Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

Ivan

Citat: MAN19464  u Prosinac 15, 2013, 22:34:53
Istina, u gorici bi bar vozili jel je pogon gorica na knap sa vozilima, u petak su morali skidat na terminalu sa brze da pokriju neke linije di su busevi riknuli ili imali okrznuće, tako da je 330 bila osakaćena za neke vozne redove a mozda neki nisu ni izašli pa je bila strašna gužva i čekalo se po 25 min na bus.
Dok u nekim pogonima neznaju kam sa busevima a u gorici nemogu pokrit sve vozne redove.
Trebali bi iz Velike Gorice poslati neki službeni dopis ostalim pogonima i upravi. Čak i na forumu, a kamo li u službenim podacima, se može sakupiti sasvim dovoljno informacijama o tome kako radnim danima nekad pola SL283 i Conecta uopće ni ne izlazi iz garaže a vikendom često uopće ne, a onda idu na linije koje su im praktički "šetnja" više nego ozbiljan posao, niska kilometraža govori dovoljno o tome i bez ostalih podataka, dok VG ne može skrpati kraj s krajem.

Treba ih službeno tražiti i jer su autobusi kojima neće propasti šasija za par godina kao O405N (za koje sam mislio da će se malo bolje držati, ali ipak su natukli dosta kilometara ranije), dok su tu turski visokopodni pouzdan izbor jer jednostavno imaju klasičnu šasiju a ovjes im je udobniji nego nekim turističkim autobusima. APP i pogotovo APD ih za takve linije jedva koriste, odnosno jedva ih koriste uopće, a osim toga mogu rotirati niskopodne na lakšim linijama pa smanjiti štetu, što uostalom i sad rade (jer turski skoro ništa ne rade), dok je APVG gotovo potpuno prigradski pogon.

Dakle, jedino smisleno rješenje je poslati sve SL283 i Conecte u VG, uključujući SÜ313 g.b.9 i ConectoH g.b.430 koji se mogu koristiti i na liniji 325 da ne izazivaju zastoj (znam da je 9 vozio po autocestama 100 km/h s putnicima tako da vjerujem da je registriran bez stajanja), jer otkad su došli školski ne koriste se ni na posebnim vožnjama koje su uglavnom vikendom, tako da neprestano stoje, gotovo potpuno su beskorisni.

MAN19464

To je kaotična koordinacija između pogona kao da to nije ista firma, ostaje nada
da neko odgovoran iz zet-a čita ovaj forum pa ga možda prosvjetlimo.

Ivan

No da, pogotovo je svima ostalima uvijek bio cilj Velikoj Gorici uvaljati autobuse koji su na izdahu, ali sad je stanje općenito dobro, ugovor s Gradom Velikom Goricom je na duže vrijeme, i treba razmišljati kako bi i ZET mogao uštediti na svom održavanju a putnicima i vozačima olakšati putovanje.

Visokopodni autobusi za APP i APD izgledaju trenutno kao nepotrebna i nepoželjna zamjena, još čak da ih APP i APD i koriste na pravim linijama u pravoj mjeri ne bih možda toliko navijao za premještaj jer i ima ozbiljnih prigradskih linija koje mogu voziti na istoku i zapadu, ali to ne izgleda tako - čak i uz gomile niskopodnjaka, Turci su znali par dana zaredom biti na natrpanim linijama poput 118 ili 209 gdje s viškom sjedala rade još gore gužve nego bi trebali i iznenađuju ljude koji su navikli na niskopodni bus a trebaju ga i usporavaju izmjenu putnika, uglavnom, da ne nabrajam sve ostale gluposti koje su s njima radili, mislim da ih APP i APD na pola izlazaka nisu raspoređivali kako treba, a pogotovo sad dok su praktički skulpture na parkiralištima tome treba doći kraj, i ne vidim nikakvog razloga da ostanu gdje jesu a da se VG muči s tolikim niskopodnima.

Ako mora biti opet svuda niskopodnih jednog dana treba kupiti neke prigradske LE za Veliku Goricu, ali dok toga ne bude, ovo je zasad daleko najbolja opcija.

Tomek

Cacciamaly 96 -- 152 400
Citaro G 222 -- 362 500
Lion's City 451 -- 512 300
Lion's City 332 -- 499 900
Citelis 18 772 -- 090 500

Sa svim ovima sam se vozio danas plus još 303 i 677.
Ugl. Citelis 772 na rupama se doslovno raspada, ne samo što trese i lupa kao i svi Citelisi nego mu i ovdjes propada kao i kod najstarijih Citara, a nema još ni sto tis km.
Inače pred neko vrijeme bila je rasprava o prostoru na prvom stolcu kontra vozača, onom malo proširenom te koliko mjesta ima.
Znači ja imam nogu 44/45 i u Citelisu mi noga ne stane, fali par cm da je mogu normalno staviti, dok u Citaru G mi ostane prazno još 10 cm, dok u Lion's Cityju jedno 12ak cm. Stvarno je ovo sjedalu u Citelisu skučeno i još nezgodno jer se penje na njega, a i rukohvat je postavljen tako da koljenima se zapinje za njega dok se sjedi..
Nakon današnjeg dana provedenog u svim tim novim autobusima, osjećaj je su Citelisi vozili cijelo ovo vrijeme, a MAN-ovi i Mercedesi stajali, barem po očuvanosti.

Majstor

Daj reci utiske iz Cicimicija molim te
Ovo za Citelis stoji koma su svi do jednoga
Samo mi sudite pošteno !

Tomek

A Cicimici standardno grub na rupama, lupa i trese kao kad si u kombiju Iveco Daily, tak da sam na to naviknut pa mi više nije ništa čudno. Ugl. to je vozilo za teret, ne za putnike.

Ivan

Citat: Majstor  u Siječanj 24, 2014, 20:31:49
Daj reci utiske iz Cicimicija molim te
Ovo za Citelis stoji koma su svi do jednoga
A ne znam, ja se stalno vozim u solo Citelisima i ne vidim posebnih problema, pola ih klepeće al navikne se čovjek. Ništa se nije raspalo makar je istina da pomalo takav daju dojam, KTI i postotak u prometu se samo povećavaju zadnjih tjedana. Ovjes inače ima drugačiji hod, više propada ali je i mekši i meni se tako puno više sviđa, makar je istina da buka zna biti nesnosna.

Cacciamali su od početka bili tvrdi al to je normalno za minibuse na kombi šasiji pogotovo ako nemaju zračni ovjes (a obično nemaju). Meni je gradski Sprinter bio jednako loš.

822DoDo

gbr.430 (Conecto O345 H) --> 219 000 km

stavio sam ovakav post u temu Irisbus Citelis CNG (2) (ne znam ni sam kako, prek moba sam pisao) pa vas molim da ga tamo izbrišete  :)
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

marin

Jučer,
gbr. 312--->507 tkm
gbr. 305--->456 tkm
gbr. 324--->461 tkm.

marin

Gbr. 179--->370 tkm.
gbr. 177--->341 tkm  ::| (dosta je stajao ranije)
gbr. 763--->125 tkm
Zapravo su ovi garažni (175-190) relativno manje vozili od 190-231, pogotovo jer su stano ti niži bili na 109, a tamo se ne radi previše kilometara, tako da sad nemaju bog zna kaj, i sramota je da je tolika razlika, 542 je odavno prešao 550 tkm i opasno se bliži 600 tisuća. A najbolji je, možda je rađen kao i Zadarski, za tržište Dubaija  ;D

sokre

Citat: marin  u Veljača 23, 2014, 12:17:54
542 je odavno prešao 550 tkm i opasno se bliži 600 tisuća. A najbolji je, možda je rađen kao i Zadarski, za tržište Dubaija  ;D

Ovo je ozbiljan podatak? Ako je, sto ima drugacije / bolje od ostalih?

marin

Je, ozbiljno, trebam reć nekom tko je bliži Dubravi da uzme točnu kilometražu, a bolji je od ostalih jer se jako malo kvari, stalno je na cesti, nebi imao toliko kilometara, i kaže BusHunter da je jednostavno najbolji, da ne nabija uopće, da je sve na mjestu.

marin

Gbr. 756---> prvi Citelis sa cca 160 tkm. Najviše od svih ima.

MAN19464

Kako sad citelisi stoje sa kilometražom, sad kad su u punom pogonu?
Jel ima netko podatke?

marin

Još ih ima možda 2-3 ispod 100 tisuća (ne uzimajući u obzir zamjenske), ostali kako koji, neki 110, 120, 150, rijetko koji iznad 170 tisuća km.
Evo konkretno gbr. 780 ima 80 tkm, a 771 je neki dan imao 98 tkm.
Gbr. 682--->171 tkm.