MAN SG 220 Avtomontaža

Autor Paško, Svibanj 23, 2011, 16:19:56

Paško

SG 220 još uvijek svaki radni dan voze, bez prestanka. Sad su opet svih 6 u pogonu nakon što se vratio 683.
Naravno, njihovo stanje je puno gore nego što je bilo prije, recimo, godinu i po dana.
Čini mi se da je 681 dosta dobar, jači motor, dobro šalta
682 izgleda malo bolje, nije ni toliko spor, moram priznat. Već godinama gubi zrak u vožnji (to nije baš primjetno, ali se čuje ako se pažljivo sluša)...
683 klasika, uvijek neki problem. Vibracije pri kretanju u prvoj brzini su takve da se na skalama drugih vrata slobodno može stati i dobiti masažu stopala.
684 (inače, najstariji od desetero braće), posebna priča. Zapalio se tri puta, ali još uvijek on ide. Ali ne ide dobro. Često vozi liniju 15, a to je baš brdovita linija gdje se vidi u kolikom je on lošem stanju. Poluprazan ne može izgurati uzbrdicu Bruna Bušića u drugoj brzini, pada u prvu i onda opet ispočetka. Nije ni čudo što se zapalio. Sve što treba je vrućina, veća uzbrdica i puno ljudi. good_boy

687: Nije loš, jedino što malo slabije vuče.
688: Po brzini definitivno najbolji od svih (možda ima neki jači motor), ali problem je što nema izolacije pa se dosta čuje iznutra, a posebno izvana. Vibracije pri stajanju su ajme majko...
Ove godine se stvarno navozao 15ice, ne znam je li kad prošao tjedan da na njoj nije vozio. Evo jedna slika s te linije:

Uglavnom, bitna stvar je da oni uopće ne bi trebali voziti jer su zadnje zamjene. Godinama se u njih ništa nije uložilo i dobro je da su uopće na raspolaganju. Žalosno je da pojedine linije svaki dan ovise o njima!
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Shole

Citat: Avtomontažafan  u Rujan 26, 2012, 16:35:53
.... Godinama se u njih ništa nije uložilo....

Ne  GODINAMA, nego NIKAD. Ne da su se isplatili, nego je to bila investicija da se zaradi :-) . Para se okrenula, a busevi nikad nisu isplaćeni. Sve pojela inflacija i rat.  Sva sreća da je takvo vrijeme bilo, inače se pola Dalmacije nikad nebi izgradilo.  Rata za kuću je bila ko kutija cigara

STress

Ono radi čega su mi ovi MAN-ovi posebno dragi su njihovi garažni brojevi - izvorni, povijesni Prometovi brojevi. Kad oni odu u rashod, Prometova povijest će i službeno počet 1992.  :(

Michal Kazmierczak

MAN/Avtomontaža SG220 #687

MAN/Avtomontaža SG220 #684

Paško

Paško

683 nije dugo vozio pa su ovo prve njegove slike još od 4. mjeseca

STEFI- GRAF

Svaka čast za ove slike Avtomontaža u orginalnoj shemi  :D

mainz

Naše MAN SG 220 su od Avtomontaža. Koji šasija su koristili? Isti kao "normalni" MAN SG 220? Na primjer g.b. 138. Taj autbus nije od Avtomontaža.

Josip-Split

gb 681  ;D nema tabele jer je čeka zamjenu na liniji 3,a zamjena je bija gb 197

peron24

Malo sam proanalizirao prve HR-tablice od ovih 10 Avtomontaža i primjetio sam jedan nedostatak. Prvo imamo ST 888 AS (Coca-cola), zatim ST 308 i 309 AV. Zatim niz od ST 355 BH do 361 BH, međutim fali ST 358 BH. Ove tablice su iz jeseni '92,dakle naslijedile su ex-yu iz 1990. Vjerovatno su pušteni u promet krajem ljeta '90 jer se spominju u kontekstu jednog atletskog prvenstva održanog u Splitu. ST 358 BH je vjerovatno prva tablica od gbr.683 tj. od današnjeg ST 742 EB koji je te tablice dobio 1995.
Citat: Avtomontažafan  u Prosinac 31, 2012, 16:35:20

http://i1081.photobucket.com/albums/j356/AMFanovPBaccount/P1020728_zpsbca9cd1a.jpg

Paško

Za 5 mjeseci navršit će se 23 godine od otvaranja Europskog prvenstva u atletici održanog u Splitu. Te 1990. godine je u Split došla druga serija MANova SG 220 karoseriranih u Avtomontaži. Prošlo je više od dvadeset godina, a ti isti autobusi još uvijek voze po splitskim ulicama. Više "staža" od toga u Prometu je vjerojatno doživio samo legendarni g.b. 542 (zadnji iz serije 572-576 su izrezani 2003.). Koliko god mi je drago još uvijek vidjeti i voziti se u njima, isto toliko je žalosno da oni i dan-danas moraju voziti, jer alternative nema. Kad se samo sjetim 2008. godine, dolaska Citara i prizora 10 ugašenih Avtomontaža poredanih u garaži  >hammer< >hammer<
Spašavali su Promet svih ovih godina bez ikakvog ulaganja (bili su investicija, kako Shole kaže), ali bi Slovenci dug mogli naplatiti s kamatama i Promet poslati u stečaj...

682 danas na Kili

221

Samo vi njih čuvajte i neka voze koliko god dugo mogu. Da ih imamo u ZG-u, danas bi bili kao suho zlato kada niti jedan od 60 Citelisa ne vozi.

Shole

E pa to je odlično, vaši su barem od Atletskog prvenstva iz '90, a naši od Mediteranskih još voze ;) ;) ;)   
418 je 1980. godište,  436 je 1982. 454,455,466 su tek malo noviji, a ima ih i još hrpa iz 87/88/89, svi manje više u odličnom stanju. Nekima su motori pri kraju pa su malo lijeni, ali što se tiče održavanja to je bus za 10.

Ima samo jedan bus koji je još bolji od tog, a to je II. generacija.  MAN SG240.  Ista šasija, sve identično, samo druga generacija karoserije gore i automaski VOITH 3 brzine.   I motor je malo življi 240 konja.  To je pak potpuno nepoderivi auto. Onom prvom si mogao barem lamelu spalit i menjač razjebat, ovima ni to nemožeš.  581 iz 1993. nedavno generalno obnovljen, komplet cijeli iznutra i izvana.  Sad ide 583 na generalnu.  Grijanje im je savršeno, ljeti nije vruće unutra jer je plafon visok, a smjenu odradiš tik-tak bez problema. Nemaš problema sa vratima, ni sa staničnim kočnicama, nutarnja ogledala savršeno precizna, sve lijepo vidiš. Ima dovoljno snage da solidno ide, a pošto nema kvačila ne umara previše.  Puno lakše je s njim odradit smjenu nego na Citaru G2.  Jedino su malo bučni jer je motor naprijed

netko

Citat: Avtomontažafan  u Ožujak 27, 2013, 18:35:31
ali bi Slovenci dug mogli naplatiti s kamatama i Promet poslati u stečaj...
Opet ću se ja dotaknuti duga,s obzirom da je preozbiljna stvar.
Slažem se da dug treba naplatiti ;),ali može li mi neko možda pojasniti nešto,da nisam otišao skroz ukrivo.
Evo nekih stvari:
Avtomontaža je ugašena 2002,a ova dotična tvrtka se bavi prodajom i servisiranjem BMWova i Mazdi.To je jedina stvar koja se može pronaći kada se ugugla A-Cosmos.
Neznam ima li itko drugi kakvih saznanja o ovoj tvrtki.

Bit ču malo bahat,možda i previše,pa ču spomenuti samo jedan razlog.S obzirom da je Avtomontaža ugašena,dakle tvrtka više nepostoji sve što bi ja platio je ostatak za autobuse,a ove kamete nek otiđu u zaborav.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

staypp83

Ako ulazes u Avomontazu, to je nepoderivi bus! ;)
"The difference between stupidity and genius is that genius has its limits." - Albert Einstein