Nesreće i oštećenja Prometovih autobusa

Autor maky, Studeni 30, 2007, 22:18:57

Paško

#885
https://slobodnadalmacija.hr/split/vozac-prometovog-skolskog-busa-jos-je-u-soku-a-kolege-ga-brane-mlad-je-ali-nije-neiskusan-e-da-je-bio-branik-1341037

Citat:Vozač Prometovog školskog busa još je u šoku, a kolege ga brane: 'Mlad je, ali nije neiskusan. E da je bio branik...'

PIŠE B. LONČAR, T. GATTIN
22. studenog 2023. - 07:44

Prevrnuti i razbijeni školski bus kombi u mjestu Sirotkovići između Gornjeg Sitnog i Srinjina podsjećaju na stravičnu nesreću koja se dogodila jučer u 13:20 kada je po pljusku i uvjetima nepogodnima za vožnju "Prometov" mladi vozač G.L. (podaci poznati redakciji) prevozio petoro školske djece iz škole kući. Tada je došlo do prevrtanja vozila na cestu nekoliko metara ispod nje koji je nastavio klizati prema dvorištu Ante Radelje gdje je pao i nastavio se prevrtati do dvorišta susjeda. Na sreću, sve je prošlo s par ogrebotina, slomljenim šipkom i razbijenim roštiljom.

Ali iza svega ostaje šok i trauma za vozača, djecu, svjedoke poput Ante koji od šoka nije mogao pričati, ali i majka učenice osmog razreda koja je sve gledala s balkona. Gornje Sitno i Srinjine su još u šoku i mještani samo pričaju o tome.

Kako smo doznali iz razgovora sa susjedima, a što nam je potvrđeno iz "Prometa", G. i otac LJ.L. su oboje vozači iz Srinjina. Prometov kombi bus smo vidjeli i u Srinjinama, ali do obitelji nismo mogli doći.

Iz KBC-a su nam sinoć kasno odgovorili kako je vozač na obradi i stanje mu je stabilno. Ljudi kao ljudi, one koje smo sreli na pljusku i užasnom vremenu, imaju svoje mišljenje. No, nesreću nitko nije mogao niti predvidjeti s obzirom kako su posljednju na svoje oči vidjeli u ovom kraju prije dvadesetak godina.

Hrvoje Mlikota iz Sindikata vozača "Prometa" nam je rekao kako se čuo osobno s vozačem i da je u izrazito stresnoj situaciji. Riječ je vozaču koji radi više od godinu dana.

- Ne bih pričao o neiskustvu, to je vozilo najmanjih gabarita, vozio je zglobne autobuse koji su zahtjevniji za vožnju. Vozači se mijenjaju svakog tjedna.

Sindikat će stati iza vozača, kaže Mlikota koji procjenjuje kako cesta nije uvijek sigurna za vožnju osobnim automobilom, a kamoli za vozače Prometa:

- Vidjeli ste da nema branika. Da ga je bilo, pričali bi o materijalnoj šteti od par stotina eura. Nije bilo ovakvih slučajeva.

Hrvoje Mlikota je odgovorio kako je vozilo staro desetak godina te je prošao tehnički u rujnu. Vjerojatno nije prošao mnogo kilometara, odgovorio nam je. To bi moglo biti u skladu s onim što smo čuli na mjestu nesreće kako vozilo unatoč godinama zbog kratkih relacija nema veliku kilometražu.

- U ovim okolnostima je teško reći pozitivno. Možemo reći kako je sreća da su svi izvukli živu glavu.

Direktor "Prometa" Stanko Sapunar je s ravnateljicom OŠ Srinjine Zrinkom Mužinić Bikić bio u bolnici gdje je izjavio kako se radi o mlađoj osobi te kako će policija utvrditi uzrok nesreće.

plus Daily nakon izlijetanja, foto iz FB grupe Split i oko Splita
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/ovako-je-izgledala-akcija-izvlacenja-devastiranog-skolskog-kombija-od-prve-do-zadnje-sekunde-unutra-kao-da-je-vrijeme-stalo-komadi-hrane-cak-i-gospin-medaljon/

Citat:Ovako je izgledala akcija izvlačenja devastiranog školskog kombija od prve do zadnje sekunde. Unutra kao da je vrijeme stalo: Komadi hrane, čak i Gospin medaljon
[FOTO + VIDEO] Besprijekornu akciju izvlačenja obavili su djelatnici specijalnog transporta Batalić
Autor R.P. / Foto: Anamarija Kolimbatović, Rade Popadić

U četvrtak u popodnevnim satima, treći dan od nesreće u kojoj je školski kombi s djecom sletio s ceste u vrt obiteljske kuće u Sirotkovićima, u Gornjem Sitnom, uništeno vozilo je prvo izvađeno, potom i odšlepano prema Splitu.

Nevjerojatnom srećom nitko od djece nije ozlijeđen, a 27-godišnji vozač je zadobio lakše ozljede.

Ipak, pretrpljena trauma je velika, osobito su bili dramatični prvi trenuci nakon nesreće.

Izvlačenje kombija obavili su je djelatnici specijalnog transporta Batalić, uz nadzor splitskog Cestara, a sve je prošlo besprijekorno. Sve je trajalo oko pola sata, a u to vrijeme lokalna cesta od Sirotkovića do Srinjina bila je zatvorena za sav promet.

Uoči samog izvlačenja u samom devastiranom vozilu na tlu su se mogle naći stvari koji su ostale "zarobljene" u trenutku nesreće. Komadi hrane, bilježnice, pa čak i Gospin medaljon.

Mnogi stanovnici Sitnog su nam rekli da se toga dana dogodilo čudo da je djecu i vozača zaštitila Gospa od zdravlja koja se slavi 21. studenoga.

Mi smo danas snimi akciju izvlačenja kombija od početka do kraja...

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Naglo kočenje u gar. br. 042, ima ozlijeđenih: https://slobodnadalmacija.hr/split/drama-u-prometovom-busu-svjedoci-javljaju-vozac-je-naglo-zakocio-ima-ozlijedenih-putnika-policija-je-na-terenu-1347367

Citat:Cure detalji drame u Prometovom busu: 'Bilo je puno krvi. Hospitalizirani putnici taman su trebali izaći iz autobusa...'
PIŠE ANA PIVČEVIĆ, BOŽIDAR LONČAR
14. prosinca 2023. - 11:06

NOVO: Kako neslužbeno saznajemo, u KBC-u Split je nakon nesreće u Prometovoj osamnaestici završilo troje starijih muškaraca, umirovljenika. Spremali su se izaći na obližnju prometnu postaju stanicu, međutim, mladi Prometov vozač je prije križanja naglo zakočio i putnici su poletjeli prema izlazu i vratima. Došlo je do udarca glavom, zbog čega je bilo dosta krvi...

Iz KBC-a Split smo neslužbeno saznali da su pacijenti još na obradi. Navodno je riječ o ozljedama glave i vrata, najvjerojatnije zbog trzaja, a zadobili su i udarce od nabijanja i pritiska. Čini se, na sreću, da ne bi trebalo biti riječ o težim ozljedama.

Saznali smo da autobus ide sada na pranje i u tehničku stanicu, a djelatnici Prometa strahuju da će njihov kolega biti sankcioniran.

RANIJE

Javljaju nam građani kako je oko 10 sati došlo do nezgode u Prometovom autobusu broj 18 u smjeru prema Kili u Vukovarskoj ulici. Navodno je vozač pored centra Mall of Split naglo zakočio, putnici su popadali, a bilo je i krvi...

Splitska policija je dojavu o nesreći dobila oko 9.50 sati. Kako su nam kazali, na teren je upućena i Hitna pomoć.

U splitski KBC su prevezene tri osobe na obradu. Prema prvim informacija, do nesreće je došlo prilikom naglog kočenja, ali policijskim očevidom utvrdit će se sve okolnosti ovog događaja.

Očekivano, stvaraju se velike gužve u prometu zbog nesreće i očevida.

Detaljnije kasnije.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

Imao sam slučaj u Njemačkoj. Tamo daš izjavu, policajac očita podatke sa tahografa da usporedi tvoju brzinu s ograničenjem na mjestu nezgode i to je to. Sve se riješi na licu mjesta u roku 20 minuta. U ovom slučaju nisam bio kriv za ništa jer sam morao zakočiti radi "geldtransportera"  Nema nikakva tehničkog ni sankcija a svako daljnje postupanje policije kada je autobus u pitanju se rješava unutar firme a ne na cesti pa i obični prekršaj.

Paško

Nisam bio vidio nastavak ovog slučaja pa da i to prenesemo: https://slobodnadalmacija.hr/split/splitskom-vozacu-prometa-zbog-teskih-ozljeda-putnika-prijeti-zatvor-predsjednik-sindikata-ga-brani-svima-salje-apel-1349138

Citat:Splitskom vozaču 'Prometa' zbog teških ozljeda putnika prijeti zatvor! Predsjednik sindikata ga brani, svima šalje apel

PIŠE BOŽIDAR LONČAR
20. prosinca 2023. - 21:40

Kako su nam odgovorili iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, protiv "Prometovog" vozača koji je upravljao gradskim autobusom na liniji broj 18 u četvrtak 14. prosinca kada je došlo do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno četiri putnika, bit će podnesena kaznena prijava.

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila postojanje sumnje u ostvarenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. Predviđena kazna zatvora za ovo kazneno djelo je šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako se utvrdi nehaj, predviđena kazna je do tri, a ako je prouzročena teška tjelesna ozljeda je kazna od jedne do osam godina zatvora. Kaznena prijava biti će podnesena nadležnom državnom odvjetništvu, poručili su iz PU SD 16. prosinca.

Policija je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći u četvrtak 14. prosinca nešto prije 10. Tada je očevidom utvrđeno kako vozač autobusa nije prilagodio brzinu kretanja stanju na cesti te je naglo zakočio kako ne bi udario u vozilo ispred njega pri čemu su četiri osobe zatražile liječničku pomoć. Dvije su osobe lakše, a dvije teže ozljeđene.

Prema riječima svjedoka, autobus je naglo zakočio prije semafora na raskrižju Vukovarske i Ulice Josipa Jovića zbog čega su putnici pali i udarili se o staklena vrata. Kod ulaznih i izlaznih vrata ,,18-ice" vidjeli su dosta krvi.

Jedna osoba 1956. godište je zadobila tešku ozljedu glave – hematom i bio je van životne opasnosti. Drugi pacijent 1949. godište je imao blaži potres mozda i ranu na glavi. Oboje su zadržani na bolničkom liječenju. Drugo dvoje pacijenata je pušteno kući s lakšim ozljedama glave, odgovorili su nam iz splitske bolnice tog dana.

Kako su nam odgovorili iz KBC-a, putnik s hematomom je nakon četiri dana boravka u Klinici za neurologiju otpušten na kućnu njegu 17. prosinca. Drugi putnik s potresom mozga i ranom na glavi je nakon promatranja otpušten kući. Druga dvojica putnika (1955. i 1961. godište) su s površinskim ozljedama glave odmah otpušteni kući, informirali su nas iz splitske bolnice.

"VOZAČ NIJE SUSPENDIRAN, SINDIKAT BI SE POTRUDIO TO ZAUSTAVITI"
Kontaktirali smo Hrvoja Mlikotu, povjerenika Sindikata vozača i prometnih radnika "Prometa" koji je rekao kako će vozač dobiti svu pravnu pomoć.

- Vozač ima između 30 i 35 godina i oko pet godina radnog iskustva. Vozi svakog mjeseca 2000 kilometara i više te nije do sada sudjelovao u ikakvoj prometnoj nesreći. Kada smo se čuli nakon nesreće, bio je pribran i smiren. Nakon završenog uviđaja kolega se odmah uputio prema bolnici kako bi doznao kako su putnici – rekao nam je Mlikota.

Povjerenik kaže kako se moraju uzeti u obzir brzina, nizdbrdica i ponašanje putnika kao faktori nesreće te je apelirao na putnike da koriste rukohvate.

- Neslužbeno, vozio je 25 do 35 kilometara na sat što je primjerena brzina. U obzir se mora uzeti nizbrdica, a i putnici su faktor nesreće. Ovo je još jednom poruka da se koriste rukohvatima, jer nekad nagli manevri ili događaji poput naglog kočenja u vožnji su nepredvidivi i neizbježni, ali najčešće su u svrhu sigurnosti drugih sudionika u prometa i samih putnika – ističe Mlikota koji je i sam bio dugogodišnji vozač.

Vozač nije suspendiran te bi se Sindikat već očitovao i izrazio nezadovoljstvo da se tako nešto dogodilo, odgovorio nam je Mlikota. To je i očekivano s obzirom kako nije došlo do "najcrnjeg scenarija", odnosno, smrtnih ishoda i jož težih ozljeda.

U "Prometu" je zaposleno 329 vozača od čega je u posljednjih godinu do dvije zaposleno između 15 i 30 novih vozača, procjenio je povjerenik Sindikata. Kaže kako su kriteriji za zapošljavanje ublaženi jer vozača manjka.

- Prosječna dob novozaposlenih je oko 30 godina i imaju oko pet godina iskustva. Prosječna dob vozača "Prometa" je 46 godina. Za postati vozačem potrebno je položiti prometne propise, test vožnje i psihotest koji je najbitniji. Konkretno, za liniju broj 18 potrebno je biti smiren, prilagoditi se gradskoj vožnji te uz to biti i pristupačan i ljubazan. Postoji razlika između vozača gradskih i prigradskih linija – rekao je povjerenik Sindikata.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Kolega garažer

PROMET Split

DAMJAN2001

#891
Neka doma tako šaraju po zidovima i fasadama svojih kuća i zgrada.  >:(

XDonald

#892
#057 nastrada popodne:

https://www.dalmacijanews.hr/clanak/prometna-na-ulazu-u-split-jedna-osoba-je-ozlijedena-u-sudaru-automobila-i-prometovog-autobusa/?fbclid=IwAR2EVSs7KaYr5_sM5EO6eWEQ8JSnmqZYc7jNgsLl-oC7R31fDhS6qxpdnJI

Prometna na ulazu u Split: Jedna osoba je ozlijeđena u sudaru automobila i Prometovog autobusa

Danas, se oko 17:15 sati dogodila prometna nesreća na križanju Poljičke ulice i Zbora narodne garde, na ulazu u Split. Sudarili su se osobni automobil i Prometov autobus broj 3, što je rezultiralo ozljedom jedne osobe koja je prevezena na pružanje liječničke pomoći.

Detalji o uzrocima nesreće i ozljedama još nisu poznati, ali nadležne službe su na terenu kako bi utvrdile sve okolnosti i poduzeli odgovarajuće mjere. Građane se poziva na oprez prilikom prometovanja tom rutom dok se situacija ne normalizira.


XDonald

Detaljnije o ovom jucer:

https://slobodnadalmacija.hr/split/vozac-splitskog-gradskog-autobusa-prosao-kroz-crveno-na-opasnom-krizanju-i-izazvao-sudar-jedna-osoba-je-ozlijedena-1377337?fbclid=IwAR3aDJl0qXknD0XsxGgzrQF9fGgPHqOETBwVhSqTR9HnnppX_QcyRlbr0PY

Vozač splitskog gradskog autobusa prošao kroz crveno na opasnom križanju i izazvao sudar. Jedna osoba je ozlijeđena


Obavljen je očevid prometne nesreće na križanju ulica Zbor narodne garde i Poljičke ceste u kojoj su jučer, 1. travnja, oko 17:25 sudjelovali osobno vozilo i "Prometov" autobus.

- Očevidom je utvrđena sumnja kako je vozač autobusa prošao kroz raskrižje dok je za njegov smjer kretanja bilo uključeno crveno svijetlo pri čemu dolazi do sudara s osobnim vozilom koje je prošlo kroz navedeno križanje dok je za njegov smjer kretanja bilo uključeno zeleno svijetlo. U prometnoj nesreći lakše tjelesne ozljede zadobio je 34-godišnji vozač osobnog vozila - odgovorili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Fotografija koja pokazuje sudar objavljena je i na društvenim mrežama i na njoj se vidi "Prometov" autobus na liniji broj 3A koja vozi na relaciji "Brnik-Poljička-Brnik". Autobus je završio na korniži i uz zelenilo uz krhotine stakla po cesti. Neslužbeno su nam iz ove gradske tvrtke potvrdili događaj i autentičnost fotografije, a njihovo službeno očitovanje još čekamo.



Metro

Jutros odveden na servis u voznom stanju.

PDZ830

https://slobodnadalmacija.hr/split/video-kruzi-snimka-devastiranog-busa-splitskog-prometa-steta-je-ogromna-ugrozena-je-bila-sigurnost-putnika-i-vozaca-1377888

VIDEO Kruži snimka devastiranog busa splitskog Prometa: 'Šteta je ogromna, ugrožena je bila sigurnost putnika i vozača'

Sve što se sinoć našlo na putu bijesne navijačke rulje nakon utakmice Hajduka i Dinama bilo je razbijeno, spaljeno ili u potpunosti uništeno. Kontejneri, prometni znakovi, automobili i autobusi. Na društvenim mrežama kruži snimka izrazbijanog autobusa na liniji broj 37 koja je sinoć u 22:05 krenula iz Splita za Trogir. Svjedoci kažu kako je ludilo u autobusu krenulo nakon utakmice i trajalo do Kaštel Sućurca. Ispred autobusa je ostavljena paleta kakve smo jučer mogli vidjeti u sporednim ulicama, prolazima i neosvijetljenim dijelovima koji su vjerojatno "arsenal" koji je ostao nakon nereda i koji je tu stajao ako do novih nereda dođe.

- Autobus je bio meta vandalizma od strane huligana. Potpuno je uništen interijer autobusa, uključujući sjedala, sigurnosne čekiće, zaštitne krovne obloge i druge dijelove, pri čemu je nastala šteta procijenjena na oko 5.500,00€. Ovaj incident nije samo materijalno štetan, već i izaziva zabrinutost zbog sigurnosti naših putnika i vozača. Nemjerljiva je i šteta što u datom trenutku ostali građani budu zakinuti za uslugu prijevoza.

Apeliramo još jednom i po stoti put pustošiteljima javne imovine, da razmotre posljedice svojih djela. Autobusi su imovina svih građana, pa i onih koji ih uništavaju. Na kraju, svi zajedno plaćamo posljedice ovakvih djela. Evo, ne manje bitno i  važno je naglasiti da se u autobusu često nalaze djeca i stariji ljudi na koje vandalizam izrazito stresno djeluje - kazali su iz splitskog Prometa.

Evo i snimka razbijenog autobusa od sinoć. Nitko nije ozlijeđen, kažu svjedoci.



PROMET SPLIT FAN

#896
Mislim da smo kao društvo dotakli dno dna... Prava je sreća da nema ozljeđenih srečom pa sam išao za Trogir iz Splita  37dmom u 19:50....


COVIK

#898
Jučer u podne je popravljen,opran i spreman za izlazak u radne pobjede. (#039)
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

netko

Kad se sjetim starih O305G i Avtomontaža.

Oplata na oplati, zakrpa na zakrpi. Pogotovo na krovu.
I još sa strane 2-3cm viška ljepila.

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.