objasnio kako stvari stoje po tom pitanju, a zapravo i za aplikaciju koju si napravio. Ovo za SIP aplikaciju i OpenStreetMapu se moram složiti, jednostavno to nije to. Mapa je zakrcana raznoraznim toponimima koji su potpuno nepotrebni, vrti se u krug i po meni se nemože dovoljno zoomirat. Znam da je aplikacija još u izradi i nadam se da će se neke stvari popravit, ali sad kad si istaknuo ove detalje, jasno mi je da će to i dalje ostat nedovršeno.

DWProski

Citat: tramvajac 92  u Prosinac 22, 2023, 12:29:04Zar to nije osnova svih tih aplikacija i stranica? Uzimaš podatke koje javno imaš, i onda obradiš pa tako van daš?
Svih ne-službenih aplikacija i stranica da. Očekivao bih da za službenu aplikaciju koriste dodatne izvore, npr. dinamičke podatke o kašnjenjima, ne samo po VR, ili da omogući i kupovinu karata.

NP-549

Za predikciju kašnjenja se koriste i povijesni podaci

DWProski

Koliko se sjećam, SIP nije davao dinamičke podatke, ali ne mogu da provjerim budući da je hrvatski VPN kojeg koristim blokiran sa servera Autotroleja. Ako iko od nadležnih slučajno čita temu, neka pogleda i EU regulativu 2018/320 kojom se zabranjuje neopravdano geo-blokiranje u EU.

pehar_11

#12
Ikone autobusa na ručanalima/laptopima u SIPu sada se bolje vide (označene plavim ikonama), no na njih nemožeš idalje kliknut pa nemaš pojma koja je linija u pitanju i ne otvara se prozor sa trasom i stajalištima. Treba u potpunosti ukinut ogromne ikone stajališta i autobuse bojat prema vrsti linije - narančasto za prigrad, plavo za grad. Na telefonu je lokacija dosta točna, ali je refresh puno sporiji nego na busrialwaysdata. Upotreba je idalje skoro nemoguća, fali poveznica na RCC portal
vrijeme je novac?!?

pehar_11

Koja je razlika u vrsti autobusa između jedinice i šestice? Zanima me jer vidim da ikona nije ista
vrijeme je novac?!?

lussin

Jučer je 829 bio na 1, pa možda posebno pokazuje midi