Mercedes-Benz Citaro

Autor maky, Svibanj 07, 2008, 13:45:51

maky

g.b. 264 i iza njega 275...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tlimfocit

jedan od zglobnih citara maloprije na trisedmi....

macosx

Citat: Tlimfocit  u Travanj 10, 2010, 20:11:35
jedan od zglobnih citara maloprije na trisedmi....
to je bio 270.

maky

Da, vidio sam ga i ja. Zadnji put sam se vozio u zglobnom Citaru na liniji 37 točno 27 rujna 2008, a zadnji puta sam ga vidio da vozi liniju 37 - 19.07.2009.  :P

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tlimfocit

jeli taj bus predviđen da vozi takav tip linije ili su ga stavili jer nisu imali drugih?

maky

Citat: Tlimfocit  u Travanj 11, 2010, 00:24:55
jeli taj bus predviđen da vozi takav tip linije ili su ga stavili jer nisu imali drugih?
Pa čuj, svakako da odgovara tom tipu linije. Možda malo više radnim danom jer je niskopodan i lakši je ulazak/izlazak putnika (znaš da je linija 37 dosta opterećena), a vikendom se toliko puno ljudi i ne vozi. Zanimljivo je to da je autobus "splitski" a vozi do Trogira...
Subotom popodne uvijek ima autobusa u pričuvi, tako da je zasigurno bilo na raspolaganju što si htio. Ali tko će ga znati zašto je baš Citaro vozio. Nemam ništa protiv, dapače, zašto se nebi vozio u nečem boljem ako mogu, umjesto u starom O305G...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tlimfocit

ne ne, mislia san može li on izdržat takvu liniju (relativo velika relacija, malo brža vožnja i tako).....ne razumin se baš pa pitam :D

maky

Citat: Tlimfocit  u Travanj 11, 2010, 18:16:58
ne ne, mislia san može li on izdržat takvu liniju (relativo velika relacija, malo brža vožnja i tako).....ne razumin se baš pa pitam :D
U kom smislu izdržat? Oće doteć goriva ili šta, ne kužim pitanje?

Prosječan red vožnje za autobuse koji voze liniju 37 složen je tako da autobusi odvoze 7 krugova u jednom danu. To ti je oko 380km. Citaro na liniji 17 napravi u jednom danu 220km. Dakako, potrošnja je drugačija i sve...
Premda moram naglasit da je ovoga puta na liniji 37 bio Citaro jer je to red vožnje koji ujutro radi liniju 8 (prije toga krug linije 18), a od 14 sati nastavlja na liniji 37.  Tako da je ukupna kilometraža otprilike 280 km.

Inače, on sam po sebi odgovara za liniju 37, kao šta sam i spomenuo. A sad, uz  koliku isplativost će on voziti, to ovisi o kupcu autobusa. Na zapadu se već duže vrijeme naručuju autobusi prema liniji na kojoj će voziti. Sve specifikacije se baziraju na tome koliko putnika ima, koliko sjedećih mjesta treba, koliko stajaćih, jeli vozi po gradu ili na  otvorenoj cesti, jeli linija brdovita, ili se vozi po ravnici, pa se tako određuje koje će jačine motor biti, kakvi su prijenosni omjeri u getribi, itd...
U nas je to više neka, ajmo reći univerzalna konfiguracija...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tlimfocit

e baš me to zadnje zanimalo.....fala puno :)

maky

Citat: Tlimfocit  u Travanj 11, 2010, 21:09:35
e baš me to zadnje zanimalo.....fala puno :)
Ma ništa...

Dakle, recimo, Citaro ovakav kao što ga mi imamo je recimo super za liniju 4. Na linijama 18 i 9 fale jači motori jer ovi od 300KS se  kolju kad su autobusi prepunjeni, preslabi su i muče se i samim time im je potrošnja ogromna 65 - 70 litara/100km. Na liniji 3 i 18 bi dobro došla i četvrta vrata za veću prohodnost putnika. Onda opet, ako ćeš gledat liniju 37. Motor od 300KS je dovoljan, ali  trebala bi druga getriba. Ova sa 4 stupnja prijenosa je prekratka. Ili istu ovakvu sa dužim prijenosnim omjerima, ili neka sa 5 ili 6 stupnjeva i još par sitnica.

Smanjila bi se potrošnja, specificiranjem nekih drugih stvari bi profitirali putnici, a ostala bi i koja kuna više u kasici kroz troškove eksploatacije...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tlimfocit

samo 4 stupnja? ja san mislia da imaju 5-6.....al opet to je valjda dovoljno za gradske buseve
a šta se tiče specificiranja buseva za linije: počelo se razmišljat o malim busevima za gradske linije onda kad nema putnika.....pa valjda će se počet razmišljat i o drugim stvarima

maky

Citat: Tlimfocit  u Travanj 12, 2010, 00:48:23
samo 4 stupnja? ja san mislia da imaju 5-6.....al opet to je valjda dovoljno za gradske buseve
a šta se tiče specificiranja buseva za linije: počelo se razmišljat o malim busevima za gradske linije onda kad nema putnika.....pa valjda će se počet razmišljat i o drugim stvarima
Da, 4 brzine su uglavnom standrad u gradskim autobusima. I to je sasvim dovoljno, a  kod kupovine ti možeš birati između više različitih prijenosnih omjera, tako da ti za jedan određeni motor i istu getribu  omjeri mogu ići od recimo 4,72 - 6,71, pa tako i max brzine od 101km/h do 77km/h.

Evo npr. MAN-ovi troosovinci koje imamo, pola ih ima Voith getribe sa 4 brzine, a pola ZF getribe sa 6 brzina. Što se tiče udobnosti u vožnji i glatkoće promjena, Voith je daleko bolji i uglađeniji. I češće je u onoj brzini u kojoj zbilja želiš biti. Po meni idealna getriba, po gradu ti ne treba više od 4, eventualno 5 brzina. Međutim, kad bi oni recimo vozili po otvorenoj cesti, sa ovim prijenosnim omjerima motor sa Voithovom getribom već dođe do maksimuma na 80-tak km/h, dok se motor sa ZF-ovom na toj brzini puno manje vrti...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

g.b. 266 je već nekoliko dana OUT, a tako će i biti sigurno naredna 2 tjedna jer mu je pukla glava motora...  ::|

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

262 ima nekakvih problema sa sidalima u zadnjem redu, svatko jači bi ih mogu isčupat... a kad sidneš klima se, i to ne malo...

Paško