Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

marin

Citat: Majstor  u Siječanj 27, 2019, 23:21:45
Stanična isključena ?
Kako to znaš
Jer sam u tome već 10 godina i znam kaj je isključena stanična. I koji je prekidač za to.

Volzhanin

Strogo kažnjavati isključivanje stanične...autobus ti daje sigurnost i bezbrižnost a ti je odbijaš???? I nedaj Bože da se nešto dogodi....autobus pamti..zapamtite to....

marin

Dakle, nitko ne zna odgovorit na moje pitanje koje sam postavio da zašto se to događa kad je stanična isključena, nego samo slijedi komentar da kak se mora kažnjavat isključivanje i da otkud ja znam da je isključena......

NP-549

Ne vidim nikakvu poveznicu između tog problema s mjenjačem i stanične kočnice. Ona je isključena očito iz nekih drugih razloga. I da li si se vozio u tom busu kad je stanična uključena pa da možes reć da se to s mjenjačem onda ne dešava ?

marin

Pa upravo to, nema veze s tim stanična, kad je uključena lagano pikneš gas, ona otpusti i opet isto kao i bez nje.
I još jedan razlog zašto mislim da je lamela je taj da se to događa samo kad je bus ugrijan. Bio je imao pauzu bio je isključen sat i pol pa se nije događalo taj krug ništa previše.
Krug iza svaka stanica.

Zadarsko dite

Nije lamela.Ima ih dosta. Nisu lamele. Nema veze sa stanicnom. Moze imati veze s uljem u mjenjacu, kolicinom ili staroscu, moze imatii veze sa senzorom temperature ulja u mjenjacu, moze imati veze s selenoidima u mjenjacu, moze imati veze s regulatorima pritiska u mjenjacu, moze imati veze s oringovima u mjenjacu, moze imati veze s konverterom, moze imati veze s cudom ostalih stvari koje mozes dijagnosticirati kompjuterskom dijagnostikom i direktnim pristupom mjenjacu a ne ovako na daljinu.

Majstor

Dijagnostika rađena poslije ugradnje NOVOG mjenjača
Stanična kočnica uzrok

Ajd bok
Samo mi sudite pošteno !

Zadarsko dite

Ja bih uradio dijagnostiku prije ugradnje novog mjenjaca.
Sto je bilo neispravno kod stanicne? Sto se tocno desilo s njom?

Majstor

Ona je i uništila njegov prethodni mjenjac
Zadrži signal predugo,/ tj ne aktivira EK iskapčanje /ne vrijeme pa ponekad jako udari
Za posljedicu uništen mjenjac
Samo mi sudite pošteno !

Zadarsko dite

Da, to je ono sto si napisao o koroziji na prekidacima, to je posljedica. Stanicna je bila ispravna no davac signala, prekidac, ocito nije.
Cudi me kako softver nije prepoznao nedostatak signala i dopustio dizanje okretaja motora, ocito nisu racunali na takvu mogucnost kvara......

Blazene stare kracunare gdje je jedini elektricni dio bio prekidac rikverc svitla....... klinac

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

marin

Meni, koji se kužim u mehaniku i dalje nije jasno kakve veze ima stanična koja je pod broj 1 isključena, a pod broj 2 zašto mjenjač stenje i diže okretaje kad uopće i ne staneš nego samo usporiš do 15-20 km/h npr., onda daš gas i poludi dok ne primi brzinu ponovo.

Volzhanin

Ok to stoji da je stanična uništila mjenjač ali to što marin govori se događa dosta i na Conectima..kad usporiš pa stisneš gas on kao da vrti u leru i onda kao da ukopča i onda potegne....i recimo kretanje iz mjesta ista stvar...stisneš gas u pod i on otpusti al nabije okretaje prek 1500 i onda tek krene

421

Osim ulja u mjenjaču kojeg možda nema dovoljno, ili je staro i spaljeno, ili se pregrijava pa nema viskoznosti, te razne kombinacije svega navedenog, razlog može biti i pedala gasa koja je ustvari zavojnica potenciometra.
Na mnogim Citarima (solo /zglob), i većini Conecta, pa i MAN ovima, samo je  jedan hod pedale gasa (bez "kick down-a") dok bi ispravna verzija trebala imati hod do otprilike 3/4 pa laganog otpora i"kick down" nakon njega.
Preduvjet za navedeno je položaj prekidača birača brzina u "ECO modu", dočim su verzija marin/Volzhanin tipični za "POWER mod"
Citat: NP-549  u Siječanj 28, 2019, 14:22:02
Ne vidim nikakvu poveznicu između tog problema s mjenjačem i stanične kočnice.
Dakle, ne znam da li s na Citarima primjetio ili doživio slijedeće:voziš se i zaustaviš na semaforu, potegneš staničnu i vratiš je u prvobitan položaj te  bus123 ostane zakočen staničnom kočnicom. Nakon 15-20 sekundi osjetiš da se povećan broj okretaja smanjio i istovremeno kao da se getriba prebacila u "N"položaj.
Znači da ipak postoji nekakva sprega između getribe i stanične kočnice preko nekog prekidača, korodiranog ili ne.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Moram priznat da na Citarima nisam išao za tim jer ih nisam puno vozio. Na mom MAN-u je bilo kad staničnu povučeš onda on baci i mjenjač u ler, ali ako si staničnu povukao pa odma ručicu vratio onda ona i dalje drži (dok ne takneš gas), ali getriba nije u leru nego u brzini. Nisam pratio okretaje, ali čuješ po zvuku da nije isto.  Za otvorena vrata isto ne mogu garantirat da li ga drži u brzinu ili vraća u ler.  Kod Conecta se pak stanična sama aktivira nakon 2 sekunde držanja nožne pedale ako je brzina 0 km/h (npr na semaforu). Istog momenta getriba je u leru. Čim takneš gas otpušta stanična i bus je u prvoj.