Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

tramvajac 92

Pravilo by vozač iz APP-a.

dean25

Što to znači? Objasni!

marin

Danas oko 18h crko 209 na liniji 136, ne znam uzrok kvara, znam da je stavljen prvo jedan krug 108 sa Gajnica, a drugi krug pa nadalje je bio 175.

marin

Čim je evo malo zatoplilo opet problemi sa NOVIM autobusima MAN. 330 povučen sa 137 koja je ubitačna za taj bus, 330 stavljen na Gajnice, a s Gajnica skinut 339 i stavljen na 137. Također išao sam s 336 na 146 i vozio je neki mladi vozač, super vozi i baš je pazio kako ga vozi nije ga šaltao preko 1500 o/min, znači vozio je s pola gasa i opet se bus derao ko lud, tempretura na predzadnjoj crtici i ravna, skroz ravna linija. Pohvalno :S

marin

Jučer opet malo sranja sa već poznatim 181. Mislim da nisam već na forumu pisao da je prije koji mjesec dana na 106 bus jednostavno počeo trest, daš gas do poda, ne prima nikako, dođeš do zavoja, ugasi se. Upravo je tako bilo jučer polazak u 19h na liniji 109, vozač je bez gasa krenuo s perona i stao na semaforu, a dok je stajo počeo je cukat, on da gasa ništa, kao kad ga ubaciš u D i on sam ide, i tako smo se vozili do kružnog toka kod Plive i u zavoju se valjda "zagušio" i ugasio se nasred ceste. Jedva je upalio, verglo ko lud i do kraja službe ko nov. Točno tako je bilo i na 106, nije bilo razlike, očito s njim baš nije sve u redu, dovod goriva, zraka ili "kompjuter". Ali ide zato ko blesav, baš mi je super. Šteta kaj mu se to dešava. Na 221 curi antifriz, pisano u knjigu kvarova 15.15 i još je oar puta pisano da curi i da je servis dolio 5, 6 litara. Ima također smetnje na ručnoj od tada, kao i 184, oni su mi potpuno isti, isto tako oko tog datuma je pisano za 184 da ima smetnje na ručnoj, ali niko ništa. I da 202 ima smetnje na ručnoj, a i piše još da je previše ulja u motoru. To već dosta dugo stoji, a tko se razumije u to zna kakve posljedice mogu biti! (Kobne, "iber turaža", prevelik pritisak ulja u motoru).

822DoDo

Citat: marin  u Lipanj 10, 2013, 15:42:34
a i piše još da je previše ulja u motoru. To već dosta dugo stoji, a tko se razumije u to zna kakve posljedice mogu biti! (Kobne, "iber turaža", prevelik pritisak ulja u motoru).
to se stvarno nebi smjelo tek tako zanemarivati. Ja sam se vozio sa gbr.805 koji isto vjerojatno ima prevelik pritisak ulja u motoru i hoće u iber turažu. Vozili smo se od Sesveta prema Popovcu kad bus jednostavno nije htio pustit gas nego ga je nabijao sve više i više dok ga vozač nije u ler i ugasio ga, dok smo stali ponovno ga je upalio i dalje opet normalno 5-10km...
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

221

''Iber turaža'' se inače događa kad probije ulje na turbini pa ode u usis i digne motor u visoke okretaje. Skoro ga je nemoguće ugasiti dok ne crkne jer zapravo radi na ulje. Pri tome je sve puno bijelog dima i turbina dobije svoje pa baš ne vjerujem da se to dogodilo Citarima.

MAN19464

805  problem  EDC
Ako ga se ostavi duže ugašenog a neoduzme se kontakt onda ide u iberturažu čim se upali
Tada ga treba ugasit oduzet struju na minutu dvije i ponovo sve pokrenut, onda bude sve ok.
Kada je taj problem onda svjetli crvena lampica na kojoj je nacrtana papučica gasa.

801 več dugo nije u prometu. Strunula oplata blatobrani i sad je u gorici u radioni rade limariju i ponovno bojanje, ali ne cijelog busa.

marin

Citat: 221  u Lipanj 10, 2013, 19:28:37
''Iber turaža'' se inače događa kad probije ulje na turbini pa ode u usis i digne motor u visoke okretaje. Skoro ga je nemoguće ugasiti dok ne crkne jer zapravo radi na ulje. Pri tome je sve puno bijelog dima i turbina dobije svoje pa baš ne vjerujem da se to dogodilo Citarima.
A si zaboravil na 172 Citara? Kad je lupio onaj stari bus dok.je jos bio novi. Tada su vozaca htjeli okrivit, tek se poslije ustanovilo da je otiso u iber turazu. Pricao mi je jedan vozac da je to bilo koma, on je vozio stari bus.

221

541 u kvaru, oko 18 h na GK. Malo za promjenu, slika u crno-bijelom.

221

542 stoji ispred prvog semafora kada se krene s Glavnog kolodvora.

marin

A jučer je na 125 crko 146, nemam pojma šta mu se desilo, zamjenjen je sa 145, kojem je pukla cijev za gorivo, zamjenjen je sa 165. To se sve dogodilo kroz 3 kruga istom vozaču u kasnoj.

conecto

Citat: marin  u Lipanj 08, 2013, 22:49:52
Također išao sam s 336 na 146 i vozio je neki mladi vozač, super vozi i baš je pazio kako ga vozi nije ga šaltao preko 1500 o/min, znači vozio je s pola gasa i opet se bus derao ko lud, tempretura na predzadnjoj crtici i ravna, skroz ravna linija. Pohvalno :S

Za MAN je uobičajeno da šalta na 1500 o/min pod punim gasom osim iz prve u drugu kad razvrti do 1700-1800 o/min. Znači nije to pola gasa nego puni gas pa to nije ništa čudno. Ako je to nekome čudno onda se očito često vozi s vozačima koji koriste kick-down jer jedino onda se vrti do crvenog. S druge strane, može ga se dobiti na šaltanju popuštanjem gasa na 1300 o/min (1-2 1500 o/min), a tako šalta i ako se ključ okrene na eco-mod bez obzira na gas (opet ako nije kick-down). Često neki koji su prešli oko 450 tkm ne daju se dobiti ispod 1400 o/min ili naprave zadršku kod takovg šaltanja, očito već mali pad tlaka ulja u mjenjaču nakon puno kilometara.
A što se tiče pregrijavanja motora kod MAN-ova, teško je tu nešto napraviti načinom vožnje jer se busevi praktično ne daju rolati i odmah jako usporavaju čim digneš nogu s gasa, a to je praktično jedina pomoć kod automatika. To je prije svega posljedica Euro4 s EGR-om, ali očito i ne baš osobitog održavanja hladnjaka unatoč MAN-ovom servisu koji neće odraditi ništa što nije u radnom nalogu (dakle, isto kao ZET popravljaju a ne održavaju).
S gledišta vozača na naše MAN-ove postoji hrpa primjedbi i daleko je bolji Mercedes, iako je točno da je MAN unatoč ovim problemima ipak pouzdaniji.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Westin

gbr.509 na liniji 218  smjer Borovje ostao u kvaru oko 14:30 na stanici Lisinski zbog probušene prednje gume na stani vrata .Guma je promijenjena oko 16:30 te se vraća u promet .

marin

Citat: conecto  u Lipanj 14, 2013, 13:09:32
Citat: marin  u Lipanj 08, 2013, 22:49:52
Također išao sam s 336 na 146 i vozio je neki mladi vozač, super vozi i baš je pazio kako ga vozi nije ga šaltao preko 1500 o/min, znači vozio je s pola gasa i opet se bus derao ko lud, tempretura na predzadnjoj crtici i ravna, skroz ravna linija. Pohvalno :S

Za MAN je uobičajeno da šalta na 1500 o/min pod punim gasom osim iz prve u drugu kad razvrti do 1700-1800 o/min. Znači nije to pola gasa nego puni gas pa to nije ništa čudno. Ako je to nekome čudno onda se očito često vozi s vozačima koji koriste kick-down jer jedino onda se vrti do crvenog. S druge strane, može ga se dobiti na šaltanju popuštanjem gasa na 1300 o/min (1-2 1500 o/min), a tako šalta i ako se ključ okrene na eco-mod bez obzira na gas (opet ako nije kick-down). Često neki koji su prešli oko 450 tkm ne daju se dobiti ispod 1400 o/min ili naprave zadršku kod takovg šaltanja, očito već mali pad tlaka ulja u mjenjaču nakon puno kilometara.
A što se tiče pregrijavanja motora kod MAN-ova, teško je tu nešto napraviti načinom vožnje jer se busevi praktično ne daju rolati i odmah jako usporavaju čim digneš nogu s gasa, a to je praktično jedina pomoć kod automatika. To je prije svega posljedica Euro4 s EGR-om, ali očito i ne baš osobitog održavanja hladnjaka unatoč MAN-ovom servisu koji neće odraditi ništa što nije u radnom nalogu (dakle, isto kao ZET popravljaju a ne održavaju).
S gledišta vozača na naše MAN-ove postoji hrpa primjedbi i daleko je bolji Mercedes, iako je točno da je MAN unatoč ovim problemima ipak pouzdaniji.
Conecto, ja sam i mislio da vrti iz prve u drugu na 1700-1800 o/min, a dalje i pod punim gasom vrti na 1500 osim ako nije kick down, tada vrti opet to 1800 o/min. Moglo bi se pomoći s pola gasa jer je dosta manja temperatura, a danas sam se recimo vozio u 319 na 126 koji je povučen radi pregrijavanja (drugi je bio 318 za koji vrijedi sve šta ću napisat za 319 osim onih lampica šta sve svijetli), znači kad sam na Črnomercu ušao u njega temperatura je već bila u području iznad normalne, krenuli smo, penje se temperatura, bus jedva ide, nije mu oduzimalo gas, nego jednostavno taj ventilator uzme valjda 20% snage busa, kad smo došli pred onaj veliki brijeg kod zadnje stanice temperatura je bila na predzadnjoj crtici, a kad smo došli do okeretišta bila je na crvenom duboko i pisalo je "Temperatura rashladne tekućine previsoko". Još mu svijetli lampica za ABS, za nivelaciju, za getribu (izgleda kao crveni zupčanik), a svijetli i crveni trokut sa uskličnikom. K tome još nešto ga zeza elektronika, pa kad je vozač iskopčao staničnu on je stalno ispuštao zrak i palila se i gasila lapica za staničnu, zatim kada radi klima bus obično u leru digne okretaje na oko 900 o/min, a ovaj ih je stalno dizao i spuštao. Nakon dva kruga bus je bio "izmrcvaren", vozač je prijavio da ga hitno treba mijenjat, ali rekli su mu da vozi dalje. Baš krasno. Tek je predvečer zamjenjen sa 108!