Nabavka novih autobusa (obnova voznog parka)

Autor man134, Studeni 29, 2007, 11:11:52

man323

Da, ali ZET-ovi Lion's Cityi nisu ni EEV nego D20/E4. Naši splitski 1.serije to nemaju, jer su im drukčije raspoređena sjedala na kraju.
Kad si se već dovezao Citara, u njih je blago povišeno sjedalo. Ispod tog prostora se nalazi pomoćni hladnjak od motora, kao i neki dijelovi motora/retardera.

smogovci.bbb2

A ne znam zašto se onda u nas u tom dijelu autobusa naručuje takav raspored sjedala?! Obično tu ide klupa ili sjedala okrenuta prema prolazu (ima tako kod Vas u Prometu)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tramvajac 92

Izgubi se jedno sjedalo, a ne dobije se zapravo ništa, ne može se više stajaćih mjesta staviti.

smogovci.bbb2

Citat: tramvajac 92  u Veljača 28, 2016, 11:43:21
Izgubi se jedno sjedalo, a ne dobije se zapravo ništa, ne može se više stajaćih mjesta staviti.
Lakši je pristup sjedalima
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

NP-549

#424
Citat: man313  u Veljača 28, 2016, 09:40:55
To povišeno sjedalo ima veze sa euro 6 motorom. Znam da splitski i dubrovački EEV lavovi nemaju to povišeno sjedalo. Vjerojatno je tu smjestilo neki rezervoar, nisam siguran, ili su tu neki dijelovi motora, pošto se vidi da između dva sjedala ima servisni poklopac.
Citat: smogovci.bbb2  u Veljača 28, 2016, 09:54:45
Nemaju ni ZET-ovi MAN-ovi. Ali imaju zglobni Citaro-i a nisu Euro 6 buljo

Neznam točno od koje godine je to pravilo uvedeno, ali povišene stolice se javljaju zbog dovoljne udaljenosti sjedaće površine od poda.  Mislim da mora bit 60 cm (nemojte me sad hvatat za riječ).  Vidi se točno da je ispod sjedala "umetnut" sivi limeni dio kako bi se dobilo na visini jer je u prostoru gdje dođu cipele povišen pod.   Zbog toga su naše Kapene kasnile sa homologacijom te su naknadno dodavani isti ovakvi limovi ispod stolica na zadnjoj osovini

M.A.N. boy

#425
Hvala svima na pomoći u odgonetavanju ove "misterije". Pretpostavljam da je ovo što je rekao kolega  NP549 i  najvjerojatniji razlog a i nekako je najsmisleniji.
Mislim da bi bilo stvarno nezgodno sjedit (čučat) na stolici s koljenima u trbuhu da nema dovoljno dužine za noge,  mada je malo čudno bar je praktično.
Iako mislim da će bit malo čudno sjedit tako pored nekog haha djeluje kao da netko sjedi ispod tebe  tj. ti nekome u krilu haha al u svakom slučaju bolje sjedit nego stajat!

Kako je postavljen tj. pozicioniran motor u Cityjima s obzirom na taj povišen pod?

man323

U Lion's Citya su svi D20 motori postavljeni horizontalno. Jedina je iznimka D08, koji se postavlja vertikalno (A37).
Također su se i D28 motori postavljali horizontalno.

5AR

Ovo je odgovor, hvala kolegi na filmiću kao i na slikama.  Svi su spremni ali danas nisu još krenuli.





40





41



68



69



172, 171



174


5AR


AH Bus

U novom broju
lastauto omnibus-a

Boki651

Zanimljivo kako javna nabava u Dubrovniku ne ide u smjeru rušenja kvalitete JGP-a, što se sustavno radi u Rijeci. Oni nemaju potrebe ni želje za plinašima i plinskim stanicama, ne kupuju vozila koja se raspadaju nakon par mjeseci.

Shole

Pa neznam baš koliko je Isuzu Turqoise kvalitetan javni prijevoz,  plinaše ne kupuju i neće ih sigurno ni kupovat jer južno od Karlovca ni nema plina, a za MAN-a se slažem da je kud i kamo kvalitetnije rješenje od Iveca, ali isto tako je i cijena drugačija.

tramvajac 92

Isuzu Turqoise je kanta, al bolje i kanta nego Paravinja trans. Za ostale Isuzu ne znam.

Shole

Ostale ni ja ne spominjem jer su mi nepoznanica,    a za ovo drugo se u potpunosti slažem. 

Čudi me da nitko nije prihvatio izazov i uhvatio se projektiranja i proizvodnje jednog kvalitetnog midibusa sa motorom otraga i velikim kotačima.  S obzirom na tendencije pada broja putnika na raznoraznim linijama svugdje, a ne samo kod nas,  kvalitetno vozilo s pristupačnom cijenom bi se prodavalo u velikom broju. 

man323

#434

Shole, MAN je proizvodio A35 sa velikim kotačima, bio je niskopodan i dostupan u 3 dužine (9,1m - 9,4m - 10,4m):