Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

marin

Imaju, imaju, pali se lampica od ASR-a, ispod one pahuljice/sunca za grijanje  good_boy

Ivan

Citat: Spiker  u Siječanj 05, 2016, 22:02:05
Ma gle, da još nešt velim na Citelise; oni su takvi kakvi su za te novce, dobri su.
Citelis nema skupi ECAS nego jeftini zastarjeli neki Renaultov ELF.
Citelis nema moderni mjenjač nego neki stari ZF za kojeg su se i ZF-ovi djelatnici čudili od kuda im, kada su radili testiranja i programiranja mjenjača, kad su tek došli 2009-e u ARZ.
Citelis je u svemu jednostavniji, tehnološki stariji  i time i jeftiniji.
Pa mislim da je bilo još krajem prošlog desetljeća dosta Lion's Cityja i Citara bilo na istom tom ZF Ecomatu jer se Ecolife radi tek od 2006., ali ako je bila neka starija serija Ecomata da se i ZF čudio u ovom primjeru, prije bih se pitao što je ZET naručio jer Iveco je generalno nudio iste moderne ZF i Voith mjenjače koje i MB i MAN.
Uglavnom, pročitao sam natječaj i sjećam se da je ZET stavio u natječaj ZF Ecomat, ne sjećam se detalja oko serije, ali ako se moglo nešto drugo onda to ZET sigurno nije tražio. Slično kao i kod nekih drugih opcija oko kojih se tu često jadamo a koje bi Iveco (ili neki drugi proizvođač) bez problema napravio da je ZET tako tražio, a vidimo da su generalno zadnjih nekoliko nabavki uzimali opremu zbrda-zdola.

Ali jednostavniji i jeftiniji, to sigrurno je.

Citat: conecto  u Siječanj 07, 2016, 15:29:09
Takve teorije pokazale su se jalovima još u doba Ikarusa i MAN-ova iz Avtomontaže uz razliku u cijeni od sličnih 30-ak posto. Mnogi Ikarusi nisu izdržali više od 7-8 godina, većina manje od 10 dok je isto kod MAN-ova potrajalo 15-20 godina. Ogromna je razlika također u troškovima održavanja i pouzdanosti u prometu.

Zato postoji i ono nešto što na Zapadu nazivaju TCO (Total Cost Ownership) iliti potpuni troškovi vlasništva nakon određenog perioda eksploatacije. Ljubljanski LPP je pronašao neku formulu tih troškova kao osnovu "najpovoljnije ponude" u svom posljednjem natječaju za nabavku novih autobusa. Navodno čak nije navedeno ni pogonsko gorivo dizel ili CNG, već će natječaj dobiti ona ponuda koja se u eksploataciji pokazuje najpovoljnijom.
hi :) Mislim da nije dobra usporedba. Upravo kad se usporedi Iveco s Avtomontažom bilo bi vrlo jasno i slično, uostalom Slovenci su se recimo baš konfiguracijom unutrašnjosti i rudimentarnih sjedala i micanjem ostale "nepotrebne" opreme baš prije inspirirali Italijom nego Njemačkom iako su radili na njemačkoj šasiji i motoru, ali bus je iznutra izgledao kao kramp prema njemačkom, recimo mađarski Ikarus ili Karosa su u pravilu imali puno bolju unutrašnjost nego Avtomontaža i kvaliteta je bila solidna opet su za Zapadnu Njemačku bili krampovi.
No to nikako ne znači da će upotreba biti skuplja (ako i je malo zbunjenija), i zato ne vidim nikakvu vezu sa srpskim Ikarusom.

A da usporedimo recimo s Avtomontaža TAM-om da ne bude baš MAN, Citelis nema problema korozije ni mušićavih kočnica ni nikad dovoljnog grijanja... No TAM je propao i vjerojatno dugoročno nije bilo perspektive održavanja pa su opet neki iz '92 živjeli 14 godina (duže nego neki O405N kojima su šasije ispale za onu stvar).

Ima više nijansi između MAN-a i srpskog Ikarusa. U Ikarusu koji je kvalitetom više LIAZ nego zapad, s Ivecom ne vidim baš jasnu vezu.

421

Citat: Spiker  u Siječanj 05, 2016, 22:02:05
Citelis nema moderni mjenjač nego neki stari ZF za kojeg su se i ZF-ovi djelatnici čudili od kuda im, kada su radili testiranja i programiranja mjenjača, kad su tek došli 2009-e u ARZ.
Citelis je u svemu jednostavniji, tehnološki stariji  i time i jeftiniji.
Podsjetnik :
TEHNIČKA SPECIFIKACIJA PREDMETA NABAVE

ZGLOBNI NISKOPODNI AUTOBUS NA POGON STLAČENIM ZEMNIM PLINOM – komada 40
KLASIČNI NISKOPODNI AUTOBUS NA POGON STLAČENIM ZEMNIM PLINOM – komada 20
Mjenjač-automatski, kao ZF ECOMAT 2+ ili ECOMAT 4 ili jednakovrijedan, 6 – brzinski s ugrađenim usporivačem, 6 sklopki na instrument ploči sa mogućnošću pohrane i iščitavanja podataka, štedni i učinkovit program

ZGLOBNI NISKOPODNI AUTOBUS NA POGON DIESELOM – komada 65
Automatski, kao Voith (864.3E ili 864.5) ili jednakovrijedan ili ZF ECOMAT ili jednakovrijedan, s ugrađenim usporivačem, 6 sklopki na instrument ploči sa mogućnošću pohrane i iščitavanja podataka, štedni i učinkovit program      

KLASIČNI NISKOPODNI AUTOBUS NA POGON DIESELOM – komada 74
Automatski, kao Voith (864.3E ili 864.5) ili (854.3E ili 854.5) ili jednakovrijedan, 4 – brzinski s ugrađenim usporivačem, 6 sklopki na instrument ploči sa mogućnošću pohrane i iščitavanja podataka, štedni i učinkovit program

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Znači po tome smo mogli dobiti zglobnjake sa ZF getribom?

Zanimljivo kako se je za solo i plinaše tražilo da imaju određeni broj brzina, dok za zglobne ne.  ???

conecto

Citat: Ivan  u Siječanj 10, 2016, 11:43:20

hi :) Mislim da nije dobra usporedba. Upravo kad se usporedi Iveco s Avtomontažom bilo bi vrlo jasno i slično, uostalom Slovenci su se recimo baš konfiguracijom unutrašnjosti i rudimentarnih sjedala i micanjem ostale "nepotrebne" opreme baš prije inspirirali Italijom nego Njemačkom iako su radili na njemačkoj šasiji i motoru, ali bus je iznutra izgledao kao kramp prema njemačkom, recimo mađarski Ikarus ili Karosa su u pravilu imali puno bolju unutrašnjost nego Avtomontaža i kvaliteta je bila solidna opet su za Zapadnu Njemačku bili krampovi.
No to nikako ne znači da će upotreba biti skuplja (ako i je malo zbunjenija), i zato ne vidim nikakvu vezu sa srpskim Ikarusom.

A da usporedimo recimo s Avtomontaža TAM-om da ne bude baš MAN, Citelis nema problema korozije ni mušićavih kočnica ni nikad dovoljnog grijanja... No TAM je propao i vjerojatno dugoročno nije bilo perspektive održavanja pa su opet neki iz '92 živjeli 14 godina (duže nego neki O405N kojima su šasije ispale za onu stvar).

Ima više nijansi između MAN-a i srpskog Ikarusa. U Ikarusu koji je kvalitetom više LIAZ nego zapad, s Ivecom ne vidim baš jasnu vezu.

Ovaj post bio je odgovor na Sholetov gdje je utvrdio kako je razlika cijene Mercedes/MAN u odnosu na Iveco veća za 30 posto.
Dakle, nije direktna usporedba Iveca i MAN-Avtomontaže, nego sličnog omjera cijene između MAN-Avtomontaže i Ikarusa u neko drugo vrijeme kad su se prema sličnim argumentima nabavljali busevi iz Zemuna koji su se tijekom radnog vijeka pokazali u konačnici skupljima.
Opremljenost je bila u skladu s vremenom i potrebama kupaca (vandalizam i održavanje čistoće) jer mogla je Avtomontaža lako ugraditi i tapacirana sjedala kao u ranijim serijama 750HO/890UO/890UG, tako da to nije osnovni kriterij kvalitete busa već sam se rukovodio tehničkim karakteristikama, radnim vijekom i troškovima eksploatacije. Vjerojatno je MAN SU220/SG240/SG220 u tom pogledu nenadmašan u povijesti ZET-a, a jednako tako riječkog Autotroleja, splitskog Prometa, dubrovačkog Libertasa, ljubljanskog LPP ili beogradskog GSP.
Što se same opremljenosti tiče, u to su vrijeme iznutra slično izgledali i busevi drugih proizvođača.
Uspoređivati TAM-ove iz Avtomontaže i Mercedese O-405 N također je moguće jedino u kontekstu vremena u kojem su boravili u ZET-u. TAM-ovi su se itekako štedjeli i vozili na biranim linijama (barem dok su bili u APD kao novi), a dugo su se održali jer nije boljih buseva. Mercedesi O-405 N približili su se kraju u ZET-u zbog velike nabavke iz 2009., a ne zbog toga što su bili dotrajali. Tadašnji izjalovljeni plan bio je i otpis još starijih zglobnih O-405 GN, pa eto velika većina i danas vozi, a da je bilo nužno vozili bi i solaši. Uostalom, velika većina još vozi u Šibeniku.
I nije točno da Iveco nema problema s korozijom što je sasvim druga tema u današnje i tadašnje vrijeme, a Mercedesi i MAN-ovi izgledaju daleko bolje po tom pitanju. A TAM-ovi problemi s grijanjem idu više nauštrb zrakom hlađenih motora koji su uvjetovali kvalitetno održavanje Webasta koje ni kod današnjih buseva nije na nivou, ali nisu toliko ovisni o njemu zbog vodenog hlađenja motora.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Citat: conecto  u Siječanj 07, 2016, 16:09:36
Dobar dio teškoća može biti i u kvaliteti njihova rada, a ne isključivo samih buseva, ali možemo se sjetiti prozivanja Mercedesove kvalitete dok je hrpa Citara stajala u Eurolineu. Na kraju se ispostavilo da je zbog dugova obustavljena isporuka dijelova, pa su busevi stajali. Danas isti imaju 500-700+ prijeđenih kilometara, održavaju se u ZET-u i voze u daleko većem postotku nego kad su bili novi.

I dok se slažem da oko održavanja bi se moglo postaviti mnogo upitnika, ovo baš i nije istina.. Naime, dok je Euroline još radio Citari koji su tada bili novi su doživjeli doslovno pomor, dnevno bi jedno 4-5 komada teglili u Euroline tako da ovi nisu znali gdje će s njima.. U početku je bilo puno problema..

Inače jučer je stao gbr 226 Citaro G u NZG preko puta index.hr-a na liniji 268.

Shole

Mislim da uz sve ovo ovdje nabrojano,  a svi ste u nekom djelu u pravu,  veliku ulogu igra i činjenica za koje tržište je određeni bus sklapan.

Tomek

Mislim da ne više toliko, jer sa svim ovim busevima s kojima kod nas ima problema istih tih problema ima i po Njemačkoj tako da se to dosta promijenilo zadnjih 10-ak godina.

Ivan

Citat: Tomek  u Siječanj 12, 2016, 13:13:58
Mislim da ne više toliko, jer sa svim ovim busevima s kojima kod nas ima problema istih tih problema ima i po Njemačkoj tako da se to dosta promijenilo zadnjih 10-ak godina.
Mislim da je to bliže istini, vidio sam i u Njemačkoj Citare u dosta lupetavom stanju iako rade za konkurentno domaće tržište i prijevoznici su poslovično organizirani oko održavanja kojem je teško naći manu, ili recimo bio sam razočaran kad sam vidio nekako jeftine materijale u berlinskim Lion's City DD pogotovo na katnom dijelu koji bi zapravo trebali biti "flagship" MAN-ove proizvodnje, izvana izgledaju zakon ali unutra meh, očekivao sam malo čudo a ne donji prosjek... :-\

Mislim da je pariški Citaro I u kojem sam se vozio prije 3 godine bio uvjerljivo najgori primjerak autobusa novije generacije u kojem sam se vozio, oprema se činila dobra ali lupao je abnormalno, ništa na istoku nije bilo usporedivo s time, iako RATP općenito vrlo uredno održava svoja vozila i neke starije Agore izgledaju bolje nego naši novi autobusi, i nisam baš primijetio da održavanjem ili uostalom opremom Francuzi puno, ako uopće, zaostaju za Nijemcima.
Dok su mi prije par godina recimo u Bukureštu brojni Citari I i II, iako s osnovnom opremom, izgledali jako kvalitetno i uredno...

smogovci.bbb2

Citat: Tomek  u Siječanj 12, 2016, 10:59:13

Inače jučer je stao gbr 226 Citaro G u NZG preko puta index.hr-a na liniji 268.
Na toj adresi u Oreškovićevoj 25 već godinama nije index.hr.  good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

marin

Gbr. 774 jučer ostao u kvaru, jedva je uspio doći do Črnomerca, previsoka temperatura u motoru. Zamjenjen sa gbr. 146 (linija 136).

flip

Citaro gbr. 551  na 268 danas, tj jucer, iz straznjeg kraja tulio dosta glasno poput sirene. Prvi put da cujem takav zvuk.

marin

Gbr. 771 povučen sa 146 zbog užasnog nacukavanja i trokiranja. Vozač je rekao da to neće voziti. I to s pravom!

Tomek

Citaro 549 večeras ostao u kvaru na 268 u Velikoj Mlaci!

221

Slika je od subote, 230 ostao u kvaru na SR Njemačke, dizalica ga morala odšlepati.