Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

marin

gbr. 175-210 tkm.
gbr. 176-196 tkm.
ispravak gbr. 204- 225 tkm.
gbr. 203- 248 tkm.

GT-R

Citat: GT-R  u Siječanj 30, 2012, 23:05:28
Gbr. 538 - 456 3xx km (danas)

Ispravak 465 000 km -> gbr 538
Opet grijesim, ako moze brisanje posta iznad, nece se ponovit.

tramvajac 92

137-1 673 074
508-850 000 -> jel moguće da je već prešao 1 850 000 km?

Shole

već smo pisali o tome da buseve starijih godišta nemorate uopće gledat jer ko zna koliko su već tahografa promjenili.  Ide na baždarenje pa nešto nije u redu, pa ga skinu i metnu drugi da bus ne stoji zbog tog, i onog više nikad ne vrate.  Gledaj buseve novojih godišta (od Conecta,Classica na novije)

tramvajac 92

Uf. Conecta je teško vidjeti kod nas..
Bilo bi zgodno vidjeti koliko km imaju Marbusi (jedan redovito vozi pored ekonomskog faxa oko 1245..)

221

conecto

451-455 se vratili iz VG u APD s negdje 320-330 tkm, sad koliko su uštedjeli tamo skupih penal-kilometara, ne znam, al izgleda da nešto ipak jesu.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Citat: Shole  u Siječanj 31, 2012, 19:25:14
već smo pisali o tome da buseve starijih godišta nemorate uopće gledat jer ko zna koliko su već tahografa promjenili.  Ide na baždarenje pa nešto nije u redu, pa ga skinu i metnu drugi da bus ne stoji zbog tog, i onog više nikad ne vrate.  Gledaj buseve novojih godišta (od Conecta,Classica na novije)
Ne bih se složio tom konstatacijom o tahografima jer unutar ZET-a postoji ovlašteni servis za tahografe u kojem se baždare manje-više svi tahografi holdingovih vozila.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Pa nisam ni rekao da ide na baždarenje nekamo van.  Činjenica je da čim je neka sitnica na tahografu, odma se to ispravlja jer je to važan uređaj.  Isto tako, skoro nikada (barem kod nas) se ne vraća isti tahograf natrag na autobus s kojeg je skinut

sokre

Od kada je ta praksa mijenjanja tahografa?

Ako je oduvijek, da li to znači da oni busevi koji se približavaju drugom milijunu kilometara u stvarnosti mogu biti daleko ispod te brojke?

Shole

Naravno da je tako.  Pogledaj recimo ove iz zadnje serije koji su nešto preko 300, a imaju oko 3 godine s tim da drljaju non stop, a prije to nije bio slučaj. Autobusi su manje vozili jer ih je više bilo na raspolaganju.  Uzmi si nekakav prosjek od 100 tisuća godišnje.  Dakle, 17 godina star autobus (1995.) bi teoretski trebao imat miljon i 700, al najčešće nije ni blizu te brojke zbog stajanja. Taj broj od 100 tisuća godišnje se smanjuje kako autobus stari.

O mjenjaju tahografa smo već pričali, i otprilike smo pokušali opisat kakvi su tahografi izgledom bili originalno na kojem tipu busa.  Ovi sadašnji standardni sa crvenom kazaljkom (koja je najčešće sad roza s tendencijom na bijelo zbog sunca) su u pravilu zamjenski. Kod nas nijedna serija busa nije došla s takvom kazaljkom.  Ili je bila žuta, ili narančasta, ili tanja bijela ili je tahograf imao i malu žutu sa okretajima.  Zato sam i rekao da sve starije od 2004. moraš uzimat sa rezervom, i smatram da na tim busevima ni ne treba pratiit stanje.

Tomek

U ZET-u je od ove zadnje nabavke zapravo najbolje brojno stanje što se tiče autobusa. Od negdje 1999. su svi koji nisu bili u kvaru stalno vozili, bez gašenja. Tek sada se događa da poneki ostane u kvaru.
Jedino je APP imao foru do 2004. da novi autobusi ne voze vikendima, pa su ih tako malo uštedili.

Shole

Teoretski jest po broju autobusa,  ali koliko 60 Citelisa napravi dnevno kilometara usporedimo li ih sa 40 CitaraG i 20 City-a ?    60 Citelisa napravi možda 3000 km dnevno, dok ovi opletu možda i 20 000

sokre

Malo teoretiziram, mislim da je to već negdje bilo spomenuto, nije li točnije mjeriti radne sate stakvim strojevima.

Pređeni kilometri za današnju tehnologiju izrade autobusa možda više i nisu toliko bitni - osim za godišnji pregled leasing kućama za obračun penala..

Nemam iskustava sa tahografima - što sve oni mjere / zapisuju?