Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

Paško

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/video-provjerili-smo-kako-je-biti-vozac-ica-splitskog-prometa/202483

Citat:VIDEO Provjerili smo kako je biti vozač/ica splitskog Prometa

Kako bismo uvidjeli vrijedi li iskoristiti najnoviju priliku koju u okviru zanimljive kampanje naziva 'I posao. I kategorija' budućim vozačicama i vozačima pruža tvrtka Promet Split, otišli smo po iskustva iz prve ruke. Proveli smo, naime, vrijeme s nekoliko zaposlenika koji su nam iznijeli pojedinosti o toj kampanji, predstavili uvjete, otkrili što njih ondje drži kao i kakva je radna atmosfera.
'I posao. I kategorija', istaknimo za početak, podrazumijeva privlačenje novih vozačica i vozača financiranjem stručne izobrazbe, odnosno polaganja vozačkog ispita D kategorije. Glasnogovornik Hrvoje Mlikota napomenuo je kako je posrijedi izrazito korektan pristup s obzirom na to da Promet kandidate - uz to što u potpunosti pokriva troškove - odmah zapošljava, za što će, naravno, imati primjerenu plaću. Isprva je riječ o radnom mjestu kontrolora u svrhu upoznavanja sa svim linijama gradskog prijevoza.

'Naši vozači u pravilu su slobodni jedan tjedan jedan dan, drugi tjedan dva dana. Plaća se kreće u rasponu od 1100 do 1800 eura - ovisno o angažmanu. Prosječna isplaćena za 2024. iznosi 1506 eura, što pokazuje da je angažman bio dosta velik. Plan je da i dalje rastu.

Prometovi vozači godišnje prijeđu više od 7 milijuna i 800 tisuća kilometara. Nekakva veća prometna nesreća dogodi se svakih 3 milijuna i 900 tisuća kilometara, što nas svrstava među najsigurniju kategoriju vozača. To je, pak, ekvivalent za sedam životnih vjekova prosječnog hrvatskog građanina. Dakle, sigurni smo - dođite', naglasio je Mlikota.

Njegove tvrdnje redom su potkrijepili Teo Bulić koji u ovoj tvrtki radi već četvrt stoljeća, Dinko Kapuralić koji joj se pridružio na početku ove godine, Josipa Maretić koja je njena zaposlenica tri godine, ali ima osam godina staža u autobusima i naposljetku Boris Bartulin koji je već 14 godina organizator prometa.
Na upit što ga 25 godina drži za Prometovim volanom, Bulić nam je uzvratio kako ponajprije voli ovaj posao. Među ključne stavke, međutim, uvrstio je i konstataciju da puno lakše može organizirati privatan život u odnosu na prethodno razdoblje u kojem je radio u turizmu i špediciji. Slično obrazloženje ponudila nam je i Maretić, što joj je osobito važno kao majci dvoje dječice.

'Medicinska sestra sam. Kako nisam bila zadovoljna svojim poslom i kako sam u grču dolazila kući, otac mi je sugerirao polaganje D kategorije. Sada sam jedna od četiri djevojke ovdje, voljela bih da nam ih se još pridruži', dodala je.

Čelnici Prometa u prednosti posla uvrstili su beneficirani radni staž, stimulativna primanja, bonuse i nagrade, uvećan godišnji odmor i flotu novih autobusa. Kapuralić im je pridodao sigurnost, divne kolege, dobru organizaciju.

'Ovo je posao koji sam htio raditi čim sam položio. Ja sam svoju kategoriju sam platio, a sada svi koji imaju volje i želje mogu iskoristiti priliku da im je Promet plati i da tako postanu moji kolege', naznačio je.

Pitali smo ih i je li te u kojoj mjeri zahtjevnije upravljati autobusom u odnosu na osobno vozilo. Što su nam odgovorili, provjerite na snimci u nastavku. Doznat ćete ujedno što misle o ženama za upravljačem, kakve su pauze, kako izgleda Prometov 'big brother' ured... Čut ćete i kako se gospođa Mladenka šali na njihov račun!
Dodajmo kako je trenutno 330 vozača. Mlikota nam je kazao kako im je bio cilj kampanjom privući barem 10 novih, no kako bilježe velik interes pa su spremni i povećati taj broj.

'Ovim putem želimo pozvati sve koji karijeru žele ostvariti u stabilnom i sigurnom okruženju - ako imaju barem 24 godine i B kategoriju - da nam se prijave. Iznimno, mogu se prijaviti i osobe starije od 21 godinu pod uvjetom da imaju završenu kvalifikaciju za vozača, odnosno vozačicu motornog vozila.  Prijaviti se mogu osobno - dolaskom na našu adresu Hercegovačka 20. Sve uvjete mogu pronaći na našim mrežnim stranicama', poručio je Mlikota.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!