Slike autobusa 2008.

Autor markost, Siječanj 03, 2008, 16:00:57

maky

g.b. 176 standardno na liniji 6 subotom s polaskom u 8:30.

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Conecto-linija 5.

Conecto-linija 1.

I opet Conecto.Ovog puta 204 i opet linija 5.

A zatim g.b.65-linija 10 ako se nevaram.Inače ovaj bus pamtim "otkad sam se rodio".Ne baš otad ali od neke 5-6 svoje godine kao "bus koji posebi ima kokice".
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

g.b. 204 nije linija 5 nego linija 9

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Conecto g.b. 200 na liniji 28 - mimoilaženje:

Neuhvatljivi Neoplan g.b. 162:

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

I g.b. 191 je danas bio jedan od onih "navijački raspoloženih" autobusa:

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Danas je u Splitu bio sjajan dan za ljubitelje autobusa. S obzirom da se kraj školske godine pokliopio sa utakmicom hrvatske reprezentacije, sve skupa je rezultiralo velikim rizikom, stoga su iz garaže izvađeni svi stari autobusi koji  inače strpljivo čekaju u rezervi svojih 5 minuta slave. Iako je bilo vruće i preznojavao sam se, istinski sam uživao u autobusima mog djetinjstva - MAN SG 220 Avtomontažama. Još kada tome pridodate i starije vozače, koji su u posljednje vrijeme naviknuli samo na nove autobuse, možete biti sigurni da ih je današnji dan vratio u mladost. Koliko mi ih je god bilo smiješno danas gledati kako mlataraju onim palicama od mjenjača, bore se s kvačilom i drže šugamane oko vrata, toliko moram priznati i da nisu zaboravili kako se voze ti stari autobusi i da su im stvarno danas cijedili dušu. Stvarno sam uživao, jer  su autobuse uz koje sam odrastao, vozili njihovi vozači koji su znali šta i kako čine, stoga sam danas cijeli dan, od jutra do mraka bio po autobusima. Doslovno! Zaista sam se uželio krčanja mjenjača, skakanja autobusa prilikom kretanja, moćnog zvuka MAN-ovih mašina, drvenih sjedala i ostalih pikanterija. Bojim se i pomisliti koliko sam kilometara napravio...

Međutim, istovremeno se moglo svjedočiti i jednoj nepravdi i diskriminaciji. Već sam bio napisao u jednom drugom topicu. U naših ljudi je mentalitet takav da ako i najveća kanturina na masci ima trokraku zvjezdetinu i da se zove Mercedes, onda je se tretira s poštovanjem i vodi se briga oko nje, bez obzira koliko je ta kanta to zaslužila. Ni danas nije bilo ništa drugačije. Jutros NIJEDAN Citaro nije izašao iz garaže,  zamijenili su ih stari MAN-ovi, međutim, MAN Lion`s City, Classic i Regio  su uredno vozili i odrađivali svoju dužnost na svojim linijama. Nitko normalan ni u kom slučaju nebi priznao da je to pošteno, ali zna se, to su Mercedesi (čitaj za priprosti i neuki puk - svetinja) i njih treba čuvati, paziti da ih divljaci ne razbiju, dok se MAN-ovi mogu trošiti, tko ih šiša. Nije bitno jel rade u nehumanim uvjetima, jel  obavljaju lavovski posao i uvijek preuzmu najteže zadatke. Ne, to se ne  cijeni upravo zato jer nemaju tu  glupu trokraku zvijezdetinu na masci. nekidan se vozim u Citaru, padne mi na glavu lajsna s krova usred vožnje ( nakon čega mi je u glavi zvonila cijena od 320 tisuća EURA) jer te lajsne ionako stalno otpadaju i cijele obloge su klapave. No ipak, taj Mercedes je "zaslužio" više od kolege MAN-a da danas ima dan odmora u garaži. No dobro, nije vrijedno toga da se ja živciram jer moje mišljenje ionako ništa ne znači. Ja znam što znam, glavni prometnik misli da zna najbolje i eto, neka je tako! I onda kad mi netko kaže zašto voliš MAN-a?  Zar je potrebno išta više objašnjavati?!

Danas su svi stari MAN-ovi SG 220 bili u pogonu.  Mislim da su oni najbolji autobusi po pitanjuu (ne)održavanja. U njih doslovno vrijedi ona "ulij i vozi". Inače sada nakon toliko godina službe strpljivo stoje u pričuvi i čekaju svoj trenutak. Mislim da se najmanje zadnje 2 godine u nijednog od njih nije uložilo ni kinte, a niti više od sat vremena truda na održavanje, no ipak, svaki puta kada se okrene ključ, upale iz prve (uvjerio se osobno!). Naravno, nikad im neću zaboraviti  teške godine službe za vrijeme rata. Ikarusi su pocrkavali, a MAN-ovi su bili u najboljim godinama, puni života i  pošteno su odrađivali svoju dužnost, iz dana u dan. Slava im!

Začudio sam se vidjevši g.b. 686 na liniji 18! Najtežoj liniji u gradu po konfiguraciji terena, a mislio sam da je on u najgorem stanju od svih starih MAN-ova. Međutim, on je danas uredno obavio svoju dužnost, a tek ga je  treću smjenu zamijenio MAN g.b. 138...

No, danas cijeli dan tu liniju vozi i g.b. 684, a naravno da sam se morao i s njim voziti, da bi došao do zaključka da mu je motor pomalo izdušio i da je lagano na izdisaju i da većinu uzbrdica vozi u prvoj brzini. Ide on, to je najvažnije, ali...

Danas je g.b. 688 vozio liniju 8. Shole ga nije štedio i bome je  letio ko lud, baš kao u najboljjim danima... Premda, možda mu nebi škodilo malo obnoviti amortizere, ali nema veze, sve je to dobro  ;)

Inače, MAN g.b. 685 je bio na liniji 7, g.b. 679 na liniji 11 (isto dosta dobro ide, malo dimi, ali čupa), mislim da sam i jednog novoopituranog vodio na liniji 37, a ostale nisam zapamtio gdje su vozili. Uglavnom, kao što rekoh, ovo su autobusi za "ulij i vozi" i vjerujem da će strpljivo čekati do iduće prilike kada će opet pošteno i bez prigovora odraditi svoj zadatak.

DAF g.b. 37 je također danas vozio liniju 7.  8)

Dok je g.b. 180 (ima DAF-ovu getribu) vozio liniju 15:

Eto, ima tu još materijala, ali dosta je za danas, neda mi se više...
Samo da  napomenem i da su Sanosi bili u akciji unatoč ovim vrućinama.  8)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

g.b. 189, jutros linija 8, popodne linija 37  8)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

kico101

Par fotki od 22.06.2008.:
189 na 8-ci:

211

12-ca

Bez zadnje lijeve ratkape:

227
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

netko

netko

Prvo jedna malo lošija. :-[

A zatim dobra.
G.b.91. :D

Srđan

Srđan

Maky jesi li ovo ti na gbr 193 iz mlađih dana?  ;D

maky

Hehehe, uz ovakav osmijeh, sasvim sigurno!  :D

BTW, pogledajte tko je osvanuo u novom ruhu:

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

markost

Pa kad su ga opiturali  ??? Izgleda bolje od novih Citara samo da mu je još stavit display. SUPER!!!

brzi

Citat: markost  u Srpanj 26, 2008, 13:03:03

Pa kad su ga opiturali  ??? Izgleda bolje od novih Citara samo da mu je još stavit display. SUPER!!!

biće prije koji dan...a koliko sam ja puta to spominjao,što na starom forumu,što na ovom,bio je red više  ;) sad još ostale O405...i O407 i sve super!Inače čini mi se da su i unutrašnjost popravili,eto vidi se da oni mogu kad hoće  :)